Astăzi 24 Iunie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 18:26
Abonamente

Actualitate 11 Martie 2019, ora 15:21

OPINIE /// Dragă domnule președinte Macron, rEUnaissance este calea de urmat

Marime Font

Cine ar putea să contrazică apelul președintelui Emmanuel Macron la o Renaștere europeană? În cei 60 de ani de pace, Europa se poate mândri cu multe realizări; astăzi însă acestea nu trebuie să ni se mai pară de la sine înțelese și trebuie să facem tot posibilul pentru a le păstra.

Nimeni nu poate nega că, secole de-a rândul, nu a existat o perioadă atât de lungă de pace neîntreruptă pe continentul nostru. În mod similar, în ciuda fluctuațiilor economice (criza petrolului din anii 1970 și criza extrem de gravă și de lungă durată de după 2007), piața noastră unică a generat creștere economică și prosperitate.

Costurile „non-Europei” sunt evidente. Ultimele cifre publicate de Parlamentul European în 2017 arată că, fără Europa, s-ar pierde o sumă totală de 1 750 miliarde EUR, echivalentul a 12% din PIB-ul celor 28 de state membre.

Cei care nu recunosc acest fapt sunt fie induși în eroare, fie urmează o logică manipulativă și autoritară. Este evident că trebuie depuse mai multe eforturi pentru consolidarea păcii sociale și a coeziunii sociale, prin eliminarea inegalităților generate de criza economică și financiară. Trebuie depuse mai multe eforturi pentru consolidarea păcii, prin reconcilierea amintirilor din est și din vest, făcând astfel posibilă o formă de pace, care – așa cum a spus Karol Wojtyła – ne permite să respirăm cu ambii plămâni.


Prin urmare, sunt pe deplin de acord cu președintele Macron și îi ofer sprijinul meu deplin privind propunerea sa pentru o nouă Renaștere europeană, deoarece, într-adevăr, „situația actuală și starea de resemnare trebuie evitate cu orice preț”.

Propunerile președintelui Macron sunt perfect conforme cu Declarația de la Roma, cu ocazia celei de a 60-a aniversări a UE. Această agendă pentru viitorul Europei a fost semnată de liderii celor 27 de state membre la 25 martie 2017, însă mulți dintre ei par să fi uitat acest lucru.

În luna aprilie 2018, la începutul mandatului meu, am lansat un apel pentru „rEUnaștere”, chemând la o relansare îndrăzneață a unei Europe durabile, propunând o agendă a schimbării care include ODD, pacea și cultura. Consider că cei trei piloni propuși de Macron – libertate, protecție și progres – reprezintă un fundament solid pentru un plan de acțiune privind punerea în aplicare.

Astăzi avem nevoie de o nouă epocă a Renașterii. În secolul XV, Renașterea a fost o mare și puternică revoluție umanistă, care a restabilit dimensiunea reală a culturii în relațiile sale concrete cu știința, arta guvernării și organizarea vieții economice și sociale, prin intermediul celor mai importanți actori economici ai epocii, și care a pus bazele modernizării Europei.

Cea mai bună modalitate de a face față celor care se opun în prezent proiectului european fără a propune nimic concret, precum adepții Brexitului, care au propus ieșirea Regatului Unit din UE fără a dispune de un plan clar, este de a afirma cu fermitate că Europa ARE o strategie clară pentru următorul deceniu.

Este vorba despre Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, în temeiul articolului 3 din Tratatul privind Uniunea Europeană. Iar dacă această strategie este ferm asumată de toate statele membre și de societatea civilă europeană, ne va permite să ne angajăm pe o cale economică, socială, de mediu și instituțională virtuoasă, sub semnul creșterii durabile, pentru o societate durabilă.

Agenda 2030 ar putea constitui contractul social și economic pentru secolul XXI, menit să eradicheze sărăcia, să ofere condiții de viață și de muncă decente pentru toți și să reducă inegalitățile sociale, să garanteze durabilitatea planetei și, mai presus de toate, să lanseze o nouă epocă de inovare, investiții, concurență și creștere durabilă în toate domeniile, pentru o Europă cu progrese reale, deschisă către lume.

Apelul lansat de președintele Macron în favoarea unei „Conferințe pentru Europa” este bine-venit. Democrațiile noastre s-au dovedit a fi mai rezistente odată cu implicarea societății civile, în ansamblul ei. Nu ar trebui să lăsăm între individ și stat spațiu liber, care poate fi ocupat cu ușurință prin utilizarea în scopuri de manipulare a platformelor de comunicare socială. Guvernele trebuie să aibă încredere și să consolideze societatea civilă organizată. Avem nevoie de rolul de filtru și de partener de dialog al organismelor intermediare, cum bine a arătat Alexis de Tocqueville. Dispunem, în continuare, în Europa, de societăți dinamice, pline de inițiative. Ele sunt cele mai potrivite pentru a elimina minciunile și știrile false care subminează democrațiile noastre; ele trebuie însă să fie implicate și ascultate în mod corespunzător în procesul de elaborare a politicilor, în punerea în aplicare a acțiunilor, în evaluarea rezultatelor și în reorientarea strategiilor.

Acesta este motivul pentru care, împreună cu președintele Comitetului Regiunilor, Karl Heinz Lambertz, am solicitat crearea la nivelul UE a unui mecanism permanent pentru consultări și dialoguri structurate cu cetățenii, cu reprezentanții societății civile organizate și cu autoritățile locale, care pot consolida dimensiunea democratică a UE. Consultările desfășurate de Emmanuel Macron au reprezentat o inițiativă bună; acum trebuie să dezvoltăm un sistem de sine stătător.

În vederea Summitului de la Sibiu, din 9 mai, când se preconizează ca liderii UE să definească prioritățile pentru următoarele alegeri europene și pentru noua legislatură, lansez patru provocări adresate președintelui Macron:

- Stabiliți Agenda 2030 ca plan strategic și de ansamblu pentru viitoarea Comisie, următorul buget al UE și semestrul european;

- Cu ocazia comemorării, în 2019, a 500 de ani de la dispariția lui Leonardo da Vinci, puneți cultura și știința în centrul proiectului european, pentru un plus de creativitate și inteligență emoțională în toate inițiativele noi;

- Implicați organismele intermediare, cum ar fi organizațiile societății civile și autoritățile locale, în mod corespunzător, în vederea lansării unei mari alianțe pentru dialoguri structurate și consultări cu cetățenii;

- Relansați parteneriatul cu Africa, pentru a obține progrese durabile comune și a-l transforma în obiectiv principal al viitoarei strategii externe și globale a Comisiei.

Luca Jahier este președintele Comitetului European Economic și Social
 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 18:26

Publicație din Franța: După afacerea Skripal, afacerea Dodon marchează un alt EȘEC al serviciilor speciale rusești?

Publicație din Franța: După afacerea Skripal, afacerea Dodon marchează un alt EȘEC al serviciilor speciale rusești?

După dezvăluirea implicării directe a Direcției Generale de Informații (GRU) a Statului Major al Forțelor Armate ale Rusiei în încercarea de asasinare a lui Serghei Skripal, Rusia pare să fi suferit o altă înfrângere. De data aceasta în Moldova, după ce...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 18:08

Dosarul Filat 1: Cererea de recuzare a doi judecători a fost RESPINSĂ

Dosarul Filat 1: Cererea de recuzare a doi judecători a fost RESPINSĂ

Magistrații Judecătoriei Buiucani au respins azi cererea avocaților lui Vlad Filat de recuzare a doi judecători, care au participat la examinarea primului său dosar și l-au condamnat la nouă ani de închisoare. Solicitarea de recuzare a apărării i-a vizat pe judecătorii Serghei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 14:36

Compania care a concesionat „Gările și Stațiile Auto” are PROPRIETARI noi

Compania care a concesionat „Gările și Stațiile Auto” are PROPRIETARI noi

Compania care a concesionat „Gările și Stațiile Auto” – „Gările Auto Moderne” – și-a schimbat proprietarii la începutul lunii iunie, scrie Mold-street.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 13:17

Cât de ieftină este viața în România, comparativ cu țările UE. Românii plătesc printre cele mai mici prețuri la alimente, locuințe, transpoturi și comunicații

Cât de ieftină este viața în România, comparativ cu țările UE. Românii plătesc printre cele mai mici prețuri la alimente, locuințe, transpoturi și comunicații

România avea anul trecut cele mai reduse preţuri la alimente dintre ţările Uniunii Europene, cu 34,6% mai scăzute decât media UE, iar la recreaţie şi cultură cu 41,6% sub medie, arată datele publicate luni de Eurostat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 13:15

Se poate repeta dezastrul de la Cernobîl la Centrala Nucleară de la Cernavodă?

Se poate repeta dezastrul de la Cernobîl la Centrala Nucleară de la Cernavodă?

Şeful Nuclearelectrica: În cazul Cernobîl era un singur sistem de oprire, cu bare, şi 10 secunde timp de acţiune. Noi avem 4 sisteme de oprire, două dintre ele total independente de sistemul central, şi timp de acţiune de 2 secunde

( ) Citeşte tot articolul

Auto 24 Iunie 2019, ora: 13:12

Dacia anunță noi modele. Vor apărea în 2020 și ar include și Loganul electric

Dacia anunță noi modele. Vor apărea în 2020 și ar include și Loganul electric

Dacia anunță noi modele pentru anul viitor și e, poate, o veste bună, în cazul în care te-ai plictisit de actualele modele care primesc doar mici modificări de design. Printre noile modele s-ar putea număra și Logan electric, deci n-ar fi deloc rău pentru compania...

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 24 Iunie 2019, ora: 13:11

Bill Gates dezvăluie cea mai mare greșeală pe care a făcut-o în carieră

Bill Gates dezvăluie cea mai mare greșeală pe care a făcut-o în carieră

Bill Gates, co-fondatorul Microsoft, se uită la cariera lui și dezvăluie greșeala, pe care o consideră ca fiind cea mai mare din întreaga sa carieră.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 13:06

PREDICȚII „INCREDIBILE” /// În 2020 în Rusia va avea loc o REVOLUȚIE. Putin va ABDICA în 2022

PREDICȚII „INCREDIBILE” /// În 2020 în Rusia va avea loc o REVOLUȚIE. Putin va ABDICA în 2022

Cunoscutul politolog rus, doctorul in stiinte istorice, Valery Solovei, care a părăsit din motive politice postul de șef al departamentului de relații publice al Institutului de Stat pentru Relații Internaționale al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse (MGIMO_, a declarat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 13:01

CIFRA ZILEI /// Iurie Ciocan are un salariu lunar de 70 de mii de lei

CIFRA ZILEI /// Iurie Ciocan are un salariu lunar de 70 de mii de lei

Directorul Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan, ridică lunar un salariu de 70 de mii de lei, în timp ce angajații altor instituții publice au salarii mizere. Prim-ministra Maia Sandu a prezentat astăzi la ședința Guvernului o fișă cu informații despre salariul lui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 12:58

Buliga a fost demisă din funcţia de preşedinte al CNAS

Buliga a fost demisă din funcţia de preşedinte al CNAS

Valentina Buliga a fost demisă din funcţia de preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări Sociale. Despre aceasta a anunţat premierul Maia Sandu în debutul şedinţei de Guvern. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 11:41

Dodon va avea o întrevedere cu Kozak /// Oficialul rus va fi întâmpinat cu PROTESTE

Dodon va avea o întrevedere cu Kozak /// Oficialul rus va fi întâmpinat cu PROTESTE

Vicepremierul Federaţiei Ruse, Dmitrii Kozak, este aşteptat, astăzi, la Chişinău. Programul vizitei oficialului rus în ţara noastră nu a fost însă făcut public. Prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, a confirmat că urmează să aibă o întrevedere cu acesta....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 11:30

„Rusia – ocupant!”, – la Tbilisi continuă protestele

„Rusia – ocupant!”, – la Tbilisi continuă protestele

Mii de protestatari anti-ruși s-au adunat a patra zi la rând în centrul orsaului Tbilisi, cerând demisii și pedepsirea celor vinovați de folosirea violenței asupra protestatarilor din 20 iunie.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 24 Iunie 2019, ora: 11:18

Motivul REAL pentru care Moscova a forțat debarcarea lui Vlad Plahotniuc

Motivul REAL pentru care Moscova a forțat debarcarea lui Vlad Plahotniuc

Războiul total, declanșat de Rusia împotriva fostului lider al PDM, Vlad Plahotniuc, este unul fără precedent. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 10:26

ATENȚIE /// Codul Galben de CANICULĂ a fost prelungit până pe 26 iunie

ATENȚIE /// Codul Galben de CANICULĂ a fost prelungit până pe 26 iunie

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a prelungit până miercuri, 26 iunie, Codul Galben de caniculă, transmite MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 10:19

Ministru nou la Justiție /// Cum explică Pavlovschi demisia sa: „Am identificat mai multe incompatibilități de caracter personal care fac imposibilă activitatea mea”

Ministru nou la Justiție /// Cum explică Pavlovschi demisia sa: „Am identificat mai multe incompatibilități de caracter personal care fac imposibilă activitatea mea”

Într-o postare pe Facebook, Stanislav Pavlovschi menționează că a primit propunerea de a deveni ministru al justiției de la conducerea Blocului ACUM ca pe o mare onoare. Și a considerat că va fi capabil să schimbe în bine multe lucruri în acest domeniu. Însă,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 10:10

Olesea Stamate a depus jurământul în calitate de ministru al Justiţiei

Olesea Stamate a depus jurământul în calitate de ministru al Justiţiei

 Noul ministru al Justiţiei, Olesea Stamate, a depus jurământul de învestire în funcţie, luni, 24 iunie, în faţa prim-ministrului Maia Sandu şi a preşedintelui Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 10:07

Toți procurorii și judecătorii ar putea trece printr-o EVALUARE extraordinară. Ce indicatori vor fi analizați

Toți procurorii și judecătorii ar putea trece printr-o EVALUARE extraordinară. Ce indicatori vor fi analizați

Judecătorii și procurorii din Republica Moldova urmează să treacă printr-o procedură de evaluare a extraordinară a integrității și profesionalismului, inclusiv sub aspectul emiterii actelor ilegale. De asemenea, vor fi verificate averilor acestora în raport cu veniturile oficiale....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 10:06

Șefa Oficiului BERD în R.Moldova a avut o întrevedere cu ministrul Economiei și Infrastructurii

Șefa Oficiului BERD în R.Moldova a avut o întrevedere cu ministrul Economiei și Infrastructurii

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, a avut o întrevedere cu Angela Sax, șefa Oficiului Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 09:46

24 iunie, ora 15:30, Teatrul Mihai Eminescu - In memoriam Constantin Tănase

24 iunie, ora 15:30, Teatrul Mihai Eminescu  - In memoriam Constantin Tănase

În această vară toridă, jurnalistul Constantin Tănase ar fi împlinit 70 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 09:33

Băsescu sare în ajutorul PSD. Scenariu-bombă! Cine poate să îl înfrângă pe Iohannis

Băsescu sare în ajutorul PSD. Scenariu-bombă! Cine poate să îl înfrângă pe Iohannis

Traian Băsescu, fostul președinte al României, a făcut un portret al candidatului PSD care ar avea cele mai mari șanse de a oține un scor bun la alegerile prezidențiale din această toamnă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 09:22

BREAKING NEWS! Vlad Plahotniuc pleacă din funcția de președinte al PD /// „Timpul va demonstra că decizia noastră a fost cea corectă”

BREAKING NEWS! Vlad Plahotniuc pleacă din funcția de președinte al PD /// „Timpul va demonstra că decizia noastră a fost cea corectă”

Vlad Plahotniuc, cu puține clipe în urmă, a anunțat că își depune mandatul de președinte al Partidului Democrat din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 09:12

Orientarea europeană a Moldovei stabilită prin Constituție trebuie menținută!

Orientarea europeană a Moldovei stabilită prin Constituție trebuie menținută!

 Ieri (la 21 iunie), Comisia de la Veneția a adoptat Avizul privind criza constituțională din Moldova, și anume dizolvarea Parlamentului (vezi referința de mai jos). Mai exact, a fost unul dintre cazurile rare în care Comisia a evaluat în mod direct și critic actele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 09:08

VIDEO. Sute de mii de cehi au ieşit în stradă. A fost cel mai mare protest după căderea comunismului

VIDEO. Sute de mii de cehi au ieşit în stradă. A fost cel mai mare protest după căderea comunismului

Un sfert de milion de cehi au ieşit în stradă la Praga pentru a cere demisia guvernului. A fost cel mai mare protest după căderea comunismului, în 1989.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 08:59

Cutremur în Italia. S-a resimțit puternic la Roma. Au fost semnalate clădiri avariate în Colonna

Cutremur în Italia. S-a resimțit puternic la Roma. Au fost semnalate clădiri avariate în Colonna

Un cutremur cu magnitudinea de 3.7 grade pe scara Richter s-a produs duminică seara, la ora locală 20:43 (19:43 GMT), la 30 de km de Roma, unde a fost resimţit de o parte din locuitori, a anunţat Institutul italian de geofizică, informează dpa şi AFP preluate de agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 24 Iunie 2019, ora: 08:51

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 24 IUNIE 2019. CAPRICORNII PRIMESC AVANSURI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 24 IUNIE 2019. CAPRICORNII PRIMESC AVANSURI

Horoscopul zilei de 24 iunie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 24 iunie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 24 iunie 2019...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)