Astăzi 20 Noiembrie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 11:26
Abonamente

Actualitate 11 Martie 2019, ora 15:21

OPINIE /// Dragă domnule președinte Macron, rEUnaissance este calea de urmat

Marime Font

Cine ar putea să contrazică apelul președintelui Emmanuel Macron la o Renaștere europeană? În cei 60 de ani de pace, Europa se poate mândri cu multe realizări; astăzi însă acestea nu trebuie să ni se mai pară de la sine înțelese și trebuie să facem tot posibilul pentru a le păstra.

Nimeni nu poate nega că, secole de-a rândul, nu a existat o perioadă atât de lungă de pace neîntreruptă pe continentul nostru. În mod similar, în ciuda fluctuațiilor economice (criza petrolului din anii 1970 și criza extrem de gravă și de lungă durată de după 2007), piața noastră unică a generat creștere economică și prosperitate.

Costurile „non-Europei” sunt evidente. Ultimele cifre publicate de Parlamentul European în 2017 arată că, fără Europa, s-ar pierde o sumă totală de 1 750 miliarde EUR, echivalentul a 12% din PIB-ul celor 28 de state membre.

Cei care nu recunosc acest fapt sunt fie induși în eroare, fie urmează o logică manipulativă și autoritară. Este evident că trebuie depuse mai multe eforturi pentru consolidarea păcii sociale și a coeziunii sociale, prin eliminarea inegalităților generate de criza economică și financiară. Trebuie depuse mai multe eforturi pentru consolidarea păcii, prin reconcilierea amintirilor din est și din vest, făcând astfel posibilă o formă de pace, care – așa cum a spus Karol Wojtyła – ne permite să respirăm cu ambii plămâni.


Prin urmare, sunt pe deplin de acord cu președintele Macron și îi ofer sprijinul meu deplin privind propunerea sa pentru o nouă Renaștere europeană, deoarece, într-adevăr, „situația actuală și starea de resemnare trebuie evitate cu orice preț”.

Propunerile președintelui Macron sunt perfect conforme cu Declarația de la Roma, cu ocazia celei de a 60-a aniversări a UE. Această agendă pentru viitorul Europei a fost semnată de liderii celor 27 de state membre la 25 martie 2017, însă mulți dintre ei par să fi uitat acest lucru.

În luna aprilie 2018, la începutul mandatului meu, am lansat un apel pentru „rEUnaștere”, chemând la o relansare îndrăzneață a unei Europe durabile, propunând o agendă a schimbării care include ODD, pacea și cultura. Consider că cei trei piloni propuși de Macron – libertate, protecție și progres – reprezintă un fundament solid pentru un plan de acțiune privind punerea în aplicare.

Astăzi avem nevoie de o nouă epocă a Renașterii. În secolul XV, Renașterea a fost o mare și puternică revoluție umanistă, care a restabilit dimensiunea reală a culturii în relațiile sale concrete cu știința, arta guvernării și organizarea vieții economice și sociale, prin intermediul celor mai importanți actori economici ai epocii, și care a pus bazele modernizării Europei.

Cea mai bună modalitate de a face față celor care se opun în prezent proiectului european fără a propune nimic concret, precum adepții Brexitului, care au propus ieșirea Regatului Unit din UE fără a dispune de un plan clar, este de a afirma cu fermitate că Europa ARE o strategie clară pentru următorul deceniu.

Este vorba despre Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, în temeiul articolului 3 din Tratatul privind Uniunea Europeană. Iar dacă această strategie este ferm asumată de toate statele membre și de societatea civilă europeană, ne va permite să ne angajăm pe o cale economică, socială, de mediu și instituțională virtuoasă, sub semnul creșterii durabile, pentru o societate durabilă.

Agenda 2030 ar putea constitui contractul social și economic pentru secolul XXI, menit să eradicheze sărăcia, să ofere condiții de viață și de muncă decente pentru toți și să reducă inegalitățile sociale, să garanteze durabilitatea planetei și, mai presus de toate, să lanseze o nouă epocă de inovare, investiții, concurență și creștere durabilă în toate domeniile, pentru o Europă cu progrese reale, deschisă către lume.

Apelul lansat de președintele Macron în favoarea unei „Conferințe pentru Europa” este bine-venit. Democrațiile noastre s-au dovedit a fi mai rezistente odată cu implicarea societății civile, în ansamblul ei. Nu ar trebui să lăsăm între individ și stat spațiu liber, care poate fi ocupat cu ușurință prin utilizarea în scopuri de manipulare a platformelor de comunicare socială. Guvernele trebuie să aibă încredere și să consolideze societatea civilă organizată. Avem nevoie de rolul de filtru și de partener de dialog al organismelor intermediare, cum bine a arătat Alexis de Tocqueville. Dispunem, în continuare, în Europa, de societăți dinamice, pline de inițiative. Ele sunt cele mai potrivite pentru a elimina minciunile și știrile false care subminează democrațiile noastre; ele trebuie însă să fie implicate și ascultate în mod corespunzător în procesul de elaborare a politicilor, în punerea în aplicare a acțiunilor, în evaluarea rezultatelor și în reorientarea strategiilor.

Acesta este motivul pentru care, împreună cu președintele Comitetului Regiunilor, Karl Heinz Lambertz, am solicitat crearea la nivelul UE a unui mecanism permanent pentru consultări și dialoguri structurate cu cetățenii, cu reprezentanții societății civile organizate și cu autoritățile locale, care pot consolida dimensiunea democratică a UE. Consultările desfășurate de Emmanuel Macron au reprezentat o inițiativă bună; acum trebuie să dezvoltăm un sistem de sine stătător.

În vederea Summitului de la Sibiu, din 9 mai, când se preconizează ca liderii UE să definească prioritățile pentru următoarele alegeri europene și pentru noua legislatură, lansez patru provocări adresate președintelui Macron:

- Stabiliți Agenda 2030 ca plan strategic și de ansamblu pentru viitoarea Comisie, următorul buget al UE și semestrul european;

- Cu ocazia comemorării, în 2019, a 500 de ani de la dispariția lui Leonardo da Vinci, puneți cultura și știința în centrul proiectului european, pentru un plus de creativitate și inteligență emoțională în toate inițiativele noi;

- Implicați organismele intermediare, cum ar fi organizațiile societății civile și autoritățile locale, în mod corespunzător, în vederea lansării unei mari alianțe pentru dialoguri structurate și consultări cu cetățenii;

- Relansați parteneriatul cu Africa, pentru a obține progrese durabile comune și a-l transforma în obiectiv principal al viitoarei strategii externe și globale a Comisiei.

Luca Jahier este președintele Comitetului European Economic și Social
 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 11:26

(VIDEO) Celebrul blogger rus Ilya Varlamov consideră Aeroportul Chișinău un exemplu pentru spațiul ex-sovietic

(VIDEO) Celebrul blogger rus Ilya Varlamov consideră Aeroportul Chișinău un exemplu pentru spațiul ex-sovietic

Republica Moldova se poate mândri nu doar cu vinurile sale, dar și cu Aeroportul său, datorită schimbărilor și modernizărilor din ultimii ani, este concluzia cunoscutului blogger rus Ilya Varlamov, în urma unei vizite pe care a efectuat-o în țara noastră. Acesta a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 11:12

CSP îi admite pe toți patru candidați la funcția de procuror general selectați anterior de Ministerul Justiției

CSP îi admite pe toți patru candidați la funcția de procuror general selectați anterior de Ministerul Justiției

Candidații la funcția de procuror general vor fi intervievați la 28 noiembrie în cadrul Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 10:12

CONTINUITATE /// Crucea lui Năstase va rămâne. Pavel Voicu va păstra crucifixul instalat la MAI

CONTINUITATE /// Crucea lui Năstase va rămâne. Pavel Voicu va păstra crucifixul instalat la MAI

Crucifixul instalat de fostul ministrul al Afacerilor Interne, Andrei Năstase, va rămâne în incinta instituţiei. Noul şef al MAI, Pavel Voicu, spune că şi el este creştin ortodox şi crede în puterea rugăciunii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 09:53

ŞOCANT. Femeie însăcinată dusă în pădure, bătută cu săbăticie şi înjunghiată de soţ

ŞOCANT. Femeie însăcinată dusă în pădure, bătută cu săbăticie şi înjunghiată de soţ

Caz incredibil la Târgu Jiu. O femeie însărcinată în 31 de săptămâni a fost bătută cu sălbăticie și înjunghiată în picior de soțul ei, drogat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 09:22

„Ștergerea urmelor represiunilor sovietice și rescrierea istoriei” - Unul dintre cele mai actuale planuri ale Kremlinului este pus în aplicare

„Ștergerea urmelor represiunilor sovietice și rescrierea istoriei” - Unul dintre cele mai actuale planuri ale Kremlinului este pus în aplicare

Tendințele ofensive din ultimii ani ale Rusiei de a rescrie, reinterpreta şi folosi în scopuri politice istoria Celui de-al Doile Război Mondial, care a schimbat faţa Europei şi a lumii, devin tot mai evidente. Pentru a promova versiunea sa asupra evenimentelor, regimul de la Moscova a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 08:53

RĂZBOI ENERGETIC /// Kievul acuză Moscova: Gazprom pune CONDIȚII inacceptabile pentru continuarea tranzitului gazelor

RĂZBOI ENERGETIC /// Kievul acuză Moscova: Gazprom pune CONDIȚII inacceptabile pentru continuarea tranzitului gazelor

Rusia pune condiții inacceptabile pentru un nou acord privind tranzitul gazelor ruse pe teritoriul Ucrainei, a declarat Alexei Orjely, ministrul ucrainean al energiei, pe postul tv ICTV. Ministrul a atras atenția asupra faptului că Gazprom a propus să se încheie un nou contract sau să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 08:40

Igor Grosu (PAS): Plahotniuc ar fi venit la Iași pentru A DA JOS Guvernul Sandu

Igor Grosu (PAS): Plahotniuc ar fi venit la Iași pentru A DA JOS Guvernul Sandu

Fostul lider al PD, Vladimir Plahotniuc, ar fi ajuns recent până la Iași pentru a pune la cale demiterea Guvernului Sandu și instaurarea noului Executiv, susține secretarul general al PAS Igor Grosu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 08:12

Accident în Buiucani. Un șofer a fost transportat la spital / FOTO

Accident în Buiucani. Un șofer a fost transportat la spital / FOTO

Un accident grav s-a produs în această seară la intersecţia străzilor Alba Iulia cu Suceviţa din Capitală. Imaginile video de la faţa locului au fost postate pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Noiembrie 2019, ora: 08:10

Maia Sandu, despre remanierile de la Guvern: „Asistăm la refacerea vechii prietenii dintre Dodon și Plahotniuc”

Maia Sandu, despre remanierile de la Guvern: „Asistăm la refacerea vechii prietenii dintre Dodon și Plahotniuc”

„Numirile la grămadă” operate ieri de Guvernul Chicu confirmă faptul că PD și PSRM au pus la cale de mai mult timp demiterea fostului Executiv, consideră fostul premier Maia Sandu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 07:53

Uniunea Europeană și-a împărțit bugetul. Cine va primi cei mai mulți bani în 2020

Uniunea Europeană și-a împărțit bugetul. Cine va primi cei mai mulți bani în 2020

Guvernele statelor din Uniunea Europeană, Parlamentul şi Comisia Europeană au ajuns luni noaptea la un acord referitor la bugetul anului 2020. Este vorba de 168.7 miliarde de euro pentru anul viitor. Cele mai mari cheltuieli se vor face pentru combaterea schimbărilor climatice, protecţia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 07:48

Măcel în Iran: Cel puţin 106 protestatari au fost ucişi în cursul demonstrațiilor, anunță Amnesty International

Măcel în Iran: Cel puţin 106 protestatari au fost ucişi în cursul demonstrațiilor, anunță Amnesty International

Cel puţin 106 protestatari au fost ucişi în cursul demonstraţiilor din Iran, anunţă organizaţia pentru drepturile omului Amnesty International, informează agenţia Associated Press, citată de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 07:42

Ce spune Iohannis că ar face mai bine în al doilea mandat

Ce spune Iohannis că ar face mai bine în al doilea mandat

Președintele Klaus Iohannis spune că un posibil regret pe care îl are legat de acest mandat la Cotroceni este faptul că nu a comunicat „la nivelul optim” și spune că va îmbunătăți acest lucru dacă va câștiga un nou mandat la alegerile prezidențiale din 24...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 20 Noiembrie 2019, ora: 07:33

Gigi Becali se află într-un din momentele sale cele mai cumplite. Acesta a reacționat după ce a fost acuzat că a spălat 50 milioane de euro

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 07:33

Horoscop zilnic DRAGOSTE pentru azi, MIERCURI 20 noiembrie. Ce aduce in amor Mercur direct?

Horoscop zilnic DRAGOSTE pentru azi, MIERCURI 20 noiembrie. Ce aduce in amor Mercur direct?

Horoscop zilnic dragoste. Iata horoscopul dragostei pentru azi MIERCURI 20 NOIEMBRIE 2019. Veste buna, Mercur iese din retrograd azi si isi reia miscarea directa, desi mai sunt doua saptamani in care se afla in tranzitul numit umbra post retrograda si in care vor coabita atat influentele sale din...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)