OPINIE /// Încercarea de a crea un bloc electoral dintr-o multitudine de partide cu reputație proastă, îi va lăsa pe unioniști în afara Parlamentului

publicat în Actualitate pe 29 Septembrie 2018, 09:05

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, cunoscutul analist politic, Anatol Țăranu a vorbit despre situația politică actuală din Republica Moldova, dacă crede că va fi schimbată data alegerilor parlamentare, despre poziționarea PDM, un eventual bloc electoral al unioniștilor, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Mai multe entități politice și asociative unioniste desfășoară discuții pentru crearea unui bloc electoral la viitoarele alegeri parlamentare. Ce șanse ar avea un asemenea bloc să acceadă în Parlament?

A.Ț.: Partida unionistă pe ansamblu este suficient de numeroasă pentru a pretinde realmente la reprezentare parlamentară. Problema mare a unioniștilor se rezumă la lipsa liderilor carismatici și la gradul mare de discreditare a partidelor pretins unioniste. Încercarea de a crea un bloc electoral dintr-o multitudine de partide cu reputație proastă, îi va lăsa pe unioniști în afara Parlamentului. Nu poți să te aștepți că vei turna într-un poloboc mai multe căldări de vin de diverse soiuri, dar toate de calitate inferioară, și în final să obții un vin de marcă. Unioniștii duc nevoia de un proiect politic nou, de o prospețime atrăgătoare, capabil să aprindă în mediul unioniștilor speranța victoriei. În acest caz șansele accederii partidei proromânești în Parlament sunt foarte bune.

T.: Şi liberalii s-au activizat pe linia unionistă. Mai au șanse să acceadă în Parlament?

A.Ț.: Îmi pare rău, dar pentru liberali eu nu am previziuni bune în perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare. Liberalii lui Ghimpu au ratat susținerea masivă a partidei unioniste, șansele lor constau în capacitatea de a se dizolva și de a se asocia cu acel proiect politic nou proromânesc, despre care am vorbit mai sus și în așteptarea căruia se găsește toată partida unionistă din Republica Moldova.

Continuarea pe tribuna.md