Astăzi 15 August 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la 14 August 2020
Abonamente

Politică 25 Noiembrie 2019, ora 06:43

OPINIE / Iohannis a călcat în picioare PSD-ul fără să-şi asume nimic concret (zf.ro)

Marime Font

...nu ştim ce înseamnă în cifre România europeană, modernă şi educată. Cu cât se va reduce în 5 ani numărul de analfabeţi funcţionali? Să-i urăm succes ca în al doilea mandat să grăbească pasul pentru a nu pierde contactul economic măcar cu Polonia

Klaus Iohannis câştigă detaşat al doilea mandat de preşedinte al României, cu 65% faţă de 35% Viorica Dăncilă, măturând la pas, pentru a doua oară puterea electorală a PSD, partidul care a condus cel mai mult România în ultimii 30 de ani după căderea comunismului.

Foarte puţini au crezut în mai 2014, după alegerile europarlamentare, când Crin Antonescu, liderul orator al PNL, a pierdut drastic alegerile fiind nevoit să-şi dea demisia, că Iohannis, un lider fără carismă, distant, rece şi fără un discurs electrizant, adus de la Sibiu de urgenţă pentru a-i fi sparing partner lui Victor Ponta, va câştiga nu unul, cu două mandate de preşedinte al României cu o diferenţă de voturi atât de mare.

Loading...


Pe Ponta, l-a zdrobit neaşteptat în 2014 în al doilea tur, iar acum, pe Viorica Dăncilă nici nu băgat-o în seamă.

Iohannis a câştigat alegerile prezidenţiale 2019 având ca temă principală demonizarea PSD, fostul lui aliat din 2009, când trebuia să fie premier din partea PNL dacă Mircea Geoană de la PSD ajungea preşedinte.

Demonizarea PSD cu care a coabitat în ultimii 5 ani, iar din punct de vedere macroeconomic această perioadă este considerată cea mai bună din istoria României, a continuat şi duminică seară după anunţarea rezultatelor spunând că acest partid (care a făcut atât de rău României) trebuie trimis de tot în opoziţie după alegerile locale şi parlamentare de la anul.

„Războiul încă nu a fost câştigat”, a spus el.

Altă idee de campanie electorală care a dat roade a fost implicarea lui Rareş Bogdan ca portavoce a PNL şi paratrăsnet dacă PSD ar fi ridicat glasul, pentru că pe ceilalţi lideri de la PNL i-a ţinut ascunşi ca să nu-i facă probleme în campanie.

Iohannis, 60 de ani, va conduce România în următorii 5 ani şi sperăm că nu se va confrunta cu vreo criză economică, aşa cum a fost în al doilea mandat al lui Băsescu – 2009-2012, că de crize politice a avut parte şi a trecut peste ele, fără să le bage în seamă.

Dacă nu eram eu, statul de drept din România ar fi avut de suferit, a spus Iohannis în celebra confruntare de marţi cu ziariştii, teoretic singura ieşire publică de dezbatere politică.

Iohannis spune că se va implica mai mult în al doilea mandat, va fi mai comunicativ cu poporul român, mai ales că e pe valul popular, aproape 7 milioane de români care au votat pentru el reprezintă o forţă, şi că acum, pentru prima dată, are guvernul lui, de la PNL, partid cu care vrea să câştige şi alegerile locale şi parlamentare.

Problema este că nici în programul electoral şi nici în celebra dezbatere nu am aflat cu cifre ce înseamnă România modernă, România europeană, România educată.

Cum se traduc toate aceste sloganuri de campanie, care au fluturat pe toţi stâlpii de pe şosele şi pe panourile de pe blocuri, ca să nu mai vorbim de cum au împânzit internetul, în cifre de PIB, în cifre de creştere economică, în număr de angajaţi, în salarii şi pensii, în kilometri de autostradă şi de drumuri.

Cum va lăsa România din punct de vedere macroeconomic peste 5 ani?

Iohannis vrea o Românie educată, dar nu ştim ce înseamnă acest lucru: câţi absolvenţi de învăţământ superior – România este pe ultimul loc în Europa ca pondere a absolvenţilor de învăţământ superior în total forţe de muncă, câţi tineri vor termina liceul şi câţi vor lua BAC-ul, cu cât se va reduce abandonul şcolar, cel mai ridicat din Europa, şi cu cât se va reduce numărul de analfabeţi funcţionali având în vedere că acum sunt 60% dintre absolvenţii unei şcoli, adică nu ştiu să explice şi să interpreteze ceea ce citesc?

Ce înseamnă o Românie europeană din punct de vedere al salariilor şi al pensiilor?

PNL îşi face curaj să majoreze salariul minim cu 83 de lei, una dintre variante, de la 1286 de lei la nu mai puţin de 1370 de lei net, adică 287 de euro. Polonia vrea să mărească salariul minim de la 380 de euro net la 680 de euro net, adică o creştere de 80% în următorii 3 ani.

Polonia, care a pornit de la acelaşi nivel în 1990 ca România după căderea comunismului, are acum un PIB de 500 de miliarde de euro, în timp ce România are 210 miliarde de euro.

Dacă s-ar face un clasament PIB/capita, Cehia are aproape 20.000 de euro, Polonia 13.000 de euro, Ungaria 14.000 de euro, în timp ce România are 10.500 de euro.

Poate la următorul recensământ vom avea un PIB/capita mai mare dacă vom împărţi PIB-ul, nu la 19 milioane de locuitori, ci la 16 milioane, cam câţi mai sunt prin România.

Iohannis vrea o Românie europeană dar nu are o cifră concretă: speranţa de viaţă în România este de 75,3 ani, de 76 de ani în Ungaria, de 77,8 ani în Polonia şi de 79,1 ani în Cehia.

Cât va fi în România peste 5 ani, după ce Iohannis va conduce ţara cu guvernul lui de la PNL?

Nici un preşedinte al României nu şi-a asumat cifre concrete pentru că Iliescu, Constantinescu şi Băsescu aveau ca obiectiv principal intrarea României în NATO şi Uniunea Europeană.

Iohannis ar trebui să pună câteva cifre lângă sloganurile lui, ca să ştim încotro ne duce şi poate să nu mai plece atât de mulţi români la muncă în afara ţării, unde salariile sunt mai mari.

Până vom afla cifrele, să-l felicităm pentru victoria în alegeri şi obţinerea celui de-al doilea mandat de preşedinte al României şi să sperăm că va grăbi pasul pentru ca România să nu rămână în urmă.

 https://www.zf.ro/ 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 14 August 2020, ora: 14:13

Alexandru Tănase: Cui folosește anularea posibilității suspendării președintelui?

Alexandru Tănase: Cui folosește anularea posibilității suspendării președintelui?

La 6 august 2020, CCM a decis să-și „reevalueze considerentele și soluția stabilită prin Hotărârea nr. 28 din 17 octombrie 2017”. 

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 14 August 2020, ora: 09:24

FOTO - Mercedes făcut zob lângă Anenii Noi: Un mort și 2 răniți

FOTO - Mercedes făcut zob lângă Anenii Noi: Un mort și 2 răniți

Un grav accident rutier s-a produs astăzi, 13 august, în apropierea orașului Anenii Noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 August 2020, ora: 08:53

Agricultorii moldoveni, la protest:”Ne usucă seceta pe deplin. Autoritățile vin doar cu promisiuni”

Agricultorii moldoveni, la protest:”Ne usucă seceta pe deplin. Autoritățile vin doar cu promisiuni” Foto: zdg

Agricultorii moldoveni din centrul și sudul țării au ieșit la protest. Recolta le-a fost afectată de secetă și grindină, iar acum cer autorităților să-i susțină pentru că situația în care au ajuns este dezastroasă. Întrucât autoritățile nu au reacționat la protestele lor, cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 August 2020, ora: 07:51

BERD, îngrijorată de acuzaţiile procurorilor asupra Victoriabank. BERD speră că ancheta privind Victoriabank va respecta clienţii şi acţionarii şi va lua în calcul potenţialele consecinţe asupra sistemului bancar din Moldova

BERD, îngrijorată de acuzaţiile procurorilor asupra Victoriabank. BERD speră că ancheta privind Victoriabank va respecta clienţii şi acţionarii şi va lua în calcul potenţialele consecinţe asupra sistemului bancar din Moldova

Activele Victoriabank, a treia bancă din Republica Moldova, unde BERD şi Banca Transilvania sunt acţionari, au fost puse sub sechestru de Procuratura Anticorupţie în urma unei investigări a activităţii frauduloase în sectorul bancar moldovenesc din 2014.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 14 August 2020, ora: 04:22

(Calendar istoric) Pe 14 august Turcia atacă Ciprul

(Calendar istoric) Pe 14 august Turcia atacă Ciprul Din editia print / Foto: www.kypros.org

410: Alaric, rege vizigot, a ocupat Roma care va fi jefuită timp de trei zile. 

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 14 August 2020, ora: 01:54

Adormirea Maicii Domnului. Ce nu e bine să faci azi, înainte de marea sărbătoare

Adormirea Maicii Domnului. Ce nu e bine să faci azi, înainte de marea sărbătoare

Cunoscută popular ca Sfânta Maria Mare, sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului este prăznuită în fiecare an pe data de 15 august, fiind una dintre cele mai mari sărbători din an. Marchează trecerea de la vară la toamnă şi totodată Ziua Marinei, Maica Domnului fiind...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 14 August 2020, ora: 01:08

Dieta cu nuci te ajută să slăbești 1 kilogram pe zi: Iată cât de ușor se ține

Dieta cu nuci te ajută să slăbești 1 kilogram pe zi: Iată cât de ușor se ține

Dieta cu nuci. Iată cum poți slăbi 1 kilogram pe zi! Dieta cu nuci este inspirată din dieta mediteraneană.

( ) Citeşte tot articolul

Auto 14 August 2020, ora: 00:56

Record de autonomie pentru Hyundai Kona Electric: SUV-ul a parcurs 1.026 de kilometri pe un circuit de teste în condiții speciale

Record de autonomie pentru Hyundai Kona Electric: SUV-ul a parcurs 1.026 de kilometri pe un circuit de teste în condiții speciale

Un Hyundai Kona Electric a parcurs 1.026 de kilometri în cadrul unui test desfășurat pe un circuit din Germania în condiții speciale. Autonomia oficială a SUV-ului subcompact este de 484 de kilometri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 August 2020, ora: 16:13

Un medic în vârstă de 65 de ani care activa la spitalul din Anenii Noi a decedat în urma infectării cu Covid-19

Un medic în vârstă de 65 de ani care activa la spitalul din Anenii Noi a decedat în urma infectării cu Covid-19

Astăzi sistemul medical din RM a mai pierdut un specialist, este vorba de medicul Mihail Preotesa. Acum patru zile soția sa a scris pe Facebook un mesaj plin de durere în care spunea că familia sa trece printr-un adevărat calvar.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 13 August 2020, ora: 13:13

Ruptura cu Belarus va costa Rusia peste 29 de miliarde de dolari. Dar acesta e doar vârful icebergului

Ruptura cu Belarus va costa Rusia peste 29 de miliarde de dolari. Dar acesta e doar vârful icebergului

Escaladarea conflictului ruso-belarus crește riscul ca situația să evolueze conform scenariului ucrainean, cu totala ruptură completă a relațiilor dintre țările noastre, scrie Nezavisimaia Gazeta.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 August 2020, ora: 11:39

Cimitir-parc de 20 de hectare, finalizat la Cluj-Napoca. Boc: Conceptul de cimitir-parc a fost dezvoltat în ţările vestice. Va fi o locaţie simbolică menită să aducă linişte clujenilor

Cimitir-parc de 20 de hectare, finalizat la Cluj-Napoca. Boc: Conceptul de cimitir-parc a fost dezvoltat în ţările vestice. Va fi o locaţie simbolică menită să aducă linişte clujenilor

Cimitirul-parc ”Moş Ion Roată” din Cluj-Napoca, cu o capacitate de peste 5.500 de morminte şi cu o capelă pe patru niveluri, a fost finalizat, iar lucrările acu fost recepţionate. Cimitirul se întinde pe 20 de hectare, iar costurile s-au ridicat la circa 51 milioane de lei, iar conform...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 August 2020, ora: 11:37

ROMÂNIA / Traseism politic mai ceva ca în Caragiale: Actualul primar liberal va candida din partea PSD. Contracandidatul pesedist a trecut la PNL

ROMÂNIA / Traseism politic mai ceva ca în Caragiale: Actualul primar liberal va candida din partea PSD. Contracandidatul pesedist a trecut la PNL

Alegerile din septembrie aprind jarul politic. E vremea-n care prietenii devin dușmani, socialiștii pozează în liberali și liberalii în socialiști. În perioada aceasta, traseismul politic se transformă oficial în doctrină, iar interesul n-are moral și n-are...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)