Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 07:51
Abonamente
 
 
 

Moldova 25 Iulie 2017, ora 07:14

OPINIE / Malorusia sau din aiurelile lui Prilepin

Marime Font

E trist când vezi că pe lângă niște dictatori sau teroriști reduși mintal se alătură oameni de cultură. De obicei și acești oameni de cultură o termină la fel de rușinos ca și criminalii de război, până și opera lor nu mai rezistă timpului.

În Rusia, generația lui Zahar Prilepin nu a adus nimic nou. Spre deosebire de generația lui Vladimir Sorokin, scriitorii din gașca lui Prilepin au făcut un salt mare înapoi spre ceea ce se numea în timpul URSS realism socialist. Din punct de vedere literar e un mare regres, chiar dacă Prilepin a ajuns să conducă emisiuni muzicale. De exemplu, Vladimir Lorcenkov, scriitorul rus care a locuit până nu demult în Chișinău, e mult peste Prilepin din punct de vedere literar, pentru că a păstrat un curs firesc după generația Sorokin.

Dar cât poți să scrii despre Cecenia – unde ai luptat ca mercenar? Sau despre protestele anti-Putin, când stăteai sub aripa lui Limonov? E clar că inspirația se termină, când muza a îmbătrânit și s-a compromis. Prilepin a ales să se alăture teroriștilor separatiști din Donbas. Acesta este proiectul lui literar. Desigur că va avea succes în Rusia, care încă nu s-a desprins de poftele ei imperialiste. Până una-alta, adică până să compună un nou volum, Prilepin face reclamă în rețelele de socializare unui CD cu muzică: “Za Donbas”.La începutul săptămânii trecute separatiștii din Donbas au făcut un performance, au anunțat un nou plan: că ei nu ar mai lupta pentru separarea de Ucraina, ci pentru „unire”! Adică unirea separatiștilor din Ucraina și distrugerea totală a țării, în locul căreia ar trebui să apară Malorusia, cu capitala în Donețk. Acest plan li s-a părut cretin până și separatiștilor din Lugansk: dacă lucrurile vor continua așa, n-ar fi exclus să înceapă un măcel între teroriști (ceea ce s-a mai și întâmplat în proporții mici).

Prilepin e foarte mândru de planul său. Mai mult, într-un interviu acordat imediat după hotărârea istorică a separatiștilor teroriști, el a dezvăluit intenția de a uni Malorusia cu Belarusul și Rusia. Are poftă mare de mâncare cel căruia scriitorii îi ziceau „praporșcik”!

Am făcut acum câțiva ani un interviu cu Prilepin, pe când era doar scriitor. E un bărbat carismatic, mai potrivit parcă pentru show biz decât pentru interviuri literare. Spunea atunci că Putin n-ar fi atât de rău dacă ar face lucrurile pe care le anunță. Între timp, Prilepin a trecut în tabăra lui Putin. Că face: a ocupat Crimeea, a pornit războiul din Ucraina, bombardează Siria. Mai spunea Prilepin că lui îi place uneori să treacă prin orașe neanunțat, că poate astfel va mai trece și prin Chișinău. Eu sper să n-o facă. Noi avem alte gusturi literare.

Autor: Alexandru Vakulovski
Sursa: deschide.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 08:04

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României Foto: Mediafax.ro/Afp

1970 - A murit, la doar 28 de ani, Jimi Hendrix, considerat unul dintre cei mai mari chitarişti rock din lume. Stilul său de a cânta la chitara electrică a influenţat majoritatea chitariştilor moderni. În 2003 a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul