Astăzi 17 Ianuarie 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 16:59
Abonamente

Actualitate 28 Iulie 2019, ora 00:16

OPINIE / Se pare că în pofida tuturor Harvard-urilor si MBA-urilor, blocul economico-financiar al guvernului este condus de oameni incompetenți

Marime Font

Se pare ca în pofida tuturor Harvard-urilor si MBA-urilor, blocul economico-financiar al guvernului este condus de oameni incompetenți, care nu pot înțelege efectele pe termen lung a unui așa gen de comunicare cu mediul de afaceri.

Foarte greu sa mă stăpânesc si sa comentez într-un limbaj decent schimbările anunțate peste noapte in politica fiscala. Din aceasta cauza trebuie sa scriu pe lung, sorry. Se pare ca in pofida tuturor Harvard-urilor si MBA-urilor, blocul economico-financiar al guvernului este condus de oameni incompetenți, care nu pot înțelege efectele pe termen lung a unui așa gen de comunicare cu mediul de afaceri.

Prima rândunica a fost inițiativa legislativa privind mărirea accizelor pentru produselor de tutun heat not burn. Cât de controversate nu ar fi aceste produse pentru unii, companiile din industrie aveau dreptul la un dialog adecvat cu autoritățile, care nu a fost. Puteam crede ca fost o întâmplare nefericita, care nu se va transforma in regula.


Acțiunile ulterioare arata însă ca, a cita oara, avem un Guvern arogant si populist care nu înțelege ca aceasta tara, lipsita de orice fel de resurse naturale si aflata într-o permanenta criza de identitate, are șansă sa devina prospera doar prin susținerea grijulie a inițiativei private.
Nici un fel de granturi străine, din care jumătate se duc pe coffee break-urile ONG-iștilor si alta jumătate pe plăți sociale (presupunem ca acest Guvern nu fura), nu vor înlocui inițiativa privata si dorința oamenilor de afaceri sa ia riscuri in spate când decid sa investească. Granturile se vor duce ca apa in nisip, de fapt ca si încrederea in actuala guvernare, daca va continua tot așa.

Cică avem de astupat o gaura in buget, care până când exista doar din declarații, care nu sunt susținute de un raport detaliat, cu cifre reale.

Un raport care cu buna seama ar trebui prezentat in Parlament si făcut public.Dar ok, presupunem ca exista acest deficit anunțat, de fapt destul de confortabil conform standardelor aceleiași UE.

Pe parcursul dezvoltării tarilor capitaliste s-au inventat metode mai eficiente de a rezolva aceasta problema fără a speria investitorii străini, fără a deruta businessul care striga după previzibilitate, fără a distruge din prima câteva reforme si inițiative normale care le-a lăsat in urma sa fosta guvernare. Da, metodele operative practic se reduc la 2 variante, emisie monetara si vânzarea obligațiunilor de stat pe piața interna. Si daca prima metoda este una inflaționistă pe care un Guvern populist nu si-o poate permite, a doua se poate folosi fără probleme. Mai ales ca băncile locale sunt pline de lichidități si stau in rând sa cumpere HVS de câte ori se anunță licitație. Nu v-ați întrebat de ce? De ce norma rezervelor obligatorii la BNM este de 42,5%? 42,5 %, Carl !!! Pentru ca populația duce banii in bănci si ele nu găsesc afaceri ca sa le finanțeze. De ce businessul nu vrea sa ia credite si sa facă investiții? Pentru ca riscurile sunt mult prea mari si care devin încă mai mari după conferințe de presa neinspirate si neconvingătoare cum a fost cea de azi. Cerc vicios.

Cică sunt condiții impuse de FMI pentru asistenta financiara.

Serios? Lăsând la o parte întrebarea cit de competenți sunt oamenii care au negociat, mult stimații reprezentanți ai FMI nu intra in esență. Ei întotdeauna cer austeritate si împovărare fiscala. Ei țintesc câțiva indicatori macro, care se măsoară in procente si nu prea ii interesează efectele pe termen lung. De fapt ei niciodată nu si-au asumat public responsabilitatea pentru supra-îndatorarea si/sau băgarea in recesiune a vreunei tari. Procentele însă sunt depersonalizate si la fel într-o tara săracă sau bogata, iar realitatea este diferita.

Anularea tichetelor de masa. In opinia noastră, spune Ministra Finanțelor, ele nu sunt un beneficiu real pentru angajat, ci sunt doar un fel de facilitate fiscala ascunsa pentru companii.

Serios? Nu ne interesează opinia Dvs, încă nu ați demonstrat cu nimic ca putem sa avem încredere in ea. Vrem un studiu foarte clar si argumentat ce impact a avut aceasta măsura asupra tuturor parților implicate, de la buget până la angajați si companii, înainte de așa declarații. Vrem respect pentru companiile si asociațiile de business care au negociat ani de zile cu predecesorii Dvs. ca sa aducă in Moldova practici de buna credință și care ulterior au avut încredere sa investească in aceasta tara.

Mărirea TVA înapoi de la 10% la 20 % pentru HoReCa.

O măsură care era văzută ca stimularea dezvoltării turismului si care nici nu apucase normal sa funcționeze. Aici nici nu trebuia tare sa va încordați, ca o face Fisc-ul in locul vostru. Întrebații pe proprietarii de hotele si restaurante prin ce chinuri trec ei ca sa demonstreze ca o anumita livrare într-adevăr cade sub incidenta acestei prevederi si se poate aplica cota TVA de 10%. Anulare de scutire personala pentru persoanele care au salarii mai mari de 20 mii de lei.

Serios? Frumoasa echitate sociala. Cine in Moldova are un salariu mai mare de 20 mii? Vorbesc aici despre sectorul privat, in sectorul public mărimea salariului nu reflecta neapărat competentele profesionale. De obicei cineva care muncește mai bine, mai mult si este mai competent. Normal ca așa un cetățean nu merita niște lei in plus salvați de impozitare. Sau 20 mii de lei este deja o avere in RM?

Ați spus ca vreți sa anulați deciziile proaste ale guvernării precedente care duceau la contrabanda si încălcări. Ok, atunci de ce votați prelungirea dreptului de a face comerț in baza patentei? Sau cum credeți ca se comercializează toata contrabanda introdusa in tara? Si nu povestiți despre băbuțele care in baza patentei își vând ceapa din gradina. Acest argument îl poate invoca doar un om rupt total de realitatea din Moldova.
Mai sunt de comentat si altele, dar ma opresc aici si va rog.Hai, poate totuși încercați sa fiți altfel, nu doar prin declarații.

Si da, am tot dreptul. V-am dat votul.

Sergiu Malairau

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 16:41

După atât timp, România intră în rândul lumii și va avea, în sfârșit, buletine biometrice. Îți vor încăpea în portofel, dar fac mai mult decât să fie mici.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:50

China a înregistrat în 2019 CEA MAI SLABĂ creştere economică din ultimii 29 de ani

China a înregistrat în 2019 CEA MAI SLABĂ creştere economică din ultimii 29 de ani

Creşterea economică a Chinei a fost de 6,1% în 2019, cea mai slabă din ultimii aproape 30 de ani, în contextul războiului comercial cu Statele Unite, însă regimul de la Beijing a introdus o serie de măsuri pentru a contracara o scădere şi mai mare anul acesta, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:47

Negocierile comerciale între UE şi SUA merg în direcţia potrivită: Bursele europene reacţionează şi ating un record istoric

Negocierile comerciale între UE şi SUA merg în direcţia potrivită: Bursele europene reacţionează şi ating un record istoric

Bursele europene au atins un record istoric, vineri, după ce Phil Hogan, comisarul european pentru Comerţ, a anunţat că negocierile cu Washingtonul se înreaptă în direcţia potrivită, ceea ce a liniştit pentru moment investitorii, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:45

Cutremur în cazul Caracal! Gheorghe Dincă a depus plângere penală! Pe cine a denunțat

Cutremur în cazul Caracal! Gheorghe Dincă a depus plângere penală! Pe cine a denunțat

Situație halucinantă în cazul de Carcal. Părinții Luizei și ai Alexandrei au rămas fără cuvinte când au auzit. Se pare că lui Gheorghe Dincă, nu prea îi convine situația în care se află acum. Acesta este nemulțumit de cum a fost tratat de forțele de ordine.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:22

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur a împlinit 80 de ani

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur a împlinit 80 de ani

Primul Preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a împlinit vineri, 17 ianuarie, 80 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:14

Mărturia emoţionantă a unei jurnaliste de top de la CNN despre întoarcerea în Chişinău, oraşul natal, după 30 de ani

Mărturia emoţionantă a unei jurnaliste de top de la CNN despre întoarcerea în Chişinău, oraşul natal, după 30 de ani

O jurnalistă premiată, originară din Chişinău, a scris pentru CNN o mărturie emoţionantă despre momentul în care şi-a vizitat ţara natală după trei decenii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:11

Sondaj: Deși recunosc rămânerea în urmă față de Occident, rușii se consideră ”popor ales” cu un rol deosebit în istorie

Un procent de 61% dintre ruși sunt rușinați de faptul că poporul rus trăiește „în sărăcie veșnică și nesiguranță”, rezultă din rezultatele sondajului realizat de ”Levada Center”, potrivit Meduza.io.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 14:30

ANRE, reacție după scumpirea carburanților: NU AVEM nici o informație

ANRE, reacție după scumpirea carburanților: NU AVEM nici o informație

După ce șoferii s-au trezit astăzi, 17 ianuarie, cu prețuri majorate la carburanți, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) vine cu un comentariu în acest sens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 14:28

Companiile de transport din Capitală cer majorarea prețului pentru o călătorie cu microbuzul până la 10 lei

Companiile de transport din Capitală cer majorarea prețului pentru o călătorie cu microbuzul până la 10 lei

Companiile de transport care prestează servicii de transportare a pasagerilor în Capitală cer ca prețul unui bilet de călătorie cu microbuzul să fie majorat. În acest sens, în data de 13 ianuarie, companiile de transport au depus o cerere de ajustare a tarifului pentru serviciile de...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 17 Ianuarie 2020, ora: 11:47

Republica Moldovenească a Întregii Moldove!

Republica Moldovenească a Întregii Moldove!

Mai multe state din lume şi-au delimitat perioadele istorice prin numerotarea lor. Astfel, avem cinci republici franceze, trei poloneze, trei greceşti şi tocmai şase sud-coreene. În ordine similară, avem trei Reich-uri germane (deşi primul s-a numit Sfântul Imperiul Roman),...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 11:37

ULTIMA ORĂ /// UNIONIȘTII intră în luptă - Vlad Țurcanu este candidatul PUN pentru alegerile parlamentare noi desfășurate la Hâncești / VIDEO

ULTIMA ORĂ /// UNIONIȘTII intră în luptă - Vlad Țurcanu este candidatul PUN pentru alegerile parlamentare noi desfășurate la Hâncești / VIDEO

Partidul Unității Naționale și-a prezentat candidatul la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, la alegerile parlamentare noi desfășurate în circumscripția 38, Hâncești. Este vorba despre Vlad Țurcanu, prim-vicepreședintele partidului, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 11:29

Mamele din Orhei continuă să primească 7 și 10 mii de lei datorită lui Șor

Mamele din Orhei continuă să primească 7 și 10 mii de lei datorită lui Șor

Încă 54 de tinere familii din municipiul Orhei au primit vineri, 17 ianuarie, alocațiile suplimentare la nașterea copiilor, în cadrul programului „Capitalul matern”, lansat în anul 2015 de fostul primar al localității, Ilan Șor. Datorită acestui proiect, dar și a altor programe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:57

Tănase, despre eliberarea lui Filat: Sandu și Dodon s-au grăbit cu acuzațiile

Tănase, despre eliberarea lui Filat: Sandu și Dodon s-au grăbit cu acuzațiile

Vlad Filat nu a făcut nimic altceva decât să utilizeze prevederile legale pentru a-i fi redus termenul de detenție, iar eliberarea sa nu are în spate niciun fel de teorie a conspirației, în pofida acuzațiilor reciproce pe care și le-au adus Maia Sandu și Igor Dodon....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:47

PROGNOZA METEO PE 7 ZILE - FOTO

PROGNOZA METEO PE 7 ZILE - FOTO

 Vin gerurile! Meteorologii anunță pentru sfârșitul de săptămână temperaturi nițel mai scăzute decât în zilele anterioare. Totuși, acestea rămân a fi anormal de ridicate pentru această perioadă a anului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:15

HOROSCOP 17 IANUARIE 2020. Previziuni toate zodiile

HOROSCOP 17 IANUARIE 2020. Previziuni toate zodiile

HOROSCOP 17 ianuarie 2020. Iată ce vă rezervă astrele, în funcție de zodie, pentru ziua de vineri, 17 ianuarie 2020.  Berbec  Se apropie weekend-ul și ești cuprins de romantism. Îți îndrepți toată atenția către partenerul de viață. Un incident recent...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Igor Grigoriev, fostul coleg de facultate al lui Igor Dodon, pe care șeful statului l-a acuzat că ar fi pus la dispoziția presei pozele pe care președintele le-a făcut în vacanțele sale de lux, a anunțat că nu are nicio legătură cu asta și că a părăsit Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:08

DEZASTRU FĂCUT DE UN ȘOFER BEAT. Și-a băgat prietenii în spital/ VIDEO

DEZASTRU FĂCUT DE UN ȘOFER BEAT. Și-a băgat prietenii în spital/ VIDEO

Accident de groază în capitală. Doi tineri au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau ca pasageri s-a izbit violent într-un copac. La volan se afla prietenul victimelor, un tânăr de 21 de ani, în stare avansată de ebrietate

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:02

Tânărul, împușcat de un carabinier, la Bălți, petrecut pe ultimul drum - VIDEO

Tânărul, împușcat de un carabinier, la Bălți, petrecut pe ultimul drum - VIDEO

Tânărul de 23 de ani, omorât la Bălți în Ajun de Sfântul Vasile a fost petrecut azi pe ultimul drum. Să-și ia rămas bun de la Simion Botnari au venit nu doar rudele și prietenii, dar și consătenii, care sunt solidari cu tragedia familiei Botnari din satul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 08:58

Alexandru Tănase: Maia Sandu a dat benevol puterea

Alexandru Tănase: Maia Sandu a dat benevol puterea

Guvernul Maiei Sandu ar fi avut șanse mai mari să se mențină la putere dacă ar fi fost creat din start corect, cu miniștri inclusiv din partea PSRM, iar Olesea Stamate și-ar fi dat demisia după eșuarea concursului pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general. În...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 08:52

ULTIMA ORĂ / Benzina, motorina și gazul S-AU SCUMPIT peste noapte

ULTIMA ORĂ / Benzina, motorina și gazul S-AU SCUMPIT peste noapte

Prețurile la carburanți sunt mai mari de vineri, 17 ianuarie. Noile prețuri sunt în vigoare de la ora 00:00.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 08:48

Ana Guţu, numită în funcţia de SECRETAR DE STAT al Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova

Ana Guţu, numită în funcţia de SECRETAR DE STAT al Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova

Ana Guţu a fost numită în funcţia de secretar de stat al Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova, printr-o decizie a prim-ministrului României, Ludovic Orban, scrie Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 08:47

Moise Guran, după ce în 2015 afirma că nu detestă nimic mai mult decât un jurnalist care intră în politică: S-au întâmplat prea multe în acești cinci ani

Moise Guran, după ce în 2015 afirma că nu detestă nimic mai mult decât un jurnalist care intră în politică: S-au întâmplat prea multe în acești cinci ani

Moise Guran a argumentat joi seara că „s-au întâmplat prea multe în acești cinci ani”, în încercarea de a justifica trecerea de la meseria de ziarist la cariera de politician, după ce în 2015 afirma că nu detestă nimic mai mult decât...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)