Cea mai mare bancă germană a pus profitul mai presus de orice, implicându-se în orice fel de tranzacţie, indiferent de cât de dubioasă ar fi părut, iar încercările acesteia de a justifica neregulile aduse la lumină de scandalul FinCEN par lipsite de sens, scrie Henrik Bohme, de la Deutsche Welle.
„Totul începe cu încrederea“. Cu acest motto atrăgea Deutsche Bank clienţi la mijlocul anilor ‘90. Acesta nu mai are însă de multă vreme niciun sens în condiţiile în care banca a pierdut încrederea clienţilor prin pariurile dubioase făcute în anii care au urmat.
Banca a vrut să joace în prima ligă financiară, având de asemenea pretenţii de a fi forecaster economic şi financiar serios, astfel că a lăsat deoparte orice principiu, motivul presupus fiind că numai în acest fel îşi putea creşte masiv câştigurile.
De la manipularea ratelor dobânzilor şi operaţiuni de spălare de bani, la credite ipotecare cu garanţii slabe şi relaţii de afaceri cu clienţi dubioşi, Deutsche Bank a urmărit permanent câştigul. Cu cât tranzacţiile erau mai murdare, cu atât mai bine, scrie Henrik Bohme.
Iar după cum arată documentele FinCEN, Deutsche Bank se află din nou în topul băncilor cu probleme, peste jumătate din rapoartele privind tranzacţii suspecte având legătură cu cea mai mare bancă germană.
Când activităţile de spălare de bani desfăşurate de bancă în Rusia au fost dezvăluite în 2015, autorităţile americane scriau despre „lăcomie şi corupţie“ în raportul final. Pe acestea s-au bazat cultura Deutsche Bank.
După ce băncii i-a fost impusă o amendă de 600 mln. $, şefii acesteia au promis o reformare din rădăcini a acesteia. Banca a investit aproximativ 1 mld $ pentru întărirea controalelor interne.
Se pare însă că tranzacţiile cu clienţi ruşi au continuat probabil şi după reformele respective.
După cum era de aşteptat, Deutsche Bank respinge toate acuzaţiile, spunând că tranzacţiile apărute în rapoartele FinCEN ar fi fost dezvăluite oricum autorităţilor şi că acestea au avut loc înainte de reformele din 2016.
Banca insistă că este cu totul „o altă bancă“.
Este din ce în ce mai clar că „schimbarea de cultură“ proclamată cu atâta tărie în cadrul Deutsche Bank nu este în plină desfăşurare şi că nu toţi cei aproximativ 88.000 de angajaţi ai băncii au înţeles pe deplin ce înseamnă aceasta, scrie Bohme.
|
Părerile sunt împărţite atunci când vine vorba de aspectul bananelor. Unii le preferă pe cele verzi, iar alţii le preferă pe cele negre, foarte coapte. Regula este destul de simplă cele verzi sunt mai crude, iar cele negre sunt coapte deja. Oricum ar fi bananele sunt bogate...
( ) Citeşte tot articolulCeea ce visăm poate avea o anumită semnificaţie asupra realităţii pe care o trăim zi de zi. Simbolurile şi semnificaţiile viselor sunt destul de complexe, iar ca să ne dăm seama dacă au impact asupra vieţii noastre trebuie să le descifrăm, scrie stiridinlume.ro.
( ) Citeşte tot articolulFructele uscate sunt ideale ca gustare, dar cât sunt ele de sănătoase, când ar trebui să le evităm și cum pot înlocui fructele proaspete? Auzim deseori că este foarte important să mâncăm fructe și legume, iar în acest context o să vorbim despre fructele...
( ) Citeşte tot articolulBerbec Începi să-ți găsești acea parte din optimism pe care ai mai pierdut-o în ultimul timp. Ai noroc că în jurul tău sunt oameni care te susțin și cumva te ajută să treci prin tot procesul cu care ai de-a face în evoluția ta.
( ) Citeşte tot articolulMaximele termice ale zilei vor fi de -6..-9 grade Celsius în nord, -5..-8 grade în centru și -4..-7 grade în raioanele de sud.
( ) Citeşte tot articolulIn primul rand, pentru a va da seama de ce muraturile va pot ajuta sa slabiti, este bine de cunoscut faptul ca au foarte putine calorii. Mai precis, un castravete murat de peste 140 de grame nu are decat 17 calorii, 200 de grame de varza murata nu au decat 25 de calorii si o gogonea medie are...
( ) Citeşte tot articolulÎn fiecare an, la mijloc de ianuarie, vorbim mult, spumos şi superficial despre Eminescu. E o tradiţie care sperăm că odată cu scurgerea timpului va deveni şi una profund naţională.
( ) Citeşte tot articolulAstăzi se împlinesc 171 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, unul dintre cei mai importanţi poeţi din istoria României. Fotografiile cu el pot fi numărate pe degetele unei singure mâini.
( ) Citeşte tot articolulSfinţii Cuvioşi Pavel Tebeul şi Ioan Colibaşu sunt pomeniţi în Biserica Ortodoxă la 15 ianuarie, transmite realitatea.ro. Sfântul Pavel a trăit în timpul împăraţilor romani Deciu (250-253) şi Valerian (253-260), prigonitori ai creştinilor.
( ) Citeşte tot articolul