Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 09:47
Abonamente
 
 
 

Actualitate 17 Iulie 2018, ora 11:06

Opinie: Includerea Moldovei în agenda summit-ului NATO se datorează SUA

Marime Font

Includerea Republicii Moldova, la pachet cu Ucraina și Georgia, pe agenda summit-ului Alianței Nord-Atlantice care a avut loc săptămâna trecută, se datorează politicii regionale a Statelor Unite ale Americii. Astfel, în cadrul summit-ului s-a discutat despre retragerea trupelor militare din Republica Moldova, Georgia și Ucraina. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

Elena Mârzac, directoarea Centrului de Informare și Documentare NATO din Moldova, a menționat că cel mai important pentru regiunea în care se află Republica Moldova a fost faptul că s-a discutat mult despre securitatea Mării Negre, despre rolul României, dar și articolul 7 al rezoluției finale care se referă la retragerea trupelor militare de pe teritoriul Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei.

Ion Tăbârță, expert în domeniul de securitate la IDIS „Vitorul”, susține că includerea Republicii Moldova pe agenda NATO, la pachet cu Ucraina și Georgia, și solicitarea retragerii trupelor rusești din aceste trei țări, se datorează politicii regionale pe care Statele Unite ale Americii o desfășoară. „Trebuie să recunoaștem franc că SUA niciodată nu a avut o politică singulară referitor la Republica Moldova. Mai degrabă, noi am fost abordați reieșind din politica SUA în spațiul regional”, a spus Ion Tăbârță. Potrivit lui, având în vedere subiectul Ucrainei în prim-planul securității regionale, aceste subiecte nu puteau să lipsească din discuții.Iulian Fruntașu, expert în politica externă este de părere că nu se pot aștepta foarte multe rezultate de la acest summit. El spune că ar avea îngrijorări legate de situația din Ucraina pentru că președintele SUA a fost destul de reticent să critice Federația Rusă pentru anexarea Crimeii.

Sursa: ipn.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de aziEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md