Astăzi 22 Ianuarie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 08:11
Abonamente

Actualitate 15 Februarie 2015, ora 14:52

OPINIE: Rusia la răscruce

Marime Font

Cele „13 porunci” înscrise în recentul Acord de la Minsk, semnat de către un dictator de profesie, în persoana lui Putin, de către niște naivi lideri europeni precum doamna Merkel și domnul Hollande, ca și de un Poroșenko inflamat la culme, nu vor ține mai mult decât ecoul unei minuni, pentru că rușii nu au în cultura lor diplomatică civilizația respectării Tratelor.

Rusia la răscruce opinie O spunem noi, românii, vecinii lor în atâtea situații istorice, popor care a suferit, de-a lungul vremurilor, 12 invazii ruseşti. În sprijinul celor afirmate, marele istoric român, A.D. Xenopol, cu aproape două secole în urmă, rostea un adevăr crud și anume că „o alianţă cu ruşii în orice împrejurare, o încredere în cuvântul sau semnătura lor, va fi totdeauna o nebunie scump plătitǎ.„Marele savant nu a fost departe de adevăr, gândindu-ne la istoria zbuciumată a României, țară, adeseori, călcată în picioare de marele vecin de la răsărit și rășluită de teritoriile sale strămoșești ori de câte ori Țarii de la Moscova aveau chef să se joace de-a războiul cu destinele popoarelor din vecinătatea lor, sluțindu-le teritoriile, vetrele, istoria și destinul.

Ucraina vecină trăiește, din nou, una din marile sale drame ale prezentului, fiindu-i furate, parte din teritoriile sale (anexarea Crimeii în primăvara trecută), uciși copii, tineri și bătrâni pașnici, de către rușii „hibrizi”, în disprețul normelor Dreptului Internațional.


Guriștii de serviciu ai Moscovei precum Vladimir Evseev, directorul Centrului pentru Studii Politico-Militare de la Moscova, sau filozoful Aleksandr Dughin (un fel de Rasputin modern), consilier al preşedintelui Dumei de Stat ne amenință că dacă România se lasă atrasă într-o confruntare, există obiective militare româneşti care sunt pe lista de atac a Rusiei, și că se consideră necesară crearea unui „Imperiu Eurasiatic” dominat de Rusia din care să facă parte inclusiv România, Ungaria, Serbia, Slovacia şi Austria. Războiul informațional, cu componenta sa psihologică, a dat startul vestitorilor războiului că sunt liberi să grăiască, oricând, amenințări la adresa întregii Europe civilizate și că țările mai mici și mijlocii, care au devenit gălăgioase și enervante, vor fi strivite primele. Ca să nu mai vorbesc despre faptul că după ce Putin a reorganizat serviciile militare de informații, mărindu-le efectivele de câteva ori, și-a trimis mii de agenți pe spațiile fostelor țări socialiste spre a culege informații din toate mediile cu putință, spre a lansa zvonuri, a iniția acțiuni de manipulare la vârful deciziei politico militare din țările țintă și a influența, prin propagandă defetistă, moralul unor largi comunități.

Liderii Franţei şi Germaniei s-au aşezat la masa negocierilor de la Minsk, cu sfială și neîncredere, în speranţa obţinerii unui acord de pace în Ucraina, însă demersul lor nu are sorți de izbândă. Există serioase îndoieli cu privire la respectarea iniţiativei franco-germane, dacă aceasta va fi respectată de ruși, pentru că, în realitate, preşedintele Putin, adeseori, a înlocuit pacea cu promisiunea și zâmbetele reci, cu invazii și demonstrații de forță la frontierele sale, întreținând mici incendii la frontiere cu vecinii.

Rusia nu va ieși din paradigma sa imperială, adică a a faptului că deține și manifestă putere, pentru că, aceasta Mare Putere regională, este obișnuită să negocieze pacea concomitent cu desfășurarea de forțe aeriene de-a lungul frontierei de est a NATO. După modelul lui Napoleon Bonaparte, Putin, în satisfacerea nestăvilitului său orgoliu, a luat toată puterea, și-a refăcut forțele armate și țintește cu încăpățânare la refacerea vechilor frontiere ale fostei URSS, reaspirând la statutul, cândva pierdut, de Superputere a lumii.

Noul țar s-a spovedit în fața poporului său mărturisind, cu durere, că destructurarea Imperiului Sovietic, în 1991, a constituit cea mai mare lovitură geostrategică din istoria Rusiei, iar mai târziu a rostit, cu voce tare, în fața întregii lumi, un avertisment, dur, și anume acela că actuala Federație Rusă este continuatoarea de drept și de fapt a fostei URSS și că oricine lovește în istoria, tradițiile și simbolurile fostei puteri comuniste, lovește în actuala Rusie. Și s-a ținut de cuvânt dacă avem în vedere că mumia lui Lenin zace, și azi, în imensul Mausoleu, clădit în Piața Roșie, la Zidul Kremlinului, simbol al Ciumei Roșii care sfidează până și nemurirea Mântuitorului Isus.

Această pocăință publică și acest avertisment cu zeci de nuanțe războinice, subliniază, fără putință de tăgadă, actuala doctrină agresivă politico-militară rusă și, în același timp, aceste reverberante rostiri, au avut darul să renască, brutal, naționalismul rus, să-l urce la cote de delir, să câștige asentimentul întregii nații rusești și ale altor popoare, câte au mai rămas în Imperiu, că sosia lui Ivan cel Groaznic va porni într-o plimbare belicoasă prin Europa, cu întregul său arsenal de război, spre a reface Mama Rusia, de fapt Imperiul Roșu.

Vladimir Putin a conștientizat faptul că în momentul când la cârma Rusiei nu a mai existat un dictator de profesie, uriașa țară s-a dezintegrat, pierzând nu numai statutul de Superputere, ci și în plan economic și social. De aceia, președintele Putin și-a creat o imagine de salvator al Rusiei, iar prin conduita sa despotică, modernizată, ne dă de înțeles, că toți marii lumii nu pot discuta cu el decât în condițiile impuse de acesta. Nu întâmplător a ales Minskul pentru aceste noi tratative. Tot acest comportament despotic, toate aceste declarații războinice, toate aceste demonstrații de forță, tot acest limbaj agresiv, toată această înfățișare sfidătoare nu va genera decât ostilitate marilor actori geopolitici ai vremii și prin întoarcerea spatelui către Occident el nu are decât o singură șansă: să piardă totul.

Cunoaștem cu toții că după Primul război Mondial au dispărut două imperii: Austro-ungar și Otoman. Ele au dispărut aproape din aceleaşi motive cu care se confruntă rușii azi, fiind create condiții ca acest Imperiu Euroasiatic să dispară, dacă Putin va trece la terapia de salvare a țării sale, prin război cald.

Germania de la mijlocul secolului trecut, după incendierea a doua oară a Europei și a întregii lumi, a sfârșit printr-un dezastru total, fiind judecată la Nürnberg pentru cea mai mare crimă din istoria umanității – Holocaustul, sau crima nepereche împotriva poporului evreu. Așa s-a pus capăt dorinței nebune a lui Hitler de a construi cel de-Al Treilea Reich.

Cine a salvat Rusia de la pieire, din confruntarea cu nazismul german? Același Occident și aceași Americă de dincolo de Ocean care încearcă, acum, prin nepoții ei politici timizi, să potolească zelul de conchistador cu armură nucleară al varegului Putin și să-l trezească din beția puterii.

Astăzi, Putin, căruia Cel de Sus i-a luat mințile, în dorința de a reconstrui cel de-Al Treilea Imperiu Euroasiatic, va avea toate șansele să sfârșească precum toți dictatorii, ocazie cu care Rusia, probabil, va fi judecată pentru contribuția sa la un altfel de Holocaust și anume la Holocaustul Roșu, nejudecat și nesancționat de niciun Tribunal Internațional, până azi.

Războaiele lui Stalin au folosit din plin soldații unor popoare din granițele imensei sale țări, popoare de imperiu, necreștine, aproape primitive, care au purtat un fel de brigandaj criminal și nu război. Putin este obligat, astăzi, să reconstruiască o armată bazată exclusiv pe soldați ruși, care, după părerea noastră, nu vor să moară pentru Noul Țar. Frumoșii tineri ruși, de astăzi, visează la o Rusie modernă, democratică și nu la războiul duumviratului Putin-Medvedev.

Fostele patrii ale lui Stalin au cam dispărut, iar cele rămase nu mai pot fi aduse la ascultare, pentru că și-au descoperit naționalismul și identitatea și se vor, cu orice preț, independente. Naşterea ideii de eliberare naţională, în spațiul rusesc, va contribui la destrămarea imperiului megațarului Putin.

În războiul din Georgia (2008), ca și în cel ascuns cu Ucraina, de azi, Rusia a demonstrat multe slăbiciuni ale capabilităților sale militare și mă tem că oricât ar încerca nu va redeveni superputerea mondială de dinainte de Războiul Rece și nu va ajunge niciodată pe picior de egalitate cu SUA, ori UE, fiind mult devansată militar, tehnic, cultural, educațional, civilizațional,cât și din punctul de vedere al evoluției democratice.

Realitățile geopolitice mondiale nu mai sunt favorabile actualei Rusii, iar în interior, din cauza blocadei economice provocată de occidentali, oligarhii politicii imperiale ruse vor fi obligați să pună în funcțiune mașina de tipărit ruble, ceea ce va declanşa o uriașă inflație, vor începe, ca adevărații ruși, să iasă în stradă din cauza sărăciei, popoarele renăscute de dincolo de Urali vor declanșa conflicte interne, cărora Putin nu le va face față. În acest context politic fierbinte intern și extern, el va „abdica” singur și se va îndrepta, spăsit, către pierea sa politică. Rusia a ajuns la o imensă răscruce și va trebui să aleagă fie către lumea occidentală, către civilizație, către democrație, către pace, fie către tenebrele Asiei siberiene, ultima alegere nefiind cea câștigătoare..

Sursa: ziuaveche.ro
Autor: Stan Petrescu

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:09

Dumitru Diacov: „Cândva am fost alintați. Socialiștii au bani, cei de la ACUM au două televiziuni”

Dumitru Diacov: „Cândva am fost alintați. Socialiștii au bani, cei de la ACUM au două televiziuni”

Partidul Democrat nu mai huzurește ca pe vremuri, în schimb privește în jur cu siguranță. Președintele de onoare al formațiunii, Dumitru Diacov a declarat în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8 a declarat că deși au fost supuși mai multor presiuni în...

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 22 Ianuarie 2020, ora: 08:08

Urmaşul iPhone SE ar putea fi lansat în martie

Urmaşul iPhone SE ar putea fi lansat în martie

Apple pregăteşte un model de iPhone mai ieftin decât toate cele pe care le are în prezent în portofoliu, acesta urmând să intre pe piaţă la începutul primăverii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:03

ȘOCANT/ O tânără din Chișinău s-ar fi aruncat în gol de la etajul 10

ȘOCANT/ O tânără din Chișinău s-ar fi aruncat în gol de la etajul 10

O tânără de 34 de ani s-ar fi aruncat în gol de la etajul 10 al blocului în care locuia. Totul s-a întâmplat în prima jumătate a zilei de 21 ianuarie, pe strada Milescu Spătaru din sectorul Ciocana al capitalei. Informația a fost confirmată pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:01

Alexandru Jizdan: Ion Mereuță ar putea fi candidatul PD în Hîncești

Alexandru Jizdan: Ion Mereuță ar putea fi candidatul PD în Hîncești

Potrivit deputatului PD Alexandru Jizdan, candidatul Partidului Democrat la alegerile parlamentare noi din circumscripția Hîncești ar putea fi Ion Mereuță.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 07:57

VIDEO// Ultimul clopoțel a răsunat pentru copilul de 12 ani, ucis la Orhei

VIDEO// Ultimul clopoțel a răsunat pentru copilul de 12 ani, ucis la Orhei

Doliu la Orhei. Băiatul de 12 ani, ucis cu sânge rece de un alt minor, este petrecut astăzi pe ultimul drum. Trupul neînsuflețit al acestuia a fost adus în fața școlii unde a învățat. Acolo, pentru el a răsunat ultimul clopoțel. Tragedia s-a produs...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 07:56

Dionis Cenușă comentează lipsa de comunicare dintre componentele blocului ACUM

Dionis Cenușă comentează lipsa de comunicare dintre componentele blocului ACUM

Politologul Dionis Cenușă afirmă că lidera PAS, Maia Sandu, scoate în evidență că nu exista comunicare suficientă cu cei de la Platforma DA, de aceea, pentru circumscripția din Hâncești fiecare forță politică vine cu propriul candidat. Astfel, într-o postare pe o...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 22 Ianuarie 2020, ora: 07:50 de Silviu Tănase

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Tunul de lemn este o producție Moldova-Film, realizată la apusul Imperiului Sovietic. Filmul prezintă povestea unui bătrân, liniștea căruia a fost tulburată de apariția unui avion nemțesc care le-a ucis pe rând găinile, apoi oaia. Bătrânul găsește un tun pe...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 22 Ianuarie 2020, ora: 07:43

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 IANUARIE 2020. VĂRSĂTORII SUNT ENERGICI ȘI PLINI DE VIAȚĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 IANUARIE 2020. VĂRSĂTORII SUNT ENERGICI ȘI PLINI DE VIAȚĂ

Horoscopul zilei de 22 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 22:11

O nouă răfuială în Donbas. A fost ucis comandantul ”spetsnaz-ului” DNR

O nouă răfuială în Donbas. A fost ucis comandantul ”spetsnaz-ului” DNR

În orașul Donețk a fost asasinat adjunctul comandantului regimentului forțelor speciale al așa-numitei „Republici Populare Donețk” (”DNR”) Alexei Krivulia, cunoscut printre separatiști drept „Grin”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 22:04

Premierul Mihail Mișustin și-a prezentat guvernul / Lavrov și Șoigu își mențin posturile. Kozak lipsește.

Premierul Mihail Mișustin și-a prezentat guvernul / Lavrov și Șoigu își mențin posturile. Kozak lipsește.

Noul premier rus Mihail Mișustin a afirmat marți, odată cu prezentarea noului guvern, că dorește accelerarea planului de investiții anunțat de Vladimir Putin la începutul lui 2018, un program fără precedent, care urmărește modernizarea unei Rusii a cărei economie se confruntă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 21:43

„Milenialii” se tem mai mult de şomaj, sărăcie şi corupţie decât de schimbările climatice (sondaj)

„Milenialii” se tem mai mult de şomaj, sărăcie şi corupţie decât de schimbările climatice (sondaj)

Problemele sociale şi conflictele, nu schimbările climatice, sunt cele mai mari temeri ale generaţiei care s-a născut la sfârşitul mileniului trecut, aşa-zişii „millennials”, arată un studiu întocmit de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (ICRC) şi prezentat...

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 21 Ianuarie 2020, ora: 21:36 de Mihaela Culcinschi

Anatol Țăranu: „Putin selectează acum figura care îi va fi fidelă totalmente”

Anatol Țăranu: „Putin selectează acum figura care îi va fi fidelă totalmente”

La începutul acestei săptămâni, Vladimir Putin a propus implementarea unui șir de schimbări în Constituția Rusiei, printre care: acordarea pentru Duma de Stat a dreptului de a numi prim-ministrul, înăsprirea condițiilor alegerii președintelui, astfel ca orice...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 14:06

FOTO/// Icoane cu chipul lui Vladimir Putin, vandute pe strazile din Rusia cu peste 22 de mii de lei

FOTO/// Icoane cu chipul lui Vladimir Putin, vandute pe strazile din Rusia cu peste 22 de mii de lei

 Chipul lui Vladimir Putin poate fi gasit pe icoanele care se vand in Rusia. Despre asta a scris un internaut pe retelele de socializare, care spune ca a surprins icoana in aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:44

Valeriu Pasat Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la Bucureşti, trimis în Gulag pentru că a „contribuit la destituirea din funcţie a ministrului de Externe al României, N. Titulescu”

Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la Bucureşti, trimis în Gulag pentru că a „contribuit la destituirea din funcţie a ministrului de Externe al României, N. Titulescu”

 Este binecunoscut faptul că în procesul de instituire, ameliorare şi dezvoltare a relaţiilor reciproce dintre state un rol deosebit îl joacă, de obicei, personalităţi notorii ale diplomaţiei. În România interbelică, o astfel de personalitate diplomatică,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:34

Piesa “Dosarele Siberiei,” în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti

Piesa “Dosarele Siberiei,” în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti

 Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău montează pe scena Naţionalului bucureştean, miercuri 22 ianuarie 2020, în Sala Mare, ora 19,00, piesa „Dosarele Siberiei”, în regia lui Petru Hadârcă.

( ) Citeşte tot articolul

Film 21 Ianuarie 2020, ora: 13:11

5 filme românești noi pe care le vei putea vedea în 2020

5 filme românești noi pe care le vei putea vedea în 2020

Anul 2020 va fi plin de noutăți în ceea ce privește industria cinematografică, inclusiv de noi filme românești de care să te bucuri. Anul 2020 va veni cu titluri mari. Pentru cei pasionați de filmele din universul DC, aceștia vor putea urmării continuarea poveștii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:05

Denunț la Procuratură împotriva lui Dodon și solicitări la ANI și FISC să verifice cheltuielile președintelui pentru vacanțele de lux

Denunț la Procuratură împotriva lui Dodon și solicitări la ANI și FISC să verifice cheltuielile președintelui pentru vacanțele de lux

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a pregătit denunțul pe care intenționează să-l depună la Procuratura Generală împotriva șefului statului pentru îmbogățire ilicită. Anunțul a fost făcut de prim-vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Ianuarie 2020, ora: 12:06

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

A făcut senzație publicarea unui pachet de fotografii din satele basarabene ale anilor 50-60, la apogeul Uniunii Sovietice. Pe mine m-au întristat și vă spun de ce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:58

Parlamentul a CHELTUIT 2 milioane pentru 110 tablete ce le va permite deputaților să folosească sistemul e-parlament și e-vot

Parlamentul a CHELTUIT 2 milioane pentru 110 tablete ce le va permite deputaților să folosească sistemul e-parlament și e-vot

Tabletele au fost procurate încă în luna decembrie 2019, conform Agenției Achiziții Publice, informează jurnal.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:53

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Un moldovean de 45 de ani din Nisporeni a ascuns mai multe produse alimentare fără acte în rezervorul unei stropitori, crezând că nu vor fi găsite, însă nu i-a mers.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:46

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți Foto: simbol

1. Am considerat oportun să reacționez la acest articol pentru că, dincolo de orice, vorbim de interfața statului român cu care interacționează românii din Republica Moldova și de imaginea noastră ca stat. În plus, de fiecare dată când vorbim de situații în...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)