Atitudini

Opriţi „reforma”!

Poate să pară ciudat, dar o idee asemănătoare a formulat şi ministrul L. Bujor: Politica şi politicienii nu trebuie să dăuneze şcolii („Literatura şi arta”, 4.11.10). Numai că această perlă de gândire politică pozitivă este diminuată în continuare de autolauda conform căreia AMN ar fi demonstrat pe segmentul educaţional pe care l-a gestionat voinţă şi capacităţi de excepţie, de excepţie în această declaraţie fiind doar autolauda electorală, căci, contrar principiului declarat, ministerul nostru a făcut tocmai contrariul celui suedez, el realizând eroic intervenţii dăunătoare în temeliile conceptuale şi curriculare ale învăţământului, sugerate şi instrumentate abil de către comuniştii menţinuţi în toate structurile sale ministeriale, ştiinţifice şi administrative.

Cu atât mai îngrijorătoare este intenţia ministrului de a continua, în cazul în care învăţătorii îi vor da iar votul, acest fel de a face reformă: În viitorul apropiat noi trebuie să schimbăm multe în domeniul educaţiei, declară ministrul. Să ne ţinem deci bine, căci, după deraierea de la principiile naţional-europene, inclusiv înlocuind noţiunea şcoală naţională cu cea de şcoală incluzivă; după înghesuirea în aceeaşi traistă a standardelor educaţionale de competenţe (ca în Europa) şi de conţinut (ca în Rusia); după exilarea din curriculum a obiectivelor educaţionale şi „aşezarea” acestuia pe faimoasele „subcompetenţe”, precum şi după păstrarea intactă, în documente şi acţiuni, a celor două sisteme paralele de învăţământ, cu predare în limba română şi cu predare în rusă, ministrul ne ameninţă şi cu alte reforme asemănătoare, căci avem concepţii clare, avem oameni competenţi, ceea ce înseamnă că Domnia Sa n-are de gând să renunţe şi că sunt şanse să se „avanseze” de la „subcompetenţe” la incompetenţe.

De aceea, ca învăţători, mesajul nostru trebuie să fie clar, mai clar chiar decât al ministrului: Opriţi „reforma”! Reveniţi la temeliile naţional-europene ale învăţământului nostru, care ne-au însoţit în lupta pentru Independenţă. Valorificaţi-i pe specialiştii adevăraţi, competenţi profesional şi cu verticalitate. Asumaţi-vă public greşelile, căci acestea sunt de principiu şi reparaţi-le în cel mai scurt timp. Abia după aceasta veţi avea dreptul să ne propuneţi şi reforme, care însă nu pot fi altele decât cele iniţiate în anii ’90, stopate de comunişti şi denaturate în ultimul an de falşii reformatori.

Până acum ministerul n-a reacţionat în mod democratic la nici o critică şi n-a luat în consideraţie nici o propunere venită din afara cercului său de sfătuitori, deci este puţin probabil să răspundă pozitiv şi demersului nostru electoral. Ceea ce nu înseamnă că trebuie să tăcem. Cu cât mai hotărât ne vom formula poziţia în campania electorală, cu atât mai multe şanse vom obţine să fim trataţi cu mai mult respect după alegeri, oricine ne-or fi şefii.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *