Chișinău

Opriţi vandalizarea cimitirului Sfântul Lazăr!

Noi, un grup numeros de cetăţeni ai mun. Chişinău, de nenumărate ori ne-am adresat organelor de conducere şi de ordine, referitor la fărădelegile ce au loc în cimitirul Sf.Lazăr de pe str. Doina. Deşi multă lume ştie de acest lucru, comunicăm la toată lumea, cu lacrimi şi cu durere în suflet, despre aceste fărădelegi.

Cu sutele şi miile suntem victime ale unor răufăcători. Vă atenţionăm încă o dată ca să interveniţi urgent, pentru a opri nelegiuirile ce au loc în acest cimitir. În fiecare lună, în fiecare săptămână creşte considerabil numărul devastatorilor de morminte: sunt scoase crucile, monumentele, îndeosebi cele de granit, plăcile de pe morminte, măsuţele şi băncile pentru odihnă de lângă mormintele jefuite.
Iarna trecută numai într-o săptămână au fost furate mai mult de 50 de cruci de la mormintele răposaţilor, iar de atunci şi până în prezent, numărul de jafuri a crescut deosebit de mult.

Una sau mai multe bande de tâlhari, cu instrumente de tăiat fierul, fierăstraie, topoare distrug crucile şi mormintele lăsate de izbelişte acolo unde nimeni nu păzeşte şi nimeni nu intervine la aceste acte de jaf.

Am ajuns în anii apocaliptici când nu numai că nu ai loc în pământ, dar nici morţii nu pot dormi liniştit în locaşurile lor de veci, îngrijite de rudele care au mai rămas în viaţă.

Aceste acte de vandalism sunt trecute cu vederea de către administraţia cimitirului, care fixează taxe enorme numai pentru locul de înmormântare, pentru groapă, şi care nu poartă răspundere de jefuirea monumentelor. Nici organele de forţă nu iau atitudine faţă de aceste acţiuni monstruoase.


Foto: Ramin Mazur

Maşini de mare tonaj, ziua şi noaptea, pot intra liber în cimitir, ocolind porţile. Proprietarii construcţiilor nici nu bănuiesc sau nu au destulă pricepere să înţeleagă că plăcile pentru pervazuri, scări şi drumuşoare, în urma unei lucrări de şlefuire, sunt preparate din lespezile, plăcile de marmoră şi porţelan şi alte materiale costisitoare, devastate de la morminte.

Aceste acţiuni barbare şi înfiorătoare trebuie rezolvate în instanţă de judecată. Unele morminte au fost jefuite de mai multe ori chiar şi atunci când cei apropiaţi din ultimii bănuţi ai pensiilor mizere le-au restabilit. Zilnic în cimitir poţi auzi plânsul înăbuşit şi bocetul disperat al văduvelor şi al bătrânilor care îşi plâng cu deznădejde morţii, cad în leşin lângă mormintele prădate din cauza durerii nemărginite pricinuite de criminali.

Unii bărbaţi în etate vin la cimitir cu ciocanul şi pe mormintele răposaţilor lor sparg plăcile de pe borduri şi de pe lespezile mormintelor, apoi le încleie, ca să nu fie furate de tâlhari.

Iată cât de mult a degradat omul în mileniul doi, în secolul tehnologiilor moderne, când Banii stau la aceeaşi masă cu Puterea şi hotărăsc totul.

Pe toţi pătimiţii, care se adresează cu plângeri, Direcţia Cimitirului „Sf. Lazăr” îi trimite la poliţie.
Ne întrebăm, ce dovezi şi urme mai pot fi descoperite după 1-2-3 luni?…

Din cauza neglijenţei totale, oamenii s-au săturat, sunt amărâţi şi nici nu mai îndrăznesc să se adreseze.
Nu-i statistică – nu sunt nici probleme…

La Cimitirul Central de pe strada Armenească pe fiecare colţ de pământ de lângă biserică şi trotuarele adiacente se înghesuie toţi cei care vin să-şi îngroape cu onoare rudele şi apropiaţii şi reuşesc s-o facă prin dreptate sau nedreptate.

În acest cimitir trotuarele s-au îngustat într-atât că abia de mai poţi trece pe ele, dar aici e ordine şi nu se fură.
Alta e situaţia în cel mai mare cimitir din Europa…

Majoritatea dintre cei care ne-au educat şi tratat, ne-au hrănit şi ne-ai iubit îşi duc somnul de veci în Cimitirul „Sf. Lazăr” de pe str. Doina.
Domnule primar Chirtoacă, vă ştim o personalitate demnă, înţeleaptă şi operativă. Mai credem încă în Dvs. pentru că faceţi multe schimbări bune în municipiu. Credem că puterea de care dispuneţi ne va ajuta în mod urgent în soluţionarea problemei din Cimitirul „Sf. Lazăr”.
Buneii şi străbuneii Dvs. îşi duc liniştit somnul de veci în cimitirul de la Coloniţa. Vă rugăm, în mod neîntârziat, să faceţi dreptate şi pentru morţii noştri, pe care îi visăm, zvârcolindu-se în mormintele prădate.


Foto: Ramin Mazur

Ne adresăm şi Dvs. cu deznădejde, dar şi cu speranţă, dle Alexei Roibu, ministru de Interne, pentru că în organele de poliţie activează mulţi specialişti conştiincioşi şi bine pregătiţi care, de nenumărate ori, în activitatea lor, au adus probe convingătoare.

Nu trebuie păzit fiecare metru pătrat sau mormânt. Tâlharii trebuie lipsiţi de posibilitatea de a putea scoate din cimitir cele furate, fiindcă mormintele sunt învecinate cu terenul liber (câmpul) şi cu şoseaua. Totul ce este furat se scoate din cimitir cu transportul auto şi e adus la şosea, unde pe hoţi îi aşteaptă un camion.

1. Tot transportul trebuie verificat la ieşire, deoarece în portbagaje, în câteva curse, din cimitir poţi să scoţi pe bucăţi tot ce-ţi doreşti.
2. Maşina care staţionează noaptea în apropierea cimitirului trebuie să ne pună în gardă, să trezească bănuiala, e caz suspect, deci trebuie verificat automobilul şi fixate datele conducătorului de autovehicul.

3. Un automobil şi câţiva poliţişti, în serviciul de schimb, trebuie să patruleze terenul liber şi şoseaua.

4. Controlul trebuie efectuat tot timpul – ziua şi noaptea, atât vara, cât şi iarna. Acest control îi revine anume poliţiei.

5. Până când bandiţii şi devastatorii de morminte vor fi pedepsiţi de Dumnezeu, în societate trebuie să funcţioneze Legea.

Domnule primar Dorin Chirtoacă,
Domnule ministru de Interne Alexei Roibu,
Apăraţi-ne morţii! Apăraţi-ne şi pe noi, cei vii!

Un grup de chişinăuieni

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *