Social

Opt mii de moldoveni au aflat că sunt bolnavi de cancer

În RM, în anul 2011 au fost înregistrate circa opt mii de cazuri noi de cancer. În aceeaşi perioadă, tumorile maligne au luat viaţa a peste cinci mii de oameni.

În RM, cancerul ocupă locul doi după numărul deceselor cauzate şi locul trei după cauzele de invaliditate. Conform datelor statistice din anul 2010, cele mai comune forme de cancer sunt cel pulmonar, întâlnit în 17,2% de cazuri, colorectal – în 13,7% şi cancerul cap-gât, care a afectat 7,5% din numărul bărbaţilor. Femeile sunt afectate cel mai mult de cancerul de sân. Această tumoare malignă a fost depistată la 20,7% din femei. Cancerul colorectal este întâlnit la 12,7%, iar cel de col uterin – la 7,2% din femei. Copiii sunt afectaţi, mai frecvent, de tumorile sângelui, numite hemoblastoze, de care suferă 40,5% din minori. De maladii canceroase ale ţesuturilor moi-oase suferă 14,9% din copii şi tot atâţia – de afecţiuni ale creierului.

În această săptămână, în ţara noastră se desfăşoară conferinţa internaţională „Controlul naţional conceptual al cancerului în RM”. Evenimentul este organizat de Agenţia Internaţională a Energiei Atomice de comun cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Ministerul Sănătăţii al RM. Conferinţa are scopul de a unifica eforturile comune de prevenire a cancerului şi reducerea mortalităţii în RM.

Victor Cernat, directorul general al Institutului Oncologic

„Posibilităţile RM de depistare precoce a cancerului sunt limitate. Pentru o populaţie de peste 3 mln. şi jumătate avem un singur accelerator liniar (acceleratorul liniar (LINAC) este aparatul cel mai frecvent utilizat pentru tratamente externe cu radiaţii pentru pacienţii cu cancer). La moment, prioritar pentru noi este descentralizarea serviciilor de chimioterapie şi radioterapie. Preconizăm să deschidem astfel de centre în oraşele Bălţi şi Cahul”. Deocamdată, Institutul Oncologic este singura instituţie medicală din RM unde sunt trataţi bolnavii de cancer.

Robert Burton, specialist în sănătate publică şi specialist în programul de control al cancerului din Melbourne, Australia

„RM trebuie să se axeze pe factorii de risc şi pe modalităţile de depistare precoce a maladiilor oncologice. Dacă, în această ţară, bărbaţii şi femeile ar renunţa la fumat, până în 2035, cancerul pulmonar ar dispărea din RM. Acelaşi lucru pot spune şi despre cancerul de col uterin – dacă s-ar face mai multe campanii de screening la nivel naţional, până în 2017 cancerul de col uterin ar dispărea”.

În 2011, peste opt mii de oameni au aflat că sunt bolnavi de cancer. Jumătate din ei se află în stadiile terminale ale bolii. În acelaşi timp, în jur de 5600 de persoane au decedat din cauza maladiilor oncologice. La Institutul de Oncologie sunt la evidenţă aproximativ 45 de mii de oameni.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *