Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 18:30
Abonamente

Film 10 Ianuarie 2017, ora 17:26

Opt milioane de lei, pentru producţia cinematografică, vor fi alocați în 2017

Marime Font

Guvernul Republicii Moldova a alocat pentru producţia de film în anul 2017 opt milioane de lei.

Solicitat de agenţie, directorul Centrului Naţional al Cinematografiei, Valeriu Jereghi, a menţionat că este pentru prima oară în ultimii zece ani, cînd Ministerul Culturii şi cel al Finanţelor a găsit posibilităţi de finanţare a producţiei de film.

Potrivit sursei citate, alocaţiile financiare vor fi distribuite pentru debuturi în cinematografie, pentru coproducţii internaţionale, pentru filme de lungmetraj, scurtmetraje, documentare şi animaţie, precum şi pentru organizarea festivalurilor și evenimentelor cinematografice în R. Moldova, participarea filmelor autohtone și a cineaștilor la festivalurile internaționale.În acelaşi timp, Centrul Naţional al Cinematografiei va elabora un regulament pentru organizarea şi desfăşurarea unui concurs de proiecte cinematografice, ce urmează a fi anunţat pe 23 ianuarie în cadrul unei întruniri, la care vor participa producători de film, regizori şi scenariști din întreaga ţară.

La rîndul său, cineastul Dumitru Olărescu, doctor în studiul artelor, a subliniat că mijloacele financiare prevăzute de buget pentru producţia de film vor contribui substanţial la relansarea cinematografiei naţionale.

„În fiecare an, 10 tineri regizori îşi încheie studiile la Academia de Muzică, Teatru şi Film, însă ei, din păcate, n-au posibilitate să facă film. Este trist de tot că în epoca imaginii să nu creezi producţie cinematografică. Nu avem un centru care ar fixa şi ar conserva imaginea pentru timpuri mai bune, cînd vor apărea posibilităţi mai mari de dezvoltare a cinematografiei”, a constatat Dumitru Olărescu.

Centrul Naţional al Cinematografiei din R. Moldova a fost înfiinţat printr-o hotărîre de Guvern la 2 decembrie 2015. În urma unui concurs, organizat de Ministerul Culturii pe 11 mai 2016, regizorul de film și scenaristul Valeriu Jereghi a fost numit director al instituției. 

Timpul.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md