Editorial

Opt motive pentru a emigra din Republica Moldova

Nu era scris de un ziarist, scriitor sau formator de opinie. Era scris de un specialist IT din Rusia, un om simplu care a enumerat motivele pentru care oricine și-ar dori să emigreze din această țară. Am găsit foarte multe paralele cu realitățile de la noi. Nu este un secret că fostele țări URSS se confruntă cu aceleași probleme cu care se confruntă Federația Rusă. Printr-o ironie urâtă a sorții, am început să furăm tot ce este mai rău de la vecini. Puteți găsi articolul complet pe site-ul lifehacker.ru. Nu spun că voi părăsi Moldova. Iubesc această țară și simt că pot contribui cu ceva doar rămânând aici. Nu-i învinuiesc nici pe cei care au emigrat, migranții susțin Republica Moldova mai mult decât unii „patrioți” care au rămas aici. Să nu uităm că o mare parte din bugetul țării vine din banii trimiși de peste hotare de rudele noastre. Așa că nu vom polemiza despre cine este mai patriot. Vom încerca să analizăm cele opt motive, nu neapărat ca să emigrăm de aici, ci ca să înțelegem cum putem schimba starea lucrurilor și de ce s-a ajuns la această situație.

Securitatea personală

Știm bine că securitatea personală în Moldova e la cheremul celor bogați. Dacă ai bani și cumetri, poți fi cu succes un hoț sau bandit care se plimbă în libertate. Cumperi poliția, judecătorii, procurorii și tot ce vrei. Depinde de sumele pe care ești dispus să le oferi pentru securitatea ta. Legea moldovenească îi apără pe criminalii bogați, și îi înfunde la pușcărie pe săracii care au riscat să fure un sac de cartofi ca să-și hrănească copiii. Traficul de droguri, cerșetoria, traficul de persoane, mai toate se petrec cu implicarea poliției sau cu nepăsarea acestora, nepăsare cumpărată pe bani, clar lucru. Să nu uităm că nici măcar un singur torționar din 7 Aprilie 2009 n-a fost pedepsit până acum. Reforma poliției rămâne doar o sintagmă birocratică, în realitate s-a schimbat doar forma poliției, însă polițiștii au rămas aceiași.

Sistemul de sănătate

Operări cu bormașina, medici incompetenți, medicamente vândute fără licență, spitale și maternități în stare de dezastru… avem de toate. Asigurarea medicală obligatorie îi face pe medici să strâmbe din nas și să te trateze cu superficialitate. Până nu vii cu o mulțumire (citește mită), nu spera că vei fi sănătos. Pe de o parte îi înțelegem și pe medici, au niște salarii mizere care abia de ajung pentru întreținerea unei singure persoane. Un sistem medical european, cu salarii decente ar rezolva această problemă. Însă mai important e să majorăm salariile judecătorilor și a funcționarilor, ăștia sunt mai importanți decât medicii.

Sistemul de educație

Școlile nu ne învață să gândim, școlile ne forțează să învățăm pe de rost. Despre universități nici nu vreau să vorbesc, cu o sumă mai mică sau mai mare de bani cumperi orice: un examen, o teză de licență sau o diplomă. Se fac ceva schimbări în sistemul de educație, însă nu e de ajuns. Majoritatea absolvenților devin sau șomeri cu diplomă, sau angajați prin pile fără aptitudini profesioniste.

Lipsa de profesioniști

Acest motiv reiese din punctul de mai sus. Lipsa unui sistem educațional normal creează lipsa acută de profesioniști și invazia muncitorilor necalificați, care, pe lângă toate, mai vor și un salariu bun. Scriam cândva că ducem o lipsă acută de profesioniști în toate domeniile: începând cu politica și justiția și terminând cu mass-media și construcțiile. Problema vine din sistemul educațional și este strâns legată cu punctul următor – corupția.

Corupția

Corupția stă la baza tuturor celorlalte probleme enumerate aici. Nimic nu se rezolvă pe căi legale la noi. Vrei o licență pentru afaceri, măsluiește-l pe cutare; vrei o diplomă de studii superioare, fii gata să-i dai o sumă lui cutare; vrei să fii sănătos, pregătește mita și mergi la spital; vrei să fii hoț în lege, organizează o saună pentru câțiva judecători și s-a făcut.

Calitatea proastă a producției

Magazine care vând produse alterate, companii (private și de stat) care prestează servicii de mâna a doua ș.a.m.d. E foarte greu să găsești un produs calitativ în Moldova. Iar atunci când îl găsești, acesta are un preț de cinci ori mai mare decât prețul normal. Vorbeam nu demult cu un agricultor care produce fructe și legume ecologice. Îl întrebam de ce se aduc atâtea roșii din Turcia și nu se promovează legumele noastre, mai ales că se vorbea despre găsirea soluțiilor pentru embargoul rusesc la fructe și legume. Omul m-a uimit când mi-a spus că produsele turcești sunt mai ecologice, pentru că majoritatea agricultorilor noștri le umplu cu pesticide pentru a avea o roadă mai mare. Cantitate în detrimentul calității, cam așa am putea caracteriza agricultura moldovenească.

Intoleranța și lipsa libertății individului

În Moldova e bine primit să fii ca toată lumea și să faci parte din turmă. Devii un paria imediat ce nu ești de acord cu opinia majoritară. Ești ateu, homosexual sau musulman – n-ai ce căuta în Moldova pentru că cineva la un moment dat o să-ți spargă capul, doar pentru simplul fapt că ești altfel.

Guvernarea

Imaginați-vă pentru câteva clipe că toți cei 101 parlamentari au dispărut din Moldova iar țara a rămas fără conducere. Vor veni alți 101, exact cu aceleași fețe, exact cu aceleași năravuri. Pentru că guvernarea e oglinda societății noastre. În momentul în care moldoveanul ajunge în guvern, devine și el parte a acestui sistem vicios.

În acest context îmi pare absolut incorectă învinuirea Federației Ruse de toate problemele noastre. Problema e că suntem la fel ca ei, toți o apă și-un pământ, la fel de corupți, incompetenți, intoleranți și lipsiți de profesionism.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *