Actualitate

Ora Europei pentru Moldova

Un inceput bun al unui proces ambitios, un eveniment diplomatic de anvergura care va da tonul intregului an 2010. Sunt declaratiile facute marti de catre oficialii moldoveni si cei europeni la finalul primei runde de negocieri pe marginea Acordului de asociere RM-UE.

Ministrul moldovean de Externe, Iurie Leanca, a subliniat „consistenta discutiilor” demarate, mentionand ca a avut loc un schimb de pareri referitoare la structura si elementele definitorii ale viitorului Acord de asociere, fiind stabilita „foaia de parcurs” a urmatoarelor runde de negocieri. Potrivit ministrului de Externe, miza acestui proces este o etapa noua, avansata calitativ in relatia cu UE, ceea ce presupune asociere politica si integrare economica cu tarile Uniunii si beneficii palpabile pentru cetatenii moldoveni, cum ar fi un regim liberalizat de vize.

Si directorul Directiei pentru relatii externe a Comisiei Europene, Gunnar Wiegand, a mentionat ca discutiile nu au fost simbolice, ci s-au referit la continutul viitorului Acord RM-UE. Oficialul european a subliniat ca pozitiile partilor sunt convergente si ca RM are sanse reale sa ajunga din urma Ucraina, care a demarat un proces similar de negocieri cu UE acum trei ani. Totodata, Wiegand a opinat ca eventualele alegeri parlamentare anticipate din RM nu vor stopa negocierile.

Dincolo de felicitari si constatarea unui inceput incurajator, partile au recunoscut ca negocierile nu vor fi usoare. „Procesul va fi unul de durata, detaliat si complex, cu implicarea multor forte si resurse”, si-a atentionat colegii moldoveni Gunnar Wiegand, care i-a asigurat insa de sprijinul plenar al UE pentru RM, inclusiv financiar. Demnitarul a mentionat, intre altele, ca RM va beneficia de un pachet de asistenta macrofinanciara considerabila pentru a depasi consecintele crizei, dar si de suportul expertilor in diferite domenii. Ritmul de progres depinde de pregatirea RM de a-si indeplini angajamentele, a mai spus seful delegatiei UE.

„Avem de parcurs un drum lung si complex, dar este important ca RM si UE pasesc pe acest drum ca niste parteneri realisti, cu incredere totala unul in altul si care stiu exact ce trebuie de facut ca sa ajunga la final”, a spus, la randul sau, Iurie Leanca, evitand sa precizeze daca „finalul” inseamna aderarea sau doar apropierea de UE. Leanca s-a aratat insa aproape sigur in ceea ce priveste liberalizarea regimului de vize pentru moldoveni. El a mentionat ca in februarie la Chisinau va veni o misiune de evaluare a UE pentru a vedea cat de pregatiti suntem pentru a incepe un dialog in acest sens. Urmatoarea runda de negocieri va avea loc in martie, la Bruxelles.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *