Cultură

Orchestra „Lăutarii” la 40 de ani

Ieri, în la o conferinţă de presă, Nicolae Botgros a prezentat în faţa ziariştilor programul manifestărilor organizate cu ocazia aniversării. Primul spectacol va avea loc pe 19 decembrie, când românii din stânga Prutului sărbătoresc, pe stil vechi, ziua Sfântului Nicolae, nume purtat de mai mulţi mari artişti care au adus faima acestei orchestre – de la Nicolae Sulac şi Nicolae Botgros la Nicolae Ciubotaru şi alte personalităţi de marcă din lumea muzicii.

În prima zi în scenă vor evolua interpreţii Nicolae Glib, Lidia Bejenaru, Nicolae Ciubotaru, Doina Sulac, Ioana Căpraru, Nicu Mâţă ş.a., iar în calitate de invitaţi de onoare – Irina Loghin, Ovidiu Barteş, Stana Stepănescu şi Adriana Antoni. În cea de-a doua zi vor fi prezenţi Adriana Ochişanu-Botgros, Ion Paladi, Anişoara Dabija, Natalia Barbu, precum şi invitaţii de onoare din România – Irina Loghin, Marcel Pavel, Dinu Iancu-Sălăjanu, Petrică Mâţu-Stoian, Niculina Stoican, Margareta Clipa, Angelica Fluture, Nicuşor Iordan şi Paula Pascu. În ambele seri, în scenă se vor produce soliştii instrumentişti Cornel Botgros, Boris Rudenco, Vladimir Duminică, Adam Stângă, Dumitru Hanganu, Sergiu Cojocaru, Radu Munteanu, Igor Tofan, Radu Daud ş.a.

Nicolae Botgros susţine că selecţia a fost una extrem de riguroasă, fiecare spectacol fiind programat pentru o durată de circa trei ore. În acelaşi timp, el ne-a spus că în ziua de 19 decembrie va fi dezvelit monumentul lui Nicolae Sulac de la mormântul marelui rapsod din Cimitirul Central din strada Armenească. Acesta este realizat de către firma „Tonalex-lux”, (director – Ruslan Erohin), de pe lângă Cimitirul „Sfântul Lazăr” din capitală. Amintim că, pentru acest monument, „Lăutarii” au adunat pe un cont al Ministerului Culturii peste 120 mii de lei, din care mai bine de o jumătate a dispărut pe când aici era ministru Artur Cozma. Au rămas doar 51 mii de lei. La înălţarea monumentului au contribuit şi cititorii ziarului TIMPUL în cadrul acţiunii „Să înveşnicim memoria lui Nicolae Sulac”, de la care s-au colectat donaţii în sumă de peste 20 mii lei. Şi omul de afaceri Gabriel Stati a promis că va transfera pe cont peste 100 mii lei.

Botgros ne-a mai spus că este în aşteptarea unei decizii prin care numele lui Nicolae Sulac să fie conferit Palatului Naţional, în faţa căruia va fi înălţat un alt monument. Pe bună dreptate menţiona ziaristul Constantin Tanase: „Sulac nu mai este un nume propriu, el a devenit un nume comun, cum e frunză, iarbă, dor, doină, legendă, cântec. Numele s-a „desprins” de „stăpânul” său, continuându-şi existenţa în alte dimensiuni, la care duşmanii săi nu vor ajunge niciodată”.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *