Astăzi 15 Iulie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 09:06
Abonamente

Actualitate 13 Ianuarie 2017, ora 06:36    Din editia print

„Ordinul Republicii” – de la electricieni până la președinți

Marime Font

Pe parcursul anilor, de la independență încoace, s-au oferit foarte multe distincții de stat. În timp ce foștii președinți au decorat oamenii de artă, judecători, polițiști, medici, academicieni, funcționari publici, semnatari ai Declarației de Independență, patriarhi, afaceriști, președinți și prim-miniștri ai altor țări, Igor Dodon a decis să schimbe macazul. Ultimul și-a început mandatul cu acordarea a patru distincții de stat unor mame cu mulți copii. Astfel, vă prezentăm mai jos cine și cui i-a dat „Ordinul Republicii” și ce facilități au aceste persoane.

Încurajate cu „Ordinul de Onoare” de actualul președinte al țării au fost Ecaterina Mealdzin, mamă a doisprezece copii și Adela Robu cu treisprezece copii. „Ordinul Republicii” a ajuns la Lidia Tertiuc, mamă a unsprezece copii și tutore a șase copii, și la Valentina Vâhodeț, mamă a șaptesprezece copii.

Președintele a motivat gestul său prin faptul că Republica Moldova suferă de o problemă demografică foarte gravă. „Noi, de fapt, alunecăm spre un colaps demografic. În Moldova, circa 50 la sută din căsătorii se încheie prin divorț. Cu alte cuvinte, fiecare a doua familie se destramă. Natalitatea e mai mică decât mortalitatea, mai ales în sate și raioane. Există sate unde pe parcursul unui an nu s-a născut niciun copil. Mulți dintre copiii mici sunt crescuți în lipsa părinților, fără o bază educativă și fără a însuși valorile vieții familiale”, a declarat Igor Dodon în cadrul ceremoniei de conferire a distincțiilor de stat.

Medalie și 500 de lei adaos la pensie

Potrivit Legii nr. 1123 din 30.07.1992 cu privire la distincțiile de stat ale Republicii Moldova, „Ordinul Republicii” este distincţia de stat supremă şi se conferă pentru merite excepţionale în toate domeniile de activitate întru binele Patriei şi al omenirii. Persoana decorată cu ordin poartă titlul de cavaler al ordinului respectiv.

Loading...


Conform legii, cavalerii ordinelor sunt în drept să folosească simbolurile acestor decoraţii ca element al ştampilei personale, al cărţilor de vizită. Întreprinderile, instituţiile, organizaţiile, colectivele de creaţie şi unităţile militare decorate au dreptul să reproducă imaginea ordinului pe documentaţia de serviciu şi pe blanchete, iar organele de presă decorate - să plaseze imaginea acestuia pe publicaţiile lor periodice; să plaseze macheta mărită a ordinului pe sediile lor, în muzee, cluburi, palate de cultură şi cămine culturale, precum şi s-o folosească ca element de pavoazare în cazul participării la demonstraţii, desfăşurării mitingurilor, şedinţelor festive şi altor acţiuni.

Retragerea distincţiilor de stat se efectuează numai de către preşedintele Republicii Moldova în cazul în care persoana fie a fost condamnată pentru o crimă gravă, la propunerea instanţei judecătoreşti în temeiul şi în modul stabilit de legislaţie, fie a săvârșit fapte ce contravin prevederilor Constituţiei, la propunerea organului care a făcut demersul privind conferirea.

Purtarea distincţiilor de stat de către persoane care nu au acest drept, precum şi cumpărarea, vânzarea, falsificarea, schimbarea, transmiterea oneroasă a ordinelor şi medaliilor, însuşirea frauduloasă a insignelor sau săvârșirea altor fapte ilegale privind distincţiile de stat implică răspunderea stabilită prin lege.

Deţinătorii de distincţii beneficiază de un adaos suplimentar la pensie. Astfel, în cazul celor care au fost decoraţi cu „Ordinul Republicii” alocația este de 500 de lei. Au dreptul la alocație nominală soția/soțul sau mama/tatăl persoanelor decorate post-mortem cu „Ordinul Republicii”, la fel, cu 500 de lei. Banii sunt achitați din Fondul de Rezervă bugetară al Guvernului.

Ordinul suprem pentru președintele precedent și pentru un patriarh

Primul președinte al țării, Mircea Snegur a decorat 104 persoane. Petru Lucinschi a oferit 59 de medalii, iar Vladimir Voronin 74. Cei care au asigurat interimatul președinției, la fel, nu au ratat ocazia de a da distincții de stat. Mihai Ghimpu, care a asigurat interimatul pentru un an și câteva luni a decorat 133 de medalii. Marian Lupu, și el președinte interimar pentru un an și patru luni a oferit 24 de distincții.
Toate recordurile le-a bătut precedentul președinte, Nicolae Timofti care a decorat peste 300 de persoane cu distincția „Ordinul Republicii”.
Mircea Snegur, primul președinte al Republicii Moldova a acordat „Ordinul Republicii” mai multor polițiști care au luptat în Războiul de pe Nistru, inclusiv post-mortem. De asemenea și soții Aldea-Teodorovici au fost decorați.

Igor Dodon nu a fost singurul președinte care a decorat oamenii simpli. Snegur în anul 1995 a oferit ordinul suprem unui mecanic și unui conducător auto. Alte medalii a dat tâmplarilor, electricienilor, tencuitorilor, inginerilor, arhitecților și altora.

Cavaler al „Ordinului Republicii” este Mitropolitul Vladimir, decorat de către Petru Lucinschi. Pe listă mai este și președintele Republicii Elene, Konstantinos Stefanopoulus, dar și fostul președinte al României, Emil Constantinescu.

Lucinschi nu a uitat de Snegur și l-a decorat cu ordinul suprem. De asemenea, printre deținătorii de distincții înalte de stat se numără mai mulți afaceriști.

Următorul președinte, Vladimir Voronin, s-a făcut remarcat prin decorarea mai multor persoane controversate. Potrivit Ziarului de Gardă, decorarea, în 2003, a lui Ivan Bodiul, ex-prim-secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist, a stârnit un val de critici din partea altor deţinători ai Ordinului Republicii, majoritatea scriitori, printre care Grigore Vieru sau Nicolae Dabija. Aceştia chiar spuneau ulterior că au renunţat la „Ordinul Republicii”. Nu doar decorarea lui Bodiul este controversată. În listă regăsim alte nume, cel puţin, la fel de controversate: Dumitru Pulbere, fost preşedinte al CC, Miron Găgăuz, fost şef al Căilor Ferate, ulterior cu dosare penale, Vladimir Molojen, ex-ministru al Dezvoltării Informaţionale, Anatol Popuşoi, fost director al Agenției „Moldsilva”, ambii acum cu probleme în justiţie, foştii deputaţi comunişti Ivan Calin şi Vadim Mişin, dar şi alte persoane, ale căror merite, pentru R. Moldova, pot fi puse uşor la îndoială.

Peste 300 de medalii din partea lui Timofti

Președintele interimar Mihai Ghimpu a decorat mai mulți jurnaliști cu „Ordinul Suprem”, printre care Lorena Bogza, Petru Bogatu, Vasile Botnaru, Valentin Butnaru, Dumitru Ciubașenco (a renunțat ulterior la distincție), Anatolie Golea, Aneta Grosu, Valentina Ursu, Elena Zamura, dar și Constantin Tănase.

Potrivit lui Ghimpu, Corina Fusu, pe atunci președintă a Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a Parlamentului a meritat distincția supremă de stat. Mai mult, și Anatolie Șalaru, a primit aceeași medalie din partea liderului PL.

Celălalt președinte interimar, Marian Lupu a dat ordinul suprem doar la 24 de persoane, printre care și Patriarhului Kirill I al Moscovei.
Președintele Nicolae Timofti a oferit peste 300 de „Ordine ale Republicii”, dintre care aproape 250 au ajuns la semnatarii Declarației de independență a Republicii Moldova, dar și la câțiva politicieni care au contribuit la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Mai mult, Timofti a decorat mai mulți președinți străini, printre care se numără președintele Republicii Polone - Bronislaw Komorowski, președintele Ucrainei - Petro Poroșenco, președintele României - Klaus Iohannis, președintele Republicii Belarus - Alexandr Lukașenko, președintele Republicii Bulgaria - Rosen Plevneliev și președintele Turkmenistanului - Gurbanguly Berdimuhamedow. De asemenea, cancelarul Federal al Germaniei, Angela Merkel, prim-ministrul României Dacian Cioloș, ex-prim-ministrul României, Victor Ponta au fost luați în seamă cu ordinul suprem.

Timofti a împărțit cea mai înaltă distincție de stat unor politicieni, printre care se numără Vladimir Plahotniuc și Vlad Filat. Ultimului i-a fost retrasă medalia.

Pe parcursul acestor 25 de ani de la independență, au fost decorate cu „Ordinul Republicii” aproape 700 de persoane.

„Ordinul Republicii” se confecţionează din argint, reprezentând o stea convexă, poleită cu aur, cu opt colţuri în formă de fascicule de raze divergente. Între razele principale sunt intercalate raze subţiri în relief, din argint. În centrul ordinului, într-un cerc, încadrat într-un chenar în relief, poleit cu aur, se află imaginea în relief a Stemei de Stat a Republicii Moldova. Fondul scutului din stemă este acoperit cu smalţ de culoare roşie şi albastră. Diametrul ordinului este de 45 mm.

Ordinul se fixează cu un inel, având diametrul de 10 mm, de un colan, confecţionat din alpaca (aliaj inoxidabil de nichel, cupru și zinc), poleit cu aur, cu lungimea de 800 mm. Colanul este constituit din şase steme ale Republicii Moldova, opt stele cu opt raze şi şaisprezece ramuri de laur.

Un articol de: Georgeta Carasiucenco Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Horoscop 15 Iulie 2020, ora: 07:39

Horoscopul zilei de azi, MIERCURI 15 IULIE 2020. Adu lumina în întuneric!

Horoscopul zilei de azi, MIERCURI 15 IULIE 2020. Adu lumina în întuneric!

Pluto din Capricorn face opozitie cu soarele, in mijlocul saptamanii, in mijlocul lunii. Un moment de maxima intensitate de lupta sau fugi, de schimba sau plangi. Esti gata de o abordare cu totul noua? Ai multe planete de partea ta, poti face progrese excelente.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2020, ora: 07:27

Bulgaria: Trei răniți în timpul unei manifestații împotriva guvernului

Bulgaria: Trei răniți în timpul unei manifestații împotriva guvernului

Doi polițiști și un protestatar au fost răniți marți la Sofia, în timp ce protestatarii care cer demisia guvernului încercau să intre în clădirea Parlamentului, a spus poliția, potrivit AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 15 Iulie 2020, ora: 07:27

Ajută-l pe actorul Vlad Ciobanu sā învingā boala!

Ajută-l pe actorul Vlad Ciobanu sā învingā boala!

Oameni buni, am decis sa întind o mână de ajutor, prin crearea acestei strângeri de fonduri, familiei actorului (regizorului, profesor de Arta Actorului) Vald Ciobanu sperând în acest fel să facilităm modalitățile de transmitere a banilor pentru cei aflați...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2020, ora: 06:11

Spotify Technology şi-a extins serviciul de streaming muzical în Moldova

Spotify Technology şi-a extins serviciul de streaming muzical în Moldova

Spotify Technology şi-a extins serviciul de streaming muzical în Rusia, care este piaţa internaţională cu cel mai rapid ritm de dezvoltare în acest domeniu, şi în alte 12 ţări, în cadrul strategiei de dezvoltare a companiei, după ce anul trecut a intrat în India, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 15 Iulie 2020, ora: 05:56

Mulți dintre cei care au mai mult de 30 de ani, au auzit și știu că „în URSS muzica era interzisă”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2020, ora: 05:00

Ce înseamna cand visezi sobolani? Multi oameni visează șobolani asă ca vor să capete un raspuns la întrebarea ce înseamna daca visezi șobolani. Șobolanul reprezintă o varietate de lucruri din viața reală, totul depinzând de scenariul visului. Fiecare situație...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 15 Iulie 2020, ora: 00:45

Sfecla roșie, o mină de aur pentru sănătatea sângelui și a creierului

Sfecla roșie, o mină de aur pentru sănătatea sângelui și a creierului

 Ați poftit o salată de sfeclă roșie și n-ați găsit hrean în piață? Nici nu-i de mirare, încă nu e sezonul. Nu disperați și nu aruncați sfecla! Este una dintre minunile pământului, iar o cură de câteva zile vă poate prelungi viața cu câțiva ani.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 15 Iulie 2020, ora: 00:44

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 15 Iulie 2020, ora: 00:40

VIDEO / Igor Dodon a trădat interesele Republicii Moldova - colaborează cu separatiștii și Rusia

VIDEO / Igor Dodon a trădat interesele Republicii Moldova - colaborează cu separatiștii și Rusia

Igor Dodon trădează interesele R. Moldova în interese personale.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 14 Iulie 2020, ora: 14:48

Letea, satul în care trăiesc mai mulți cai decât oameni

Letea, satul în care trăiesc mai mulți cai decât oameni

 Letea este unul dintre puținele sate deltaice în care este păstrată arhitectura tradițională. Localitatea parcă este desprinsă din poveștile copilăriei noastre. Casele au tencuială albastră și garduri vopsite cu aceeași culoare, acoperișul locuințelor este din stuf, iar...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 14 Iulie 2020, ora: 14:35

FOTO: 5 locuri pe care să le vezi măcar o dată în viață în Delta Dunării

FOTO: 5 locuri pe care să le vezi măcar o dată în viață în Delta Dunării

 Apele Dunării, care se scurg în Marea Neagră, formează cea mai mare mare și mai bine conservată dintre deltele europene. Delta Dunării găzduiește peste 300 de specii de păsări precum și 45 de specii de pește de apă dulce în numeroasele lacuri și mlaștini ale sale.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 14 Iulie 2020, ora: 12:53

Liviu Ioan Stoiciu: „Am știut de mic istoria adevărată a României. Merg la munte și la mare să mă întâlnesc cu mine însumi”

Liviu Ioan Stoiciu: „Am știut de mic istoria adevărată a României. Merg la munte și la mare să mă întâlnesc cu mine însumi”

Irina Nechit: – Dragă Liviu Ioan Stoiciu (LIS), ce i se întâmplă unui scriitor după ce promite că nu va mai publica nicio carte? LIS: În cazul meu, retras – au trecut aproape trei ani de când am anunțat că nu mai public nici o carte „fiindcă n-am...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 14 Iulie 2020, ora: 12:15

REȚETĂ / Tocăniță din dovleci cu ciuperci

REȚETĂ / Tocăniță din dovleci cu ciuperci

 Ingrediente 1 ceapa 1 ardei gras 1/2 morcov 2 dovlecei tineri 300 gr ciuperci champignon 300 gr rosii pasate sare 1 lingura ulei piper negru macinat 1 foaie de dafin rozmarin uscat 2 catei de usturoi

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 14 Iulie 2020, ora: 11:40

Ambasadorul Ciprului în România a fost găsit MORT în casă

Ambasadorul Ciprului în România a fost găsit MORT în casă

Amabasadorul Ciprului la București a fost găsit mort în locuința sa. Poliția a deschis un dosar de moarte suspectă în care cercetează împrejurările în care a avut loc decesul.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 14 Iulie 2020, ora: 11:36

Medicii trag un semnal de alarmă! Insectele care pun în pericol viața oamenilor s-au înmulțit drastic

Medicii trag un semnal de alarmă! Insectele care pun în pericol viața oamenilor s-au înmulțit drastic

 Medicii trag un semnal de alarmă după ce insectele au început să se înmulțească mult mai rapid din cauza temperaturii ridicate. Din ce în ce mai mulți pacienți spun că au fost mușcați sau că sunt afectați de alergii.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 14 Iulie 2020, ora: 11:31

Soția lui Plahotniuc se judecă în Cipru pentru dreptul de proprietate asupra unui iaht și a unui imobil din Spania

Soția lui Plahotniuc se judecă în Cipru pentru dreptul de proprietate asupra unui iaht și a unui imobil din Spania

 După ce a emis câteva ordine provizorii de înghețare, o instanță din Cipru a respins cererea soției lui Vlad Plahotniuc, Oxana Childescu, de a fi desemnată singura beneficiară a unor venituri din vânzarea unui iaht și a unei proprietăți spaniole. În timpul...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 14 Iulie 2020, ora: 10:09

Esti COOL şi dacă vorbeşti corect Lecţia practică de gramatică: Trebuise "să aibe"...

Lecţia practică de gramatică: Trebuise "să aibe"... Din editia print

● „să aibe” Prezentatoarea unei emisiuni despre arhitectură şi decoraţiuni interioare a spus: Trebuie să aibe două intrări. De ce nu e corect?

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 14 Iulie 2020, ora: 10:08

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

 Multi oameni sunt preocupati de modul in care ar putea scapa de pungile de sub ochi. Femeile, in special, cheltuie bani si timp pentru a putea ascunde aceste „imperfectiuni”, fara sa se intrebe cum de le-au capatat. Pentru ca exista intotdeauna o cauza a pungilor de sub ochi si,...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 14 Iulie 2020, ora: 10:07

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)