Astăzi 16 Iunie 2019, Duminică - Ultima actualizare la ora 20:04
Abonamente

Actualitate 13 Ianuarie 2017, ora 06:36    Din editia print

„Ordinul Republicii” – de la electricieni până la președinți

Marime Font

Pe parcursul anilor, de la independență încoace, s-au oferit foarte multe distincții de stat. În timp ce foștii președinți au decorat oamenii de artă, judecători, polițiști, medici, academicieni, funcționari publici, semnatari ai Declarației de Independență, patriarhi, afaceriști, președinți și prim-miniștri ai altor țări, Igor Dodon a decis să schimbe macazul. Ultimul și-a început mandatul cu acordarea a patru distincții de stat unor mame cu mulți copii. Astfel, vă prezentăm mai jos cine și cui i-a dat „Ordinul Republicii” și ce facilități au aceste persoane.

Încurajate cu „Ordinul de Onoare” de actualul președinte al țării au fost Ecaterina Mealdzin, mamă a doisprezece copii și Adela Robu cu treisprezece copii. „Ordinul Republicii” a ajuns la Lidia Tertiuc, mamă a unsprezece copii și tutore a șase copii, și la Valentina Vâhodeț, mamă a șaptesprezece copii.

Președintele a motivat gestul său prin faptul că Republica Moldova suferă de o problemă demografică foarte gravă. „Noi, de fapt, alunecăm spre un colaps demografic. În Moldova, circa 50 la sută din căsătorii se încheie prin divorț. Cu alte cuvinte, fiecare a doua familie se destramă. Natalitatea e mai mică decât mortalitatea, mai ales în sate și raioane. Există sate unde pe parcursul unui an nu s-a născut niciun copil. Mulți dintre copiii mici sunt crescuți în lipsa părinților, fără o bază educativă și fără a însuși valorile vieții familiale”, a declarat Igor Dodon în cadrul ceremoniei de conferire a distincțiilor de stat.

Medalie și 500 de lei adaos la pensie

Potrivit Legii nr. 1123 din 30.07.1992 cu privire la distincțiile de stat ale Republicii Moldova, „Ordinul Republicii” este distincţia de stat supremă şi se conferă pentru merite excepţionale în toate domeniile de activitate întru binele Patriei şi al omenirii. Persoana decorată cu ordin poartă titlul de cavaler al ordinului respectiv.


Conform legii, cavalerii ordinelor sunt în drept să folosească simbolurile acestor decoraţii ca element al ştampilei personale, al cărţilor de vizită. Întreprinderile, instituţiile, organizaţiile, colectivele de creaţie şi unităţile militare decorate au dreptul să reproducă imaginea ordinului pe documentaţia de serviciu şi pe blanchete, iar organele de presă decorate - să plaseze imaginea acestuia pe publicaţiile lor periodice; să plaseze macheta mărită a ordinului pe sediile lor, în muzee, cluburi, palate de cultură şi cămine culturale, precum şi s-o folosească ca element de pavoazare în cazul participării la demonstraţii, desfăşurării mitingurilor, şedinţelor festive şi altor acţiuni.

Retragerea distincţiilor de stat se efectuează numai de către preşedintele Republicii Moldova în cazul în care persoana fie a fost condamnată pentru o crimă gravă, la propunerea instanţei judecătoreşti în temeiul şi în modul stabilit de legislaţie, fie a săvârșit fapte ce contravin prevederilor Constituţiei, la propunerea organului care a făcut demersul privind conferirea.

Purtarea distincţiilor de stat de către persoane care nu au acest drept, precum şi cumpărarea, vânzarea, falsificarea, schimbarea, transmiterea oneroasă a ordinelor şi medaliilor, însuşirea frauduloasă a insignelor sau săvârșirea altor fapte ilegale privind distincţiile de stat implică răspunderea stabilită prin lege.

Deţinătorii de distincţii beneficiază de un adaos suplimentar la pensie. Astfel, în cazul celor care au fost decoraţi cu „Ordinul Republicii” alocația este de 500 de lei. Au dreptul la alocație nominală soția/soțul sau mama/tatăl persoanelor decorate post-mortem cu „Ordinul Republicii”, la fel, cu 500 de lei. Banii sunt achitați din Fondul de Rezervă bugetară al Guvernului.

Ordinul suprem pentru președintele precedent și pentru un patriarh

Primul președinte al țării, Mircea Snegur a decorat 104 persoane. Petru Lucinschi a oferit 59 de medalii, iar Vladimir Voronin 74. Cei care au asigurat interimatul președinției, la fel, nu au ratat ocazia de a da distincții de stat. Mihai Ghimpu, care a asigurat interimatul pentru un an și câteva luni a decorat 133 de medalii. Marian Lupu, și el președinte interimar pentru un an și patru luni a oferit 24 de distincții.
Toate recordurile le-a bătut precedentul președinte, Nicolae Timofti care a decorat peste 300 de persoane cu distincția „Ordinul Republicii”.
Mircea Snegur, primul președinte al Republicii Moldova a acordat „Ordinul Republicii” mai multor polițiști care au luptat în Războiul de pe Nistru, inclusiv post-mortem. De asemenea și soții Aldea-Teodorovici au fost decorați.

Igor Dodon nu a fost singurul președinte care a decorat oamenii simpli. Snegur în anul 1995 a oferit ordinul suprem unui mecanic și unui conducător auto. Alte medalii a dat tâmplarilor, electricienilor, tencuitorilor, inginerilor, arhitecților și altora.

Cavaler al „Ordinului Republicii” este Mitropolitul Vladimir, decorat de către Petru Lucinschi. Pe listă mai este și președintele Republicii Elene, Konstantinos Stefanopoulus, dar și fostul președinte al României, Emil Constantinescu.

Lucinschi nu a uitat de Snegur și l-a decorat cu ordinul suprem. De asemenea, printre deținătorii de distincții înalte de stat se numără mai mulți afaceriști.

Următorul președinte, Vladimir Voronin, s-a făcut remarcat prin decorarea mai multor persoane controversate. Potrivit Ziarului de Gardă, decorarea, în 2003, a lui Ivan Bodiul, ex-prim-secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist, a stârnit un val de critici din partea altor deţinători ai Ordinului Republicii, majoritatea scriitori, printre care Grigore Vieru sau Nicolae Dabija. Aceştia chiar spuneau ulterior că au renunţat la „Ordinul Republicii”. Nu doar decorarea lui Bodiul este controversată. În listă regăsim alte nume, cel puţin, la fel de controversate: Dumitru Pulbere, fost preşedinte al CC, Miron Găgăuz, fost şef al Căilor Ferate, ulterior cu dosare penale, Vladimir Molojen, ex-ministru al Dezvoltării Informaţionale, Anatol Popuşoi, fost director al Agenției „Moldsilva”, ambii acum cu probleme în justiţie, foştii deputaţi comunişti Ivan Calin şi Vadim Mişin, dar şi alte persoane, ale căror merite, pentru R. Moldova, pot fi puse uşor la îndoială.

Peste 300 de medalii din partea lui Timofti

Președintele interimar Mihai Ghimpu a decorat mai mulți jurnaliști cu „Ordinul Suprem”, printre care Lorena Bogza, Petru Bogatu, Vasile Botnaru, Valentin Butnaru, Dumitru Ciubașenco (a renunțat ulterior la distincție), Anatolie Golea, Aneta Grosu, Valentina Ursu, Elena Zamura, dar și Constantin Tănase.

Potrivit lui Ghimpu, Corina Fusu, pe atunci președintă a Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a Parlamentului a meritat distincția supremă de stat. Mai mult, și Anatolie Șalaru, a primit aceeași medalie din partea liderului PL.

Celălalt președinte interimar, Marian Lupu a dat ordinul suprem doar la 24 de persoane, printre care și Patriarhului Kirill I al Moscovei.
Președintele Nicolae Timofti a oferit peste 300 de „Ordine ale Republicii”, dintre care aproape 250 au ajuns la semnatarii Declarației de independență a Republicii Moldova, dar și la câțiva politicieni care au contribuit la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Mai mult, Timofti a decorat mai mulți președinți străini, printre care se numără președintele Republicii Polone - Bronislaw Komorowski, președintele Ucrainei - Petro Poroșenco, președintele României - Klaus Iohannis, președintele Republicii Belarus - Alexandr Lukașenko, președintele Republicii Bulgaria - Rosen Plevneliev și președintele Turkmenistanului - Gurbanguly Berdimuhamedow. De asemenea, cancelarul Federal al Germaniei, Angela Merkel, prim-ministrul României Dacian Cioloș, ex-prim-ministrul României, Victor Ponta au fost luați în seamă cu ordinul suprem.

Timofti a împărțit cea mai înaltă distincție de stat unor politicieni, printre care se numără Vladimir Plahotniuc și Vlad Filat. Ultimului i-a fost retrasă medalia.

Pe parcursul acestor 25 de ani de la independență, au fost decorate cu „Ordinul Republicii” aproape 700 de persoane.

„Ordinul Republicii” se confecţionează din argint, reprezentând o stea convexă, poleită cu aur, cu opt colţuri în formă de fascicule de raze divergente. Între razele principale sunt intercalate raze subţiri în relief, din argint. În centrul ordinului, într-un cerc, încadrat într-un chenar în relief, poleit cu aur, se află imaginea în relief a Stemei de Stat a Republicii Moldova. Fondul scutului din stemă este acoperit cu smalţ de culoare roşie şi albastră. Diametrul ordinului este de 45 mm.

Ordinul se fixează cu un inel, având diametrul de 10 mm, de un colan, confecţionat din alpaca (aliaj inoxidabil de nichel, cupru și zinc), poleit cu aur, cu lungimea de 800 mm. Colanul este constituit din şase steme ale Republicii Moldova, opt stele cu opt raze şi şaisprezece ramuri de laur.

Un articol de: Georgeta Carasiucenco Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Politică 16 Iunie 2019, ora: 20:04 de Pavel Păduraru

INVESTIGAȚIE /// AFACEREA GRAD sau legătura ascunsă dintre frații Dodon și deputatul Radu Mudreac

INVESTIGAȚIE /// AFACEREA GRAD sau legătura ascunsă dintre frații Dodon și deputatul Radu Mudreac Din editia print

Nici o instituție de control nu a catadicsit să verifice proveniența banilor din care parlamentarul socialist Radu Mudreac și-ar fi ridicat un centru comercial în inima Capitalei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 12:29

Înfrângerea Argentinei în fața Columbiei, 0-2, chiar la debutul din Copa America a fost tratată pe larg în presa din America de Sud și nu numai.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 11:04

PROGNOZA METEO /// CANICULĂ - Maximele vor atinge 34 de grade

PROGNOZA METEO /// CANICULĂ - Maximele vor atinge 34 de grade

Astăzi, cerul va fi variabil. La Briceni şi Soroca termometrele vor indica 29 de grade Celsius, la Bălţi se vor înregistra 30, iar la Orhei cu unul mai mult. La Tiraspol şi Leova se anunţă 32 de grade, la Comrat vor fi 33, iar la Cahul maxima va ajunge la 34 de grade Celsius. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 11:02

Agenția Proprietății Publice anunță licitații de privatizare a 36 de bunuri proprietate de stat

Agenția Proprietății Publice anunță licitații de privatizare a 36 de bunuri proprietate de stat

Agenția Proprietății Publice (APP) anunță desfășurarea licitațiilor de privatizare a 36 de bunuri proprietate publică. Licitațiile vor avea loc la 2 iulie curent, iar cererile la concursurile comerciale vor fi acceptate până la 18 iulie, informează MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 10:50

Jaf în stil mare: Al treilea cel mai bogat om din lume, „uşurat“ de 40 de milioane de dolari. Ce şi-au cumpărat hoţii

Jaf în stil mare: Al treilea cel mai bogat om din lume, „uşurat“ de 40 de milioane de dolari. Ce şi-au cumpărat hoţii

Warren Buffett, al treila cel mai bogat om din lume conform ultimelor statistici, a fost jefuit în stil mare, fiind convins să investească 40 de milioane de dolari într-o afacere care nu există.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 10:02

Virgil Pâslariuc Două secole de la răpirea Basarabiei! Ruşii prezintă anexarea ca pe un act mesianic

Două secole de la răpirea Basarabiei! Ruşii prezintă anexarea ca pe un act mesianic

Ce reprezenta Basarabia la 1812? În primul rând, o asemenea regiune nici nu exista. Acel sector din sudul provinciei pruto-nistrene, numit Basarabia, cel mai probabil după numele dinastiei muntene care ar fi stăpânit, scurt timp, gurile Dunării, nici nu mai era menţionat...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 16 Iunie 2019, ora: 09:43

10 cărţi pe care oricine ar trebui să le citească măcar o dată în viaţă

10 cărţi pe care oricine ar trebui să le citească măcar o dată în viaţă

Fie că sunt citite acasă, în timp ce te relaxezi în fotoliul preferat, fie că preferi să le răsfoieşti în mijloacele de transport în comun, în drum spre serviciu, cărţile ar trebui să aibă un rol important în viaţa fiecăruia dintre noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 09:38

Donald Trump, atac la primarul Londrei: Sadiq Khan este o rușine națională

Donald Trump, atac la primarul Londrei: Sadiq Khan este o rușine națională

Preşedintele american Donald Trump l-a criticat din nou sâmbătă pe primarul Londrei, Sadiq Khan, afirmând că acesta este "un dezastru" şi că ar trebui să demisioneze urgent, după ce doi tineri au fost ucişi şi alţi trei bărbaţi au fost răniţi la Londra vineri,...

( ) Citeşte tot articolul

Fotbal 16 Iunie 2019, ora: 09:26

Programul complet de la Euro 2019. Când joacă România U21 și cum se poate califica în semifinale

Programul complet de la Euro 2019. Când joacă România U21 și cum se poate califica în semifinale

Euro 2019 | Campionatul European Under-21 va avea loc în perioada 16-30 iunie în Italia şi San Marino, cu participarea a 12 echipe, printre care şi România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 09:25

Ciupercile halucinogene ar putea înlocui medicamentele antidepresive

Ciupercile halucinogene ar putea înlocui medicamentele antidepresive

În ultimii ani, interesul pentru folosirea substanţelor halucinogene pentru tratarea depresiilor a crescut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 08:45

Cel mai de temut instrument al lui Stalin împotriva propriului popor. Cum a făcut milioane de victime

Cel mai de temut instrument al lui Stalin împotriva propriului popor. Cum a făcut milioane de victime

Cea mai cumplită armă a lui Stalin îndreptată împotriva inamicilor politici a fost poliţia secretă rusească. Cu ajutorul ei, liderul sovietic a fost capabil să-şi îndepărteze şi compromită toţi opozanţii, să ţină în frâu populaţia, să semene teroare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 08:42

Istoria se repetă. Germania şi Rusia, plan dubios pentru Republica Moldova

Istoria se repetă. Germania şi Rusia, plan dubios pentru Republica Moldova

Alianța PSRM-ACUM și criza constituțională din ultima săptămână în Republica Moldova este rezultatul cârdășiei dintre Germania și Federația Rusă, o reeditare a Pactului Ribbentrop-Molotov, care a aruncat Basarabia în sfera de influență a URSS. Este părerea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 08:39

Alertă de tsunami în Noua Zeelandă, după un cutremur de 7,4

Alertă de tsunami în Noua Zeelandă, după un cutremur de 7,4

Protecţia civilă neozeelandeză a emis duminică o alertă de tsunami după un seism de 7,4 grade înregistrat în cursul dimineţii în Oceanul Pacific în apropiere de insulele Kermadec.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 08:34

Rusalii 2019, tradiții, obiceiuri și superstiții. Ce nu trebuie să faci astăzi

Rusalii 2019, tradiții, obiceiuri și superstiții. Ce nu trebuie să faci astăzi

Rusalii 2019, tradiții, obiceiuri și superstiții. Sărbătoarea Rusaliilor este una dintre cele mai vechi sărbători creştine, împreună cu cea a Paştilor, fiind prăznuită încă din vremea sfinţilor apostoli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 08:31

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 16 IUNIE 2019. BALANȚELE POT AFLA SECRETE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 16 IUNIE 2019. BALANȚELE POT AFLA SECRETE

Horoscopul zilei de 16 iunie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 16 iunie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 16 iunie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 05:15

Șase participanți la luptele pentru apărarea independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova din anul 1992 au participat, în orașul Vălenii de Munte, județul Prahova, România, la solemnităţile dedicate Zilei Eroilor, care este consemnată anual peste Prut...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Iunie 2019, ora: 03:12

Cel de-Al Doilea Război Balcanic a avut loc în 1913 între Bulgaria pe de o parte şi Grecia şi Serbia pe cealaltă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 00:09

Crimele comunismului /// Atacuri bolşevice asupra Basarabiei după 1918

Crimele comunismului /// Atacuri bolşevice asupra Basarabiei după 1918 Din editia print

Între 5 şi 7 octombrie 1921, o bandă de bolşevici din stânga Nistrului, formată din 36 de indivizi, a organizat un atac banditesc asupra unor localităţi din sudul Basarabiei. Insurecţia s-a soldat cu omorârea a doi cetăţeni şi trei militari români şi zece...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 15 Iunie 2019, ora: 15:57

(ARHIVE) Dezvăluiri ZGUDUITOARE: cum UCIDEAU călăii lui Stalin

(ARHIVE) Dezvăluiri ZGUDUITOARE: cum UCIDEAU călăii lui Stalin

La mai bine de șapte decenii de la primul val al deportărilor, comemorăm zecile de mii de victime care au căzut pradă teroarei comuniste, făcând publice numele câtorva din cei care au răpit, pe nedrept, viețile condamnaților și s-au scăldat în sângele lor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iunie 2019, ora: 14:54

Marele cineast Franco Zeffirelli a murit

Marele cineast Franco Zeffirelli a murit

Marele cineast italian Franco Zeffirelli a murit la vârsta de 96 de ani, transmite sâmbătă AFP care citează presa italiană. Cineastul este cunoscut pentru spectacolele de operă şi pentru adaptările cinematografice ale unor opere de Shakespeare, pentru care a şi primit două...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iunie 2019, ora: 14:41

Curtea Constituțională a revizuit și a anulat mai multe decizii adoptate în perioada 7 - 9 iunie curent

Curtea Constituțională a revizuit și a anulat mai multe decizii adoptate în perioada 7 - 9 iunie curent

Judecătorii Curții Constituționale (CC) au decis sâmbătă, 15 iunie, din oficiu, să-și revizuiască actele pronunțate în perioada 7-9 iunie 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iunie 2019, ora: 10:34

Circa 100 de companii autohtone participă la expoziția „R. Moldova prezintă” desfășurată în România

Circa 100 de companii autohtone participă la expoziția „R. Moldova prezintă” desfășurată în România

Circa 100 de companii din țara noastră își prezintă produsele la Expoziția „Republica Moldova prezintă”, care a fost inaugurată astăzi, 14 iunie, în Piața Sfatului din orașul Brașov, România. Evenimentul este la cea de a II-a ediție și se va...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iunie 2019, ora: 10:14

PROGNOZA METEO /// WEEKEND DE FOC. Câte grade vor indica termometrele şi în ce regiuni va ploua

PROGNOZA METEO /// WEEKEND DE FOC. Câte grade vor indica termometrele şi în ce regiuni va ploua

Astăzi, cerul va fi variabil. În nordul ţării va ploua. La Briceni şi Soroca termometrele vor arăta 29 de grade, la Bălţi se vor înregistra 30, iar la Orhei cu unul mai mult. La Tiraspol se anunţă 32 de grade, iar la Leova 33. La Comrat şi Cahul maxima va ajunge la 34 de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iunie 2019, ora: 10:13

Craterul unui asteroid, descoperit în Scoţia

Craterul unui asteroid, descoperit în Scoţia

În urmă cu 1,2 miliarde de ani, un asteroid a lovit Scoţia lăsând în urmă un crater care a fost identificat de oamenii de ştiinţă de curând.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iunie 2019, ora: 10:07

Prohibiția la pescuit expiră mâine

Termenii perioadei de prohibiție a pescuitului în obiectivele acvatice piscicole naturale stabiliți conform ordinului Agenției de Mediu se apropie de sfârșit.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)