Astăzi 16 Septembrie 2019, Luni - Ultima actualizare la 15 Septembrie 2019
Abonamente

Actualitate 13 Ianuarie 2017, ora 06:36    Din editia print

„Ordinul Republicii” – de la electricieni până la președinți

Marime Font

Pe parcursul anilor, de la independență încoace, s-au oferit foarte multe distincții de stat. În timp ce foștii președinți au decorat oamenii de artă, judecători, polițiști, medici, academicieni, funcționari publici, semnatari ai Declarației de Independență, patriarhi, afaceriști, președinți și prim-miniștri ai altor țări, Igor Dodon a decis să schimbe macazul. Ultimul și-a început mandatul cu acordarea a patru distincții de stat unor mame cu mulți copii. Astfel, vă prezentăm mai jos cine și cui i-a dat „Ordinul Republicii” și ce facilități au aceste persoane.

Încurajate cu „Ordinul de Onoare” de actualul președinte al țării au fost Ecaterina Mealdzin, mamă a doisprezece copii și Adela Robu cu treisprezece copii. „Ordinul Republicii” a ajuns la Lidia Tertiuc, mamă a unsprezece copii și tutore a șase copii, și la Valentina Vâhodeț, mamă a șaptesprezece copii.

Președintele a motivat gestul său prin faptul că Republica Moldova suferă de o problemă demografică foarte gravă. „Noi, de fapt, alunecăm spre un colaps demografic. În Moldova, circa 50 la sută din căsătorii se încheie prin divorț. Cu alte cuvinte, fiecare a doua familie se destramă. Natalitatea e mai mică decât mortalitatea, mai ales în sate și raioane. Există sate unde pe parcursul unui an nu s-a născut niciun copil. Mulți dintre copiii mici sunt crescuți în lipsa părinților, fără o bază educativă și fără a însuși valorile vieții familiale”, a declarat Igor Dodon în cadrul ceremoniei de conferire a distincțiilor de stat.

Medalie și 500 de lei adaos la pensie

Potrivit Legii nr. 1123 din 30.07.1992 cu privire la distincțiile de stat ale Republicii Moldova, „Ordinul Republicii” este distincţia de stat supremă şi se conferă pentru merite excepţionale în toate domeniile de activitate întru binele Patriei şi al omenirii. Persoana decorată cu ordin poartă titlul de cavaler al ordinului respectiv.


Conform legii, cavalerii ordinelor sunt în drept să folosească simbolurile acestor decoraţii ca element al ştampilei personale, al cărţilor de vizită. Întreprinderile, instituţiile, organizaţiile, colectivele de creaţie şi unităţile militare decorate au dreptul să reproducă imaginea ordinului pe documentaţia de serviciu şi pe blanchete, iar organele de presă decorate - să plaseze imaginea acestuia pe publicaţiile lor periodice; să plaseze macheta mărită a ordinului pe sediile lor, în muzee, cluburi, palate de cultură şi cămine culturale, precum şi s-o folosească ca element de pavoazare în cazul participării la demonstraţii, desfăşurării mitingurilor, şedinţelor festive şi altor acţiuni.

Retragerea distincţiilor de stat se efectuează numai de către preşedintele Republicii Moldova în cazul în care persoana fie a fost condamnată pentru o crimă gravă, la propunerea instanţei judecătoreşti în temeiul şi în modul stabilit de legislaţie, fie a săvârșit fapte ce contravin prevederilor Constituţiei, la propunerea organului care a făcut demersul privind conferirea.

Purtarea distincţiilor de stat de către persoane care nu au acest drept, precum şi cumpărarea, vânzarea, falsificarea, schimbarea, transmiterea oneroasă a ordinelor şi medaliilor, însuşirea frauduloasă a insignelor sau săvârșirea altor fapte ilegale privind distincţiile de stat implică răspunderea stabilită prin lege.

Deţinătorii de distincţii beneficiază de un adaos suplimentar la pensie. Astfel, în cazul celor care au fost decoraţi cu „Ordinul Republicii” alocația este de 500 de lei. Au dreptul la alocație nominală soția/soțul sau mama/tatăl persoanelor decorate post-mortem cu „Ordinul Republicii”, la fel, cu 500 de lei. Banii sunt achitați din Fondul de Rezervă bugetară al Guvernului.

Ordinul suprem pentru președintele precedent și pentru un patriarh

Primul președinte al țării, Mircea Snegur a decorat 104 persoane. Petru Lucinschi a oferit 59 de medalii, iar Vladimir Voronin 74. Cei care au asigurat interimatul președinției, la fel, nu au ratat ocazia de a da distincții de stat. Mihai Ghimpu, care a asigurat interimatul pentru un an și câteva luni a decorat 133 de medalii. Marian Lupu, și el președinte interimar pentru un an și patru luni a oferit 24 de distincții.
Toate recordurile le-a bătut precedentul președinte, Nicolae Timofti care a decorat peste 300 de persoane cu distincția „Ordinul Republicii”.
Mircea Snegur, primul președinte al Republicii Moldova a acordat „Ordinul Republicii” mai multor polițiști care au luptat în Războiul de pe Nistru, inclusiv post-mortem. De asemenea și soții Aldea-Teodorovici au fost decorați.

Igor Dodon nu a fost singurul președinte care a decorat oamenii simpli. Snegur în anul 1995 a oferit ordinul suprem unui mecanic și unui conducător auto. Alte medalii a dat tâmplarilor, electricienilor, tencuitorilor, inginerilor, arhitecților și altora.

Cavaler al „Ordinului Republicii” este Mitropolitul Vladimir, decorat de către Petru Lucinschi. Pe listă mai este și președintele Republicii Elene, Konstantinos Stefanopoulus, dar și fostul președinte al României, Emil Constantinescu.

Lucinschi nu a uitat de Snegur și l-a decorat cu ordinul suprem. De asemenea, printre deținătorii de distincții înalte de stat se numără mai mulți afaceriști.

Următorul președinte, Vladimir Voronin, s-a făcut remarcat prin decorarea mai multor persoane controversate. Potrivit Ziarului de Gardă, decorarea, în 2003, a lui Ivan Bodiul, ex-prim-secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist, a stârnit un val de critici din partea altor deţinători ai Ordinului Republicii, majoritatea scriitori, printre care Grigore Vieru sau Nicolae Dabija. Aceştia chiar spuneau ulterior că au renunţat la „Ordinul Republicii”. Nu doar decorarea lui Bodiul este controversată. În listă regăsim alte nume, cel puţin, la fel de controversate: Dumitru Pulbere, fost preşedinte al CC, Miron Găgăuz, fost şef al Căilor Ferate, ulterior cu dosare penale, Vladimir Molojen, ex-ministru al Dezvoltării Informaţionale, Anatol Popuşoi, fost director al Agenției „Moldsilva”, ambii acum cu probleme în justiţie, foştii deputaţi comunişti Ivan Calin şi Vadim Mişin, dar şi alte persoane, ale căror merite, pentru R. Moldova, pot fi puse uşor la îndoială.

Peste 300 de medalii din partea lui Timofti

Președintele interimar Mihai Ghimpu a decorat mai mulți jurnaliști cu „Ordinul Suprem”, printre care Lorena Bogza, Petru Bogatu, Vasile Botnaru, Valentin Butnaru, Dumitru Ciubașenco (a renunțat ulterior la distincție), Anatolie Golea, Aneta Grosu, Valentina Ursu, Elena Zamura, dar și Constantin Tănase.

Potrivit lui Ghimpu, Corina Fusu, pe atunci președintă a Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a Parlamentului a meritat distincția supremă de stat. Mai mult, și Anatolie Șalaru, a primit aceeași medalie din partea liderului PL.

Celălalt președinte interimar, Marian Lupu a dat ordinul suprem doar la 24 de persoane, printre care și Patriarhului Kirill I al Moscovei.
Președintele Nicolae Timofti a oferit peste 300 de „Ordine ale Republicii”, dintre care aproape 250 au ajuns la semnatarii Declarației de independență a Republicii Moldova, dar și la câțiva politicieni care au contribuit la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Mai mult, Timofti a decorat mai mulți președinți străini, printre care se numără președintele Republicii Polone - Bronislaw Komorowski, președintele Ucrainei - Petro Poroșenco, președintele României - Klaus Iohannis, președintele Republicii Belarus - Alexandr Lukașenko, președintele Republicii Bulgaria - Rosen Plevneliev și președintele Turkmenistanului - Gurbanguly Berdimuhamedow. De asemenea, cancelarul Federal al Germaniei, Angela Merkel, prim-ministrul României Dacian Cioloș, ex-prim-ministrul României, Victor Ponta au fost luați în seamă cu ordinul suprem.

Timofti a împărțit cea mai înaltă distincție de stat unor politicieni, printre care se numără Vladimir Plahotniuc și Vlad Filat. Ultimului i-a fost retrasă medalia.

Pe parcursul acestor 25 de ani de la independență, au fost decorate cu „Ordinul Republicii” aproape 700 de persoane.

„Ordinul Republicii” se confecţionează din argint, reprezentând o stea convexă, poleită cu aur, cu opt colţuri în formă de fascicule de raze divergente. Între razele principale sunt intercalate raze subţiri în relief, din argint. În centrul ordinului, într-un cerc, încadrat într-un chenar în relief, poleit cu aur, se află imaginea în relief a Stemei de Stat a Republicii Moldova. Fondul scutului din stemă este acoperit cu smalţ de culoare roşie şi albastră. Diametrul ordinului este de 45 mm.

Ordinul se fixează cu un inel, având diametrul de 10 mm, de un colan, confecţionat din alpaca (aliaj inoxidabil de nichel, cupru și zinc), poleit cu aur, cu lungimea de 800 mm. Colanul este constituit din şase steme ale Republicii Moldova, opt stele cu opt raze şi şaisprezece ramuri de laur.

Un articol de: Georgeta Carasiucenco Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 15 Septembrie 2019, ora: 09:01

Preşedintele Asociaţiei obşteşti CETESTA, Andrei Negruța, susține că, statisticile organizaţiilor internaţionale sunt îngrijorătoare – zilnic din Republica Moldova pleacă pentru totdeauna 106 oameni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Septembrie 2019, ora: 08:50

Reprezentanții formațiunii au fost surprinși împărțind materiale electorale la Bălți care nu conțin date despre tiraj și tipografia la care au fost tipărite.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 15 Septembrie 2019, ora: 08:46

Horoscopul zilei de 15 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 15 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 15...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Septembrie 2019, ora: 13:23

Judecătorii cer convocarea Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor pentru ridicarea mandatelor membrilor permanenți și a membrilor supleanți ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). O cerere în acest sens, semnată de 87 de judecători a fost înregistrată la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Septembrie 2019, ora: 10:53

Alexandru Tănase: Reforma procuraturii și formula politizării perfecte

Alexandru Tănase: Reforma procuraturii și formula politizării perfecte

Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea Legii Procuraturii. În cadrul ședinței de Guvern, Premierul Maia Sandu a declarat: „Guvernul a votat cel mai important proiect de lege pe Reforma Procuraturii. Este o decizie curajoasă, asumată de colegii mei din Guvern, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Septembrie 2019, ora: 08:57

Un avion al companiei Wizz Air care se plecase din Londra spre Bucureşti a fost redirecţionat către aeroportul din Frankfurt. Decizia a fost luată din cauza a doi pasageri români, care potrivit celorlalţi călători, s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Septembrie 2019, ora: 08:39

Horoscop 14 septembrie 2019. O mărturisire copleșitoare

Horoscop 14 septembrie 2019. O mărturisire copleșitoare

Berbec Ideea despre dragoste a Berbecilor nu pare a se potrivi deloc cu realitatea. Iar asta pentru că persoana pe o așteaptă nativii din această zodie, perfectă și strălucitoare, nu o să apară prea curând. De obicei, poveștile de iubire se nasc în cele mai neașteptate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Septembrie 2019, ora: 18:23

Popescu promite că la iarnă vom vorbi fără ROAMING cu România

Popescu promite că la iarnă vom vorbi fără ROAMING cu România

În câteva luni tarifele la roaming cu România vor putea dispărea spune ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu. Pe lângă eliminarea acestor taxe cu partea română se discută şi posibilitatea de a ne concecta şi la spaţiul UE, la fel fără taxe.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Septembrie 2019, ora: 12:00

12 milioane lei prejudiciu cauzat de o companie cu activitate în jocurile de noroc: procurorii au trimis cauza penală în judecată

Vineri, 13 septembrie 2019, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță expedierea în instanța de judecată a unei cauze penale privind evaziunea fiscală, comisă de către o persoană juridică specializată în domeniul jocurilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Septembrie 2019, ora: 10:30

Proces penal pe cazul presupusei intoxicații alimentare la liceul Orizont din Ciocana, Chișinău

Proces penal pe cazul presupusei intoxicații alimentare la liceul Orizont din Ciocana, Chișinău

Începând din data de 12 septembrie 2019, în baza autosesizării, procurorii documentează, de comun cu ofițerii de poliție, cazul presupusei intoxicații alimentare produse zilele trecute la liceul teoretic Orizont, filiala Ciocana din capitală, dată fiind rezonanța cazului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Septembrie 2019, ora: 09:40

RAPORTUL UNIUNII EUROPENE - Republica Moldova a avansat cu reforme cheie

RAPORTUL UNIUNII EUROPENE -  Republica Moldova a avansat cu reforme cheie

În urma schimbării guvernului din iunie 2019, Republica Moldova a luat pași hotărâți în implementarea unor reforme cheie pentru a răspunde deteriorării standardelor democratice și a statului de drept, permițând cetățenilor să beneficieze pe deplin de Acordul de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Septembrie 2019, ora: 09:38

13 septembrie, ora 12:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi / VIDEO

13 septembrie, ora 12:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi / VIDEO

Prim-ministrul Maia Sandu va prezida astăzi, 13 septembrie, începând cu ora 12.00, şedinţa Cabinetului de miniştri. Proiectul ordinii de zi poate fi accesat pe site-ul Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Septembrie 2019, ora: 09:25

IMAGINI IMPRESIONANTE de pe șantierul gazoductului Ungheni - Chișinău

IMAGINI IMPRESIONANTE de pe șantierul gazoductului Ungheni - Chișinău

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță a publicat mai multe imagini de pe șantierul gazoductului Ungheni-Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Septembrie 2019, ora: 09:18

Andrei Năstase, despre faptul că un consilier de-a lui Dodon a ajuns șef la CNA: „Nu văd o problemă”

Andrei Năstase, despre faptul că un consilier de-a lui Dodon a ajuns șef la CNA: „Nu văd o problemă” Din editia print

Andrei Nastase spune ca nu vede o problema faptul ca consilierul lui Igor Dodon a ajuns sef la CNA. "Cel care a fost numit acolo face fata lucrurilor”, spune Ministrul Afacerilor Interne in cadrul emisiunii InPROfunzime.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 13 Septembrie 2019, ora: 09:12

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 13 SEPTEMBRIE 2019. GEMENII SUNT STRESAȚI LA MUNCĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 13 SEPTEMBRIE 2019. GEMENII SUNT STRESAȚI LA MUNCĂ

Horoscopul zilei de 13 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 13 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 13...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Septembrie 2019, ora: 08:45

Liderul Partidului Liberal (PL), ex-primarul capitalei Dorin Chirtoacă, consideră că „sunt periculoase” declarațiile vicepremierului Andrei Năstase, care „nu vede o problemă” că unul dintre consilierii lui Igor Dodon, Ruslan Flocea, a fost numit director al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Septembrie 2019, ora: 07:00

”Și dacă mâine limba mea pieri-va, sunt gata chiar de azi să mă omor”: Un savant din Udmurtia și-a dat foc pe scările parlamentului local

”Și dacă mâine limba mea pieri-va, sunt gata chiar de azi să mă omor”: Un savant din Udmurtia și-a dat foc pe scările parlamentului local

Un cunoscut om de știință din Ijevsk, directorul Institutului Omului al Universității de Stat din Udmurtia, Albert Razin, s-a auto-incendiat pe treptele Consiliului de Stat al Republicii, protestând împotriva desființării învățământului secundar obligatoriu...

( ) Citeşte tot articolul

Economie 13 Septembrie 2019, ora: 06:43

Rata anuală a inflației a urcat la 5,5% în luna august a acestui an - cea mai mare valoare din ianuarie 2018

Rata anuală a inflației a urcat la 5,5% în luna august a acestui an - cea mai mare valoare din ianuarie 2018

La creșterea ratei inflației a contribuit cel mai mult majorarea prețurilor pentru produsele alimentare cu 8,3% în luna august curent față de septembrie 2018.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Septembrie 2019, ora: 00:45

Valeriu Lazăr dezminte informațiile vehiculate de Comisia de anchetă parlamentară în cazul Aeroportului Chișinău

Valeriu Lazăr dezminte informațiile vehiculate de Comisia de anchetă parlamentară în cazul Aeroportului Chișinău

Fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr, a calificat drept populistă și neprofesionistă abordarea guvernanților actuali în cazul așa-numitului dosar al concesionării Aeroportului Internațional Chișinău (AIC).

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 13 Septembrie 2019, ora: 00:35

Cum vorbim, cum scriem /// Careva poate fi cineva

Cum vorbim, cum scriem /// Careva poate fi cineva Din editia print

Careva este un pronume nehotărât, sinonim cu cineva, vreunul, oricare. De regulă, se foloseşte în raport cu o persoană necunoscută, pe care vorbitorul nu o identifică numind-o concret, de ex.: Ştie careva (= cineva, vreunul) la ce oră vine şeful? În comunicare apar mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Septembrie 2019, ora: 14:09

De ce a fost demis Directorul AIR Moldova, Iulian Scorpan?

De ce a fost demis Directorul AIR Moldova, Iulian Scorpan?

Directorul companiei „Air Moldova”, Iulian Scorpan, a fost demis acum câteva zile din funcție. Proprietarii companiei, privatizată în toamna anului trecut, nu și-au motivat decizia de a schimba administratorul.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Septembrie 2019, ora: 12:57

Maia Sandu a DISCUTAT cu șeful Misiunii OSCE în R.Moldova despre neutralizarea munițiilor de la Cobasna

Premierul Maia Sandu a avut o întrevedere cu șeful Misiunii OSCE în R.Moldova, Claus Neukirch.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Septembrie 2019, ora: 12:54

Panică în Cipru! Val de explozii într-o importantă zonă turistică

Panică în Cipru! Val de explozii într-o importantă zonă turistică

O serie de explozii urmate de un incendiu au avut loc joi în zori la un depozit de muniţii al armatei Turciei în nordul Ciprului, fără ca incidentul să se soldeze cu victime, au indicat responsabili ciprioţi-turci, informează Agenția „France Presse”, preluată de...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)