Astăzi 23 Mai 2019, Joi - Ultima actualizare la 22 Mai 2019
Abonamente

Actualitate 29 Martie 2019, ora 07:44    Din editia print

Orientarea exporturilor de vinuri moldoveneşti spre Europa devine ireversibilă

Marime Font

Doar cinci producători din Rusia au participat la cea mai mare expoziţie de vinuri şi băuturi alcoolice tari din lume, în comparație cu cele 43 de companii din R. Moldova, prezente la eveniment

Cea mai mare expoziție din lume destinată producătorilor și vânzătorilor de vinuri, coniacuri și altor băuturi alcoolice tari, „Prowein”, s-a desfășurat în zilele de 17-19 martie, în orașul german Dusseldorf . La eveniment au participat circa 7000 de companii din 64 de țări, printre care și R. Moldova.

Țara noastră a participat pentru a cincea oară la expoziția „Prowein”, de data aceasta fiind reprezentată de 43 de companii din ramura vitivinicolă. Standul moldovenesc s-a aflat în hala nr. 15, unde au fost prezente şi peste 200 de companii din Italia, Germania, România, Georgia, Macedonia etc.


Irina Bîstrițchi, vicedirector al Oficiului Național al Viei și Vinului, prezentă la eveniment, a opinat că „Prowein” este oportunitatea numărul unu pentru agenții economici de specialitate din R. Moldova în calea lor de accesare a noilor piețe de desfacere. „Astăzi, vinurile moldovenești sunt exportate în peste 60 de țări și, în primul rând, în cele din Uniunea Europeană. De curând, cei mai importanți cumpărători ai vinurilor noastre au devenit Polonia, Cehia și Germania, care, împreună cu România, captează mai mult de jumătate din tot exportul de băuturi alcoolice al R. Moldova. Acestui fapt i se datorează incontestabil și expoziției „Prowein”. Spre deosebire de piața anterioară de desfacere, cea a Rusiei, care s-a dovedit a fi instabilă și neloială exportatorilor moldoveni, acum putem să ne bucurăm de o piață mult mai mare și mai serioasă, cea de Vest, unde domină transparența și corectitudinea”, a subliniat Irina Bîstrițchi.

Oportunitatea numărul unu pentru exportatorii moldoveni

La rândul său, Elena Davidescu, director de marketing al Companiei „Vinăria din Vale” din comuna Slobozia Mare, r-nul Cahul, a spus că planurile corporative pentru evenimentul de la Dusseldorf au fost realizate, deoarece participarea la „Prowein” a adus companiei numai beneficii. Și Gheorghe Curoșu, tehnolog-șef al companiei de producere a vinurilor WIP Garling din Chișinău, cu care am discutat în momentul în care se pregătea pentru o importantă întrevedere de afaceri, ne-a asigurat că relațiile cu partenerii europeni sunt prioritare pentru producătorii moldoveni. Astfel, întreprinderea a realizat o înțelegere cu o mare rețea de magazine, urmând să fie semnat și un contract în această privință.

Cu francezul Christophe Pichambert, director comercial al companiei „La Martiniquese” din Paris, am vorbit în timp ce examina unele soiuri de vinuri și băuturi tari din R. Moldova. „Compania noastră se află în top 10 mondial în domeniul producerii și vânzării de coniacuri și alte băuturi tari. Marfa de calitate franceză se vinde cu succes practic în toate țările lumii, inclusiv în R. Moldova, a menţionat Christophe. Printre altele, el ne-a relatat despre vizitele sale recente la Chișinău și București, unde a discutat cu reprezentanții unor firme producătoare de distilat alcoolic. Interesul pentru spațiul moldo-românesc persistă și în continuare, deși la momentul actual materia primă pentru băuturile tari în UE este mai ieftină decât la Chișinău, a adăugat francezul, precizând că va continua să urmărească evoluția pieței noastre.

Rusia nu mai poate ține ritmul producerii calitative a vinurilor

Calitatea germană a expoziției „Prowein” a fost confirmată în totalitate. Statisticile celor trei zile ale evenimentului au fost urmărite online. Ţara cu cea mai vastă participare este Italia - 1660 de companii de pe cizma Europei și-au afișat producția la Dusseldorf. Din Franța au venit aici cu 30 de companii mai puțin. Țara-gazdă, Germania, a fost reprezentată de 1007 firme producătoare de vinuri și băuturi tari, fiind urmată de Spania cu 672 companii, Portugalia (400), Austria (338), Argentina (141), SUA (122) etc. La „Prowein” au participat şi 95 de firme din Africa de Sud, 92 din Chile şi 75 din Australia. Din România s-au prezentat la expoziție 29 de companii.

La numărul de întreprinderi participante la acest eveniment, R. Moldova i-a depășit pe partenerii săi din Europa de Răsărit. Georgia a delegat doar 28 de companii, Armenia – 23, Azerbaidjanul - 11, Ucraina – 6, Belarus – 4. Cele trei țări baltice au venit cu câte două-trei companii, iar Kazahstan a fost reprezentat de o singură firmă.

În schimb, Federația Rusă, o ţară cu industrie și piață enormă în trecut, a avut la expoziția din Dusseldorf doar cinci producători de băuturi alcoolice. De altfel, participarea modestă a Rusiei a devenit subiect de discuții și în mass-media germane. Opinia generală este că această țară nu mai poate ține ritmul producerii calitative a vinurilor. Iar embargourile pe care le-a aplicat împotriva partenerilor săi tradiționali, printre care și R. Moldova, dezavantajează, mai întâi de toate, propria piață de desfacere.


Organizatorii expoziţiei au atras o atenție sporită și asupra stării produselor în raport cu zonele de creștere a strugurilor. În acest sens, vinurile din Europa dețin primul loc, cu 5 240 de soiuri de vinuri. America de Nord, inclusiv SUA și Canada au prezentat vinuri de 140 de soiuri naționale, iar America de Sud – 238 soiuri. Africa, Asia, Australia și Oceania au avut expuse în total peste două sute de vinuri. În funcție de geografia națională, cele mai multe soiuri au fost crescute în Franța, și anume 1463 de titluri. Cu circa 40 mai puține s-a impus Italia, urmată de Spania, Germania, Portugalia, Austria etc. În această listă, R. Moldova a fost prezentă cu 38 de soiuri naționale de vinuri, iar România - cu 14.

În opinia reprezentanților moldoveni la expoziția din Dusseldorf, succesul vinurilor moldovenești în Europa trasează direcția ireversibilă a exporturilor, de la piața de Est la cea de Vest.

Vizitatorii au fost supuși unei proceduri riguroase de înregistrare

Potrivit sondajelor ad-hoc, inițiate de organizatori, 99 la sută dintre cei 7000 de participanți au fost mulțumiți sau foarte mulțumiți de ediția curentă a expoziției „Prowein”. De asemenea, 95% și-au exprimat intenția de a participa și la ediția următoare.

În cele trei zile, evenimentul a avut peste 60 de mii de vizitatori. Biletul de intrare la expoziție a costat între 20 și 50 de euro, însă nu oricine a putut să-l obțină, datorită unei proceduri riguroase de înregistrare a vizitatorilor. Conform regulamentului, solicitantul unui bilet trebuie să dovedească că activează în domeniul vitivinicol. La sfârșitul expoziției, organizatorii au anunțat că, din numărul total al vizitatorilor, 28 de mii au fost din Germania, 62% dintre vizitatori au venit din celelalte țări europene 19% - din Europa de Est, inclusiv din Rusia, 11% - de pe continentul american, 7% - din Australia și Oceania. Totodată, la eveniment au fost acreditați 1263 de jurnaliști din toată lumea, inclusiv cinci din R. Moldova.

Un articol de: George Mârzencu
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:36

Șeful Platformei DA, Andrei Năstase, a atacat ONG-urile de media în cadrul unei emisiuni online, pentru faptul că a fost inclus în panoul „Inamicii Presei” ce a fost instalat în fața Parlamentului Republicii Moldova pe data de 3 mai 2019. Năstase a ajuns să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:35

Politologul Dionis Cenușă susține că, liderii Blocului ACUM au sugerat recent că vor să organizeze proteste în masă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:06

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică parlamentară care a început realizarea programului său electoral chiar în condițiile în care Parlamentul nu și-a început activitatea din cauza unor interese politice înguste ale altor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:05

Președintele Igor Dodon a dat un ultimatum deputaților. Șeful statului a oferit două săptămâni pentru depășirea actualei crize politice. În caz contrar, va dizolva Parlamentul ales pe 24 februarie. Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:04

Aşa-zisa şedinţă specială a Parlamentului, convocată ieri de deputaţii blocului ACUM, a fost doar un bun prilej pentru ca unii dintre aceştia să-şi facă selfie în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:03

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii l-a numit în calitate de șef al administrației aparatului prezidențial pe consilierul său în problemele juridice, care este și avocatul personal al oligarhului Igor Kolomoiskii, Andrei Bogdan. Ordinul a fost publicat pe site-ul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 14:34

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 10:05

Atunci când o formațiune politică face greșeli și insistă pe acestea până în pânzele albe, acestea sunt simptome îngrijorătoare și înseamnă o boală politică incurabilă care duce, inevitabil, la o moarte politică. Despre aceasta spune jurnalistul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 09:55

Horoscopul zilei de 22 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 21:59

După concedierea redacției politice a ziarului Kommersant, deținute de oligarhul rus Alișer Usmanov, articolele politice sunt scrise de Vladimir Soloviov. Ultimul dintre acestea vizează învestirea oficială a noului președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski și a provocat reacții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 13:15

Partidul Democrat a adoptat o poziție rațională și înțeleaptă în ultima perioadă, în comparație cu celelalte partide parlamentare. Este opinia politologului Zurab Todua, exprimată în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVC 21.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:42

O echipă de cercetători a reuşit să rescrie codul genetic al unui organism de la zero. Primele organisme create prin această metodă sunt câteva bacterii de E. coli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:41

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinții împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți luni, 21 mai, de către creștini. De numele acestor sfinţi, primii împăraţi creştini,sunt legate multe tradiţii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:38

Între așa-zișii jurnaliști sau experți din presa occidentală, care sunt plătiți de Fundația Soros pentru a denigra PDM și pe liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, figurează personaje care l-au servit cu dedicație pe fostul premier Vlad Filat, condamnat pentru corupție și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:17

Partidul Politic “ȘOR” a finisat lucrările de iluminare stradală a satului Cișmea, raionul Orhei, una din cele 104 localități unde formațiunea a câștigat alegerile parlamentare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:14

Partidul Socialiștilor a respins invitația PAS-DA la ședința Parlamentului, preconizată pentru zilele de 21 și 22 mai. În opinia socialiștilor, propunerea blocului ACUM esteb populistă și nu merită să fie luată în considerare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 11:26

Cel de-al 73-lea episod - care a fost totodată ultimul - al serialului "Game of Thrones", difuzat duminică seară în Statele Unite, a doborât recordul de audienţă al postului HBO, care a difuzat această producţie începând din 2011, după ce 19,3 milioane de telespectatori americani au...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)