Astăzi 2 Aprilie 2020, Joi - Ultima actualizare la ora 11:13
Abonamente

Actualitate 29 Martie 2019, ora 07:44    Din editia print

Orientarea exporturilor de vinuri moldoveneşti spre Europa devine ireversibilă

Marime Font

Doar cinci producători din Rusia au participat la cea mai mare expoziţie de vinuri şi băuturi alcoolice tari din lume, în comparație cu cele 43 de companii din R. Moldova, prezente la eveniment

Cea mai mare expoziție din lume destinată producătorilor și vânzătorilor de vinuri, coniacuri și altor băuturi alcoolice tari, „Prowein”, s-a desfășurat în zilele de 17-19 martie, în orașul german Dusseldorf . La eveniment au participat circa 7000 de companii din 64 de țări, printre care și R. Moldova.

Țara noastră a participat pentru a cincea oară la expoziția „Prowein”, de data aceasta fiind reprezentată de 43 de companii din ramura vitivinicolă. Standul moldovenesc s-a aflat în hala nr. 15, unde au fost prezente şi peste 200 de companii din Italia, Germania, România, Georgia, Macedonia etc.

Loading...


Irina Bîstrițchi, vicedirector al Oficiului Național al Viei și Vinului, prezentă la eveniment, a opinat că „Prowein” este oportunitatea numărul unu pentru agenții economici de specialitate din R. Moldova în calea lor de accesare a noilor piețe de desfacere. „Astăzi, vinurile moldovenești sunt exportate în peste 60 de țări și, în primul rând, în cele din Uniunea Europeană. De curând, cei mai importanți cumpărători ai vinurilor noastre au devenit Polonia, Cehia și Germania, care, împreună cu România, captează mai mult de jumătate din tot exportul de băuturi alcoolice al R. Moldova. Acestui fapt i se datorează incontestabil și expoziției „Prowein”. Spre deosebire de piața anterioară de desfacere, cea a Rusiei, care s-a dovedit a fi instabilă și neloială exportatorilor moldoveni, acum putem să ne bucurăm de o piață mult mai mare și mai serioasă, cea de Vest, unde domină transparența și corectitudinea”, a subliniat Irina Bîstrițchi.

Oportunitatea numărul unu pentru exportatorii moldoveni

La rândul său, Elena Davidescu, director de marketing al Companiei „Vinăria din Vale” din comuna Slobozia Mare, r-nul Cahul, a spus că planurile corporative pentru evenimentul de la Dusseldorf au fost realizate, deoarece participarea la „Prowein” a adus companiei numai beneficii. Și Gheorghe Curoșu, tehnolog-șef al companiei de producere a vinurilor WIP Garling din Chișinău, cu care am discutat în momentul în care se pregătea pentru o importantă întrevedere de afaceri, ne-a asigurat că relațiile cu partenerii europeni sunt prioritare pentru producătorii moldoveni. Astfel, întreprinderea a realizat o înțelegere cu o mare rețea de magazine, urmând să fie semnat și un contract în această privință.

Cu francezul Christophe Pichambert, director comercial al companiei „La Martiniquese” din Paris, am vorbit în timp ce examina unele soiuri de vinuri și băuturi tari din R. Moldova. „Compania noastră se află în top 10 mondial în domeniul producerii și vânzării de coniacuri și alte băuturi tari. Marfa de calitate franceză se vinde cu succes practic în toate țările lumii, inclusiv în R. Moldova, a menţionat Christophe. Printre altele, el ne-a relatat despre vizitele sale recente la Chișinău și București, unde a discutat cu reprezentanții unor firme producătoare de distilat alcoolic. Interesul pentru spațiul moldo-românesc persistă și în continuare, deși la momentul actual materia primă pentru băuturile tari în UE este mai ieftină decât la Chișinău, a adăugat francezul, precizând că va continua să urmărească evoluția pieței noastre.

Rusia nu mai poate ține ritmul producerii calitative a vinurilor

Calitatea germană a expoziției „Prowein” a fost confirmată în totalitate. Statisticile celor trei zile ale evenimentului au fost urmărite online. Ţara cu cea mai vastă participare este Italia - 1660 de companii de pe cizma Europei și-au afișat producția la Dusseldorf. Din Franța au venit aici cu 30 de companii mai puțin. Țara-gazdă, Germania, a fost reprezentată de 1007 firme producătoare de vinuri și băuturi tari, fiind urmată de Spania cu 672 companii, Portugalia (400), Austria (338), Argentina (141), SUA (122) etc. La „Prowein” au participat şi 95 de firme din Africa de Sud, 92 din Chile şi 75 din Australia. Din România s-au prezentat la expoziție 29 de companii.

La numărul de întreprinderi participante la acest eveniment, R. Moldova i-a depășit pe partenerii săi din Europa de Răsărit. Georgia a delegat doar 28 de companii, Armenia – 23, Azerbaidjanul - 11, Ucraina – 6, Belarus – 4. Cele trei țări baltice au venit cu câte două-trei companii, iar Kazahstan a fost reprezentat de o singură firmă.

În schimb, Federația Rusă, o ţară cu industrie și piață enormă în trecut, a avut la expoziția din Dusseldorf doar cinci producători de băuturi alcoolice. De altfel, participarea modestă a Rusiei a devenit subiect de discuții și în mass-media germane. Opinia generală este că această țară nu mai poate ține ritmul producerii calitative a vinurilor. Iar embargourile pe care le-a aplicat împotriva partenerilor săi tradiționali, printre care și R. Moldova, dezavantajează, mai întâi de toate, propria piață de desfacere.


Organizatorii expoziţiei au atras o atenție sporită și asupra stării produselor în raport cu zonele de creștere a strugurilor. În acest sens, vinurile din Europa dețin primul loc, cu 5 240 de soiuri de vinuri. America de Nord, inclusiv SUA și Canada au prezentat vinuri de 140 de soiuri naționale, iar America de Sud – 238 soiuri. Africa, Asia, Australia și Oceania au avut expuse în total peste două sute de vinuri. În funcție de geografia națională, cele mai multe soiuri au fost crescute în Franța, și anume 1463 de titluri. Cu circa 40 mai puține s-a impus Italia, urmată de Spania, Germania, Portugalia, Austria etc. În această listă, R. Moldova a fost prezentă cu 38 de soiuri naționale de vinuri, iar România - cu 14.

În opinia reprezentanților moldoveni la expoziția din Dusseldorf, succesul vinurilor moldovenești în Europa trasează direcția ireversibilă a exporturilor, de la piața de Est la cea de Vest.

Vizitatorii au fost supuși unei proceduri riguroase de înregistrare

Potrivit sondajelor ad-hoc, inițiate de organizatori, 99 la sută dintre cei 7000 de participanți au fost mulțumiți sau foarte mulțumiți de ediția curentă a expoziției „Prowein”. De asemenea, 95% și-au exprimat intenția de a participa și la ediția următoare.

În cele trei zile, evenimentul a avut peste 60 de mii de vizitatori. Biletul de intrare la expoziție a costat între 20 și 50 de euro, însă nu oricine a putut să-l obțină, datorită unei proceduri riguroase de înregistrare a vizitatorilor. Conform regulamentului, solicitantul unui bilet trebuie să dovedească că activează în domeniul vitivinicol. La sfârșitul expoziției, organizatorii au anunțat că, din numărul total al vizitatorilor, 28 de mii au fost din Germania, 62% dintre vizitatori au venit din celelalte țări europene 19% - din Europa de Est, inclusiv din Rusia, 11% - de pe continentul american, 7% - din Australia și Oceania. Totodată, la eveniment au fost acreditați 1263 de jurnaliști din toată lumea, inclusiv cinci din R. Moldova.

Un articol de: George Mărzencu Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 11:08

Dumbrăveanu a găsit un nou motiv să atace diaspora: „beau pastile pentru a-și ascunde febra”

Dumbrăveanu a găsit un nou motiv să atace diaspora: „beau pastile pentru a-și ascunde febra”

Unii cetățeni care se întorc în Republica Moldova în plină pandemie de coronavirus, administrează preparate pentru a ascunde faptul că au febră sau alte simptome atunci când intră în țară, astfel aceștia nu sunt transportați îndată la spital....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 10:06

ONU // Ziua mondială de sensibilizare faţă de AUTISM

ONU // Ziua mondială de sensibilizare faţă de AUTISM

 În fiecare an, la 2 aprilie este marcată Ziua mondială de sensibilizare faţă de autism, ca urmare a deciziei Adunării Generale a ONU, prin Rezoluţia 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 09:57

Prințul Charles, primul mesaj public de când s-a îmbolnăvit de COVID-19 / VIDEO

Prințul Charles, primul mesaj public de când s-a îmbolnăvit de COVID-19 / VIDEO

Prinţul Charles a vorbit pentru prima oară despre pandemia de coronavirus într-o filmare realizată în locuinţa sa din Scoţia. Acesta vorbeşte despre experienţa sa personală de când a fost testat pozitiv cu coronavirus şi şi-a arătat solidaritatea în faţa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 09:53

AVERTISMENTUL unui medic român: „Virusul rezistă la 36,6 grade Celsius, 30 de minute în aer și 4 zile pe anumite suprafețe”. Doctorul a publicat „Ghidul anticovid”

AVERTISMENTUL unui medic român: „Virusul rezistă la 36,6 grade Celsius, 30 de minute în aer și 4 zile pe anumite suprafețe”. Doctorul a publicat „Ghidul anticovid”

Medicul Tudor Ciuhodaru de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Nicolae Oblu” din Iași a publicat marți un „ghid anticovid” cu sfaturi practice pentru a ne feri de virus. Potrivit medicului, noul coronavirus rezistă 30 de minute în aer, 4 zile pe anumite suprafețe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 09:52

Alertă! Raport secret al CIA: China condusă de comuniști a ASCUNS datele privind cazurile de COVID-19 şi numărul de DECESE

Alertă! Raport secret al CIA: China condusă de comuniști a ASCUNS datele privind cazurile de COVID-19 şi numărul de DECESE

China a falsificat datele privind proporţia epidemiei cu noul coronavirus, subraportând atât numărul total al cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19, dar şi numărul deceselor din această cauză, relevă un raport secret al serviciilor de securitate americane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 08:06 de Mihaela Culcinschi

CIFRE OFICIALE / Gripa sezonieră face deocamdată mai multe victime decât COVID-19

CIFRE OFICIALE / Gripa sezonieră face deocamdată mai multe victime decât COVID-19

Deși nu e tratată cu atâta panică în rândul societății, gripa sezonieră are până în acest moment mai multe victime decât temutul coronavirus de tip nou. La solicitarea redacției TIMPUL cu privire la rata de îmbolnăiri și decese cauzate de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 08:04

R.Moldova cumpără toată energia electrică de la rușii din Cuciurgan. Expert: Este o metodă directă de FINANȚARE a regimului de la Tiraspol

R.Moldova cumpără toată energia electrică de la rușii din Cuciurgan. Expert: Este o metodă directă de FINANȚARE a regimului de la Tiraspol

De astăzi Republica Moldova procură tot necesarul său de energie electrică de la Cuciurgan, din stânga Nistrului. Decizia respectivă contravine în totalitate intereselor economice și de securitate ale Republicii Moldova și reprezintă, de fapt, o metodă directă de finanțare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 07:56

Un bebeluș de 6 săptămâni din SUA a murit din cauza COVID-19

Un bebeluș de 6 săptămâni din SUA a murit din cauza COVID-19

Un nou-născut din statul american Connecticut a murit din cauza noului coronavirus. Anunțul a fost făcut de guvernatorul statului, Ned Lamont, potrivit NBC Connecticut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 07:22

Agențiile de spionaj din întreagă lume, care se ocupă în mod normal de securitatea națională, terorism și infracțiunile internaționale, și-au schimbat obiectul de activitate în timpul pandemiei de coronavirus.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 07:15

Maestrul Eugen Doga CRITICĂ deciziile Comisiei pentru Situații Excepționale

Maestrul Eugen Doga CRITICĂ deciziile Comisiei pentru Situații Excepționale

Compozitorul Eugen Doga a criticat dur pe membrii Comisiei pentru Situații Excepționale care și-au făcut teste pentru COVID-19 la o clinică privată. Amintim că membrii Guvernului și ai Comisiei pentru Situații Excepționale și-au făcut teste pentru COVID-19 la o clinică privită,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 07:09

Primarul Istanbulului cere CARANTINĂ pentru întregul oraş şi contestă măsurile luate de ERDOGAN

Primarul Istanbulului cere CARANTINĂ pentru întregul oraş şi contestă măsurile luate de ERDOGAN

Pandemia de Covid-19 a reanimat adversitatea dintre preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu, pe fondul neînţelegerilor cu privire la campanii de strângere de fonduri, dar şi cu privire la o posibilă restricţionare totală a circulaţiei la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 07:05

Sfântul Sinod, organul suprem al Bisericii Ortodoxe a Greciei, a anunţat că bisericile vor rămâne ÎNCHISE pe toată durata sărbătorilor de Paşte

Sfântul Sinod, organul suprem al Bisericii Ortodoxe a Greciei, a anunţat că bisericile vor rămâne ÎNCHISE pe toată durata sărbătorilor de Paşte

​Sfântul Sinod, organul suprem al Bisericii Ortodoxe a Greciei, a anunţat miercuri seară că bisericile vor rămâne închise pe toată durata sărbătorilor de Paşte, cea mai mare sărbătoare a creştinilor, din cauza pandemiei de COVID-19, notează AFP, potrivit Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 07:01

Cel mai cunoscut fruct din lume este în pericol

Cel mai cunoscut fruct din lume este în pericol

Bananele ocupa locul patru în topul culturilor alimentare din lume, cu o producție anualã de peste 50 de miliarde de tone de fructe. În Europa și America de Nord, consumul mediu este de 12 kilograme per cap de locuitor anual.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 04:45

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 APRILIE 2020. Atenție la energiile lui Pluto azi!

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 APRILIE 2020. Atenție la energiile lui Pluto azi!

 Luna in emotionalul Rac este in opozitie azi cu Jupiter si cu Pluto aflati in Capricorn, deci acestea nu sunt vremuri usoare in care traim. Jupiter si Pluto pot amplifica acest balon al fricii ca un fel de hipnoza de masa globala. Ca sa gasim speranta trebuie sa cautam in noi si sa gandim...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 04:12

 Noul coronavirus a ucis un număr record de 884 de persoane în Statele Unite în ultimele 24 de ore, potrivit bilanţului prezentat miercuri seară de Universitatea Johns Hopkins, notează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 00:50

TAXĂ de 200 de euro pentru a BLOCA diaspora să vină acasă /// TOȚI CETĂȚENII moldoveni care intră în țară sunt OBLIGAȚI de regimul Dodon&Chicu să-și cumpere polița medicală

TAXĂ de 200 de euro pentru a BLOCA diaspora să vină acasă  /// TOȚI CETĂȚENII moldoveni care intră în țară sunt OBLIGAȚI de regimul Dodon&Chicu să-și cumpere polița medicală

Cetățenii R. Moldova vor trebui să procure poliță de asigurare atunci când revin acasă. O decizie în acest sens a fost adoptată de Comisia pentru Situații Excepționale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 00:30

Declarații „tehnocrate” / Ion Chicu: Nu vom da bani din buget pentru proprietarii de businessuri. Noi nu VREM să admitem colapsul sistemului bugetar

Declarații „tehnocrate” / Ion Chicu: Nu vom da bani din buget pentru proprietarii de businessuri. Noi nu VREM să admitem colapsul sistemului bugetar

Bugetul de stat înregistrează deja pierderi importante din cauza pandemiei COVID – 19, iar principala sarcină a Guvernului este să asigure cetățenii cu salarii și pensii. Cei din business vor fi ajutați după posibilități și nimeni nu trebuie să-și facă mari speranțe că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 23:41

Sergiu Litvinenco: „Acum că în orașul Ștefan Vodă este instituită oficial carantina, Igor Dodon nu ar vrea să se intereseze cine a transportat locuitorii din Ștefan Vodă la Mănăstirea Poceaev din Ucraina”

Sergiu Litvinenco: „Acum că în orașul Ștefan Vodă este instituită oficial carantina, Igor Dodon nu ar vrea să se intereseze cine a transportat locuitorii din Ștefan Vodă la Mănăstirea Poceaev din Ucraina” Foto: Alexandru Jolnaci

Aproape la fiecare ieșire publică, Igor Dodon le arată din deget conaționalilor noștri din diasporă precum că ar fi mai toți purtători de COVID-19. Și repetă de fiecare dată că ar trebui să stea acolo unde sunt ca să nu-i infecteze pe cei din Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 22:47

CARANTINĂ NU DĂ REZULTATE / +70 de persoane noi identificate cu virusul COVID-19. Cinci persoane au DECEDAT. Bilanțul total a ajuns la 423 de persoane

CARANTINĂ NU DĂ REZULTATE / +70 de persoane noi identificate cu virusul COVID-19. Cinci persoane au DECEDAT. Bilanțul total a ajuns la 423 de persoane

70 de persoane au fost testate pozitiv cu coronavirusul de tip nou în Republica Moldova, în ultimele 24 de ore. Anunțul a fost făcut de către ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, după ședința Centrului Unic de Comandă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 19:48

Numărul persoanelor care au murit în Italia a ajuns, miercuri, la 13.155, după ce au fost raportate alte 727 de decese în ultimele 24 de ore, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 17:43

Spania, Turcia, Cehia și Slovacia au PROBLEME cu testele chinezești pentru depistarea coronavirusului: ratele de EȘEC sunt uriașe

Spania, Turcia, Cehia și Slovacia au PROBLEME cu testele chinezești pentru depistarea coronavirusului: ratele de EȘEC sunt uriașe

Spania a retras din uz sute de mii de teste rapide pentru coronavirus cumpărate din China, dar problema s-a răspândit în multe țări europene, scrie Bloomberg, care dă exemplele Turciei, Cehiei și Slovaciei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 16:48

SOCIALISM /// Salariu lui Igor Dodon este de 18.893 lei în timp ce pensia minimă este 1113 lei

SOCIALISM /// Salariu lui Igor Dodon este de 18.893 lei în timp ce pensia minimă este 1113 lei

Din 2017 și până în 2019, salariul președintelui Igor Dodon a crescut cu aproape 22%. Adică s-a majorat de la 14.765 de lei pe lună, la 18.893 de lei lunar. Datele au fost prezentate în declarațiile de avere depuse la Autoritatea Națională de Integritate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 16:27

„Sufletele noastre zbuciumate” se întorc acasă (FOTO)

„Sufletele noastre zbuciumate” se întorc acasă (FOTO)

 Cocostârcii, sau așa cum îmi place mie să le spun, berzele, sunt printre cele mai bine cunoscute păsări migratoare de la noi. Le-am îndrăgit atât de mult, încât le-am asociat cu cele mai frumoase simboluri din cultura noastră: fertilitatea și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 16:04

FĂRĂ COMENTARII /// Igor Dodon se consideră „medic, aproape”

FĂRĂ COMENTARII /// Igor Dodon se consideră „medic, aproape”

Președintele Igor Dodon se consideră „medic, aproape”, pe fondul pandemiei de coronavirus. El a făcut declarații în acest marți, în cadrul unei emisiuni de la postul Prime.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)