Astăzi 16 Iunie 2019, Duminică - Ultima actualizare la ora 20:04
Abonamente

Cultură 4 Iunie 2009, ora 15:37

Ororile bolsevismului

Marime Font
Imagini: 2

Arestarile si represaliile staliniste, declansate imediat dupa ocuparea Basarabiei la 28 iunie 1940, nu puteau „curati” societatea de „elementele ostile” si crea, intr-un termen scurt, baza sociala a noului regim sovietic. Pentru conducerea de la Kremlin era evidenta necesitatea unei deportari masive de populatie din Basarabia - metoda pe care Stalin a folosit-o de mai multe ori in diferite regiuni ale URSS si a carei „eficienta” era de necontestat.

Organizarea deportarii. De organizarea deportarii s-a ocupat Biroul politic al CC al PC (b.) al URSS, iar structurile NKGB-iste au fost baza logistica a mecanismului deportarii.In mai 1941, S. A. Goglidze a fost numit imputernicit al partidului si guvernului sovietic in Moldova, sarcina de baza a caruia urma sa fie deportarea masiva de populatie. Peste o saptamana, Goglidze il informa pe Stalin ca „in Moldova fostele partide National-?aranist si National-Liberal manifesta un evident activism politic si incearca sa organizeze activitate ilegala”, iar ca solutie era propusa deportarea in masa a elementelor periculoase „in vederea mentinerii securitatii si a ordinii publice”.
 


La acest raport, Beria a reactionat prompt si a trimis tuturor conducatorilor directiilor NKVD din Siberia si Kazahstan telegrame strict secrete prin care ii prevenea sa se pregateasca pentru primirea deportatilor din regiunile de vest ale URSS. In cateva zile, a fost elaborat „planul de masuri pentru repartizarea si aranjarea la munca a contingentelor speciale deportate din ?arile Baltice si RSSM”.
 

In paralel, se muncea tainic la elaborarea listelor persoanelor care urmau sa fie deportate si se faceau mari eforturi de a acumula cat mai mult material care sa le compromita. Agentii sovietici colectau informatii privind starea materiala, apartenenta politica, starea de spirit a localnicilor si raportau sefilor liste cu numele persoanelor care urmau sa fie deportate. Avem la dispozitie cazul raionului Ungheni, in care s-au „depistat” 11 membri ai Partidul Cuzist, 11 membri ai Garzii de Fier, trei persoane care au facut parte din Partidul Liberal, opt membri ai Partidului ?aranist. Aceste „elemente periculoase”, majoritatea fiind gospodari, erau considerate de catre bolsevici „chiaburi, bogatasi si exploatatori”. S-a pastrat o harta foarte detaliata a raionului Ungheni, in care era indicat fiecare satuc, imas, drum, drumusor, fiind insemnate locul unde pasc vitele, balta si locul pasarilor, kilometrajul fiecarei portiuni si toate constructiile locative. La fel, s-au pastrat originalele schitelor de plan ale cailor ferate din Basarabia, care au fost pregatite pentru operatia de deportare.
 

Executorii deportarii. Desi directivele veneau de la Moscova, cei care le-au executat au fost din Basarabia. „Oamenii noi” ai bolsevicilor erau avansati in posturi si sustinuti in activitatea profesionala, fiind cei mai inraiti si intolerabili membri ai societatii, hotarati sa execute orice directiva venita de sus, indeplinind intocmai „linia partidului”. Totodata, politica stalinista de deznationalizare s-a bazat pe o parte a minoritatilor etnice din Basarabia - evrei, rusi, ucraineni, bulgari - acestia sustinand regimul instaurat de bolsevici. Listele cu deportati au fost facute de NKVD pe baza de delatiuni, tinandu-se cont de pregatirea si activitatea capului familiei, de averea sa si de faptul ca a colaborat cu administratia romaneasca.

Operatiunea de deportare. Operatiunea a inceput la ora 2.30, in noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, si a cuprins teritoriile ocupate de URSS de la Romania in iunie 1940. Din Basarabia si Bucovina de Nord urmau sa fie ridicate 32.423 persoane, dintre care 6.250 sa fie arestate, iar restul 26.173 persoane - deportate (inclusiv 5.033 persoane arestate si 14.542 persoane deportate din RSS Moldoveneasca).
 

De obicei, o echipa formata din doi-trei militari inarmati si un lucrator al securitatii batea la geamul casei, in plina noapte, luand prin surprindere gospodarii. „Intr-un sfert de ora sa fiti gata!”, acesta era ordinul care li se dadea oamenilor cuprinsi in spaima de cele intamplate, neintelegand unde merg si de ce.Deseori, printre cei care veneau sa ridice oamenii se gasea si „binevoitorul” sau „binefacatorul” care a denuntat familia si, astfel, „ajuta” NKVD-ul sa depisteze „elementele periculoase”. Deportatilor le era permis sa ia cate 10 kg de fiecare persoana, numai ca, de multe ori, tot ce era mai de pret sau mai util in bagajele celor deportati le imparteau intre ei cei care i-au ridicat in miez de noapte. In rest, gospodinele, speriate, printre lacrimi si oftari, reuseau sa ia niste faina, fasole, branza de oi, haine, incaltaminte, poate ceva mai de pret cum ar fi bijuterii sau bani. Indata, erau urcati in camioane sau chiar - in unele sate - in carute, fiind dusi pana la gara de trenuri.
 

In statiile de cale ferata, membrii fiecarei familii erau separati in felul urmator: capii de familii intr-o parte, tinerii peste 18 ani in alta parte, iar femeile cu copii mici si batranii - aparte. A urmat imbarcarea in vagoanele de marfa, cate 70-100 persoane, fara apa si hrana. Pe vagoane scria: „Tren cu muncitori romani care au fugit din Romania, de sub jugul boierilor, ca sa vina in raiul sovietic. Iesiti-le in cale cu flori!” sau „Emigranti voluntari”.
 

Intreaga Basarabie a fost transformata intr-o mare gara de trenuri pline de lacrimi. Astfel, 90 vagoane au pornit din statia Taraclia, 44 vagoane - din statia Basarabeasca, 44 vagoane - din statia Causeni, 48 vagoane - din statia Tighina, 187 vagoane - din statia Chisinau, 48 vagoane - din statia Ungheni, 83 vagoane - din statia Ocnita, 133 vagoane - din statia Balti, 73 vagoane - din statia Floresti, 40 vagoane - din statia Rabnita, 38 vagoane - din statia Bolgrad, 103 vagoane - din statia Artiz, 340 vagoane - din statia Cernauti.
 

Drumul spre punctele de destinatie a fost lung, vreo doua-trei saptamani, si chinuitor. Conditiile - ingrozitoare. In plina vara, ei duceau lipsa de apa potabila, fiecaruia revenindu-i doar cate 200 grame de apa pe zi, iar de mancare li se dadea doar peste sarat. La fiecare oprire a trenului, in camp se aruncau cadavre, care, fie ca erau ingropate sumar, fie ca erau lasate ca hrana animalelor. Pe parcursul drumului, deportatilor nu le-a fost acordata nici o asistenta sau consultatie medicala. Astfel, in vagoanele murdare si fara asigurarea celor mai elementare conditii sanitare s-au raspandit diverse boli infectioase si multi suferinzi au decedat din aceasta cauza. La unele gari feroviare, catorva persoane li se permitea sa iasa pentru cateva minute afara, la aer curat. Cineva era trimis dupa apa potabila. In cazul tentativelor de evadare, imediat se dadea ordinul de impuscare, astfel ca nu era nicio posibilitate reala de a scapa din acel tren al mortii.
 

Soarta deportatilor. Contingentul deportat era distribuit in felul urmator: capul familiei, arestat, era izolat de sotie si copii si dus in lagarul de munca fortata, in marele arhipelag GULAG. Ceilalti membri ai familiei erau trimisi in Siberia.
Majoritatea celor aflati in GULAG, fiind invinuiti de activitate antisovietica, au fost condamnati la pedeapsa capitala. Executarea era, de cele mai adese ori, tinuta in secret, familia nefiind anuntata despre deces, cauza lui, locul de inmormantare. Pana in prezent, raman necunoscute foarte multe cazuri.
 

Cei deportati in Siberia, de la copil la batran, erau repartizati la munca in intreprinderile industriei silvice, in sovhozuri si in cooperative mestesugaresti. Pentru munca depusa nu erau remunerati echitabil, ci li se achita doar un minimum necesar pentru trai. Documentele cercetate pana in prezent arata ca persoanele deportate din RSSM au fost stabilite in Karaganda - 11.000, in regiunea Omsk - 6.000, in regiunea Novosibirsk - 13.700, in tinutul Krasnoiarsk - 7.000, in RSS Kazaha - 11.794, in tinutul Altai - 9.802, in regiunea Kirov si in RASS Komi - 3.600.
 

Dintr-un raport fragmentar al GULAG-ului din lunile septembrie-octombrie 1941 aflam ca, in toamna acelui an, deportatii din RSSM au fost amplasati in RSS Kazaha (9.954 persoane), RASS Komi (352), regiunile Omsk (6.085), Novosibirsk (5.787) si Krasnoiarsk (470). In Kazahstan, deportatii din RSSM se aflau in regiunile Aktiubinsk (6.195 persoane), Kizil-Ordinsk (1.024) si Kazahstanul de Sud (2.735), iar in regiunea Omsk erau dispersati in 41 de raioane. Numarul total al celor deportati pe 12-13 iunie 1941 inca nu se cunoaste.
 

Teroarea stalinista, ajunsa la apogeul sau prin deportarile masive de populatie din teritoriile anexate la URSS, ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov, a fost o crima impotriva umanitatii si a valorilor national-umane.

 

Viorica Olaru-Cemartan,
pentru TIMPUL

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Politică 16 Iunie 2019, ora: 20:04 de Pavel Păduraru

INVESTIGAȚIE /// AFACEREA GRAD sau legătura ascunsă dintre frații Dodon și deputatul Radu Mudreac

INVESTIGAȚIE /// AFACEREA GRAD sau legătura ascunsă dintre frații Dodon și deputatul Radu Mudreac Din editia print

Nici o instituție de control nu a catadicsit să verifice proveniența banilor din care parlamentarul socialist Radu Mudreac și-ar fi ridicat un centru comercial în inima Capitalei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 12:29

Înfrângerea Argentinei în fața Columbiei, 0-2, chiar la debutul din Copa America a fost tratată pe larg în presa din America de Sud și nu numai.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 11:04

PROGNOZA METEO /// CANICULĂ - Maximele vor atinge 34 de grade

PROGNOZA METEO /// CANICULĂ - Maximele vor atinge 34 de grade

Astăzi, cerul va fi variabil. La Briceni şi Soroca termometrele vor indica 29 de grade Celsius, la Bălţi se vor înregistra 30, iar la Orhei cu unul mai mult. La Tiraspol şi Leova se anunţă 32 de grade, la Comrat vor fi 33, iar la Cahul maxima va ajunge la 34 de grade Celsius. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 11:02

Agenția Proprietății Publice anunță licitații de privatizare a 36 de bunuri proprietate de stat

Agenția Proprietății Publice anunță licitații de privatizare a 36 de bunuri proprietate de stat

Agenția Proprietății Publice (APP) anunță desfășurarea licitațiilor de privatizare a 36 de bunuri proprietate publică. Licitațiile vor avea loc la 2 iulie curent, iar cererile la concursurile comerciale vor fi acceptate până la 18 iulie, informează MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 10:50

Jaf în stil mare: Al treilea cel mai bogat om din lume, „uşurat“ de 40 de milioane de dolari. Ce şi-au cumpărat hoţii

Jaf în stil mare: Al treilea cel mai bogat om din lume, „uşurat“ de 40 de milioane de dolari. Ce şi-au cumpărat hoţii

Warren Buffett, al treila cel mai bogat om din lume conform ultimelor statistici, a fost jefuit în stil mare, fiind convins să investească 40 de milioane de dolari într-o afacere care nu există.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 10:02

Virgil Pâslariuc Două secole de la răpirea Basarabiei! Ruşii prezintă anexarea ca pe un act mesianic

Două secole de la răpirea Basarabiei! Ruşii prezintă anexarea ca pe un act mesianic

Ce reprezenta Basarabia la 1812? În primul rând, o asemenea regiune nici nu exista. Acel sector din sudul provinciei pruto-nistrene, numit Basarabia, cel mai probabil după numele dinastiei muntene care ar fi stăpânit, scurt timp, gurile Dunării, nici nu mai era menţionat...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 16 Iunie 2019, ora: 09:43

10 cărţi pe care oricine ar trebui să le citească măcar o dată în viaţă

10 cărţi pe care oricine ar trebui să le citească măcar o dată în viaţă

Fie că sunt citite acasă, în timp ce te relaxezi în fotoliul preferat, fie că preferi să le răsfoieşti în mijloacele de transport în comun, în drum spre serviciu, cărţile ar trebui să aibă un rol important în viaţa fiecăruia dintre noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 09:38

Donald Trump, atac la primarul Londrei: Sadiq Khan este o rușine națională

Donald Trump, atac la primarul Londrei: Sadiq Khan este o rușine națională

Preşedintele american Donald Trump l-a criticat din nou sâmbătă pe primarul Londrei, Sadiq Khan, afirmând că acesta este "un dezastru" şi că ar trebui să demisioneze urgent, după ce doi tineri au fost ucişi şi alţi trei bărbaţi au fost răniţi la Londra vineri,...

( ) Citeşte tot articolul

Fotbal 16 Iunie 2019, ora: 09:26

Programul complet de la Euro 2019. Când joacă România U21 și cum se poate califica în semifinale

Programul complet de la Euro 2019. Când joacă România U21 și cum se poate califica în semifinale

Euro 2019 | Campionatul European Under-21 va avea loc în perioada 16-30 iunie în Italia şi San Marino, cu participarea a 12 echipe, printre care şi România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 09:25

Ciupercile halucinogene ar putea înlocui medicamentele antidepresive

Ciupercile halucinogene ar putea înlocui medicamentele antidepresive

În ultimii ani, interesul pentru folosirea substanţelor halucinogene pentru tratarea depresiilor a crescut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 08:45

Cel mai de temut instrument al lui Stalin împotriva propriului popor. Cum a făcut milioane de victime

Cel mai de temut instrument al lui Stalin împotriva propriului popor. Cum a făcut milioane de victime

Cea mai cumplită armă a lui Stalin îndreptată împotriva inamicilor politici a fost poliţia secretă rusească. Cu ajutorul ei, liderul sovietic a fost capabil să-şi îndepărteze şi compromită toţi opozanţii, să ţină în frâu populaţia, să semene teroare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 08:42

Istoria se repetă. Germania şi Rusia, plan dubios pentru Republica Moldova

Istoria se repetă. Germania şi Rusia, plan dubios pentru Republica Moldova

Alianța PSRM-ACUM și criza constituțională din ultima săptămână în Republica Moldova este rezultatul cârdășiei dintre Germania și Federația Rusă, o reeditare a Pactului Ribbentrop-Molotov, care a aruncat Basarabia în sfera de influență a URSS. Este părerea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 08:39

Alertă de tsunami în Noua Zeelandă, după un cutremur de 7,4

Alertă de tsunami în Noua Zeelandă, după un cutremur de 7,4

Protecţia civilă neozeelandeză a emis duminică o alertă de tsunami după un seism de 7,4 grade înregistrat în cursul dimineţii în Oceanul Pacific în apropiere de insulele Kermadec.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 08:34

Rusalii 2019, tradiții, obiceiuri și superstiții. Ce nu trebuie să faci astăzi

Rusalii 2019, tradiții, obiceiuri și superstiții. Ce nu trebuie să faci astăzi

Rusalii 2019, tradiții, obiceiuri și superstiții. Sărbătoarea Rusaliilor este una dintre cele mai vechi sărbători creştine, împreună cu cea a Paştilor, fiind prăznuită încă din vremea sfinţilor apostoli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 08:31

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 16 IUNIE 2019. BALANȚELE POT AFLA SECRETE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 16 IUNIE 2019. BALANȚELE POT AFLA SECRETE

Horoscopul zilei de 16 iunie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 16 iunie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 16 iunie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 05:15

Șase participanți la luptele pentru apărarea independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova din anul 1992 au participat, în orașul Vălenii de Munte, județul Prahova, România, la solemnităţile dedicate Zilei Eroilor, care este consemnată anual peste Prut...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Iunie 2019, ora: 03:12

Cel de-Al Doilea Război Balcanic a avut loc în 1913 între Bulgaria pe de o parte şi Grecia şi Serbia pe cealaltă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 00:09

Crimele comunismului /// Atacuri bolşevice asupra Basarabiei după 1918

Crimele comunismului /// Atacuri bolşevice asupra Basarabiei după 1918 Din editia print

Între 5 şi 7 octombrie 1921, o bandă de bolşevici din stânga Nistrului, formată din 36 de indivizi, a organizat un atac banditesc asupra unor localităţi din sudul Basarabiei. Insurecţia s-a soldat cu omorârea a doi cetăţeni şi trei militari români şi zece...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 15 Iunie 2019, ora: 15:57

(ARHIVE) Dezvăluiri ZGUDUITOARE: cum UCIDEAU călăii lui Stalin

(ARHIVE) Dezvăluiri ZGUDUITOARE: cum UCIDEAU călăii lui Stalin

La mai bine de șapte decenii de la primul val al deportărilor, comemorăm zecile de mii de victime care au căzut pradă teroarei comuniste, făcând publice numele câtorva din cei care au răpit, pe nedrept, viețile condamnaților și s-au scăldat în sângele lor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iunie 2019, ora: 14:54

Marele cineast Franco Zeffirelli a murit

Marele cineast Franco Zeffirelli a murit

Marele cineast italian Franco Zeffirelli a murit la vârsta de 96 de ani, transmite sâmbătă AFP care citează presa italiană. Cineastul este cunoscut pentru spectacolele de operă şi pentru adaptările cinematografice ale unor opere de Shakespeare, pentru care a şi primit două...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iunie 2019, ora: 14:41

Curtea Constituțională a revizuit și a anulat mai multe decizii adoptate în perioada 7 - 9 iunie curent

Curtea Constituțională a revizuit și a anulat mai multe decizii adoptate în perioada 7 - 9 iunie curent

Judecătorii Curții Constituționale (CC) au decis sâmbătă, 15 iunie, din oficiu, să-și revizuiască actele pronunțate în perioada 7-9 iunie 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iunie 2019, ora: 10:34

Circa 100 de companii autohtone participă la expoziția „R. Moldova prezintă” desfășurată în România

Circa 100 de companii autohtone participă la expoziția „R. Moldova prezintă” desfășurată în România

Circa 100 de companii din țara noastră își prezintă produsele la Expoziția „Republica Moldova prezintă”, care a fost inaugurată astăzi, 14 iunie, în Piața Sfatului din orașul Brașov, România. Evenimentul este la cea de a II-a ediție și se va...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iunie 2019, ora: 10:14

PROGNOZA METEO /// WEEKEND DE FOC. Câte grade vor indica termometrele şi în ce regiuni va ploua

PROGNOZA METEO /// WEEKEND DE FOC. Câte grade vor indica termometrele şi în ce regiuni va ploua

Astăzi, cerul va fi variabil. În nordul ţării va ploua. La Briceni şi Soroca termometrele vor arăta 29 de grade, la Bălţi se vor înregistra 30, iar la Orhei cu unul mai mult. La Tiraspol se anunţă 32 de grade, iar la Leova 33. La Comrat şi Cahul maxima va ajunge la 34 de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iunie 2019, ora: 10:13

Craterul unui asteroid, descoperit în Scoţia

Craterul unui asteroid, descoperit în Scoţia

În urmă cu 1,2 miliarde de ani, un asteroid a lovit Scoţia lăsând în urmă un crater care a fost identificat de oamenii de ştiinţă de curând.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iunie 2019, ora: 10:07

Prohibiția la pescuit expiră mâine

Termenii perioadei de prohibiție a pescuitului în obiectivele acvatice piscicole naturale stabiliți conform ordinului Agenției de Mediu se apropie de sfârșit.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)