Astăzi 26 Februarie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la 25 Februarie 2020
Abonamente

Cultură 14 Ianuarie 2010, ora 23:01

Ororile comunismului: ocupantii au atacat si bisericile

Marime Font

Veniti pe sinele tancurilor sovietice in urma anexarii Basarabiei la 28 iunie 1940, comunistii nici n-au apucat sa se instaleze bine la putere ca, in loc sa se ocupe de probleme economice sau de alta natura, si-au gasit imediat o ocupatie deosebita - au lovit in religie. Ghidati de faimoasa declaratie a lui Lenin precum ca „Religia este opium pentru popor”, la scurt timp dupa luarea puterii, ocupantii, prin intermediul Prezidiul Sovietului Suprem al RSS Moldovenesti, folosind mai multe decrete din lunile februarie si aprilie 1941, pun in aplicare planul de lichidare a locasurilor de cult din Basarabia.

Ortacii lui Lenin n-au avut nevoie de expertize, rapoarte, date statistice, argumente etc., ci au procedat in stilul caracteristic lor: prin decizii arbitrare au decis soarta locasurilor de cult cu vechime de sute de ani si au lipsit de dreptul de a-si satisface viata religioasa (drept declarat chiar de Constitutia RSS Moldovenesti) sute de mii de oameni.
La inchidere au folosit diferite tactici - unele biserici au fost pur si simplu inchise, fara nicio explicatie; pentru altele au folosit „cereri” sau „donosuri” organizate. Iar celor care nu se dadeau inchise, comunistii le-au majorat impozitele in asa masura, incat enoriasii nu mai puteau face fata platilor atat de mari si „au solicitat benevol” inchiderea. De mentionat ca adeptii lui Lenin au inchis atat biserici ortodoxe si catolice, cat si sinagogi.
Reproducem doar doua decrete ale Prezidiului Sovietului Suprem al RSS Moldovenesti din 20 februarie si 12 aprilie 1941, prin care s-au inchis 10 locasuri de cult din Basarabia. Precizam: procesele-verbale au fost dactilografiate in limba romana, cu grafie chirilica, introdusa in RSS Moldoveneasca la 12 februarie 1941.
Am pastrat originalul textului, transcriind frazele in masura in care literele latine pot reda sensul cuvintelor folosite de venetici. Numarul de ordine al chestiunii din ordinea de zi a sedintei Prezidiului e pus in fata.

Loading...


Protocolu Nr. 3 sedintii Prezidiumului Sovetului Suprem a RSS Moldovenesti
Dela 20 fevrali anu 1941.

Presedintele tov. Brovko F.G.
Au fost de fata: Inlocuitoru Presedintelui tov. Gherasimenko.
Secretariu Prezidiumului Sovetului Suprem a RSS Moldovenesti tov. Kisili E.T.
Membrii Prezidiumului Sovetului Suprem a RSS Moldovenesti tov. tov. Aliosin I. I. Scurtul M.V., Nicolski N.P., Danova P.I., Ipatii P.G., Negru I.F., Bursuc M.I.
Dela Procuratura RSSM - procuroru tov. Bondarciuk
Dela redactia „Sovetkaia Moldavia”, tov. Poleakov
Lucratorii aparatului Prezidiumului Sovetului Suprem a RSS Moldovenesti tov. tov. Afanasiev, Verbovetkii, Tinkovan.
„Nr.8. Ucazu Prezidiumului Sovetului Suprem a RSS Moldovenesti.
Despre inchiderea bisarisii fosta fratie in numele lui Alexandr Nevski.
De intarit hotararea Sovetului Comisarilor Norodnisi a RSS Moldovenesti dela 29 decabri anu 1940 Nr. 161/630 - despre inchiderea biserisii fosta infratire in numele lui Alexandr Nevski, fiindca biserica iasta n-are nis un venit - biserica de inchis, cladirea bisarisii de infolosit pentru trebuinti culiturale. Gospodaria bisarisii de dat sectiei orasenesti de finanse.
Sererea comandirului batalionului deosebit VNOS despre aseia ca de dat cladirea bisarisii pentru trebuintele batalionului VNOS - de inlaturat”.
* * *
„Nr.9. Ucazu Prezidiumului Sovetului Suprem a RSS Moldovenesti.
Despre infolosirea cladirea fosta a bisarisii seminarului teolojic din or. Chisinau depe ulita Gogoli nr. 2.
De intarit hotararea Sovetului Comisarilor Norodnisi a RSS Moldovenesti dela 28 X. anu 1940 Nr. 504 - Despre a inchide biserica fosta a seminarului teolojic, fiindca biserica n-are nis un venit - de inchis, cladirea ei de infolosit pentru trebuintile culiturale”.
* * *
„Nr.10. Ucazu Prezidiumului Sovetului Suprem a RSS Moldovenesti.
Despre inchidera sinagojii Nr 6 din or. Bender.
De intarit hotararea Comitetului Implinitor orasenesc din Bender dela 13. II, anu 1941, protocolu Nr. 5 - despre inchidera sinagojii Nr. 6 in or. Bender, sinagoga Nr. 6 de inchis, cladirea in care era sinagoga, Comitetul Implinitor din Benderi, s-o infoloseasca pentru trebuintile culiturale”.
* * *
„Nr.11. Ucazu Prezidiumului Sovetului Suprem a RSS Moldovenesti.
Despre inchiderea chirhei nemtesti din or. Chisinau.
In legatura cu aseia ca toti vizitatorii chirsii nemtesti din Chisinau s-au dus, chirha ca casa relijioasa nu se infoloseste – deatiat chirha nemtasca de inchis.
Cladirea in care se ghesa chirha nemtasca de infolosit pentru trebuintile culiturale a orasului”.
* * *
„Nr.12. Ucazu Prezidiumului Sovetului Suprem a RSS Moldovenesti.
Despre inchiderea biserisii depe langa inchisoarea din or. Balti.
De intarit hotararea comitetului judetan din Balti dela 5 XI anu 1940 si hotararea Sovetului Comisarilor Norodnisi a RSS Moldovenesti dela 5. I. anu 1941 - despre inchiderea bisarisii depe langa inchisoarea din Balti – biserica de inchis, cladirea de infolosit pentru trebuintile culiturale”.
* * *
„Nr. 13. Ucazu Prezidiumului Sovetului Suprem a RSS Moldovenesti.
Despre inchiderea bisarisii grecesti din Chisinau.
De intarit hotararea Sovetului Comisarilor Norodnisi a RSS Moldovenesti dela 16. X. anu 1940 Nr. 305 - Despre inchiderea bisarisii grecesti din or. Chisinau, biserica greceasca, care n-are nis un venit – de inchis, cladirea in care a fost biserica de infolosit pentru trebuintile culiturale”.
* * *
„Nr. 14. Ucazu Prezidiumului Sovetului Suprem a RSS Moldovenesti.
Despre inchidera sinagojii in satu Nisporeni.
De intarit sererea traitorimii evreesti din s. Nisporeni raionu Nisporeni, judetu Chisinau, hotarirea comitetului Implinitor raional din Nisporeni dela 13 fevrali anu 1941 si Comitetului Implinitor judetan din Chisinau dela 15 II. anu 1941 – despre a inchide sinagoga mare in s. Nisporeni, raionu Nisporeni – sinagoga de inchis, cladirea sinagojii mare de infolosit pentru trebuintile culiturale”.
Presedintele Prezidiumului Sovetului Suprem a RSS M /ss/. Brovko F.G.
Secretariu Prezidiumului Sovetului Suprem a RSS M /ss/ Kiseli E.T.”
Or. Chisinau
* * *
Protocolu Nr. 5 sedintii Prezidiumului Sovetului Suprem a RSS Moldovenesti dela 12 apreli 1941.
Presedintele tov. Brovko F.G.
Au fost de fata: Inlocuitorii Presedintelui Prezidiumului Sovetului Suprem a RSS Moldovenesti tov. Gherasimenko V. D., Onica R.D.
Secretariu Prezidiumului Sovetului Suprem a RSS Moldovenesti tov. Kisili E.T.
Membrii Prezidiumului Sovetului Suprem tov. tov. Aliosin I. I., Antoniuk S.I., Zelenciuk S.S., Scurtul M.V., Ipatii P.G.
Inlocuitoru Procurorului a RSSM tov. Doncenko
Redactoru gazetei „Moldova Sotialista”, tov. Terescenko
Lucratorii aparatului Prezidiumului Sovetului Suprem a RSS Moldovenesti tov. tov. Afanasiev, Slicari, Sorocean, Tinkovan.
* * *
„Nr. 7. Ucazu Prezidiumului Sovetului Suprem a RSS Moldovenesti.
Despre inchidera bisarisii depe langa spitalu din Costiujeni.
Biserica depe langa spitalu din Costiujeni, care n-are venit – de inchis, cladirea bisarisii de infolosit pentru trebuintele spitalului”.
* * *
„Nr. 8. Ucazu Prezidiumului Sovetului Suprem a RSS Moldovenesti.
Despre inchidera sinagojii num. a lui Averbuh din partea deluroasa or. Soroca.
De indestulat rugamintea majoritatii setatenilor, care alcatue venitu sinagojii num. a lui Averbuh din partea deluroasa or. Soroca despre inchidera sinagojii si infolosirea cladirii pentru trebuintele obstesti – sinagoga de inchis, cladirea sinagojii de infolosit pentru trebuintele culiturale”.
* * *
„Nr. 9. Ucazu Prezidiumului Sovetului Suprem a RSS Moldovenesti.
Despre inchidera bisarisii de credinta veche a lui Nicolai din or. Chisinau.
De indestulat sererea vizitatorilor bisarisii de credinta veche a lui Nicolai din or. Chisinau despre inchiderea ei - biserica de inchis, cladirea biserisii de dat organizatiei Osaviahimuliui pentru clubu de motoare avtorizate”.
Presedintele Prezidiumului Sovetului Suprem a RSSM /ss/ Brovko F.G.
Secretariu Prezidiumului Sovetului Suprem a RSSM /ss/ Kiseli E.T.”
Or. Chisinau

Mentionam ca, desi in Constitutia RSS Moldovenesti garanta libertatea cetatenilor la confesiune religioasa, chiar in primii ani de instalare aici a regimului bolsevic, cotropitorii au neglijat prevederile constitutionale. In viata religioasa a bastinasilor inchiderea bisericilor a fost primul pas, dupa care a urmat daramarea lor. Imaginea de mai sus demonstreaza acest lucru.

 

 

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 15:39

Pârjoale moldoveneşti, reţeta bunicii

Pârjoale moldoveneşti, reţeta bunicii

 Pârjoala este un fel de mâncare românesc, preparat mai ales în Moldova, din carne tocată, în general de porc sau în amestec cu oaie, vită sau pasăre, amestecată cu ouă, produse de panificație sau morărit (pâine uscată, pesmet sau făină...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 15:35

DOC // Nagacevschi aduce dovezi că Greceanîi se face vinovată de condamnarea R.Moldova la CEDO

DOC // Nagacevschi aduce dovezi că Greceanîi se face vinovată de condamnarea R.Moldova la CEDO

Zinaida Greceanîi, pasibilă de urmărire penală. Președintele Parlamentului, vizată pentru prejudicierea bugetului de stat într-un Raport al Ministerului Justiției.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 15:30

Cine a moștenit întreaga avere a lui Kirk Douglas?

Cine a moștenit întreaga avere a lui Kirk Douglas?

Au avut o relație foarte bună, iar Michael Douglas i-a fost tot timpul alături, dar cu toate acestea nu a primit nimic după moartea tatălui său. Cine a moștenit întreaga avere a lui Kirk Douglas? Marele actor Kirk Douglas s-a stins la începutul acestui an, mai exact pe 5...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 15:26

Povestea impresionantă a fetiței cu Sindrom Down care la 4 ani a devenit model. Medicii nu îi dădeau nicio șansă!

Povestea impresionantă a fetiței cu Sindrom Down care la 4 ani a devenit model. Medicii nu îi dădeau nicio șansă!

O fetiță a reușit să ofere o lecție de viață impresionantă. Medicii au diagnosticat-o cu Sindrom Down și nu i-au dat nicio șansă la o viață normală, dar la doar 4 ani, micuța a devenit model. Cara Brown a primit diagnosticul dur din partea medicilor la doar câteva ore...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 14:41

Cinci stagii în SUA își așteaptă beneficiarii la Școala de Studii Avansate în Jurnalism

Cinci stagii în SUA își așteaptă beneficiarii la Școala de Studii Avansate în Jurnalism

Vrei o bursă și un stagiu de 4 săptămâni într-o redacție din SUA? Școala de Studii Avansate în Jurnalism îți oferă această șansă. Depune, până pe 16 martie 2020, dosarul cu următorul conținut:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 14:06

Prețurile la produsele sanitare au explodat în ITALIA. O mască sanitară care costa 1 cent se vinde online cu 10 euro. Procurorii au deschis o anchetă

Prețurile la produsele sanitare au explodat în ITALIA. O mască sanitară care costa 1 cent se vinde online cu 10 euro. Procurorii au deschis o anchetă

Autoritățile italiene au deschis o anchetă privind specula cu măști sanitare, în condițiile în care prețurile au crescut de la un cent la 10 euro, scrie Reuters citând două surse din cadrul procuraturii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 14:02

Iranul anunţă trei noi decese provocate de noul coronavirus

Iranul anunţă trei noi decese provocate de noul coronavirus

 Trei noi decese provocate de epidemia de pneumonie virală au fost anunţate marţi în Iran, urcând bilanţul victimelor acestei maladii pe pământul iranian la 15, a informat agenţia oficială Irna, citată de AFP. De la anunţarea, pe 19 februarie a primelor două...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 13:59

A murit fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak, la 91 de ani

A murit fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak, la 91 de ani

 Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak a decedat, la vârsta de 91 de ani, la câteva săptămâni după ce fusese supus unei intervenţii chirugicale, conform unui anunţ făcut marţi de televiziunea de stat, preluat de Reuters şi DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 13:45

VIDEO / Focar de indiferență lângă Trușeni

VIDEO / Focar de indiferență lângă Trușeni

 Ne aflăm la câțiva km de Trușeni, unde am ajuns fiind solicitați de un grup de săteni. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 12:40

Dieta cu ghimbir. Cum să slăbești până la 18 kilograme în două săptămâni, fără efort

Dieta cu ghimbir. Cum să slăbești până la 18 kilograme în două săptămâni, fără efort

Primăvara este senzonul în care din ce în ce mai mulți oameni își doresc să slăbească și fac eforturi susținute în acest sens, mai ales femeile. Dacă te-ai săturat de curele de slăbire care promit rezultate fabuloase, dar acestea întârzie să apară,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 12:21

Maia Sandu îl provoacă pe Igor Dodon la o dezbatere publică: „Dacă are curaj, să vină”

Maia Sandu îl provoacă pe Igor Dodon la o dezbatere publică: „Dacă are curaj, să vină”

Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, l-a provocat pe șeful statului, Igor Dodon, la o dezbatere publică. Fosta prim-ministră s-a declarat nemulțumită de modul în care este guvernată țara și a criticat acțiunile actualului Executiv. Totodată, Sandu a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 11:41

Cum să îți întărești sistemul imunitar și să te ferești de coronavirus

Cum să îți întărești sistemul imunitar și să te ferești de coronavirus

Coronavirusul este un virus asemănător cu virusul gripal sau cu cel al imunodeficientei umane (HIV), prezent la numeroase specii de animale, precum bovine, porcine, câini și pisici și care se poate transmite cu ușurință și între specii. Coronavirusul poate infecta și omul....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 11:39

Descoperire macabră în Capitală: Un cadavru, găsit de doi copii care se jucau

Descoperire macabră în Capitală: Un cadavru, găsit de doi copii care se jucau

Cadavrul unui bărbat în stare de putrifacție a fost găsit de doi copii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 11:36

Primul caz de CORONAVIRUS confirmat în sudul Italiei

Primul caz de CORONAVIRUS confirmat în sudul Italiei

O turistă din Bergamo aflată în vacanță cu prietenii la Palermo a avut rezultat pozitiv la testul pentru coronavirus, potrivit agenției Ansa, citată de Mediafax. Este primul caz de coronavirus confirmat în sudul Italiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 11:33

Vanessa Bryant îl dă în judecată pe proprietarul elicopterului pentru moartea soțului și fiicei sale

Vanessa Bryant îl dă în judecată pe proprietarul elicopterului pentru moartea soțului și fiicei sale

Văduva baschetbalistului Kobe Bryant l-a dat în judecată pe propietarul elicopterului care s-a prăbușit luna trecută în California și la bordul căruia se aflau legendarul sportiv și fiica sa în vârstă de 13 ani, Gianna, transmite The Guardian. Procesul, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 11:30

Viața în carantină. Cum trăiesc oamenii dintr-un orășel de lângă MILANO, din cauza coronavirusului

Viața în carantină. Cum trăiesc oamenii dintr-un orășel de lângă MILANO, din cauza coronavirusului

Marzio Toniolo, un profesor de 35 de ani din Italia, a făcut un reportaj despre viața într-una dintre localitățile aflate în carantină din cauza coronavirusului. Bărbatul a ieșit din casă, în ciuda indicațiilor autorităților, și a filmat cum toată activitatea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 11:01

Candidații la funcția de membru CSM: Judecătorii trebuie să uite de interesele personale

Candidații la funcția de membru CSM: Judecătorii trebuie să uite de interesele personale

Toți membrii CSM trebuie să se preocupe exclusiv de interesele sistemului judecătoresc și să nu permită ingerința politicului sau a intereselor personale în activitatea acestuia. Este părerea candidaților pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 08:53

DOC // Încă o șansă pentru Veaceslav Platon: Procurorii, obligați să examineze cererea de revizuire a dosarului în care acesta a fost condamnat la 18 ani de închisoare

DOC // Încă o șansă pentru Veaceslav Platon: Procurorii, obligați să examineze cererea de revizuire a dosarului în care acesta a fost condamnat la 18 ani de închisoare

Procurorii au fost impuși de instanța de judecată să pornească procesul de revizuire a primului dosar penal intentat pe numele lui Veaceslav Platon, în care a fost condamnat la 18 ani de închisoare. Cererea de revizuire a ajuns în gestiunea Procuraturii Anticorupție, după...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 25 Februarie 2020, ora: 08:24

Alegeri regizate în Iran. Rezultat: cea mai scăzută prezență la vot din istoria Republicii Islamice

Alegeri regizate în Iran. Rezultat: cea mai scăzută prezență la vot din istoria Republicii Islamice

Alegerile parlamentare din Iran – în care doar candidaților conservatori li s-a permis să candideze – erau menite să asigure regimului Ali Khamenei o victorie facilă. Doar că prezența la urne, cea mai scăzută din istoria Republicii islamiste, scrie Politico, a anulat toată baza...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 08:05

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, MARȚI 25 FEBRUARIE 2020. Dans astral armonios în Univers

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, MARȚI 25 FEBRUARIE 2020. Dans astral armonios în Univers

Soarele, Marte si Nodurile Lunare se reunesc in cel mai armonios dans astazi. Iar Marte, planeta energiei si actiunii, aflat in Capricorn dupa 2 ani, acolo unde se simte foarte bine, se intalneste cu Nodul Sud, deci este timpul sa actionam pe ceva demult amanat. Karma este o scorpie, se spune,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 07:49

VIDEO / Cum tăiem trandafirii primăvara ca să avem grădini parfumate toată vara

VIDEO / Cum tăiem trandafirii primăvara ca să avem grădini parfumate toată vara

Începutul primăverii este momentul prielnic pentru tăierile de optimizare ale trandafirlor. Tăierea trandafirilor ajută la ramificarea acestora și stimulează înflorirea abundentă a acestora. Dar puțini sunt cei care știum cum se face corect, pentru a nu vătăma arbustul.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 07:31

(VIDEO 18+) Un accident grav a avut loc aseară! S-a soldat cu moartea unui polițist

(VIDEO 18+) Un accident grav a avut loc aseară! S-a soldat cu moartea unui polițist

O persoana a murit, iar masina pe care o conducea a ajuns un bot de fiare dupa ce s-a ciocnit violent cu un alt autoturism, la Bacioi. Potrivit politiei, totul s-a intamplat, in aceasta seara, in jurul orei 20:00 la intrare in satul Bacioi, Ialoveni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 07:29

CORONAVIRUS: China anunţă 71 de noi decese, un bilanţ în scădere

CORONAVIRUS: China anunţă 71 de noi decese, un bilanţ în scădere

 China a anunţat marţi 71 de noi decese cauzate de coronavirus, fiind cel mai scăzut bilanţ prezentat zilnic de mai bine de două săptămâni, numărul de decese la nivel naţional fiind de 2.663, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 07:24

Italieni jefuiţi în case de persoane deghizate în paramedici, care spuneau că îi testează pentru coronavirus

Italieni jefuiţi în case de persoane deghizate în paramedici, care spuneau că îi testează pentru coronavirus

Autorităţile italiene atrag atenţia cetăţenilor aflaţi în zonele de carantină pentru coronavirus că s-au primit rapoarte despre anumite persoane care umblă deghizate în paramedici, bat la uşile oamenilor, apoi se oferă să le facă un test pentru coronavirus,...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)