Actualitate

Ortodocsii sarbatoresc astazi Boboteaza, iar in biserici se face Agheasma mare

Crestinii ortodocsi care se conduc de calendarul iulian sarbatoresc la 19 ianuarie una dintre cele mai mari sarbatori crestine – Boboteaza, sau Botezul Domnului, care incheie sirul sarbatorilor de iarna.

In aceasta zi, Bisericile sunt asaltate de mii de credinciosi. Conform traditiei, de Boboteaza se oficiaza Liturghii si se sfintesc apele, sau cum se spune in popor, se face Agheasma mare, considerata un leac impotriva tuturor bolilor.

Potrivit clericilor, Mantuitorul Isus Hristos a inceput sa propovaduiasca cand a implinit 30 de ani, dupa ce a primit botezul in apa Iordanului de la Ioan, fiul lui Zaharia. Dupa Botezul sau, Domnul a iesit din apa, fiind fara pacat si, printr-o lumina in chip de fulger, Duhul lui Dumnezeu a fost vestit cu un porumbel, care era aratarea Duhului Sfant. Atunci s-a auzit din Cer: „Acesta este fiul Meu cel iubit, intru Care am binevoit”.

Traditional, de Boboteaza se mananca racituri (piftie) si coliva (grau fiert). Pe masa se mai aseaza fiertura de prune afumate, sarmale, peste prajit, placinte cu tocatura de varza acra. O parte din alimentele sfintite de preot se dau animalelor din gospodarie.

Info-Prim Neo

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *