Actualitate

OSCE: Camerele web nu vor ajuta la evitarea fraudării alegerilor din Rusia

Pentru a evita fraudarea alegerilor prezidenţiale, la iniţiativa lui Vladimir Putin, în Rusia au fost instalate 180 000 de camere web în 90 000 (din totalul de 95 000) de secţii de votare.

Însă, misiunea pentru observarea alegerilor din Rusia din partea Organizaţiei pentru securitate şi cooperare în Europa (OSCE) se arată seceptică faţă de această iniţiativă, deoarece camerele web nu vor putea filma procesul de numărare a buletinelor de vot, potrivit Le Monde.

Primele fraude au fost deja constatate la Vladivostok, de către membrii locali ai Partidul Comunist.

Partidele din opoziţie şi un ONG rusesc au denunţat fraude în mai multe secţii de vot din ţară. „Aceleaşi persoane votează în biroul nr. 2164 şi nr. 2166 din Moscova”, transmite site-ul partidului Iabloko, care are observatori la toate secţiile de vot din ţară.

„La Vladivostok, la secţia de vot nr. 55, alegătorii au descoperit că ei deja au votat”, transmite acelaşi partid al cărui candidat, Grigori Iavlinski, a fost descalificat din cursa pentru prezidenţiale pe motiv că ar fi fost depistate unele nereguli în colectarea celor două milioane de semnături pentru înregistrarea candidaturii. Şi Partidul Comunist anunţă o serie de fraude, şi anume, aruncarea unui pachet de buletine de vot în urna de gunoi dintr-o secţie de votare din regiunea Kirov.

ONG-ul Golos, care realizaează o hartă interactivă online (www.kartanarusheniy.ru) a fraudelor, împreună cu ediţia rusească a revistei americane Forbes, a înregistrat până la ora 12.30 (ora Moscovei) câteva sute de încălcări a procesului de vot.

“Am dormit bine, am făcut câteva exerciţii şi am venit să votez”, le-a spus Vladimir Putin jurnaliştilor. "Bineînţeles, sper că va fi o prezenţă bună al vot", a mai spus Putin, potrivit Ria Novosti.

Vladimir Putin şi soţia sa, Ludmila, într-o secţie de votare din Moscova

Foto: REUTERS

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *