OSCE: Rusia trebuie să-și retragă armata de pe teritoriul Republicii Moldova

publicat în Actualitate pe 11 Iulie 2019, 10:40

Adunarea Parlamentară (AP) a OSCE somează Rusia să-şi retragă complet trupele armate şi muniţiile de pe teritoriul Republicii Moldovei.

Într-o rezoluţie a Comitetului pentru afaceri politice şi securitate, adoptată în cadrul celei de-a 26-a sesiuni anuale a AP OSCE, desfăşurată la Luxemburg, este subliniată „necesitatea de a asigura retragerea completă a forţelor armate şi muniţiilor Federaţiei Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova şi transformarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii într-o misiune civilă internaţională”.

AP OSCE şi-a reiterat „sprijinul ferm pentru soluţionarea completă, paşnică şi durabilă a conflictului în Republica Moldova, în baza principiilor suveranităţii şi integrităţii teritoriale în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional”.

AP OSCE îndeamnă părţile tuturor conflictelor din spaţiul postsovietic să înceapă negocierile pentru o pace cuprinzătoare şi durabilă în Georgia, Ucraina, Azerbaidjan şi Republica Moldova.

Anterior, Comitetul pentru afaceri politice şi securitate al AP OSCE a adoptat o rezoluţie cu apelul de a elibera Crimeea şi de a retrage forţele armate ruse din Ucraina. De asemenea, AP OSCE a sprijinit o rezoluţie care condamnă ocupaţia unei părţi a Georgiei de către Rusia.