Astăzi 13 Iulie 2020, Luni - Ultima actualizare la 12 Iulie 2020
Abonamente

Social 14 Martie 2013, ora 06:35    Din editia print

Otrăviți încet, dar sigur

Marime Font

Foto: therealsupermumblog.com

Cumpărăm și nu știm ce! Dăm bani pe produse scumpe, ademeniți de ambalaje și mirosuri care-ți provoacă pofte, fără să mai citim etichetele care, de cele mai dese ori, ascund „secrete” ce ne pot afecta sănătatea. 

Aparent inofensive, unele adaosuri alimentare sunt toxice, pot provoca alergii sau chiar sunt cancerigene. Mai mult, aditivi de genul E 7123 care, de obicei, se găsește în dulciuri și jeleuri a fost interzis în țări ca SUA și Rusia. 
 
Contactat de TIMPUL, Grigore Cațer, șeful Direcției control produse alimentare și servicii din cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorilor (APC), a declarat că toți aditivii sunt dăunători atunci când depășesc norma admisibilă.

„Vorbim în general de toți aditivii alimentari: conservanți, stabilizatori, aromatizatori, coloranți, îndulcitori, antioxidanți, substanțele dizolvante, regulatori de aciditate și mulți alții”, a specificat Grigore Cațer. Potrivit lui, până acum, încă nu au fost depistate încălcări grave, cum ar fi produse care conțin aditivi alimentari interziși în alte țări, dar comercializate la noi. Încălcările țin adesea de evitarea scrierii pe etichetă a produselor de import, indicarea adaosurilor alimentare, cu toate că legea îi obligă să facă acest lucru.

„Importatorii încearcă să inducă în eroare oamenii”

„Atunci când este indicat pe etichetă E 100, neapărat el trebuie să fie precedat de denumirea grupului din care face parte, de exemplu, E 100 - colorant sau E 400 - stabilizator. Când nu sunt indicați aditivii alimentari, înseamnă că importatorii încearcă să inducă în eroare oamenii. De regulă, o bună parte din consumatori nu au cunoștințe în acest domeniu și nici nu știu ce înseamnă acest E. De aceea e nevoie de mai multă informație”, menționează Grigore Cațer.

Loading...


De regulă, când APC depistează asemenea încălcări, lotul de produse este interzis până la înlăturarea tuturor neregulilor. Grigore Cațer zice că, potrivit legii, importatorii sunt obligați să traducă în limba de stat informația privind ingredientele folosite, iar nota despre aditivii alimentari trebuie să fie deplină și corectă, așa cum vine de la producător.

Regulamente noi privind utilizarea aditivilor alimentari

Pentru a atenționa oamenii asupra acestei probleme și a afectelor negative care le pot avea E-urile pentru sănătatea lor, Comisia Europeană a adoptat două regulamente privind utilizarea aditivilor alimentari. Acestea instituie două liste noi cu privire la aditivii din produsele alimentare și aditivii din ingredientele alimentare. Conform noii legislații europene, alimente precum pâinea, untul, iaurtul nearomatizat, pastele făinoase nu vor mai conține aditivi alimentari, iar în cazul anumitor alimente, E-urile vor fi folosite mai puțin.
Andrei Ciburciu, șeful Secției siguranței alimentelor din cadrul Centrului Național pentru Sănătate Publică (CNSP), spune că și condițiile de utilizare a E-urilor în produsele alimentare din R. Moldova au fost armonizate cu cele europene. Documentul include atât lista națională a aditivilor alimentari autorizați, cât și lista substanțelor de suport în aromele alimentare și modul de utilizare, iar publicarea noului regulament în „Monitorul Oficial” va face posibilă cât mai curând implementarea acestuia în practică.

Ghid pentru agenții economici

„A fost întocmit un regulament nou, deoarece precedentul era depășit. În acest caz, noi nu am descoperit nimic nou, aditivii care au fost autorizați în Uniunea Europeană au fost autorizați și la noi în țară. Acest lucru a fost făcut pentru a nu crea bariere tehnice în comerț”, a specificat Andrei Ciburciu.

Potrivit lui, acest regulament va fi foarte util pentru agenții economici, deoarece majoritatea realizează produse cu aditivi alimentari. Acest regulament va fi într-un anumit mod un ghid pentru ei, deoarece, astfel agenții economici vor fi la curent cu E-urile care sunt permise, în ce cantități și care sunt cerințele de etichetare a produselor alimentare care conțin E-uri.

„Oamenii trebuie să știe ce conțin alimentele pe care le consumă”

„Consumatorii trebuie să știe că atunci când merg la magazin, produsul X sau Y conține aditivi alimentari. Și E-urile trebuie să apară pe eticheta produsului. Atunci oamenii au libera alegere și sunt conștienți de faptul că procură astfel de produse”, a mai adăugat Andrei Ciburciu.

Datele Ministerului Sănătăţii indică că ponderea medie republicană a probelor de produse alimentare necorespunzătoare normativelor sanitare prin conţinutul de aditivi alimentari a depăşit dozele maxime admise în 3,2% din probele investigate în 2010. Pe când în 2011 ponderea medie republicană a probelor de produse alimentare necorespunzătoare normativelor sanitare prin conţinutul de aditivi alimentari a constituit 3,3%.

E-urile sunt produși chimici de sinteză, incluși în industria alimentară, pentru că îmbunătățesc gustul alimentelor, le dau o culoare plăcută, sau ajută la conservarea lor pentru un timp îndelungat, sporindu-le astfel rezistenta față de alterare.
E-urile sunt de două tipuri: bune şi foarte periculoase pentru sănătate. „E" reprezintă faptul că au fost testate minimum șase ani şi atestate la nivel european.

Suspecte:
E 125, E 141,E 150, E 171, E 172, E 173, E 240, E 241, E 477.

Extrem de nocive:
E 102, E 110, E 120, E 124 - coloranți care afectează glanda tiroidă.

Cancerigene:
E 123,E 127, E 131, E 142, E 211, E 213, E 214, E 215, E 217, E230, E 239, E 320, E 330, E 321, E 631.

Toxice:
E 220, E 221, E 222, E 224, E 338 - provoacă boli intestinale;
E 339, E 340, E 341, E 407, E 450, E 461, E 463, E 465, E 320;
E 466 - afectează tubul digestiv;
E 230, E 231, E 232, E 233 – pot provoca boli de piele;
E 200 - suprimă vitamina B12;
E 321 - crește colesterolul în sânge;
E 311, E 312 - atacă sistemul nervos.

Printre acestea mai sunt E-urile bune:
E 306 - tocoferol, sau vitamina E, este un antioxidant natural care ajută la regenerarea celulelor;
E 407 - caragenanul, emulsifiant natural;
E 322 - lecitină, un antioxidant natural întâlnit și în ciocolată;
E 421 - manitolul de cofetărie;
E 300 - riboflavină sau vitamina B2;
E 440 - acid ascorbic natural sau vitamina C naturală;
E 140 - clorofilă, colorant natural folosit în cofetării, colorarea pastelor de dinți și cosmeticelor.

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Internațional 12 Iulie 2020, ora: 10:51

40.000 de ruși au scandat „PUTIN, DEMISIA” în timpul protestelor față de arestarea unui guvernator din Orientul Îndepărtat

40.000 de ruși au scandat „PUTIN, DEMISIA” în timpul protestelor față de arestarea unui guvernator din Orientul Îndepărtat

Zeci de mii de oameni au strigat "Putin, demisia" în timpul unui protest față de arestarea unui guvernator local dintr-un oraș aflat la granița cu China și aproape de oceanul Pacific, scrie Digi24.ro

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Iulie 2020, ora: 11:29

Față de iunie 2019 prețurile la Fructe au crescut cu aproape 40% la ouă cu 57% iar la energia electrică cu 10%

Față de iunie 2019 prețurile la Fructe au crescut cu aproape 40% la ouă cu 57% iar la energia electrică cu 10%

Biroul Naţional de Statistică informează că în luna iunie 2020 inflaţia anuală (pentru ultimele 12 luni) a constituit 4,25%, inclusiv la: produse alimentare – 8,48%, mărfuri nealimentare 0,30% și servicii prestate populaţiei – 3,53%.

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 11 Iulie 2020, ora: 10:53

Statele Unite ar urma să investească peste 130 de milioane de dolari pentru modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, cea mai mare investiție într-un proiect militar american în Europa pentru anul 2021

Statele Unite ar urma să investească peste 130 de milioane de dolari pentru modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, cea mai mare investiție într-un proiect militar american în Europa pentru anul 2021

Potrivit publicației Stars and Stripes, citată de hotnews.ro, baza de la Câmpia Turzii va deveni un hub pentru operațiunile Forțelor Aeriene SUA în sud-estul Europei.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 11 Iulie 2020, ora: 10:17

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

Un bărbat din Ceadîr-Lunga este cercetat penal de ofițerii Direcției Generale Teritoriale Sud a CNA și procurorii anticorupție într-un dosar de corupere activă. Acesta ar fi propus unui ofițer de investigații din cadrul Direcției regionale Sud a Poliției de frontieră 100 de...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 11 Iulie 2020, ora: 10:09

Fostă ministră a Justiției, despre rezilierea contractului de concesionare a aeroportului: „Dodon face în fel și chip ca țara să piardă 900 mln USD”

Fostă ministră a Justiției, despre rezilierea contractului de concesionare a aeroportului: „Dodon face în fel și chip ca țara să piardă 900 mln USD”

Urmăriți acțiunile lui Dodon dacă vreți să vedeți cum mai zboară un miliard de dolari din Republica Moldova. Astfel a comentat fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, acțiunile de ieri ale guvernării privind rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 09:01

O familie din România câștigă, în medie, puțin peste 1.000 euro/lună

O familie din România câștigă, în medie, puțin peste 1.000 euro/lună

Veniturile totale medii lunare ale unei gospodării din România, în termeni nominali, au fost de 5.119 lei în primul trimestru al acestui an, din care s-au cheltuit în medie 4.269 de lei, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 08:40

Ungurii tocmai au luat o decizie scandaloasă. Au bătut palma cu rușii într-un domeniu sensibil

Ungurii tocmai au luat o decizie scandaloasă. Au bătut palma cu rușii într-un domeniu sensibil Foto: simbol

Conform unui comunicat, compania energetică controlată de statul ungar MVM Zrt. și Rusatom Service Rt., filială a corporației ruse de stat pentru energie atomică Rosatom, au înființat o firmă mixtă în Ungaria.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 08:30

Republica Moldova primeşte a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană

Republica Moldova primeşte a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană

Comisia Europeană, în numele UE, a aprobat vineri, 10 iulie, debursarea a 30 de milioane de euro din asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova. Aceasta este cea de-a doua și ultima tranșă din cadrul actualului program de asistență macrofinanciară, prima tranșă în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Iulie 2020, ora: 07:37

Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, a fost prinsă de poliţişti în Italia

Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, a fost prinsă de poliţişti în Italia

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica va fi adusă în ţară, vineri seară, după ce fusese dată în urmărire de poliţie, potrivit conducerii Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 07:37

Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu a fost diagnosticat cu leucemie: „Este internat la Iași și are nevoie de sânge pentru transfuzii”

Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu a fost diagnosticat cu leucemie: „Este internat la Iași și are nevoie de sânge pentru transfuzii”

 Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu, cel care l-a interpretat pe Mihai Eminescu în filmul „Luceafărul”, ar fi fost diagnosticat cu leucemie, iar în aceste clipe se află în stare gravă la Institutul Regional de Oncologie Iași. Potrivit prietenilor și...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 11 Iulie 2020, ora: 07:30

Condamnare la închisoare pe viaţă pentru intenţia de a ataca locaţii turistice din Londra

Condamnare la închisoare pe viaţă pentru intenţia de a ataca locaţii turistice din Londra

 Justiţia britanică a condamnat joi la închisoare pe viaţă un fost şofer al companiei Uber care intenţiona să comită atacuri cu armă de foc şi cuţit în locaţii turistice din Londra, după ce fusese achitat de acuzaţii de terorism, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 Iulie 2020, ora: 07:28

Un francez suspectat de abuzarea sexuală a peste 300 de minori, arestat la Indonezia

Un francez suspectat de abuzarea sexuală a peste 300 de minori, arestat la Indonezia

Poliţia din capitala indoneziană Jakarta a anunţat vineri arestarea unui bărbat cu cetăţenie franceză suspectat că a abuzat sexual peste 300 de minori, transmite dpa.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 Iulie 2020, ora: 07:08

Coronavirus: O echipă specializată a OMS se îndreaptă spre China pentru a organiza o investigaţie asupra originii virusului

Coronavirus: O echipă specializată a OMS se îndreaptă spre China pentru a organiza o investigaţie asupra originii virusului

 Experţii OMS, specialişti în biologie şi epidemiologie, vor colabora cu oameni de ştiinţă din China pentru a stabili sfera de acţiune şi parcursul investigaţiei, după cum a declarat purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris, în cadrul unei informări de presă.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 11 Iulie 2020, ora: 07:00

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 11 IULIE 2020. Chiron intră în retrograd! Adevărul iese la iveală

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 11 IULIE 2020. Chiron intră în retrograd! Adevărul iese la iveală

Chiron isi incepe astazi miscarea retrograde si simti ca vrei sa tipi. Tipi de durere? Plangi de furie? Strigi dupa ajutor? Sau toate la un loc? Luna intra in Berbec, iar Berbecul nu stie de gluma. Este timpul sa iti onorezi propriile sentimente si sa actionezi. Pe masura de Luna face cuadratura...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 11 Iulie 2020, ora: 06:50

A patra seară de proteste în Belgrad. Sârbii au rupt gardul din fața Parlamentului

A patra seară de proteste în Belgrad. Sârbii au rupt gardul din fața Parlamentului

Mii de protestatari din Belgrad au rupt gardul din fața clădirii Parlamentului sârbesc și au urcat scările acestuia pentru a aprinde torțe, potrivit Balkan Insight. Aceasta este a patra seară de proteste în capitala Serbiei față de modul în care guvernul a gestionat perioada de...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 11 Iulie 2020, ora: 06:48

CINE SUNT GĂGĂUZII / Rătăciți prin istorie

CINE SUNT GĂGĂUZII / Rătăciți prin istorie

Dosarul găgăuzilor se constituie într-unul dintre cele mai interesante şi mai puţin cunoscute episoade ale istoriei moderne ale românilor de pe ambele maluri ale Prutului. 

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 11 Iulie 2020, ora: 00:58

Sfânta Sofia: Grecia condamnă gestul Turciei pe care-l consideră „o provocare a lumii civilizate”

Sfânta Sofia: Grecia condamnă gestul Turciei pe care-l consideră „o provocare a lumii civilizate”

„Grecia condamnă cu tărie” decizia Turciei care deschide calea transformării fostei Hagia Sofia din Istanbul în moschee, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis, vineri seara, potrivit AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 10 Iulie 2020, ora: 20:40 de Alecu Reniță

STATALITATEA DODONISTĂ – CÂT DE REPREZENTATIVĂ ESTE?

În spaţiul public se aruncă mesaje-cheie menite să buimăcească lumea şi să-l avantajeze pe Igor Dodon. Nu ştiu câte din mesajele-cheie sunt lansate din prostie sau la comanda stăpânilor lui Igor Dodon. În ultimele 2-3 luni, „cârtiţele” din...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)