Astăzi 22 Mai 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 21:00
Abonamente

Actualitate 25 Ianuarie 2019, ora 07:14    Din editia print

Pașaportizarea cetățenilor din diasporă – o problemă nerezolvată sau inexistentă?

Marime Font

Unii concurenți electorali solicită Guvernului și CEC să permită moldovenilor din străinătate să voteze cu pașapoartele expirate

Circa jumătate de milion de moldoveni ar avea pașapoartele expirate, iar din această cauză riscă să nu poată vota. Totodată, o parte semnificativă a cetățenilor R. Moldova din diasporă nu-și va putea exercita dreptul la vot din același motiv, pentru că aceștia se folosesc deja doar de pașapoartele românești sau străine. Despre aceasta au anunțat în ultima săptămână mai multe partide și candidați înscriși în cursă. Însă Comisia Electorală Centrală dă asigurări că aceste date sunt eronate și că o asemenea problemă nici nu ar exista.

Problema pașaportizării cetățenilor moldoveni de peste hotare, îndeosebi a celor stabiliți peste Ocean, este una mai veche, dă asigurări vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, candidat independent pe circumscripția uninominală nr. 51, SUA și Canada. Încă acum un an, el a solicitat Guvernului să ia măsuri în această privință. „Cei din Europa de Vest sau de Est vin mai des acasă și, atunci când le expiră pașapoartele, pot să le reînnoiască mai ușor. Din cauză că distanțele sunt mari, până la Washington nu e simplu să călătorești pe coasta de Vest sau în altă parte a Americii, ca să-ți faci un pașaport. Am solicitat guvernului să vină mai aproape de cetățeni, să se deplaseze ei. Consulul se deplasa, dar o singură persoană nu reușea prea mult și atunci s-a mobilizat o echipă care să vină în întâmpinarea cetățenilor”, afirma, în 2018, Valeriu Ghilețchi.


Ulterior, el a depus și un amendament la Legea Bugetului de Stat pentru 2018, solicitând să fie alocate 2 mln de lei pentru soluționarea acestei probleme. „Dacă nu greșesc, Guvernul a acceptat atunci 900 de mii să fie la buget, când am făcut această propunere”, a menționat vicespicherul pentru TIMPUL.

Ghilețchi: „Oricât de mare ar fi efortul, până la alegeri nu-i poți pașaportiza pe toți”

Însă în acest an, după ce a decis să participe în cursa electorală, s-a trezit și el acuzat de faptul că nu a rezolvat problema în cauză. „Am observat că unele persoane preocupate „sincer” de problemele cu care se confruntă diaspora m-au învinuit fără temei de soluționarea problemei pașaportizării cetățenilor noștri aflați peste ocean. În primul rând, nu am călătorit și nu călătoresc cu persoane de la Agenția Servicii Publice. ASP comunică direct cu reprezentanții diasporei privind organizarea acestui proces. În al doilea rând, am fost preocupat de problema pașaportizării cetățenilor noștri, inclusiv a copiilor născuți peste hotare, cu mult înainte de a mă lansa în această campanie electorală”, a scris Ghilețchi acum o săptămână pe o rețea de socializare.

Întrebat dacă o astfel de problemă ar putea fi soluționată până la alegeri, candidatul s-a dat cu părerea că acest lucru e aproape imposibil, din cauza că nu există destule resurse și acest proces necesită mai mult timp. „Oricât de mare ar fi efortul, până la alegeri nu-i poți pașaportiza pe toți. Eu sunt determinat să solicit Guvernului să continue procesul și după aceste alegeri, care vor trece, dar mulți cetățeni se vor confrunta în continuare cu această problemă”, a precizat Valeriu Ghilețchi.

ACUM: „Numărul cetățenilor cu pașapoarte expirate depășește 500 de mii”

La rândul lor, reprezentanții Blocului ACUM au trimis o solicitare la Comisia Electorală Centrală (CEC), solicitând instituției să adopte de urgență o hotărâre prin care să le permită cetățenilor R. Moldova să voteze cu pașapoarte expirate. Potrivit Maiei Sandu, încă înainte de alegerile prezidențiale din 2016, peste 400 de mii de cetățeni ai R. Moldova aveau pașapoarte expirate, iar calculele Blocului ACUM arată că astăzi numărul acestora „cu siguranță depășește 500 de mii”. „În lipsa unei astfel de hotărâri, caracterul liber și corect al scrutinului din 24 februarie 2019 va fi afectat iremediabil, iar recunoaşterea alegerilor de către comunitatea internaţională devine tot mai improbabilă”, se arată în solicitarea depusă la CEC.

Și Partidul Liberal solicită ca cetățenii din afara R. Moldova să poată vota în baza buletinului de identitate sau a pașaportului expirat, dar și să fie deschise o sută de secții de votare suplimentare pentru diasporă. Vasile Calmațui, candidatul PL pe circumscripția uninominală nr. 50, Europa de Vest, stabilit de aproape două decenii la Paris, a explicat într-o conferință de presă, organizată la Chișinău, că unii cetățeni, care au pașapoarte românești, călătoresc cu acestea și nu-și reînnoiesc documentele moldovenești. „Cei care au pașapoartele expirate nu mai văd rostul să achite bani pentru a reînnoi pașapoartele moldovenești. Este un pericol, pentru că acești oameni circulă cu pașapoarte românești și în așa mod nu vor putea vota. Mă adresez tuturor concurenților politici să facă presiune asupra Guvernării, pentru a permite celor din diasporă să voteze cu pașapoartele expirate. Amintesc că s-a putut vota cu pașaportul expirat în 2009, în 2010, în 2014 și în 2016. Însă acum în lege nu scrie că s-ar putea vota cu pașaportul expirat”, a declarat Calmațui.

PDM: „R. Moldova este lider la capitolul proceduri de documentare”

TIMPUL a solicitat și părerea altor concurenți electorali cu privire la problema pașaportizării moldovenilor din țară și de peste hotare. Liderul Mișcării Populare „Antimafie”, Sergiu Mocanu, consideră că astfel actuala guvernare creează impedimente, pentru ca diaspora să nu poată participa la scrutinul din 24 februarie. „Noi, ca partid politic, am văzut cum a fost îngrădit dreptul cetățenilor de peste hotare să participe la aceste alegeri. Noi nu am putut să înscriem 15 colegi de ai noștri în lista electorală, din motiv că vor fi cheltuieli prea mari. Acum o parte din ei nu vor participa nici la vot, pentru că mulți nu au un act valabil. Asta a vrut guvernarea și asta a făcut”, a adăugat Mocanu. Și în opinia sa, singura cale de soluționare a acestei probleme ar fi permisiunea CEC pentru votul cu pașapoartele expirate.

De cealaltă parte, Sergiu Sârbu, candidat pe lista națională a Partidului Democrat, se arată convins că nu avem o problemă cu pașaportizarea alegătorilor. „R. Moldova în general este printre lideri la capitolul proceduri de documentare a tehnologiei informaționale. Multe țări din Europa vin la noi ca să acumuleze experiență în ceea ce ține de documentarea populației.”

În schimb, deputata PCRM, Inna Șupac, propune ca această întrebare să fie adresată moldovenilor din străinătate. „Dacă cetățenii, care locuiesc în alte state, consideră că este o problemă, înseamnă că trebuie să fie rezolvată de către instituțiile de stat, dar nu de către candidații din circumscripție”, a opinat comunista.

CEC: „Doar 58 de mii de cetățeni au pașapoarte valabile”

Contactată de TIMPUL, Alina Russu, președintele CEC, a afirmat că problema pașaportizării este un fals. „A face declarații că peste 500 de mii de cetățeni care domiciliază peste hotare nu au pașapoarte valabile e puțin spus. Nu că este un fals, dar este o inducere în eroare a cetățenilor, pentru că datele statistice, care au fost puse la dispoziția noastră, inclusiv de către Agenția Servicii Publice arată că doar puțin peste 58 de mii de cetățeni au pașapoarte cu termen expirat. Și aici vă rog să atrageți atenția că este vorba atât despre cetățenii care domiciliază în țară, cât și despre cei care domiciliază peste hotare”, a subliniat Alina Russu.

Dintre cele șase partide înregistrate până astăzi în cursa electorală, numai reprezentanții Partidului „Șor” s-au eschivat deocamdată să discute despre problema pașaportizării cetățenilor din diasporă. Reprezentanți ai serviciului de presă ai formațiunii ne-au spus că vor pregăti un răspuns, pe care încă nu l-am primit.

Un articol de: Mihaela Culcinschi Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:36

Șeful Platformei DA, Andrei Năstase, a atacat ONG-urile de media în cadrul unei emisiuni online, pentru faptul că a fost inclus în panoul „Inamicii Presei” ce a fost instalat în fața Parlamentului Republicii Moldova pe data de 3 mai 2019. Năstase a ajuns să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:35

Politologul Dionis Cenușă susține că, liderii Blocului ACUM au sugerat recent că vor să organizeze proteste în masă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:06

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică parlamentară care a început realizarea programului său electoral chiar în condițiile în care Parlamentul nu și-a început activitatea din cauza unor interese politice înguste ale altor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:05

Președintele Igor Dodon a dat un ultimatum deputaților. Șeful statului a oferit două săptămâni pentru depășirea actualei crize politice. În caz contrar, va dizolva Parlamentul ales pe 24 februarie. Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:04

Aşa-zisa şedinţă specială a Parlamentului, convocată ieri de deputaţii blocului ACUM, a fost doar un bun prilej pentru ca unii dintre aceştia să-şi facă selfie în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:03

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii l-a numit în calitate de șef al administrației aparatului prezidențial pe consilierul său în problemele juridice, care este și avocatul personal al oligarhului Igor Kolomoiskii, Andrei Bogdan. Ordinul a fost publicat pe site-ul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 14:34

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 10:05

Atunci când o formațiune politică face greșeli și insistă pe acestea până în pânzele albe, acestea sunt simptome îngrijorătoare și înseamnă o boală politică incurabilă care duce, inevitabil, la o moarte politică. Despre aceasta spune jurnalistul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 09:55

Horoscopul zilei de 22 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 21:59

După concedierea redacției politice a ziarului Kommersant, deținute de oligarhul rus Alișer Usmanov, articolele politice sunt scrise de Vladimir Soloviov. Ultimul dintre acestea vizează învestirea oficială a noului președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski și a provocat reacții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 13:15

Partidul Democrat a adoptat o poziție rațională și înțeleaptă în ultima perioadă, în comparație cu celelalte partide parlamentare. Este opinia politologului Zurab Todua, exprimată în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVC 21.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:42

O echipă de cercetători a reuşit să rescrie codul genetic al unui organism de la zero. Primele organisme create prin această metodă sunt câteva bacterii de E. coli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:41

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinții împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți luni, 21 mai, de către creștini. De numele acestor sfinţi, primii împăraţi creştini,sunt legate multe tradiţii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:38

Între așa-zișii jurnaliști sau experți din presa occidentală, care sunt plătiți de Fundația Soros pentru a denigra PDM și pe liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, figurează personaje care l-au servit cu dedicație pe fostul premier Vlad Filat, condamnat pentru corupție și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:17

Partidul Politic “ȘOR” a finisat lucrările de iluminare stradală a satului Cișmea, raionul Orhei, una din cele 104 localități unde formațiunea a câștigat alegerile parlamentare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:14

Partidul Socialiștilor a respins invitația PAS-DA la ședința Parlamentului, preconizată pentru zilele de 21 și 22 mai. În opinia socialiștilor, propunerea blocului ACUM esteb populistă și nu merită să fie luată în considerare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 11:26

Cel de-al 73-lea episod - care a fost totodată ultimul - al serialului "Game of Thrones", difuzat duminică seară în Statele Unite, a doborât recordul de audienţă al postului HBO, care a difuzat această producţie începând din 2011, după ce 19,3 milioane de telespectatori americani au...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)