Astăzi 6 Iunie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la 5 Iunie 2020
Abonamente

Actualitate 25 Ianuarie 2019, ora 07:14    Din editia print

Pașaportizarea cetățenilor din diasporă – o problemă nerezolvată sau inexistentă?

Marime Font

Unii concurenți electorali solicită Guvernului și CEC să permită moldovenilor din străinătate să voteze cu pașapoartele expirate

Circa jumătate de milion de moldoveni ar avea pașapoartele expirate, iar din această cauză riscă să nu poată vota. Totodată, o parte semnificativă a cetățenilor R. Moldova din diasporă nu-și va putea exercita dreptul la vot din același motiv, pentru că aceștia se folosesc deja doar de pașapoartele românești sau străine. Despre aceasta au anunțat în ultima săptămână mai multe partide și candidați înscriși în cursă. Însă Comisia Electorală Centrală dă asigurări că aceste date sunt eronate și că o asemenea problemă nici nu ar exista.

Problema pașaportizării cetățenilor moldoveni de peste hotare, îndeosebi a celor stabiliți peste Ocean, este una mai veche, dă asigurări vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, candidat independent pe circumscripția uninominală nr. 51, SUA și Canada. Încă acum un an, el a solicitat Guvernului să ia măsuri în această privință. „Cei din Europa de Vest sau de Est vin mai des acasă și, atunci când le expiră pașapoartele, pot să le reînnoiască mai ușor. Din cauză că distanțele sunt mari, până la Washington nu e simplu să călătorești pe coasta de Vest sau în altă parte a Americii, ca să-ți faci un pașaport. Am solicitat guvernului să vină mai aproape de cetățeni, să se deplaseze ei. Consulul se deplasa, dar o singură persoană nu reușea prea mult și atunci s-a mobilizat o echipă care să vină în întâmpinarea cetățenilor”, afirma, în 2018, Valeriu Ghilețchi.

Loading...


Ulterior, el a depus și un amendament la Legea Bugetului de Stat pentru 2018, solicitând să fie alocate 2 mln de lei pentru soluționarea acestei probleme. „Dacă nu greșesc, Guvernul a acceptat atunci 900 de mii să fie la buget, când am făcut această propunere”, a menționat vicespicherul pentru TIMPUL.

Ghilețchi: „Oricât de mare ar fi efortul, până la alegeri nu-i poți pașaportiza pe toți”

Însă în acest an, după ce a decis să participe în cursa electorală, s-a trezit și el acuzat de faptul că nu a rezolvat problema în cauză. „Am observat că unele persoane preocupate „sincer” de problemele cu care se confruntă diaspora m-au învinuit fără temei de soluționarea problemei pașaportizării cetățenilor noștri aflați peste ocean. În primul rând, nu am călătorit și nu călătoresc cu persoane de la Agenția Servicii Publice. ASP comunică direct cu reprezentanții diasporei privind organizarea acestui proces. În al doilea rând, am fost preocupat de problema pașaportizării cetățenilor noștri, inclusiv a copiilor născuți peste hotare, cu mult înainte de a mă lansa în această campanie electorală”, a scris Ghilețchi acum o săptămână pe o rețea de socializare.

Întrebat dacă o astfel de problemă ar putea fi soluționată până la alegeri, candidatul s-a dat cu părerea că acest lucru e aproape imposibil, din cauza că nu există destule resurse și acest proces necesită mai mult timp. „Oricât de mare ar fi efortul, până la alegeri nu-i poți pașaportiza pe toți. Eu sunt determinat să solicit Guvernului să continue procesul și după aceste alegeri, care vor trece, dar mulți cetățeni se vor confrunta în continuare cu această problemă”, a precizat Valeriu Ghilețchi.

ACUM: „Numărul cetățenilor cu pașapoarte expirate depășește 500 de mii”

La rândul lor, reprezentanții Blocului ACUM au trimis o solicitare la Comisia Electorală Centrală (CEC), solicitând instituției să adopte de urgență o hotărâre prin care să le permită cetățenilor R. Moldova să voteze cu pașapoarte expirate. Potrivit Maiei Sandu, încă înainte de alegerile prezidențiale din 2016, peste 400 de mii de cetățeni ai R. Moldova aveau pașapoarte expirate, iar calculele Blocului ACUM arată că astăzi numărul acestora „cu siguranță depășește 500 de mii”. „În lipsa unei astfel de hotărâri, caracterul liber și corect al scrutinului din 24 februarie 2019 va fi afectat iremediabil, iar recunoaşterea alegerilor de către comunitatea internaţională devine tot mai improbabilă”, se arată în solicitarea depusă la CEC.

Și Partidul Liberal solicită ca cetățenii din afara R. Moldova să poată vota în baza buletinului de identitate sau a pașaportului expirat, dar și să fie deschise o sută de secții de votare suplimentare pentru diasporă. Vasile Calmațui, candidatul PL pe circumscripția uninominală nr. 50, Europa de Vest, stabilit de aproape două decenii la Paris, a explicat într-o conferință de presă, organizată la Chișinău, că unii cetățeni, care au pașapoarte românești, călătoresc cu acestea și nu-și reînnoiesc documentele moldovenești. „Cei care au pașapoartele expirate nu mai văd rostul să achite bani pentru a reînnoi pașapoartele moldovenești. Este un pericol, pentru că acești oameni circulă cu pașapoarte românești și în așa mod nu vor putea vota. Mă adresez tuturor concurenților politici să facă presiune asupra Guvernării, pentru a permite celor din diasporă să voteze cu pașapoartele expirate. Amintesc că s-a putut vota cu pașaportul expirat în 2009, în 2010, în 2014 și în 2016. Însă acum în lege nu scrie că s-ar putea vota cu pașaportul expirat”, a declarat Calmațui.

PDM: „R. Moldova este lider la capitolul proceduri de documentare”

TIMPUL a solicitat și părerea altor concurenți electorali cu privire la problema pașaportizării moldovenilor din țară și de peste hotare. Liderul Mișcării Populare „Antimafie”, Sergiu Mocanu, consideră că astfel actuala guvernare creează impedimente, pentru ca diaspora să nu poată participa la scrutinul din 24 februarie. „Noi, ca partid politic, am văzut cum a fost îngrădit dreptul cetățenilor de peste hotare să participe la aceste alegeri. Noi nu am putut să înscriem 15 colegi de ai noștri în lista electorală, din motiv că vor fi cheltuieli prea mari. Acum o parte din ei nu vor participa nici la vot, pentru că mulți nu au un act valabil. Asta a vrut guvernarea și asta a făcut”, a adăugat Mocanu. Și în opinia sa, singura cale de soluționare a acestei probleme ar fi permisiunea CEC pentru votul cu pașapoartele expirate.

De cealaltă parte, Sergiu Sârbu, candidat pe lista națională a Partidului Democrat, se arată convins că nu avem o problemă cu pașaportizarea alegătorilor. „R. Moldova în general este printre lideri la capitolul proceduri de documentare a tehnologiei informaționale. Multe țări din Europa vin la noi ca să acumuleze experiență în ceea ce ține de documentarea populației.”

În schimb, deputata PCRM, Inna Șupac, propune ca această întrebare să fie adresată moldovenilor din străinătate. „Dacă cetățenii, care locuiesc în alte state, consideră că este o problemă, înseamnă că trebuie să fie rezolvată de către instituțiile de stat, dar nu de către candidații din circumscripție”, a opinat comunista.

CEC: „Doar 58 de mii de cetățeni au pașapoarte valabile”

Contactată de TIMPUL, Alina Russu, președintele CEC, a afirmat că problema pașaportizării este un fals. „A face declarații că peste 500 de mii de cetățeni care domiciliază peste hotare nu au pașapoarte valabile e puțin spus. Nu că este un fals, dar este o inducere în eroare a cetățenilor, pentru că datele statistice, care au fost puse la dispoziția noastră, inclusiv de către Agenția Servicii Publice arată că doar puțin peste 58 de mii de cetățeni au pașapoarte cu termen expirat. Și aici vă rog să atrageți atenția că este vorba atât despre cetățenii care domiciliază în țară, cât și despre cei care domiciliază peste hotare”, a subliniat Alina Russu.

Dintre cele șase partide înregistrate până astăzi în cursa electorală, numai reprezentanții Partidului „Șor” s-au eschivat deocamdată să discute despre problema pașaportizării cetățenilor din diasporă. Reprezentanți ai serviciului de presă ai formațiunii ne-au spus că vor pregăti un răspuns, pe care încă nu l-am primit.

Un articol de: Mihaela Culcinschi Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 17:59

analiză economică Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Criza prin care trece Republica Moldova are un impact major asupra economiei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 16:57

BRAVO DODON! BRAVO CHICU! Cel mai mare număr de cazuri active, de la începutul pandemiei / Urmează BLAJINII!

BRAVO DODON! BRAVO CHICU! Cel mai mare număr de cazuri active, de la începutul pandemiei / Urmează BLAJINII!

Astăzi în R. Moldova a fost înregistrat cel mai mare număr de cazuri active de la începutul pandemiei.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 14:12

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

Eclipsa de Lună prin penumbră din 5 iunie este a doua de anul acesta și este vizibilă în cea mai mare parte a Europei (inclusiv în România), Africa, Asia, Orientul Apropiat, cea mai mare parte din Australia şi Oceanul Indian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 14:00

O nouă alertă (falsă?) cu bombă la Ambasada Rusiei / Centrul este blocat

O nouă alertă (falsă?) cu bombă la Ambasada Rusiei / Centrul este blocat

Alertă cu bombă la Ambasada Rusiei din Chișinău

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 13:41 de Alecu Reniță

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

Ziua de 5 iunie considerată ziua internaţională a mediului înconjurător nu are încărcătura festivă a sărbătorilor profesionale sau tradiţionale. Nici nu are cum să aibă, fiindcă cele peste 7 miliarde de oameni continuă să perpetueze nepăsarea lor faţă de...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 12:44

video Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentarul cu imagini cutremurătoare de arhivă despre „eliberarea” sovietică la 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial a avut un reach de peste 1 milion de persoane, doar pe rețeaua de socializare (facebook/10tv.md)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 12:31

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Mai mult de 40 de elevi şi membri ai personalului unei şcoli primare din oraşul Wuzhou, din sudul Chinei, au fost răniţi joi într-un atac cu cuţitul, a relatat presa de stat chineză, potrivit DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 12:06

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Igor Dodon îi povestește lui Plahotniuc și Iaralov ce discută cu Putin și Kozak.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 09:44

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

Bogdat Țîrdea (numele din acte al deputatului, dar cunoscut și ca Bogdan Țîrdea) locuiește, împreună cu familia sa, într-un imobil care costă acum, la preț de piață, aproximativ 3 milioane de lei. L-a cumpărat în 2017, când nu era finisat,...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 09:03

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

Tot mai multe voci îndeamnă blocul ACUM să demită repede guvernul Chicu.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 5 Iunie 2020, ora: 09:03

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

În perioada 5-7 iunie și 9-11 iunie va fi sistat traficul rutier pe strada Ion Inculeț. Măsura este luată în legătură cu executarea lucrărilor de reamplasare a pilonilor de energie electrică și telecomunicații, transmite IPN.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 5 Iunie 2020, ora: 08:58

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat în lacul din apropierea satului Zagarancea, raionul Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 5 Iunie 2020, ora: 08:48

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Trei gropi ilegale, tolerate de autoritățile locale Dezastru ecologic în Portul Constanța. Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Mircea Fechet, spune că a găsit în Portul Constanța o rampă unde au fost aruncate de-a lungul anilor zeci de tone de deșeuri...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 08:35

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

„Stați acasă - nu la cimitir”, ne îndeamnă tehnocratul de Pârjolteni, Ion Chicu, pe facebook.com

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 07:43

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a devenit joi a treia ţară din lume ca număr de decese din cauza noului coronavirus, depăşind 34.000 de morţi, în faţa Italiei, după un nou record de morţi înregistraţi în 24 de ore.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 5 Iunie 2020, ora: 07:37

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Este ziua marii eclipse de Luna in Sagetator. N-a mai fost una asemanatoare din 2010-2013. Esti Gemeni sau Sagetator? Ai nevoie de actiuni curajoase. Echilibrul se poate pierde usor. Insa toate zodiile se pot simti pe taram nesigur. Mercur si Uranus au idei briliante si te ajuta pe alocuri.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 5 Iunie 2020, ora: 06:42

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 5 Iunie 2020, ora: 03:53

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Uşor de preparat, checul cu ciocolată şi frişcă este un desert excelent care va fi apreciat de întreaga familie în special de iubitorii de ciocolată.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 5 Iunie 2020, ora: 03:46

Important pentru sănătate: Alimentele care reglează nivelul acidului uric şi ţin alte boli la distanţă

Important pentru sănătate: Alimentele care reglează nivelul acidului uric şi ţin alte boli la distanţă

Acidul uric este un acid organic, care se găseşte în sânge şi urină, rezultând din arderea proteinelor. Patologia lui este în primul rând dominată de gută. Valorile normale în sânge sunt de 2-5 mg/100 ml ser la adulţi şi între 1-3 mg/100 ml...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 00:41

De ce se teme Rusia: România va deveni citadela unei flote NATO la Marea Neagră, cu sprijinul lui Erdogan

De ce se teme Rusia: România va deveni citadela unei flote NATO la Marea Neagră, cu sprijinul lui Erdogan

Statele Unite sunt în căutarea unei noi baze la Marea Neagră pentru a putea exercita o presiune cât mai mare asupra Rusiei în regiune. Dorința Occidentului de a controla zona strategică a strâmtorii Bosforului și Marea Neagră este atât de mare încât...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 5 Iunie 2020, ora: 00:01

(Ne)cuvântul zilei: ALOLINGV

(Ne)cuvântul zilei: ALOLINGV

Se dă startul examenelor de bacalaureat. Mii de candidați, din mediul "alolingv", susţin astăzi, 4 iunie, primul examen din sesiunea de bacalaureat 2019, cel de limbă şi literatură română.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 18:43

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

„Să facem reforme de dragul reformei, că așa le este pe plac unor experți, nu contează că sunt nemți sau români... Noi trebuie să vedem care este interesul nostru național. Eu sunt de acord cu reforma APL, ea este necesară, dar sunt categoric împotriva reformei de...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)