Astăzi 22 Octombrie 2019, Marţi - Ultima actualizare la 21 Octombrie 2019
Abonamente

Actualitate 25 Ianuarie 2019, ora 07:14    Din editia print

Pașaportizarea cetățenilor din diasporă – o problemă nerezolvată sau inexistentă?

Marime Font

Unii concurenți electorali solicită Guvernului și CEC să permită moldovenilor din străinătate să voteze cu pașapoartele expirate

Circa jumătate de milion de moldoveni ar avea pașapoartele expirate, iar din această cauză riscă să nu poată vota. Totodată, o parte semnificativă a cetățenilor R. Moldova din diasporă nu-și va putea exercita dreptul la vot din același motiv, pentru că aceștia se folosesc deja doar de pașapoartele românești sau străine. Despre aceasta au anunțat în ultima săptămână mai multe partide și candidați înscriși în cursă. Însă Comisia Electorală Centrală dă asigurări că aceste date sunt eronate și că o asemenea problemă nici nu ar exista.

Problema pașaportizării cetățenilor moldoveni de peste hotare, îndeosebi a celor stabiliți peste Ocean, este una mai veche, dă asigurări vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, candidat independent pe circumscripția uninominală nr. 51, SUA și Canada. Încă acum un an, el a solicitat Guvernului să ia măsuri în această privință. „Cei din Europa de Vest sau de Est vin mai des acasă și, atunci când le expiră pașapoartele, pot să le reînnoiască mai ușor. Din cauză că distanțele sunt mari, până la Washington nu e simplu să călătorești pe coasta de Vest sau în altă parte a Americii, ca să-ți faci un pașaport. Am solicitat guvernului să vină mai aproape de cetățeni, să se deplaseze ei. Consulul se deplasa, dar o singură persoană nu reușea prea mult și atunci s-a mobilizat o echipă care să vină în întâmpinarea cetățenilor”, afirma, în 2018, Valeriu Ghilețchi.


Ulterior, el a depus și un amendament la Legea Bugetului de Stat pentru 2018, solicitând să fie alocate 2 mln de lei pentru soluționarea acestei probleme. „Dacă nu greșesc, Guvernul a acceptat atunci 900 de mii să fie la buget, când am făcut această propunere”, a menționat vicespicherul pentru TIMPUL.

Ghilețchi: „Oricât de mare ar fi efortul, până la alegeri nu-i poți pașaportiza pe toți”

Însă în acest an, după ce a decis să participe în cursa electorală, s-a trezit și el acuzat de faptul că nu a rezolvat problema în cauză. „Am observat că unele persoane preocupate „sincer” de problemele cu care se confruntă diaspora m-au învinuit fără temei de soluționarea problemei pașaportizării cetățenilor noștri aflați peste ocean. În primul rând, nu am călătorit și nu călătoresc cu persoane de la Agenția Servicii Publice. ASP comunică direct cu reprezentanții diasporei privind organizarea acestui proces. În al doilea rând, am fost preocupat de problema pașaportizării cetățenilor noștri, inclusiv a copiilor născuți peste hotare, cu mult înainte de a mă lansa în această campanie electorală”, a scris Ghilețchi acum o săptămână pe o rețea de socializare.

Întrebat dacă o astfel de problemă ar putea fi soluționată până la alegeri, candidatul s-a dat cu părerea că acest lucru e aproape imposibil, din cauza că nu există destule resurse și acest proces necesită mai mult timp. „Oricât de mare ar fi efortul, până la alegeri nu-i poți pașaportiza pe toți. Eu sunt determinat să solicit Guvernului să continue procesul și după aceste alegeri, care vor trece, dar mulți cetățeni se vor confrunta în continuare cu această problemă”, a precizat Valeriu Ghilețchi.

ACUM: „Numărul cetățenilor cu pașapoarte expirate depășește 500 de mii”

La rândul lor, reprezentanții Blocului ACUM au trimis o solicitare la Comisia Electorală Centrală (CEC), solicitând instituției să adopte de urgență o hotărâre prin care să le permită cetățenilor R. Moldova să voteze cu pașapoarte expirate. Potrivit Maiei Sandu, încă înainte de alegerile prezidențiale din 2016, peste 400 de mii de cetățeni ai R. Moldova aveau pașapoarte expirate, iar calculele Blocului ACUM arată că astăzi numărul acestora „cu siguranță depășește 500 de mii”. „În lipsa unei astfel de hotărâri, caracterul liber și corect al scrutinului din 24 februarie 2019 va fi afectat iremediabil, iar recunoaşterea alegerilor de către comunitatea internaţională devine tot mai improbabilă”, se arată în solicitarea depusă la CEC.

Și Partidul Liberal solicită ca cetățenii din afara R. Moldova să poată vota în baza buletinului de identitate sau a pașaportului expirat, dar și să fie deschise o sută de secții de votare suplimentare pentru diasporă. Vasile Calmațui, candidatul PL pe circumscripția uninominală nr. 50, Europa de Vest, stabilit de aproape două decenii la Paris, a explicat într-o conferință de presă, organizată la Chișinău, că unii cetățeni, care au pașapoarte românești, călătoresc cu acestea și nu-și reînnoiesc documentele moldovenești. „Cei care au pașapoartele expirate nu mai văd rostul să achite bani pentru a reînnoi pașapoartele moldovenești. Este un pericol, pentru că acești oameni circulă cu pașapoarte românești și în așa mod nu vor putea vota. Mă adresez tuturor concurenților politici să facă presiune asupra Guvernării, pentru a permite celor din diasporă să voteze cu pașapoartele expirate. Amintesc că s-a putut vota cu pașaportul expirat în 2009, în 2010, în 2014 și în 2016. Însă acum în lege nu scrie că s-ar putea vota cu pașaportul expirat”, a declarat Calmațui.

PDM: „R. Moldova este lider la capitolul proceduri de documentare”

TIMPUL a solicitat și părerea altor concurenți electorali cu privire la problema pașaportizării moldovenilor din țară și de peste hotare. Liderul Mișcării Populare „Antimafie”, Sergiu Mocanu, consideră că astfel actuala guvernare creează impedimente, pentru ca diaspora să nu poată participa la scrutinul din 24 februarie. „Noi, ca partid politic, am văzut cum a fost îngrădit dreptul cetățenilor de peste hotare să participe la aceste alegeri. Noi nu am putut să înscriem 15 colegi de ai noștri în lista electorală, din motiv că vor fi cheltuieli prea mari. Acum o parte din ei nu vor participa nici la vot, pentru că mulți nu au un act valabil. Asta a vrut guvernarea și asta a făcut”, a adăugat Mocanu. Și în opinia sa, singura cale de soluționare a acestei probleme ar fi permisiunea CEC pentru votul cu pașapoartele expirate.

De cealaltă parte, Sergiu Sârbu, candidat pe lista națională a Partidului Democrat, se arată convins că nu avem o problemă cu pașaportizarea alegătorilor. „R. Moldova în general este printre lideri la capitolul proceduri de documentare a tehnologiei informaționale. Multe țări din Europa vin la noi ca să acumuleze experiență în ceea ce ține de documentarea populației.”

În schimb, deputata PCRM, Inna Șupac, propune ca această întrebare să fie adresată moldovenilor din străinătate. „Dacă cetățenii, care locuiesc în alte state, consideră că este o problemă, înseamnă că trebuie să fie rezolvată de către instituțiile de stat, dar nu de către candidații din circumscripție”, a opinat comunista.

CEC: „Doar 58 de mii de cetățeni au pașapoarte valabile”

Contactată de TIMPUL, Alina Russu, președintele CEC, a afirmat că problema pașaportizării este un fals. „A face declarații că peste 500 de mii de cetățeni care domiciliază peste hotare nu au pașapoarte valabile e puțin spus. Nu că este un fals, dar este o inducere în eroare a cetățenilor, pentru că datele statistice, care au fost puse la dispoziția noastră, inclusiv de către Agenția Servicii Publice arată că doar puțin peste 58 de mii de cetățeni au pașapoarte cu termen expirat. Și aici vă rog să atrageți atenția că este vorba atât despre cetățenii care domiciliază în țară, cât și despre cei care domiciliază peste hotare”, a subliniat Alina Russu.

Dintre cele șase partide înregistrate până astăzi în cursa electorală, numai reprezentanții Partidului „Șor” s-au eschivat deocamdată să discute despre problema pașaportizării cetățenilor din diasporă. Reprezentanți ai serviciului de presă ai formațiunii ne-au spus că vor pregăti un răspuns, pe care încă nu l-am primit.

Un articol de: Mihaela Culcinschi Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 20:17

Соловьев попал в Книгу рекордов Гиннесса

Соловьев попал в Книгу рекордов Гиннесса

Телеведущего Владимира Соловьева внесли в Книгу рекордов Гиннесса, говорится на официальном сайте организации. Отмечается, что журналист побил рекорд по самому...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 18:54

Cazul pădurarului ucis în Maramureș a ajuns la BBC. Ce relatează postul public de televiziune de la Londra

Cazul pădurarului ucis în Maramureș a ajuns la BBC. Ce relatează postul public de televiziune de la Londra

BBC relatează că Liviu Pop avea trei copii și că ar fi al șaselea pădurar ucis în ultimii ani. Cazul lui Liviu Pop, pădurarul din Maramureș ucis săptămâna trecută, a ajuns în presa internațională. BBC, televiziunea publică din Marea Britanie, relatează,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 18:17

Ion Ceban este candidatul care a obținut cele mai multe voturi în toate cele cinci sectoare ale capitalei

Ion Ceban este candidatul care a obținut cele mai multe voturi în toate cele cinci sectoare ale capitalei

Ion Ceban este candidatul care a obținut cele mai multe voturi în toate cele cinci sectoare ale capitalei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 15:06

Liderii UNIONIȘTI din R. Moldova sunt chemați la un CONGRES de către câștigătorul nr.3: „Suntem gata să facem un Congres pentru a FUZIONA într-un singur partid”

Liderii UNIONIȘTI din R. Moldova sunt chemați la un CONGRES de către câștigătorul nr.3: „Suntem gata să facem un Congres pentru a FUZIONA într-un singur partid”

Liderul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, cheamă reprezentanții partidelor unioniste din R. Moldova, inclusiv pe liderii acestora, la un Congres al Unioniștilor, în cadrul căruia să fie puse bazele unei formațiuni politice puternice, care să obțină victorii în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 15:05

Ion Tăbârță: Optimismul PSRM a fost supraestimat. Căderea Partidului Democrat nu este chiar atât de mare cât s-a așteptat

Ion Tăbârță: Optimismul PSRM a fost supraestimat. Căderea Partidului Democrat nu este chiar atât de mare cât s-a așteptat

La alegerile locale generale de ieri, voturile au fost divizate pe criterii geopolitice și etnice, consideră unii analiști politici de la Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 14:27

Nu se mai poartă fondul de ten ziua! Cum să ai o piele perfectă fără machiaj!

Nu se mai poartă fondul de ten ziua! Cum să ai o piele perfectă fără machiaj!

Frumusețea unei femei este foarte importantă, tocmai de aceea ea face tot ceea ce se poate pentru a o menține. Fie că alege să meargă periodic la saloane, să încerce tratamente costisitoare sau pur și simplu să urmeze un ritual propriu, femeia se simte bine atunci când știe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 13:49

Tipul care a falsificat lucrările unor artiști faimoși timp de zeci de ani / VIDEO

Tipul care a falsificat lucrările unor artiști faimoși timp de zeci de ani / VIDEO

 Ken Perenyi știe cum stă treaba cu falsificatul lucrărilor de artă. A făcut-o timp de 30 de ani. Iar acum și-o asumă complet.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 13:34

Primul stat american care interzice produsele din blană

Primul stat american care interzice produsele din blană

California a devenit primul stat american care interzice procesarea şi vânzarea produselor din blana animalelor, potrivit unui proiect de lege semnat recent de guvernatorul Gavin Newsom. Rezidenţii nu vor mai avea dreptul de a comercializa sau confecţiona haine, pantofi sau poşete...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 13:30

Invazie de gândaci urât mirositori în Chișinău

Invazie de gândaci urât mirositori în Chișinău

Ploșnița cerealelor sau gândacul puturos marmorat (Halyomorpha Halys), o insectă originară din Asia de Est, a invadat de câțiva ani orașele europene, iar pe măsură ce se apropie iarna aceasta încearcă să se strecoare în case și să se pună la adăpost....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 13:20

36 de șoferi au urcat la volan în stare de ebrietate, iar 880 au circulat cu viteză excesivă pe drumurile din țară, în zilele de weekend

36 de șoferi au urcat la volan în stare de ebrietate, iar 880 au circulat cu viteză excesivă pe drumurile din țară, în zilele de weekend

În perioada 18 – 20 octombrie 2019, inspectorii de patrulare implicați la supravegherea circulației rutiere au depistat peste 1.400 de încălcări ale regulamentului circulației rutiere. Astfel, în pofida accidentelor tragice petrecute și a campaniilor de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 13:15

Ce mesaje au transmis Igor Dodon și Maia Sandu referitor la desfășurarea alegerilor locale generale

Ce mesaje au transmis Igor Dodon și Maia Sandu referitor la desfășurarea alegerilor locale generale

Președintele Igor Dodon și premierul Maia Sandu au remarcat desfășurarea corectă a alegerilor locale generale, în mesaje transmise prin intermediul rețelelor de socializare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 13:03

VIDEO // Ion Ceban: Respectăm votul chișinăuienilor și credem că majoritatea din cei votați trebuie să fie implicați în administrarea orașului, și avem ofertă pentru fiecare

VIDEO // Ion Ceban: Respectăm votul chișinăuienilor și credem că majoritatea din cei votați trebuie să fie implicați în administrarea orașului, și avem ofertă pentru fiecare

Blocul ACUM ar putea deţine două fotolii de viceprimar de Chişinău, oferite de noul edil al capitalei. Declaraţia aparţine candidatului la funcţia de primar Ion Ceban, care a obţinut cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor locale din 20 octombrie. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 12:28

Dionis Cenușă: Victoria Partidului Shor in Orhei si cea a lui Usatîi din primul tur reprezinta un esec al partidelor de la guvernare

Dionis Cenușă: Victoria Partidului Shor in Orhei si cea a lui Usatîi din primul tur reprezinta un esec al partidelor de la guvernare

 Victoria candidatului Partidului Shor in Orhei si cea a lui Usatii din primul tur reprezinta un esec al partidelor de la guvernare de a cuceri discursul public in unele regiuni vulnerabile la coruptie si populism politic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 12:26

Cât de mult să te plimbi ca să slăbești?

Cât de mult să te plimbi ca să slăbești?

Ce mananci este doar o parte din ecutatia slabirii. Doar dieta nu ajuta la pierderea kilogramelor in plus, asa ca – daca nu faci si ceva miscare – eforturile tale vor fi in zadar. Cura de slabire este un intreg proces care incepe cu o dieta adecvata, consolidata cu miscare si un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 12:24

Cum să ții herpesul sub control cu remedii naturale

Cum să ții herpesul sub control cu remedii naturale

Herpesul se poate activa oricand odata de a intrat in organismul virusul care il produce. El ramane in stare “latenta” in celulele nervoase, pana cand ceva (stres, oboseala, expunere la soare etc.) il “trezeste. Cercetatorii au descoperit ca unele alimente contribuie la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 12:21

4 tipuri de vampiri energetici și cum să te ferești de ei

4 tipuri de vampiri energetici și cum să te ferești de ei

Orice poate fi victima unui vampir energetic. Exista oameni care te fac sa te simti anxios, suparat, sa intri in defesiva dupa ce te-ai intalnit cu ei. Astfel de persoane pot fi intalnite peste tot si pot juca roluri diferite. Poate fi verisorul enervant, un coleg care ii trateaza pe toti de sus,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 11:38

Cine sunt candidaţii care pretind la funcţia de Procuror General

Cine sunt candidaţii care pretind la funcţia de Procuror General

20 de persoane pretind la funcţia de procuror general. Mai jos vă prezentăm lista candidaţilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 11:26

PSRM, ACUM și PD s-au clasat pe primele locuri la votul pentru consiliile raionale și municipale

PSRM, ACUM și PD s-au clasat pe primele locuri la votul pentru consiliile raionale și municipale

 Partidul Socialiștilor, blocul ACUM și Partidul Democrat rămân cele mai puternice forțe politice, arată votul politic din alegerile locale de duminică. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 10:19

Pluralism găgăuz / Candidatul PSRM câștigă alegerile din mun. Comrat cu 94,58%

Pluralism găgăuz / Candidatul PSRM câștigă alegerile din mun. Comrat cu 94,58%

În 2015, Anastasov a câștigat primăria Comrat fiind candidatul Partidului Nostru. A acumulat atunci 55%

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 09:30

Fructul-minune pe care majoritatea îl ocolesc. Ajută inima, ficatul şi pancreasul

Fructul-minune pe care majoritatea îl ocolesc. Ajută inima, ficatul şi pancreasul

Un fruct pe care românii îl mănâncă rar sau chiar îl evită are o mulţime de beneficii pentru sănătate. Denumite popular şi „merele de aur", gutuile, fructele specifice acestui sezon, sunt recunoscute pentru proprietăţile lor în medicina...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)