Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 09:46
Abonamente

Opinii & Editoriale 20 Iunie 2018, ora 07:08

Marime Font

Păcate mari și mici

Am vorbit despre păcate veniale, de moarte, strigătoare la cer, capitale - despre toate posibilele clasificări ale lor, însă există o clasificare, din punctul meu de vedere, mai importantă decât toate.

 
 
 

Și mă refer acum la motorul care pune în acțiune păcatul. Unele ce i le putem atribui lui Adam, altele lui Lucifer.Ori, după cum știm, păcatul lui Lucifer e de neiertat. Dacă Adam a greșit din slăbiciune, din poftă, Lucifer a păcătuit din răutate. Iar această deosebire între păcate o vedem deseori la noi.

Păcătuim din slăbiciunea firii noastre căzute sau păcătuim din răutate, din invidie și ură? E o mare deosebire cred între aceste două tipuri de a ceda în fața unui păcat. Dar, înainte să ne amăgim și să credem că ridicarea lui Adam de către Iisus ne poate salva, să ne amintim că Iisus ne cere să nu mai păcătuim, în general.Dar, din nefericire pentru noi, suntem departe de sfințenie și avem - prin mila lui Dumnezeu - șansa de a ne curăța de păcatele pe care nu ne putem opri să nu le comitem. Și atunci cred că aici apare o diferențiere esențială. Fiindcă de multe ori, în cazul păcatului comis din poftă și slăbiciune, pocăința apare imediat după. Nici nu cădem bine, că ne și pare rău. Ca să dau un exemplu simplu: câți dintre noi nu pățesc în post să mănânce de dulce și imediat după să își spună: nici nu a fost atât de bun, mai bine mă abțineam.

Păcatele răutății însă, chiar și atunci când ni le vedem, nu vin cu regrete. Pentru că omul, cu mintea clară a ales să facă un rău. Și dacă din voință l-a făcut, nu din slăbiciune, nu are cum să apară părerea de rău. E nevoie, în cazul acestor păcate, ca omul să se schimbe radical. E nevoie de ceea ce teologia morală numește metanoia: schimbarea minții, de trecerea la un om nou cu totul, unul care să vadă păcatele lui de dinainte străine de el.

Să ajungă la o schimbare atât de mare încât singur să se întrebe cum de a putut să facă astfel de lucruri.
Și atunci, pentru acest tip de păcate, există o singură luptă. Până în momentul în care virtutea schimbă simțirea omului, el poate lupta rațional.
Conștient de ceea ce ar putea face și ar vrea să facă, el trebuie să își impună să nu săvârșească acel păcat.

Lupta aceasta, din alegere rațională, îl poate ajuta pe omul care vrea să devină un bun creștin, să lucreze cu încetul la nașterea omului nou în adâncul său. Fiindcă acolo unde există voința spre bine, vine întotdeauna ajutorul și întărirea Duhului Sfânt.
Să urmărim cu atenție toate pornirile noastre și să transformăm voința noastră într-un frâu prin care să oprim pornirile noastre spre rău.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md