Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 14:14
Abonamente

Atitudini 29 Aprilie 2014, ora 07:00    Din editia print

Marime Font

Păcate mici?

Nu ştiu de ce ne-am obişnuit să credem că bârfa, flecăreala, minciuna sunt păcate mai mici. Astfel le dăm voie să ne invadeze viaţa. 

 
 
 

Însă ele se aseamănă, aşa cum spunea Evagrie, cu furnica ce ne intră în suflet, iar dacă este bine hrănită se transformă în leu. Ori de vreme ce furnica poate fi uşor răpusă, nu văd cum ne vom lupta mai târziu cu leul.

Bârfa şi flecăreala se nasc din ura faţă de aproapele şi din lene. Fiindcă ai nevoie de ură ca să îl vorbeşti pe altul de rău, însă ai nevoie şi de timp. Partea cea mai urâtă e că nu privim aceste apucături ca pe nişte obiceiuri păcătoase. Deşi ele stau în suflet şi rod ca un vierme tot ce e bun şi luminos. Sfântul Ioan Scărarul spune că putem să nu avem nici un alt păcat, dar judecata aproapelui ne poate pierde sufletul. Fiindcă – spune acelaşi – faptele noastre sunt multe şi rele şi nici dacă ar trăi omul o sută de ani, iar din ochii săi ar curge Iordanul preschimbat în lacrimi, tot nu e suficient ca să se îndrepte înaintea Domnului. Rezistăm ispitei de a păcătui, dar cădem în faţa iubirii aproapelui şi ajungem să păcătuim împotriva aceluia bârfindu-l. Astfel prin acest al doilea păcat, l-am săvârşit şi pe primul.Toţi părinţii şi scriitorii bisericeşti ne atrag atenţia că în păcatul pe care îl vom judeca la altul, în acela vom cădea. Noi luăm cu uşurinţă aceste cuvinte, dar ele sunt adevărate. Să luăm aminte, să ne gândim la cele pe care condamnându-le am ajuns să le trăim.

„Mânia şi bârfeala ţin de ura faţă de aproapele, spune părintele Stăniloae – flecăreală, de lene; iar minciuna, când nu e bârfirea altuia, e scuză a lenei proprii, sau laudă de sine, cum poate fi pe de altă parte şi flecăreala.” Sfântul Ioan Scărarul le consideră şi mai rele: bârfeala e puiul urii, fiindcă ea făţăreşte iubirea. Şi insistă pe prostul nostru obicei de a mai şi susţine că spunem acele lucruri rele împotriva aproapelui din dragoste pentru el. De aceea ne spune că atunci când cineva care lipseşte e vorbit de rău de o persoană prezentă, să îi cerem celui care bârfeşte să tacă.

Deşi, am văzut din experienţă, că şi o astfel de încercare poate aduce asupra noastră furia aproapelui: şi anume a aceluia căruia îi cerem să tacă. Dar, vom spune şi vom face cum ne-a învăţat Mântuitorul: „Când veţi face toate cele poruncite vouă, să ziceţi: Suntem slugi netrebnice, pentru că am făcut ceea ce eram datori să facem.” (Luca 17; 10).

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md