Astăzi 26 Septembrie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 18:15
Abonamente

Internațional 18 Septembrie 2020, ora 06:08

Cine sunt, prin urmare, marii perdanți și câștigători ai „dealului” negociat de Trump?

Marime Font

 

Cine câștigă și cine pierde din ce s-a întâmplat marți în SUA? Și chiar s-a schimbat la Washington istoria, când premierul israelian, Beniamin Netanyahu, a semnat Acordul Abraham împreună cu președintele SUA și cu reprezentanții Bahreinului și Emiratelor?

Schimbări regionale de amploare

”Suntem aici ca să modificăm cursul istoriei”, a afirmat textual, la Casa Albă, președintele american, bucurându-se împreună cu liderii de la Ierusalim și ai celor două țări care au încheiat pacea cu statul evreu. În context, șeful statului american a evitat, de această dată, obișnuitele lui exagerări. De care n-a mai avut, la drept vorbind, nevoie.

La urma urmei, Trump a început să modifice acest curs al istoriei cu ani în urmă. Când a schimbat macazul raporturilor superputerii cu Teheranul. Și când l-a lăsat pe ginerele său, Jared Kushner, să reașeze plăcile tectonice ale tratativelor de pace din Orientul Apropiat și Mijlociu.

Loading...


Urmând păcii Israelului cu Egiptul și Iordania, Acordul Abraham ar merita epitetul de istoric chiar și numai pentru că a înmormântat definitiv boicotul arab menit să-i ajute pe palestinieni să-și impună revendicările în Țara Sfântă. Boicot pe care înțelepciunea politică și morală convențională îl credea, eronat, imuabil și etern. Or, înțelegerea implică și aruncarea în aer a altor varii clișee legate de Pământul Făgăduinței și de orașul său al păcii, Ierusalim.

Una din aceste prejudecăți pretindea că mutarea, conform legii, a ambasadei americane la Ierusalim, un demers amânat din acest motiv de predecesorii lui Trump la Casa Albă timp de decenii, ar isca pasămite revolte, proteste și violențe în toate țările arabe și musulmane. Și că ar spori terorismul, fie el islamist sau nu, exportându-l în vest.

Acordul Abraham nu îngroapă doar această prejudecată. Distruge și alte idei, principii și concepții considerate multă vreme sacrosancte în gândirea politică privind Orientul Mijlociu.

Una din aceste prejudecăți i-a determinat pe politicienii occidentali să favorizeze împăciuitorismul în raporturile nu doar cu Rusia și China comunistă, ci și cu alte sângeroase tiranii cu mari ambiții, între care cea fundamentalistă, islamistă, a ayatolahilor iranieni.

Or, pe lângă intenționata cumetrie a lui Donald Trump, unul din nașii involuntari ai celor două păci israeliano-arabe încheiate marți la Washington, e, în mod cert, Iranul șiit. Ale cărui ambiții de putere nucleară, totalitară și globală a sfârșit prin a-i speria pe arabii suniți în așa un hal, încât nici turcii nu i-au mai putut calma. În frunte cu saudiții, arabii s-au refugiat, deci, în brațele SUA și la pieptul normalizării raporturilor cu o putere regională masiv amenințată, la rândul ei, de Iran și de aliații lui, între care Turcia și Frăția Musulmană, care domină la Ankara, în Qatar, sau la Tripoli.

Marii perdanți regionali

Cine sunt, prin urmare, marii perdanți și câștigători ai "dealului" negociat de Trump?

Acordul ar documenta ”un dezastru total al conducerii palestiniene”, afirma recent o observatoare de stânga, care conduce reprezentanța fundației ecologiste Heinrich Böll de la Ramallah. ”Nu doar că această conducere n-a reușit să împiedice acest acord, ci nici măcar n-a știut de el până de curând”, se lamenta recent, în context, Bettina Marx.

Jeluirile stângii europene în legătură cu soarta palestinienilor care și-au pierdut, prin încheierea noii înțelegeri arabo-israeliene, cel ”mai important atu” și cea mai ”puternică pârghie” în negocierile cu statul evreu sunt doar parțial îndreptățite.

Realitatea e că palestinienii s-au autoexpus dezastrului. Au mizat decenii la rând pe imobilism, șantaj, revendicări maximaliste și alianțe cu cei mai toxici parteneri posibili, de la Moscova la Teheran și de la Beijing la Ankara. Când n-au obținut ce-au vrut, s-au lăsat cu plăcere ademeniți de dictatori și încurajați de părelnici ”prieteni” împăciuitoriști să opteze pentru ”rezistență”, în fapt pentru violență, fundamentalism, extremism și terorism.

Acordul Abraham le demonstrează dincolo de orice îndoială rezonabilă că liderii lor s-au înșelat grav, de vreme ce, între timp, nu doar că extremismul n-a obținut sperata distrugere a statului evreu, ci și-a văzut dușmanul istoric, Israelul, întărindu-se decisiv. În fața acestui colosal eșec, liderul palestinian Mahmud Abbas va continua o vreme să refuze să admită realitatea, reiterând vechile mantre. De pildă, că ”nu va fi pace până ce nu li se va da palestinienilor un stat propriu, cu Ierusalimul răsăritean în chip de capitală”. Or, realitățile sfârșesc prin a bate orice orbire ideologică.

Câștigătorii globali

Între marii ganianți ai acordului nu sunt doar arabii din Golf și statul evreu, care, cu petrodolarii emiratelor și cu tehnologia israeliană, vor putea de acum încolo să demareze cooperări cu impact major, diversificându-le puternic economiile. Profită pe moment de Acordul Abraham palestinienii, de vreme ce Israelul, concesie făcută Emiratelor, nu va anexa anumite teritorii de pe malul apusean al Iordanului. Apoi industriile militare americană și israeliană, ca și cauza apărării Golfului de pericolul iranian.

Învinge însă, la rigoare, și democrația, de vreme ce statul evreu continuă să fie singura țară realmente democratică din regiune.

Între câștigătorii demersului arabo-israelian de a bate palma în răspăr cu opoziția virulentă a Turciei și Iranului, cu adversitatea abia mascată a Rusiei și Chinei și cu scepticismul pronunțat, dar parțial mascat al europenilor, sunt mult vituperații și demonizații lideri de dreapta, american și israelian. Pare cât se poate de clar acum că, spre deosebire de predecesorul său de stânga, Obama (care l-a luat în temeiul unor deșarte speranțe de viitor), actualul șef al statului american chiar merită Premiul Nobel pentru Pace pentru care s-a văzut recent propus.

Marii înfrânți

Pierd, în schimb, Moscova și Beijingul. După ce și-a văzut relațiile speciale cu Germania pe cale de a se face țăndări de intoxicarea cu Noviciok a lui Navalnîi și de refuzul de a lămuri această tentativă de asasinat, refuz care confirmă suspiciunile planând asupra lui Putin, Kremlinul a greșit iar.

În loc să susțină acordul, plasându-se politic de partea realității, iar moral, de partea bună a istoriei, ministerul rus de externe a difuzat o declarație prea puțin credibilă, potrivit căreia ”stabilitatea în Orientul Mijlociu” ar depinde chipurile de rezolvarea ”chestiei palestiniene”.

Or, dacă demonstrează ceva, înțelegerea cu EAU și Bahrein, căreia i-ar putea urma altele, cu Arabia Saudită și alte țări din regiune, probează tocmai faptul că pacea în regiune nu depinde defel de OEP, de Hamas, de palestinieni, și cu atât mai puțin de iranieni, turci, ruși, ori chinezi. Ci, spus simplu, de americani. Care-și dovedesc capacitatea de a acționa sub Trump ca o veritabilă superputere chiar și în urma inepției politice externe trumpiste, care e îndeplinirea promisiunii electorale republicane de retragere a militarilor americani dislocați în Orientul Mijlociu.

În fine, de pe urma recentrării globului pierd rău ”sistemul nostru jurnalistic monopartid”, apusean, spre a-l relua pe ziaristul american Jacob Siegel, corectitudinea politică și, nu în ultimul rând, Europa. Care, ”dependentă de armonie”, spre a folosi expresia fostului ambasador german la Moscova, și-a plasat mai toate ouăle politice externe în coșul împăciuitorist, pro-iranian și pro-palestinian. Bătrânul Continent, care sub conducerea Angelei Merkel a înregistrat în ultimii cinci ani masive eșecuri, între care și Brexitul și polarizarea internă a Europei, și le vede acum sparte de mult disprețuiții și perpetuu osândiții Trump și Netanyahu și de beneficiile politicilor lor dure, de maximă presiune. Ieșirea ei din diplomaticul con de umbră va presupune recalibrarea din temelii a politicilor externe europene și a relațiilor transatlantice. 

sursa

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Timpul Local 26 Septembrie 2020, ora: 09:22

Fii erou la tine acasă - sortează!

Fii erou la tine acasă - sortează!

În satul Hîrtopul Mare, raionul Criuleni, a apărut o organizație frumoasă de tineri care au scop să îmbunătățească viața consătenilor prin intermediul unei liste ample de proiecte ecologice și sociale. Prima inițiativă a acestor tineri este legată colectarea...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 26 Septembrie 2020, ora: 09:05

Avertisment de la METEO - Temperaturi în scădere și vânt puternic

Avertisment de la METEO - Temperaturi în scădere și vânt puternic

Sâmbătă sunt posibile ploi slabe în sud, iar duminică sunt așteptate ploi cu descărcări electrice în toate regiunile. Un Cod Galben de intensificări ale vântului a fost instituit pentru 26 și 27 septembrie....

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 26 Septembrie 2020, ora: 08:56

Horoscopul zilei de azi SÂMBĂTĂ 26 SEPTEMBRIE 2020. Sună-ți prietenii!

Horoscopul zilei de azi SÂMBĂTĂ 26 SEPTEMBRIE 2020. Sună-ți prietenii!

 Luna se muta din Capricorn in Varsator si iti vei regasi puterea. Daca discutia directa cu cineva nu te-a dus unde trebuie, poate incerci sa schimbi tactica. Pune pe altcineva sa faca treaba. Cum Soarele si Luna fac trigon, acest lucru nu va fi deloc dificil, mai ales daca esti cinstit si...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Septembrie 2020, ora: 08:13

Elveţia desfiinţează soluţia lockdown: „Consecinţele sunt dezastruoase“

Elveţia desfiinţează soluţia lockdown: „Consecinţele sunt dezastruoase“

Cu 238 de morţi raportaţi la milionul de locuitori, Elveţia se află într-o situaţie aproape identică din acest punct de vedere cu România. Doar că la ei se vorbeşte altfel despre combaterea epidemiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Septembrie 2020, ora: 07:54

FoxyCredit a intrat pe piața din România: obiective și avantaje

FoxyCredit a intrat pe piața din România: obiective și avantaje

În iulie 2020, libertatea.ro a scris despre site-ul FoxyCredit. A fost menționat faptul că serviciul a început să funcționeze și în România. Analiștii și specialiștii în finanțe ai site-ului au pregătit deja 7 recenzii complete ale IFN-urilor locale. Prin...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Septembrie 2020, ora: 07:52

Tragedie în Ucraina: Un avion al armatei s-a prăbușit. Sunt cel puțin 22 de morți

Tragedie în Ucraina: Un avion al armatei s-a prăbușit. Sunt cel puțin 22 de morți

Un avion de transport al armatei ucrainene s-a prăbușit vineri seară în regiunea Harkov din estul țării. Accidentul s-a soldat cu 22 de morți și doi răniți grav, au declarat forțele aeriene naționale într-un comunicat de presă.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 26 Septembrie 2020, ora: 01:16

Dintre toate lucrurile pe care le cunoaştem în Univers creierul uman este cel mai complex: conţine peste 100 de miliarde de neuroni, mai mult decât numărul stelelor din Calea Lactee.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Septembrie 2020, ora: 00:59

Fără comentarii: Dimitrie Cantemir despre islam

Fără comentarii: Dimitrie Cantemir despre islam

Din Precuvântarea la Sistemul sau întocmirea religiei Muhammedane:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Septembrie 2020, ora: 17:33

Alexandru Tănase Reforma justiției: între ineptocrație și demagogie

Reforma justiției: între ineptocrație și demagogie

Parcurgem cu toții timpuri stranii, marcate de o involuție dramatică a valorilor, fapt care afectează fiecare aspect al existenței noastre. Această involuție,  a dat naștere relativ recent în limbajul sociologic și politologic anglo-saxon, unui termen nou, cel de...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 25 Septembrie 2020, ora: 15:32

VIDEO Un deputat din Argentina a început să-i sărute sânii soției în timpul sesiunii online a parlamentului

VIDEO Un deputat din Argentina a început să-i sărute sânii soției în timpul sesiunii online a parlamentului

Un deputat argentinian a fost suspendat joi pentru că, în timpul unei sesiuni parlamentare prin videoconferinţă, a apărut într-o postură indecentă alături de soţia sa, începând la un moment dat să-i sărute sânii. Videoclipul cu scena respectivă a devenit...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 25 Septembrie 2020, ora: 15:23

Nepotul lui Pablo Escobar a găsit 18 MILIOANE de dolari ascunşi în peretele unui apartament

Nepotul lui Pablo Escobar a găsit 18 MILIOANE de dolari ascunşi în peretele unui apartament

 Nicolas Escobar a afirmat că o „viziune” i-a spus exact unde să caute banii în apartamentul din Medellin, relatează presa locală, potrivit Tvr.ro. Nicolas Escobar, nepotul lui Pablo Escobar, a declarat presei columbiene că nu a fost prima dată când a găsit...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 25 Septembrie 2020, ora: 15:14

Horoscopul zilei de azi VINERI 25 SEPTEMBRIE 2020. Cine este adversarul tău?

Horoscopul zilei de azi VINERI 25 SEPTEMBRIE 2020. Cine este adversarul tău?

 Luna este inca in Capricorn, iar impreuna cu Jupiter, Neptun, Pluto si Saturn, iti dau puterea sa iti urmaresti obiectivele. Te simti ca un luptator Kung Fu: puternic, autoritar. Dar cine este adversarul tau?

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 25 Septembrie 2020, ora: 15:10

Cea mai sănătoasă REȚETĂ de pastă de roșii. Câtă sare trebuie să pui, de fapt

Cea mai sănătoasă REȚETĂ de pastă de roșii. Câtă sare trebuie să pui, de fapt

 Pasta de roșii este aproape nelipsită din gastronomia românească. Însă, dacă vrei să te bucuri de aroma curată, nemodificată de ingrediente adăugate în timpul fabricării în masă, trebuie să renunți la varianta din magazine. Cea mai sănătoasă rețetă...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 25 Septembrie 2020, ora: 15:07

Putin i-ar fi spus lui Macron că Navalnîi s-a otrăvit singur cu otrava militară numită noviciok

Putin i-ar fi spus lui Macron că Navalnîi s-a otrăvit singur cu otrava militară numită noviciok

 Vladimir Putin i-ar fi spus lui Emmanuel Macron, în cadrul unei conversații telefonice recente, că opozantul rus Alexei Navalnîi s-ar fi otrăvit singur cu noviciok, scrie The Moscow Times.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 25 Septembrie 2020, ora: 14:56

Incendiu la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău. Ministrul român al Culturii: Vom căuta să oferim ajutor

Incendiu la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău. Ministrul român al Culturii: Vom căuta să oferim ajutor

 Un incendiu produs joi la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău a afectat o suprafaţă de aproximativ 3.500 de metri pătraţi, iar clădirea simbol a capitalei Moldovei este închisă pentru o perioadă nedeterminată, a anunţat vineri Ministerul...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 25 Septembrie 2020, ora: 14:39

VIDEO Atac cu cuțitul lângă vechea redacție Charlie Hebdo: Patru persoane au fost rănite, două ar fi jurnaliști. Un suspect a fost reținut

VIDEO Atac cu cuțitul lângă vechea redacție Charlie Hebdo: Patru persoane au fost rănite, două ar fi jurnaliști. Un suspect a fost reținut

 Un atac cu armă albă a avut loc vineri dimineață în apropierea vechii redacții Charlie Hebdo, patru persoane fiind rănite, dintre care una ar fi în stare gravă, transmite BFMTV. Un suspect a fost reținut de poliție.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 24 Septembrie 2020, ora: 15:02

FOTO / INCENDIUL de la Filarmonică ia AMPLOARE. A căzut tavanul sălii principale. Pompierii continuă să lupte cu flăcările

FOTO / INCENDIUL de la Filarmonică ia AMPLOARE. A căzut tavanul sălii principale. Pompierii continuă să lupte cu flăcările

Incendiul de la Filarmonica Națională ia amploare. Potrivit informațiilor, a căzut tavanul de la sala principală a Filarmonicii, iar pompierii au fost retraşi de pe acoperişul clădirii, fiind pericol pentru viaţa lor. Deocamdată, incendiul nu a fost localizat, intervenţia este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 09:33

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși, suspectați că s-au implicat în acțiuni de spionaj. Aceștia căutau informații clasificate despre planurile de modernizare a armatei bulgare și despre întreținerea echipamentelor militare

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși, suspectați că s-au implicat în acțiuni de spionaj. Aceștia căutau informații clasificate despre planurile de modernizare a armatei bulgare și despre întreținerea echipamentelor militare

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși pe care procurorii îi suspectează că au fost implicați în acțiuni de spionaj. Cei doi diplomați ruși au fost somați să părăsească Bulgaria în 72 de ore, a declarat miercuri ministerul de externe, conform Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 24 Septembrie 2020, ora: 08:38

Publicaţia Charlie Hebdo, ameninţată din nou de Al Qaida: media franceze lansează un apel la mobilizare

Publicaţia Charlie Hebdo, ameninţată din nou de Al Qaida: media franceze lansează un apel la mobilizare

 O sută de mass-media publică miercuri în Franţa o scrisoare deschisă în care lansează un apel la mobilizare în favoarea libertăţii de expresie în sprijinul săptămânalului Charlie Hebdo, care a fost ameninţat din nou de Al Qaida după retipărirea...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 24 Septembrie 2020, ora: 08:03

Filat ar fi furat 100 de milioane de euro; „O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și Africa”. „Plahotniuc îi organiza mese cu prieteni în penitenciar și îi trimitea cadouri de Crăciun”

Filat ar fi furat 100 de milioane de euro; „O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și Africa”. „Plahotniuc îi organiza mese cu prieteni în penitenciar și îi trimitea cadouri de Crăciun”

„Filat a furat suma de 100 de milioane de euro din băncile moldovenești cu ajutorul lui Șor. O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și în Africa. O altă parte de bani au fost și în Turcia, însă după câte am înțeles sunt deja...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 07:50

GALERIE FOTO/VIDEO. Bandiții lui Lukașenko i-au bătut și arestat pe protestatarii care au ieșit în stradă împotriva sângerosului dictator

GALERIE FOTO/VIDEO. Bandiții lui Lukașenko i-au bătut și arestat pe protestatarii care au ieșit în stradă împotriva sângerosului dictator

După ce Lukașenko și-a organizat o inaugurație în secret, bielorușii au ieșit din nou în stradă. De această dată forțele de ordine au fost mai agresive decât de obicei.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 24 Septembrie 2020, ora: 07:04

Ce spune cafeaua preferată despre tine

Ce spune cafeaua preferată despre tine

 Chiar daca nu exista cifre oficiale, cafeaua este una dintre cele mai apreciate bauturi din intreaga lume. Cafeaua nu doar ca le ofera oamenilor plusul de energie necesar inceperii unei noi zile de munca, insa dezvaluie o multime de lucruri despre personalitatea celor care o consuma,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 06:13

investigație CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

Separatiștii transnistreni a cumpărat combustibil din UE și l-au introdus în R. Moldova ilegal, fraudând bugetul cu sute de milioane.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 24 Septembrie 2020, ora: 05:00

ISTORIE / TOP 3 victorii ale ARMATEI ROMÂNE

ISTORIE / TOP 3 victorii ale ARMATEI ROMÂNE

De la înfiinţarea statului naţional suveran şi independent România, Armata Română nu s-a implicat în multe conflicte regionale sau internaţionale. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 24 Septembrie 2020, ora: 04:54

Horoscopul zilei de azi JOI 24 SEPTEMBRIE 2020. Cum acționezi acum?

Horoscopul zilei de azi JOI 24 SEPTEMBRIE 2020. Cum acționezi acum?

 Mercur din Balanta face opozitie cu Marte retrograd in Berbec si iti deschide calea catre negociere. Patrarul de Luna in Capricorn iti arata ca o situatie de criza trebuie rezolvata. Cum actionezi?

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)