Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 25 Septembrie 2018
Abonamente

Bună Dimineața 7 Iulie 2017, ora 07:00    Din editia print

Marime Font

„Pacemu” necesar?

În timp ce unii umblă prin casele oamenilor de la sate să le vorbească despre beneficiile Unirii Republicii Moldova cu România, alții informează cetățenii acestui stat despre propaganda rusească, produc emisiuni cu unioniștii din diaspora, realizează știri de la evenimentele uitate de marile trusturi media și încearcă să supraviețuiască ca să informeze obiectiv, la Chișinău apare o emisiune în care dialogul dintre cei doi realizatori are loc concomitent în limba română și în limba rusă.

 
 

Este doar un experiment, este o platformă în care să se regăsească și să se prezinte interesele pentru toate categoriile de populație, indiferent de limba în care le este comod să perceapă informația, spun realizatorii acestei emisiuni.

Să clarificăm lucrurile. Emisiunea este moderată de doi români (moldoveni). Acest experiment nu este în niciun caz bilingvism, ci seamănă mai mult a digloșie, în care unul vorbește într-o limbă și celălalt în alta. De exemplu, această metodă este acceptabilă, dacă vorbim despre practica din Ucraina, unde limba rusă și ucraineană sunt înrudite, respectiv, reciproc inteligibile.În schimb, nu putem afirma același lucru despre limba română și limba rusă vorbită în aceeași emisiune fără a asigura traducerea. Cert este că acest gen de emisiuni nu sunt destinate vorbitorilor de limbă rusă. Un vorbitor de limbă rusă, care nu cunoaște și nu vrea să știe limba română, nu va viziona o emisiune în care se vorbește limba română. Această emisiune este una, la fel cum sunt și au fost altele în limba rusă, destinate românilor (moldoveni) din Republica Moldova menite să înflorească spaţiul mediatic invadat de Rusia și să manipuleze cetățenii acestui stat.

P.S. Îmi cer iertare de la cititori pentru utilizarea sintagmei „Pacemu” necesar (trad. De ce este necesar) în titlul acestui articol, dar este o expresie auzită în cadrul uneia dintre emisiuni, respectiv rodul acestei „consolidări” a societății și „bilingvismului” anunțat.

P.P.S. Stimați cetățeni, elevi, profesori, lingviști, academicieni, scriitori, patrioți, politicieni, cum vi se pare acest experiment?


 

Un articol de: Ana Gabor Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul