Opinii și Editoriale

„Pachetul” lui Dodon şi bătaia de joc a ruşilor

S-a afirmat că documentul este o nouă tentativă a Moscovei de a forţa tranşarea chestiunii transnistrene, pentru a o folosi apoi împotriva Ucrainei. Evident, Kremlinul ar dori o resetare definitivă a raportului de forţe în favoarea sa, prin integrarea Transnistriei în R. Moldova, adică prin înghiţirea de facto a Basarabiei de către regiunea separatistă.

Însă „pachetul comprehensiv” pare a fi o iniţiativă venită doar de la Chişinău, de la Dodon. Astfel, el le dă de înţeles ruşilor că, spre deosebire de Voronin, ar fi dispus să meargă până la capăt cu federalizarea. Este dovada supremă a fidelităţii faţă de Moscova, în optica lui Dodon. Astfel, el speră să beneficieze de şi mai multă susţinere dacă PSRM va fi la putere sau în eventualitatea unor alegeri parlamentare anticipate. În acest registru se înscriu şi recentele declaraţii ale sale cu privire la reglementarea transnistreană şi şansele de a asigura o „rezolvare rapidă” a acesteia.
Însă Putin nu mai pare dispus să îi acorde lui Dodon susţinerea de mai înainte, după ce PSRM a luat în alegeri doar 35 de mandate din 101. Moscova nu-l mai mângâie pe cap pe „socialistul” de la Sadova, ci îi tot cară scatoalce. Cu doar câteva zile în urmă, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, fiind rugată să comenteze declaraţiile lui Dodon privind soluţionarea rapidă a diferendului transnistrean, a dezavuat aceste declaraţii şi i-a sugerat nepreşedintelui de la Chişinău să facă declaraţii responsabile, nu fabulări. Marţi, 12 martie, au reacţionat şi aşa-zisele autorităţi de la Tiraspol. Pretinsul Minister de Externe din stânga Nistrului a anunţat că urmăreşte cu atenţie declaraţiile preşedintelui „ţării vecine, R. Moldova”. Oamenii Rusiei de la Tiraspol califică declaraţiile lui Dodon drept „nelalocul lor”. Despre „pachetul comprehensiv”, aşa-zişii diplomaţi spun că este distructiv şi reprezintă doar o „compilaţie de fragmente de la autori diferiţi, legate între ele prin ambiţii subiective şi lozinci populiste, ţintind o reacţie pozitivă a actorilor internaţionali”. Pretinsul minister apreciază „orice speculaţie privind un model definitiv de reglementare a relaţiilor dintre R. Moldova şi Transnistria” drept o „tentativă de a deruta partenerii internaţionali, în primul rând participanţii la procesul de negocieri în format 5+2”, cu scopul de a întrerupe munca de negociere în limitele agendelor social-economică şi umanitară.

Evident, era de aşteptat ca autorităţile de la Tiraspol să reacţioneze în acest mod la orice propunere de natură să atingă cadrul politic al statutului regiunii din stânga Nistrului. Însă e important de spus că această reacţie dură a venit de la Tiraspol după ce Maria Zaharova şi-a permis să ironizeze pe seama declaraţiilor lui Dodon. Prin urmare, mesajul ruşilor pentru nepreşedintele de la Chişinău a venit şi de la Moscova, şi de la Tiraspol, şi el este clar: să stea cuminte în banca lui. Sau, în limbajul utilizat chiar de Dodon: să beie ceai şi să nu se diorgăiască.

Or, când eşti un ditamai şef de stat şi eşti insultat într-un asemenea mod, iar tu taci şi nu ai replică, e clar că nu eşti decât un sclav, căruia i se mai aruncă, din când în când, câte un os sub formă de vreo 10-12 KAMAZ-uri. Cu astea o să rămână „socialistul de la Sadova” la finalul „domniei” sale, dar nicidecum cu istoria. Nici măcar cu cea „a Moldovei”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *