Sport

Pagina de istorie: 87 de ani de la primul Campionat Mondial de Fotbal

La primul Campionat Mondial de Fotbal au participat doar patru echipe naționale din Europa: Belgia, Franța, Iugoslavia și România. Restul echipelor nu s-au aventurat să traverseze oceanul. Echipa României a călătorit cu un vapor. Primul Campionat Mondial de Fotbal a fost dominat de echipele din America de Sud.

De altfel, finala competiției a fost disputată de gazdele din Uruguay, care au învins, cu scorul de 4-2, echipa Argentinei. În prezent, Campionatul Mondial de Fotbal a devenit unul dintre cele mai importante evenimente publice de pe planetă.

Campionatul este împărțit în faza preliminariilor și turneul final. Fiecare continent are propriile sale reguli pentru faza preliminariilor. Turneul final este organizat o dată la patru ani. Precedentul turneu final a avut loc în Brazilia, în 2014. Următorul este programat în Rusia, în 2018, iar în 2022 ar urma să aibă loc în Quatar. Echipa națională a României a ratat calificarea la turneul final din Rusia. Performanța maximă a echipei naționale de fotbal a României a fost atinsă în anul 1994, la turneul final găzduit de Statele Unite ale Americii, când fotbaliștii români au ajuns până în sferturile de finală ale competiției.

În total, România a participat până acum la șapte turnee finale. Singura țară care a participat la toate edițiile turneelor finale este Brazilia, țară care are și cel mai mare număr de titluri mondiale: cinci. În decursul istoriei, au existat două trofee acordate câștigătoarelor turneelor finale. Trofeul inițial, din argint placat cu aur, numit Trofeul Jules Rimet, a fost furat din Brazilia și nu a mai fost recuperat niciodată. Actualul trofeu este confecționat din aur de 18 karate și se află în posesia Germaniei, câștigătoarea turneului final din 2014.

 

Sursa: rfi.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *