Astăzi 18 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 17:48
Abonamente

Istorie 21 Septembrie 2017, ora 07:03

Pagina de istorie: Asasinarea lui Armand Călinescu, relatată de regele Carol al II-lea

Marime Font

 
 
 

În ziua de 21 septembrie 1939 s-a scris o pagină neagră în cartea de istorie a României. Este vorba despre asasinarea prim-ministrului de atunci, Armand Călinescu, în Bucureşti, în plină stradă, în miezul zilei. Aflaţi cum relatează evenimentul Regele Carol al II-lea, în jurnalul său, la rubrica Pagina de Istorie.

Asasinarea lui Armand Călinescu este strâns legată de mişcarea legionară din România anilor ’30. După conflictul dintre Nicolae Iorga şi Corneliu Zelea Condreau şi arestarea şi condamnarea la închisoare a liderului legionar, evenimentele au avut loc pe principiul bulgărelui de zăpadă. Violenţele dintre cele două părţi, legionarii şi autortităţile statului român de atunci, au escaladat când Zelea Codreanu şi alţi 13 legionari, printre care se afla şi asasinul lui I.G.Duca, au fost omorâţi, în pădurea din Tâncăbeşti, sub pretextul că ar fi încercat să evadeze. În acea vreme, Armand Călinescu era ministru de Interne. Represiunea împotriva legionarilor i-a adus moartea lui Călinescu, aşa cum s-a întâmplat şi cu I.G. Duca, cu 6 ani mai devreme, dar şi cu istoricul Nicolae Iorga, un an mai târziu, toţi omorâţi de legionari, care considerau că asasinatul politic este o armă legitimă.

Asasinarea lui Armand Călinescu a zguduit societatea românească de atunci. Iată cum a relatat cele petrecute în 21 septembrie 1939, regele Carol al II-lea, în jurnalul său:“După 6 ani, nu mă aşteptam să trebuiesc să însemnez o pagină de sânge în istoria politică a ţării. La ora 14, Călinescu a fost mişeleşte asasinat de o bandă de gardişti. Întorcându-se acasă pe prelungirea Ştirbei Vodă, maşina lui a fost tamponată de o alta din spate şi, în acelaşi timp, i-a ieşit înainte o căruţă care s-a desfăcut în două. Mare imprudenţă, a oprit maşina, şi el, cu agentul său, a voit să se dea jos să vază ce s-a întâmplat şi, în acel moment, asasinii din maşina din spate s-au dat jos şi au tras asupra lui. Au fost omorâţi instantaneu, el şi agentul. Iată faptele”, scria regele Carol al II-lea, în jurnalul său.

Tot el menţiona că legionarii au mers la Casa Radio, au întrerupt emisiunea şi au anunţat pe post că l-au asasinat pe premier. Regele Carol al II-lea mai nota în jurnalul său: “Pierderea aceasta a preşedintelui de Consiliu (n.red. premier), Armand Călinescu, este ireparabilă. N-am găsit la noi în ţară cineva care să fi corespuns mai bine misiunei cu care fusese însărcinat. Pentru mine personal, este o pierdere de neînlocuit. Puteam să fiu liniştit cu el. Era energic, capabil, spirit politic clar, care vedea departe şi lua măsuri potrivite situaţiilor. Pe lângă aceasta, îmi va aduce nesfâşite complicaţii politice, atât interne, cât şi externe. Înlocuirea lui va fi o probemă din cele mai grele şi delicate”, notase regele atunci.

 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 08:04

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României Foto: Mediafax.ro/Afp

1970 - A murit, la doar 28 de ani, Jimi Hendrix, considerat unul dintre cei mai mari chitarişti rock din lume. Stilul său de a cânta la chitara electrică a influenţat majoritatea chitariştilor moderni. În 2003 a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md