Actualitate

Pagina de istorie: Formaţia Noroc, Beatles-ul Uniunii Sovietice

Formația de muzică pop-rock și folk a fost înființată în anul 1967 la Chișinău de către compozitorul Mihai Dolgan. Au fost atât de cunoscuţi şi de iubiţi, încât au fost asemănaţi trupei britanice Beatles. Formaţia a colindat tot cuprinsul imensului spaţiu care se chema cândva Uniunea Sovietică, reuşind să cucerească milioane de ascultători, chiar dacă vorbeau şi cântau româneşte. Au avut turnee în multe ţări ale URSS, iar în 1970 ar fi trebuit să plece într-un turneu în America de Sud, dar trupa a fost desființată fără dreptul de a mai activa în Moldova. Motivele invocate de autorităţile sovietice au fost lipsa disciplinei, absența unei orientări ideologice sănătoase și promovarea unor valori artistice de calitate slabă.

După ce formația a fost desfiinţată, între anii 1971–1975, membrii ei au cântat în diverse alte formaţii din Ucraina și Rusia. În anul 1974 organele de partid din Moldova au permis reorganizarea formației în cadrul filarmonicii, cu numele Contemporanul, denumire sub care formația a activat până în 1985. Din 1985 trupa a revenit la denumirea inițială de Noroc. Concertele pe care trupa moldoveană le făceau, susţineau financiar Filarmonica din Chişinău.

Puţini îşi mai aduc aminte că cel care a scris textul melodiei “De ce plâng chitarele” a fost Efim Crimerman, care în anii ’80 a reuşit să fugă din Moldova şi să devină una dintre vocile de la Radio Europa Liberă. Crimerman a fost suspus unei operaţiuni de ”damnatio memoriae”, adică s-a interzis ca numele său să fie rostit în spaţiul public sau menţionat în presă. El nu a fost niciodată reabilitat în Republica Moldova, nici după dizolvarea Uniunii Sovietice. Cei de la O-zone au adus, voluntar sau nu, un omagiu şi lui Crimerman, prin aducerea în actualitate a operei acestuia. 

rfi.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *