Istorie

Pagina de istorie: Ziua în care Ion Antonescu a spus: “Ostaşi, vă ordon, treceţi Prutul!”

Aliată cu Germania nazistă, armata română trecea Prutul pentru a lupta împotriva armatei sovietice care ocupase cu un an mai devreme Basarabia, Nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţei. Intrarea României în război a fost decisă exclusiv de generalul Ion Antonescu.

În 1941, România se afla într-o situaţie imposibilă: cel mai important aliat tradiţional al său, Franţa, fusese învinsă şi ocupată de Germania nazistă. Alţi aliaţi ai României, precum Polonia, Iugoslavia sau Gercia suferiseră aceeaşi soartă. România pierduse şi ea teritorii importante. Uniunea Sovietică ocupase teritoriul dintre Prut şi Nistru, iar unele voci de la Moscova cereau ocuparea întregii Moldove. De asemenea, România pierduse Transilvania de Nord, ocupată de Ungaria şi Cadrilaterul, luat de Bulgaria.

Fiecare dintre vecinii României dorea noi teritorii româneşti, iar singura mare putere care părea să garanteze graniţele României, era Germania, aliata de până atunci a URSS, Ungariei şi Bulgariei.

În 1941, fürerul Adolf Hitler i-a propus dictatorului român Ion Antonescu să atace împreună Uniunea Sovietică şi a promis restituirea teritoriilor româneşti ocupate în iunie 1940. Ion Antonescu a acceptat, fără să fi avut consimţământul elitei politice româneşti sau măcar pe cel al tânărului Rege Mihai I. Aşa cum mărturisea Regina-mamă Elena a României, familia regală, la fel ca şi restul ţării a aflat de la radio de intrarea României în război.

Participarea României la Cel de-al Doilea Război Mondial a avut mai multe momente importante. Trecerea Prutului a fost salutată cu entuziasm de toţi românii, pentru că eliberarea Basarabiei şi Bucovinei de Nord era una dintre cele mai puternice dorinţe ale românilor. În a doua fază, Armata Română a trecut Nistrul şi s-a implicat în acţiuni militare precum ocuparea Odesei şi peninsula Crimeei. În est, armata română ajunsese să lupte în Munţii Caucaz, în Kuban sau în stepele care despart Europa de Asia.

România a pierdut această bătălie, însă, ca urmare a actului de la 23 august 1944, când Regele Mihai I l-a arestat pe Ion Antonescu, România a ajuns să lupte contra Germaniei şi Ungariei. Astfel, deşi înfrântă, România a reuşit să recupereze măcar o parte a teritoriilor pierdute.

Sursa: Rfi.ro

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *