Actualitate

Palatul Parlamentului, inclus de BBC în topul celor şapte minuni arhitecturale necunoscute ale lumii

Palatul Parlamentului este cu adevărat "o minune necunoscută", potrivit bbc.com.
Construită de dictatorul Nicolae Ceaușescu, "clădirea este atât de mare încât este dificil să faci o fotografie care să o arate la o scală justa", a declarat utilizatorul site-ului Quora Jann Hoke, un avocat care a lucrat în Palatul Parlamentului, la mijlocul anilor 1990.

Construită în 1984, clădirea în stil neoclasic are 12 etaje (cu opt etaje suplimentare underground), însumând 3.100 de camere, în 330.000 de metri pătrați.
Proiectul a costat 3,3 miliarde de euro, dar costurile, de fapt, au fost mult mai mari, bucureștenii pierzând și o parte din oraș, se mai arată pe site-ul BBC.

Pentru a fi construit Palatul Parlamentului, o cincime din centrul Bucureștiului a fost distrus, incluzând multe dintre cartierele sale istorice, peste 30 de biserici și sinagogi și aproximativ 30.000 de locuințe.

"Covoarele cu modele de la nivelul principal, care se întind pe sute de metri pe coridoarele spațioase, au fost țesute în interiorul clădirii, în timpul construcției", a mai spus Hoke. "Să fie țesute în afară și să fie aduse înăuntru nu a fost posibil având în vedere dimensiunea lor", a adăugat acesta.

Din topul celor șapte minuni arhitecturale necunoscute realizat de BBC face parte și Marea Moschee din Djené. Construită în 1907, aceasta este cea mai mare clădire din argilă din lume. De asemenea, este considerată de specialiști ca fiind cea mai mare clădire din spațiul sudano-sahelian, iar în 1988 a fost inclusă pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Derawar Fort din Pakistan, o fortăreață de proporții monumentale, este inclusă, de asemenea, în topul realizat de BBC, alături de Chand Baori din India, o clădire spectaculoasă în trepte, cu 13 etaje.

Stari Most, un pod construit în secolul al XVI-lea în Mostar, Bosnia și Hertegovina, care traversează râul Neretva și leagă cele doua părți ale orașului, este o alta minune arhitecturală necunoscută, la fel ca și Marele Zid din India, care este cel de-al doilea cel mai lung zid din lume, după Marele Zid din China.

Topul este completat de Moscheea Sheikh Lotfollah din Iran, descrisă ca o "capodoperă arhitecturală", construită intre 1603 și 1619.

sursa: incont.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *