Cultură

Palatul Princiar Manuc Bey, inaugurat oficial

Construită în stil renascentist, clădirea lasă impresia unui palat regal, deşi conacul a aparţinut fiului negustorului Manuc Bei. Din schiţele găsite cu greu prin arhive, specialiştii au încercat să reproducă cât mai exact toate încăperile.

„Ne-am străduit să respectăm stilul de epocă în tot ceea ce am făcut și în mare parte ne-a reușit. Aici avem experimente de-ale lui Alexandru Bernardazzi, avem clasică, renaștere italiană, baroco și chiar, spun specialiștii, că sunt elemente orientale”, a declarat directorul Centrului de cultură „Manuc Bey”, Tudor Plăcintă.

Ghidul Palatului Manuc Bei a studiat mult viaţa şi activitatea familiei Manuc Bei, dar şi istoria conacului, pe care o va povesti cu lux de amănunte vizitatorilor.
În procesul de restaurare, Palatul a fost mobilat, furnitura fiind confecţionată şi ea în stil de epocă.

„Mobilierul a fost cumpărat din Italia, adus pe mare prin Odesa, mobilier specific palatelor construite în stil renascentist în secolul al 19-lea”, a spus Silvia Chirilă, ghid.

Autorităţile speră că odată cu deschiderea Palatului, acesta va deveni unul dintre cele mai importante puncte de atracţie turistică ale ţării.

„E o bucurie extraordinară, pentru că a fost o muncă enormă aici. Zăcea efectiv în ruine și iată acum e transformată într-o atracție turistică nemaivăzută și cred că una dintre cele mai importante pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat ministra Culturii, Monica Babuc.

Pentru restaurarea Palatului Manuc Bey s-au cheltuit 2,5 milioane de euro, bani oferiţi de Uniunea Europeană. Uşile Palatului se vor deschide pentru vizitatori abia pe 18 aprilie. O vizită la Palat va costa 50 de lei pentru maturi şi 25 de lei pentru copii.

Sursa: trm.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *