Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la 22 Septembrie 2018
Abonamente

Comentariu 28 Iulie 2014, ora 06:56    Din editia print

Marime Font

Pământul nu e un loc sigur

În săptămâna care a trecut am fost la un festival de poezie în sudul Franței, Vocile Mediteranei. 

 
 
 

Au fost invitați poeți din multe țări și s-au organizat numeroase lecturi. Voi vorbi și despre festival, însă altceva vreau să spun aici.

Dacă cineva reușea să asiste la lecturile poeților putea afla multe despre zona din care vine invitatul. Poeziile despre casă ale poetei Diti Rohen din Israel sau problemele unui arab când ajunge într-un aeroport, unde e acuzat de terorism - poem citit de un palestinian. Bineînțeles că s-a pomenit în timpul lecturilor despre conflictele dintre palestinieni și israeliteni.În cadrul festivalului eu am fost invitatul român care trăiește în Chișinău. Așa că singurele întrebări care mi se adresau atât în calitate de român din România, cât și de român din Moldova - erau legate de politică: și anume cum ne propunem să construim democrația în țara noastră. Evident că nu puteam povesti despre vânătoarea din Pădurea Domnească, despre concesionarea aeroportului din Chișinău sau despre atacurile raider din bănci. Așa că am evitat răspunsurile.

Dar într-o zi am aflat despre avionul malaezian doborât în estul Ucrainei. Cum-necum am simțit că e un monstruos atac, legat direct de mine. Dacă mă opream să povestesc cu cineva, imediat întrebam dacă au auzit despre avionul doborât. Pe adresa mea electronică au venit multe mailuri ce mă anunțau numărul morților, dovezile implicării rușilor și așa mai departe. Vă puteți da seama că poetul din Egipt era cu gândul acasă, cei palestinieni și israeliteni cu gândul spre Gaza, iar eu brusc m-am simțit integrată complet în Blocul de Est.

Nu vreau să îmi imaginez nici o clipă durerea celor rămași în viață, care au avut membri de familie în avion. Ca acei părinți care și-au pierdut deasupra Ucrainei toți cei trei copii (de 8, 10 și 12 ani). E ceva de nedescris. Pentru că atunci când trăiești în Ucraina, Egipt sau Palestina, te poți aștepta la cele mai îngrozitoare lucruri. Dacă, în schimb, ești australian și ți-ai lăsat copiii la bunici în Olanda - în nici un caz nu te aștepţi ca un dement de separatist să îți omoare copiii. Și asta doar pentru că pe Putin nu îl mai satură Dumnezeu de pământ și de bani.

Am privit în jur la copiii care alergau și se jucau pe străzi. Mi-a părut rău pentru viitorul lor. Și singurul gând care nu s-a desprins de mine a fost ăsta: pământul, în ciuda așa-zisei civilizații din ce în ce mai pronunțate, în ciuda oricăror drepturi ale omului, nu devine nici mai bun, nici mai sigur. Iar oamenii continuă să fie adevăraţii distrugători ce trăiesc liber în natură.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul