Publicăm mai jos prefața semnată de Pamfil Șeicaru la cartea „Ștefan cel Mare” de Alexandru Boldur.
Pe Alexandru Boldur l-am cunoscut în 1927 citind „La Basarabie et les relations russo-roumains”, publicată la Paris.
Rămâne o lucrare fundamentală în cunoaşterea acestui ţinut românesc sortit să înfrunte toate vijeliile istoriei. M-a surprins că nimeni, din cei care se află în afara hotarelor ţării şi având mijloace materiale, nu s-a gândit la retipărirea acestei cărţi scrisă de un istoric de severă documentare. Citind-o, am avut impresia că Al. Boldur şi-a luat ca normă de disciplină splendida formulă a lui Fustel de Coulanges - „l’impartialite est la chastete de l’histoire”.
Basarabean ca şi Hasdeu, ca şi Stere, istoricul a ştiut să domine orice pasiune subiectivă, să păstreze seninătatea obiectivă, izbutind să dea o istorie a Basarabiei, fiecare pagină fiind gravată pe plăci de aramă, ca nici un rând să nu poată fi clintit. M-a impresionat lucrarea lui Al. Boldur aşa de puternic, că am publicat în „Cuvântul” un articol de fond dând astfel şi valoarea ei politică. Între 1938 şi 1943, a publicat o vastă „Istorie a Basarabiei”, în patru volume, primul volum apărând la Chişinău, unde era profesor de Istoria Românilor, la Facultatea de Teologie şi ulterior la Facultatea de Litere a Universităţii, din Iaşi. În 1943, a fost numit director al Institutului de Istorie Naţională „A. D. Xenopol”, din Iași, desfășurând o intensă activitate mărturisită de cele trei volume de „Studii şi Cercetări Istorice”. O serie de lucrări publicate în engleză, franceză şi rusă, întâlnesc conturarea activităţii acestui mare istoric de aşa accentuată modestie. Ultima lui lucrare, publicată în „Balkan-Studies” 1908 - Thessaloniki - Grecia, dă solide puncte de reazem tezei caracterului trac al populaţiei dintre Nistru şi Siret în vechime.
Imponderabilele fac parte din realitatea istorică şi sunt mult mai active în regiunile bântuite de toate uraganele istoriei, de aceea Al. Boldur nu separă istoria epocii lui Ştefan cel Mare de ceea ce s-a numit „Geografia umană”. De aici realismul expresiei, fereala de a se lăsa prins de avântul liric, grija de a reda cu toată precizia situaţia permanent dramatică a Moldovei, încadrată între pornirile vrăşmaşe ale Poloniei, Ungariei şi Turciei, spre a da măsură geniului politic şi militar al Voievodului.
Lectura acestei cărţi mi-a amintit de ceea ce condamna Fustel de Coulanges, în prefaţa la „Monarchie franque”: „Ideile preconcepute, iată răul cel mai frecvent al epocii noastre. Se aduc în studiul faptelor, ideile pe care le avem. Între text şi spiritul prevenit care îi citeşte, se produce un fel de conflict nemărturisit; spiritul refuză să primească ceea ce este contrar ideii pe care o are... Textul cedează, se mlădiază, se acomodează opiniei preconcepute a spiritului. Poate ar fi foarte uşor să fii un erudit, dacă erudiţia n-ar prezenta această supremă dificultate de a cere imperios un spirit absolut independent şi liber, mai ales faţă de el însuşi”. Remarcabil cum şi-a însușit Al. Boldur această disciplină recomandată de Fustel, nu s-a apropiat de texte cu idei preconcepute, nu a căutat în texte argumente în favoarea ideilor sale şi s-a ferit să se lase prins de pasiune până ajusta adevărul, dând paginilor de istorie un caracter de polemică. Această reţinere, dintr-o grijă permanentă de obiectivitate, impresionează în chip deosebit, ca un caracter de nobleţe, textul istoricului Al. Boldur. Capitolul – „Atitudinea aliaţilor lui Ştefan”, ilustrează metoda folosită de altfel în toate lucrările istoricului Al. Boldur.
Am făcut acest citat pentru a sublinia severitatea spiritului critic al lui Al. Boldur, care respectă adevărul istoric neacceptând alterări oportuniste. De aceea, pe bună dreptate socotim istoria lui Ştefan cel Mare ca un model de erudiţie și spirit critic în folosirea documentelor. Când termini lectura acestei cărţi, ai sentimentul tragic al eroicei permanenţe, străbătând dramaticele momente ale unei istorii chinuite, al aceluiași spirit pe același pământ. Şi cu atât mai cuceritoare este lectura, cu cât Al. Boldur nu folosește stilul patetic, lăsând documentelor elocvenţa. Desprind din Camille Jullian acest sfat pe care îl dă diplomaţilor: „Voi sunteţi diplomaţii unei conjuncturi, istoricul este analistul a douăzeci de secole... În interesul vostru, ascultaţi-le legile. Să construieşti fără istorie, înseamnă să construieşti pe nisip. Ea vă vorbeşte în numele adevărului, ea vă propune legile vremurilor dispărute, care va fi legea vremurilor ce vor veni. La 1970, ca şi în vremea lui Ştefan sau Mihai, situaţia noastră este aceeaşi, datorită viabilităţii factorului geografic.
În opinia mea, istoria ştiinţifică a poporului român începe cu Hasdeu, continuând cu A. D. Xenopol care, în 1893, când a publicat „Istoria Românilor”, din Dacia Traiană, a fixat definitiv cadrul istoriei naţionale. Ion Bogdan, marele iniţiator în studiul documentelor slave şi N. Iorga, îi putem socoti ca marii ctitori ai istoriei noastre. Pe urma lor au păşit istoricii I. Ursu, C. C. Giurescu. În această constelaţie, Alexandru Boldur are o necontestată dimensiune de primă mărime.
Încerc o aleasă satisfacţie să urmăresc lucrările tinerei generaţii de istorici care păstrează cu atâta rigoare disciplina spiritului critic, în căutarea adevărului istoric. Peste vitregiile unei epoci, respectul adevărului recapătă autoritatea.
După 43 de ani de la publicarea articolului asupra volumului consacrat Basarabiei, încerc o mare satisfacţie să scriu aceste rânduri, prezentând cartea unui mare istoric care, în pofida anilor, păstrează tinereţea cercetătorului trecutului românesc.
Pamfil Șeicaru, cel mai cunoscut jurnalist român din perioada interbelică (1970)
Ștefan cel Mare, Voievod al Moldovei – Alexandru V. Boldur (PDF)
Ștefan cel Mare, Voievod al Moldovei – Alexandru V. Boldur (TIPARITĂ)
|
Săptămâna trecută (n.red - 2017), premierul Filip și Secretarul General NATO au semnat un acord privind deschiderea unui oficiu NATO la Chișinău. Biroul NATO va fi unul mic format din doar patru persoane civile care vor încerca să mențină o colaborare între RM și...
( ) Citeşte tot articolulFiecare al treilea medic din R. Moldova se pregătește să plece în România
( ) Citeşte tot articolulAutoritățíle trebuie să susțină femeile în antreprenoriat, iar Planul de Acțiuni aprobat de Guvern include mai multe măsuri pentru eliminarea dificultăților în acest proces. De asmenea, premierul Ion Chicu a declarat că susține și va susține promovarea femeilor...
( ) Citeşte tot articolulSubiectul majorării investițiilor publice în infrastructură, în domeniul educației, în agricultură și mediu, prevăzute în Planul de Acțiuni al Guvernului, a fost discutat în cadrul unei ședințe convocată de premierul Ion Chicu și la care au participat...
( ) Citeşte tot articolulComunitatea izolată de români/volohi din Poroșcovo, o mică localitate din regiunea Transcarpatia, Ucraina, ar putea avea în curând o școala. Părintele Eftimie Mitra, sprijinul românilori/volohi din regiune a anunțat despre ultimile lucrări care au avut loc în acest sens.
( ) Citeşte tot articolulFamilia Regala a Marii Britanii face angajari. Astfel, regina Elisabeta a II-a cauta o persoana care sa se ocupe de conturile de social media ale Casei de Windsor. Salariul este avantajos: 50.000 de lire sterline pe an.
( ) Citeşte tot articolulPotrivit meteorologilor, astazi, se prevede cer variabil. Presiunea atmosferica va fi scazuta. In urmatoarele zile vremea se va incalzi usor. In cursul noptii, in nord se asteapta 1 grade, ziua termometrele vor indica 10 grade.
( ) Citeşte tot articolulO femeie din Australia a descoperit, printre ornamentele din bradul său împodobit, un piton de trei metri lungime. Leanne Chapman şi soţul ei, din Brisbane, Australia, s-au întors acasă şi au fost alertaţi de comportamentul neobişnuit al păsărilor din balcon. „Sunt...
( ) Citeşte tot articolulLa 14 decembrie 1989 are loc o tentativă de organizare a unei manifestaţii anti-ceauşiste la Iaşi care este zădărnicită de forţele de represiune.
( ) Citeşte tot articolulPartidul Liberal propune crearea unei Mișcări Unioniste în Republica Moldova din care să facă parte toate formațiunile care optează pentru unirea cu România și care să participe în comun la alegerile parlamentare și la scrutinul prezidențial din anul viitor. Asemenea...
( ) Citeşte tot articolulVremea o ia razna! Meteorologii promit temperaturi de până la 14 grade în săptămâna ce urmează și zile cu soare.
( ) Citeşte tot articolulLa 14-15 decembrie 1467, noaptea, armata moldovenească (circa 12.000 de oşteni), comandată de Ştefan cel Mare, dă foc oraşului Baia, fosta capitală a Ţării Moldovei, şi atacă pe invadatorii unguri.
( ) Citeşte tot articolulMestecaţi îndelung o bucată de pâine. La un moment dat, veţi simţi gustul dulce, semn că amidonul a fost descompus în glucoză. Aşa reduceţi porţiile imense de mâncare.
( ) Citeşte tot articolulTradiție cu năbădăi. Câteva gospodării din Sîngera au rămas fără porţi de Sfântul Andrei. Acestea au fost furate, iar apoi lăsate la staţia terminus 31.
( ) Citeşte tot articolulFocuri de armă în centrul capitalei. Un polițist a fost reținut de ofițerii anticorupție, în momentul în care lua 1.000 de euro mită de la un șofer, prins anterior băut la volan. Totul s-a întâmplat în după-amiaza de 13 decembrie, pe...
( ) Citeşte tot articolulLa un an de la privatizare, fosta companie de stat „Air Moldova” scapă de o bună parte din povara datoriilor. „Civil Aviation Group”, actualul proprietar privat al „Air Moldova”, a reușit performanța de a rambursa, din banii câștigați din...
( ) Citeşte tot articolulSatele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut 105.000 viori, în valoare de 23,3 milioane de euro, iar România este cel mai mare exportator de viori al UE în restul lumii, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică, scrie euractiv.ro.
( ) Citeşte tot articolulRomânii sunt înnebuniţi după mezeluri, arată un studiu recent, peste 60% consumând cel puţin o dată pe săptămână astfel de produse. Nutriţioniştii şi medicii avertizează însă că mezelurile de pe piaţa românească sunt, în mare parte, de...
( ) Citeşte tot articolulÎn amintirea anilor de copilărie, când nicio masă de sărbătoare nu era completă fără cozonac, nuci umplute, „faguri" lipiţi cu şerbet şi prăjitură albă ca zăpada, va propunem să vă aromaţi bucătăria şi să vă răsfăţaţi simţurile cu reţeta de...
( ) Citeşte tot articolulMoș Crăciun și Alba ca Zăpada împart zâmbete copiilor și adulților. Primarul Ion Ceban informează locuitorii Capitalei că aceștia pot fi întâlniți lângă Pomul de Crăciun din Piața Marii Adunări Naționale.
( ) Citeşte tot articolulAscensiunea unor sectoare, inclusiv industria, arată schimbarea tendințelor economice, a opinat în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”, economistul Ion Tornea. Potrivit lui, asistăm la avansul sectorului construcțiilor, care a ajuns la o pondere de 10 la sută...
( ) Citeşte tot articolulPreședintele american Donald Trump l-a felicitat vineri pe premierul britanic Boris Johnson pentru victoria obținută de formațiunea sa politică, Partidul Conservator, în scrutinul parlamentar din Marea Britanie, relatează site-ul agenției Reuters.
( ) Citeşte tot articolul