Astăzi 17 Ianuarie 2019, Joi - Ultima actualizare la 16 Ianuarie 2019
Abonamente

Moldova 23 Iulie 2014, ora 08:34

Pamflet de Constantin Tănase: Un scandal politic inventat: cică un cățeluș cu părul creț a furat o rața din coteț!

Marime Font

De râs și de plâns despre: cum e manipulată opinia publică, cum se fac „știrile de presă”, care e calitatea clasei politici și a comentariilor politice, cum „luptă” cu corupția „organele de drept”, cum „conlucrează” societatea civilă cu guvernarea și despre toate celelalte care se întâmplă la noi.

O informație apărută pe un portal de știri independent: Cățeluș cu părul creț/Fură rața din coteț./El se jură că nu fură,/Dar l-am prins cu rața-n gură…

Un comentator pe un forum: Autorul minte – e vorba nu de rață, ci de Banca de Economii!


Un deputat din opoziție: Și nu de cățeluș, ci de un deputat din coaliția majoritară.

Un site proguvernamental: Manipulare nerușinată! „cățelușul cu părul creț” este unul din liderii partidului de opoziție!

Un blogger (apropiat unui lider politic): Cățelușul a fost prins nu cu Banca de Economii, ci cu Aeroportul în gură!

Un blogger (apropiat altui lider politic): Aiurea! Cățelușul n-are dinți și nu putea duce în gură un aeroport!

Opinia publică: Cățelușul avea în gură și Banca de Economii, și Aeroportul, și Hotelul…

Serviciul de presă al MAI: Există prezumția nevinovăției, nu poți acuza fără probe.

Martor ocular: Am văzut cu ochii mei cum fugea cu rața-n gură…

Un liderul al unei fracțiunii parlamentare: Haideți să vedem și partea plină a paharului: cățelușul, totuși, a fost prins, el nu a reușit să-și ducă la bun sfârșit monstruoasa intenție…

Un deputat neafiliat: Dar cine, totuși, l-a prins? Cei de la SIS? De la MAI? De la CNA? De ce tace Procuratura?!

Procuratura: Noi nu reacționăm la bârfe și provocări, suntem un organ serios și depolitizat.

Un lider politic din opoziție: Nu e vorba de cățeluș, ci de un eurounionist, dovadă servind faptul că el se jura în limba română, nu în limba noastră strămoșească moldovenească… Putem publica textul Jurământului.

Un ambasador al unei țări mar: Noi dispunem de date sigure că cățelușul avea cetățenia unei țări din UE și membră a NATO.

Un blogger (independent): este evident că e vorba de o provocare politică menită să compromită parcursul pro-european al țării noastre.

Serviciul de presă al CNA: Noi dispunem de informații că cățelușul e un raider înveterat care a pus mână în mod fraudulos pe vizuina Ursului.

Serviciul de presă al MAI: Investigațiile noastre demonstrează că Ursul n-are și nici n-a avut vreodată Vizuină

Expert independent: Manipulare nerușinată: nu există cățeluși cu părul creț!

Reprezentant al UE: Scandalul cu „cățelușul” denotă că reformele merg prost și lupta cu corupția e numai mimată.

Un ex-prim-ministru: Vă pot demonstra cu argumente irefutabile că cel puțin 90 la sută din miniștrii actualului actualul guvern sunt cățeluși care fură!

Un blogger (apropiat…): De ce SIS-ul nu publică textul jurământului cățelușului, ca să vedem, ce a jurat?

Serviciul de presă al SIS: textul jurământului constituie un secret de stat.

Un lider politic centrist: Adevărul e ca întotdeauna, undeva la mijloc, între cățeluș și rață. Să nu ne lăsăm provocați, Coaliția există și își face treaba…

Un comentator pe forum: Aiureli centriste,

Opinia publică:
Noi vrem să cunoaștem adevărul! Din ce partid e cățelușul care a furat rața?!

Alt martor ocular: Toți spuneți prostii. Adevărul e că cățelușul se deplasa SPRE coteț, nu DINSPRE coteț…

Expert (independent) în cățeluși: Cu certitudine, cățelușul nu a furat rața, ci a recuperat-o din gura unui dulău hoț și corupt care o furase…

Expert (independent) în rațe: Nu avem date sigure că e vorba de rață sau de altă pasăre domestică.

Avocatul cățelușului: Insinuări și calomnii. În acea zi cățelușul nici nu se afla în țară, era la Bruxelles!

Un analist independent: Toată povestea asta e o provocare pentru a compromite guvernarea proeuropeană!

Cățelușul:
Potrivit avocatului meu în acea zi, când s-a comis furtul, eu nu eram în țară…

Rața: Eu nu am fost furată niciodată. Sunt o rața liberă, suverană și independentă.

Un savant: Este evident că e un scandal inventat. Știința a demonstrat că la noi în țară nu există specii de cățeluși care ar fura rațe.

Declarația coaliției de guvernare: Zvonurile despre „un cățeluș cu părul creț” care, chipurile, ar fi „furat rața din coteț” s-au dovedit a fi o provocare și o încercare de manipulare grosolană a opiniei publice. Nu există în țara noastră „cățeluși cu părul creț”, nu există nici rațe care s-ar lăsa furate din coteț. Noi asigurăm electoratul că mergem ferm pe calea reformelor și a luptei cu corupția și crima organizată. Faptul că guvernul și-a asumat răspunderea politică pentru un pachet de 11 legi este o dovadă că Coaliția de guvernământ e viabilă, iar parlamentul – funcțional.

Un reprezentant al societății civile: scandalul inventat despre un cățeluș cu părul creț care, chipurile, a furat o rață trebuie, în sfârșit, să determine guvernarea să adopte o lege dură împotriva extremismului. Guvernarea trebuie să demonstreze că e în stare să apere țara de extremiștii care înveninează atmosfera din societate cu povești inventate despre cățeluși cu părul creț care fură rațe.  

Un articol de: Constantin Tănase
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 23:13

 Facebook a anunţat că va lansa în Europa un sistem de verificare a reclamelor electorale care va intra în funcţiune în următoarele luni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 22:59

 Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România după fuziunea cu Bancpost, a transmis, la solicitarea Ziarului Financiar, prima reacţie, foarte critică, faţă de decizia guvernului a impozita suplimentar băncile.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 22:51

 Fostul preşedinte Traian Băsescu, senator PMP, a declarat, miercuri seara, că Brexitul se amână, primul pas pentru rămânerea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în Uniunea Europeană fiind făcut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 22:42

O întrebare dificilă pusă de un prieten din Chişinău. Primul răspuns care mi-a venit: nu ştiu, mai întreb. Şi am întrebat, răspunsul a fost: niciuna dintre cele două. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 22:38

 Liderii Uniunii Europene analizează posibilitatea amânării până în anul 2020 a termenului ieşirii Marii Britanii din Blocul comunitar, în contextul în care Germania şi Franţa au exprimat disponibilitatea de a prelungi negocierile, după ce Camera...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 22:34

 Primarul Londrei, Sadiq Khan, un politician laburist, s-a declarat "profund dezamăgit" că Guvernul Theresa May nu a fost demis de Camera Comunelor şi cere organizarea unui nou referendum pe tema apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 21:29

 Simona Halep (27 de ani, 1 WTA) e aproape să dea o mare lovitură şi să-l coopteze ca antrenor pe Andre Agassi (48 de ani), legendarul jucător recomandat de Darren Cahill, cel care a lucrat cu el în perioada de glorie a americanului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 21:25

 Camera Comunelor a respins la limită, miercuri seară, moţiunea de cenzură depusă de opoziţia laburistă la adresa Guvernului Theresa May, care rămâne astfel în funcţie şi încearcă să găsească soluţii pentru depăşirea impasului în procedura Brexit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 21:21

 Transportul de mărfuri pe calea ferată în Uniunea Europeană a crescut în 2017 cu 13 miliarde tonă-kilometru (tkm), ajungând la 416 miliarde tkm, iar Polonia, Ungaria, Lituania şi România au raportat cele mai mari creşteri,arată datele publicate miercuri de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 20:54

 Ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleşcanu, vine mâine, 17 ianuarie, în Republica Moldova la invitaţia Ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 19:42

 Fostul judecător la Curtea Constituţională Nicolae Osmochescu a oferit un interviu postului de Radio Europa Liberă în care a comentat cazul agentului de patrulare care a refuzat să vorbească în rusă cu un șofer găgăuz.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 19:06

Binomul PAS-DA a fost prins cu minciuna. Unul dintre candidații blocului format de Maia Sandu și Andrei Năstase au acuzat guvernarea că ar fi pus la cale un atac asupra unui colector de semnături, o femeie de 65 de ani, în raionul Străşeni. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 14:17

Conflictul dintre Ofițerul de Poliție Andrei Rotaru și un delicvent, care, pentru a nu fi sancționat, s-a prefăcut că nu înțelege ce i-a vorbit ofițerul în limba oficială a statului, a generat o serie de discuții total neașteptate. Nu cred că pe cineva a uimit reacția...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 12:13

Activista civică Nata Albot, emigrată în Canada, consideră că inspectorul de patrulare, Andrei Rotaru, care i-a spus unui șofer din Găgăuzia că nu este obligat să vorbească în limba rusă, ar fi procedat greșit. Mai mult, aceasta, la fel ca și bașcanul Găgăuziei, Irina...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 11:27

Ex-Preșdintele PL Mihai Ghimpu a scris o postare pe pagina sa pe FB, prin care informează că l-a acționat în justiție pe Andrei Nastase:  „În viața mea politică am trecut cu vederea peste mai multe manipulări, suspecții nefondate sau chiar minciuni sfruntate,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 11:15

 Potrivit datelor sondajului efectuat de „Levada – Ţentr”, 53% dintre cetăţenii Rusiei ar sprijini într-un fel sau altul demisia guvernului; 23% au declarat că ei sunt „pentru” demisia guvernului; alte 30% sunt „mai degrabă pentru” demisia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 10:05

O bună parte dintre vârstnicii cu venituri mai mici de 1589 de lei şi-au ridicat deja pensiile majorate cu 10 la sută. Mai mulţi bani au ajuns şi în buzunarele persoanelor cu dizabilități și militari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 10:03

Traian Băsescu spune că "în mod cert" se va organiza un nou referendum în Marea Britanie pentru rămânerea în Uniunea Europeană, după ce parlamentariil britanici au respins acordul privind Brexit-ul negociat de premierul Theresa May cu Bruxelles.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 09:49

 Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a transmis marți, 15 ianuarie 2019, un mesaj cu prilejul Zilei Culturii Naționale, dată cu o profundă încărcătură simbolică pentru cultura și identitatea românilor, ziua de naştere a Poetului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 09:44

Prim-ministrul Pavel Filip a participat, în seara zilei de ieri, la serata de creație a maestrului Eugen Doga, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 09:15

 După ce bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah s-a arătat ”profund indignată” de gestul poliţistului care a refuzat să vorbească în rusă cu şoferul din Găgăuzia, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a venit cu un comentariu în acest sens. 

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Ianuarie 2019, ora: 08:22 de George Mârzencu

După ce regele Mihai a ordonat încetarea ostilităților pe frontul de răsărit, trupele române în retragere au fost atacate de sovietici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 08:17

Sâmbătă, 12 ianuarie 2019 s-a produs un caz „ieșit din comun” – un ofițer de patrulare din Cimişlia a oprit un locuitor al orașului Vulcăneşti, care a insistat ca polițistul să vorbească în rusă, la care ofițerul i-a spus că nu este obligat să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Ianuarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)