Social

Până la 1 iulie 2012, învăţăm a telefona în format nou

Nu au suferit schimbări doar numerele scurte de urgenţă: 901, 902, 903, 904. În acelaşi timp, tarifele pentru apeluri nu se vor schimba.

„Este prematur să spunem câţi consumatori formează numerele de telefoane conform noului sistem”, ne-a spus consilierul responsabil pentru informare şi comunicare cu mass-media din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), Anatol Barbei. Consilierul spune că cei care au aparate de telefoane cu disc vor avea mai multe inconvenienţe la formarea numărului.

La 1 aprilie 2012, R. Moldova a trecut la planul de numerotare de tip „închis”, care stabileşte că utilizatorii telefoanelor fixe vor apela numerele de abonat pentru telefonia fixă din localitatea lor sau din alte zone geografice ale R. Moldova prin formarea a 9 cifre (prefixul naţional „0” + codul zonei geografice + numărul de abonat). Trecerea la acest format este stipulată de noile prevederi ale Planului Naţional de Numerotare (PNN) elaborate de ANRCETI şi aprobate de Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC).

Potrivit directorului ANRCETI, Sergiu Sâtnic, schimbarea formatului de apelare a numerelor a fost cauzată de deficitul de resurse de numerotare libere care se atribuie în prezent din şirul de numere „2”, deficit provocat de creşterea sporită a cererii de resurse noi, în special din partea furnizorilor alternativi care oferă servicii triple – play (Internet, TV şi telefonie). „Întrucât resursele de numerotare din şirul de numere „2” prevăzute spre atribuire furnizorilor alternativi de telefonie fixă sunt pe cale de epuizare, a apărut necesitatea deschiderii pentru atribuire a numerelor din şirul de numere „3”, a spus directorul ANRCETI, în cadrul unei conferinţe de presă.
Timp de trei luni, adică până pe 30 iunie 2012, abonaţii vor avea posibilitatea să utilizeze în paralel atât formatul nou, cât şi formatul vechi de apelare a numerelor. Începând cu 1 iulie 2012, va fi utilizat doar formatul nou de apelare.

La formatul „închis” de apelare au trecut mai multe ţări ale Uniunii Europene, printre care Belgia, Italia, România, Letonia, Estonia etc.

Chişinău
Pentru a apela numere de telefonie fixă cu destinaţia Chişinău, vor fi formate următoarele cifre: „0+22+numărul de telefon din şase cifre”. De exemplu: pentru a suna din Chişinău la redacţia ziarului TIMPUL, vom forma: „0-22-22-56-70”.

Raioanele republicii
Pentru apelarea numerelor din raioane vom forma: 0+codul zonei geografice+numărul de abonat din cinci cifre. De exemplu, când vom suna în raionul Briceni, vom forma: 0+299+2-00-00 sau Cahul: 0+247+2-00-00. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *