Astăzi 28 Mai 2020, Joi - Ultima actualizare la 27 Mai 2020
Abonamente

Actualitate 5 Aprilie 2020, ora 09:56

PANDEMIE /// Cum și-au SCHIMBAT țările occidentale OPINIA față de măștile de protecție

Marime Font

 

Vor deveni obligatorii măștile de protecție? După ce inițial s-a afirmat că măștile sunt inutile împotriva coronavirusului dacă nu ești infectat, discursul oficial s-a schimbat în mai multe țări în această săptămână, cu riscul de a alimenta confuzia oamenilor, scrie AFP.

În România, Prefectura Galați a anunțat că impune de luni purtarea mijloacelor de protecţie a gurii şi a nasului în spaţiile publice de către toţii cetăţenii din judeţ. Și în România autoritățile au recomandat purtatul măștilor doar pentru persoanele infectate.

Loading...


Cea mai spectaculoasă schimbare de direcție a venit vineri din Statele Unite: președintele Donald Trump a anunțat că autoritățile sanitare sfătuiesc de acum americanii să-și acopere chipul atunci când ies din case.
"A existat o adevărată schimbare de orientare în Statele Unite iar OMS este în curs de revizuire a recomandărilor sale", a afirmat Pr KK Cheng, specialist în sănătate publică la universitatea din Birmingham (Anglia), un adept al generalizării portului de mască.

De la începutul epidemiei, OMS (Organizația Mondială a Sănătății) și numeroase guverne repetă că măștile trebuie purtate doar de personalul medical, de persoanele infectate și anturajul apropiat, afirmând că dispune de date științifice.

Adepții portului generalizat al măștilor de protecție spun însă că discursul a avut drept scop să evite o avalanșă de achiziții din partea marelui public și agravarea unei penurii deja existente.

În Asia, unde portul măștii a devenit aproape o valoare culturală, reticența occidentală a surprins.

"Marea eroare a Statelor Unite și a Europei, în opinia mea, este că oamenii nu poartă măști", declara șeful Centrului chinez de control și prevenire a bolilor, Gao Fu, în 27 martie, pentru revista Science.

De atunci, discursul s-a schimbat, în fața incertitudinilor marelui public și a multiplicării intervențiilor doctorilor în favoarea unei astfel de măsuri.

Ipoteza aerosolilor

Un alt factor: ipoteza potrivit căreia coronavirusul s-ar putea transmite prin aerul expirat, aerosolii.

Acest mod de transmisie nu a fost însă dovedit științific.

Dar se suspectează că "virusul ar putea să se transmită când oamenii nu fac decât să vorbească, și nu doar atunci când tușesc sau strănută", a declarat vineri la Fox News respectatul specialist american Anthony Fauci, consilierul președintelui Donald Trump.

Dacă s-ar confirma, acest mod de transmisie ar explica gradul ridicat de contagiozitate al virusului, transmis și de pacienții fără simptome.

Pe baza acestei eventualități, autoritățile sanitare americane au recomandat portul măștilor de protecție.

Primul pas fusese făcut de New York: primarul Bill de Blasio a cerut joi locuitorilor metropolei să-și acopere fețele atunci când ies din case.

"Poate fi o eșarfă, ceva făcut în casă, o bandană", afirma el.

Pentru a evita presiunea asupra măștilor medicale, autoritățile recomandă portul de măști făcute în casă sau de către industria textilă.

Cercetătorii care le promovează subliniază că acestea servesc la evitarea contaminării altor persoane, și nu pentru auto-protecție.

"Multe persoane cred că portul măștii protejează de contaminare, când de fapt permite reducerea surselor de transmisie", a subliniat Pr Cheng.

"Acest lucru funcționează dacă toată lumea le poartă și, în acest caz, o mască de bază e suficientă, deoarece un țesut poate bloca proiecțiile" contaminate aruncate în aer de un potențial bolnav. "Nu e perfect, dar e mult mai bine decât nimic".

În Germania, Institutul Robert-Koch, reperul în materie de sănătate publică, a recomandat cetățenilor să iasă în public cu măști realizate în casă.

Nu este încă "dovedit științific" că limitează propagarea virusului, dar acest lucru "pare plauzibil", a spus președintele institutului, Lothar Wieler.

O părere împărtășită în Franța de Academia de medicină, care a afirmat tot vineri că portul măștilor ar trebui să fie făcut obligatoriu la ieșirile din case în timpul și după ridicarea carantinei.

Minciună pentru o cauză superioară?

Și guvernul francez și-a schimbat abordarea și a anunțat producerea de măști "alternative", altele decât cele medicale.

"Încurajăm publicul, dacă dorește, să poarte (...) aceste măști alternative care sunt în curs de fabricație", a declarat vineri numărul 2 în ministerul Sănătății, Pr Jérôme Salomon.

Miercuri, populara animatoare de televiziune Marina Carrère d'Encausse, care este și doctor, a afirmat că declarațiile oficiale privind inutilitatea portului măștilor ar putea fi de fapt o "minciună" făcută "pentru o cauză bună", respectiv pentru a le rezerva personalului medical.

Tutoriale cu producerea de măști artizanale circulă intens pe internet.

În Europa de Est, masca a devenit obligatorie în Cehia și Slovenia, iar Austria o impune în supermarketuri.

OMS menține încă propunerea inițială, temându-se că folosirea generalizată a măștilor oferă un "fals sentimente de securitate" uitându-se măsurile-barieră indispensabile (distanțarea socială, spălarea mâinilor etc).

Totuși, directorul OMS, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, a afirmat miercuri că organizația va continua să "evalueze folosirea potențială a măștii de o manieră mai extinsă".

"Pandemia evoluează, dovezile și avizele noastre de asemenea", a spus el.

Un studiu publicat vineri în revista Nature concluzionează că purtatul măștilor chirurgicale reduce cantitatea de coronaviruși în aerul expirat de bolnavi (experiența a fost făcută cu alți coronaviruși decât SARS-CoV-2, responsabil pentru epidemia actuală).

"Acest studiu vine cu un nivel puternic de probe în favoarea purtatului măștilor", a comentat un cercetător care nu a participat la studiu, Dr Rupert Beale, de la Francis Crick Institute din Londra. "Responsabilii pentru sănătatea publică trebuie să ia notă imediat".

https://www.hotnews.ro 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 27 Mai 2020, ora: 19:19

Curtea de Apel Chișinău favorizează o tentativă de expropriere a investițiilor europene în cadrul portului maritim din Republica Moldova

Curtea de Apel Chișinău favorizează o tentativă de expropriere a investițiilor europene în cadrul portului maritim din Republica Moldova

Societatea Danube Logistics SRL a distribuit un comunicat de presă, referitor la o tentativă de expropriere a investițiilor europene în cadrul portului maritim din Republica Moldova  

( ) Citeşte tot articolul

Chișinău 27 Mai 2020, ora: 18:41 de Mihaela Culcinschi

(NE)REGULI NOI LA PRIMĂRIE. Ion Ceban ascunde CV-urile funcționarilor publici, agreați de PSRM

(NE)REGULI NOI LA PRIMĂRIE. Ion Ceban ascunde CV-urile funcționarilor publici, agreați de PSRM

Zero transparență la Primăria Chișinău. Primarul socialist Ion Ceban refuză să facă publice date generale cu privire la noul director al Întreprinderii Municipale INFOCOM, invocând motive mai mult decât stupide și anume că biografia celui din urmă ar conține date cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2020, ora: 18:38

Ministerul Educației a demarat procesul de raționalizare a rețelei de universități publice din țară

Ministerul Educației a demarat procesul de raționalizare a rețelei de universități publice din țară

În condițiile existenței în Republica Moldova a unui număr mare de instituții publice de învățământ superior raportat la numărul în descreștere a studenților, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a demarat procesul de raționalizare a rețelei de universități publice...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2020, ora: 15:16

Bebeluș de cinci luni, mort după ce mama i-a dat să bea sânge de broască. Voia să o protejeze de coronavirus

Bebeluș de cinci luni, mort după ce mama i-a dat să bea sânge de broască. Voia să o protejeze de coronavirus

Un bebeluș de doar cinci luni a murit după ce a băut sânge de broasca țestoasă. Familia micuței din Republica Dominicană a ajuns la spital în stare gravă din cauza aceluiași tratament procurat de la un vraci.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 27 Mai 2020, ora: 14:00

Prăjitura care nu îngrașă deloc! Cea mai simplă rețetă

Prăjitura care nu îngrașă deloc! Cea mai simplă rețetă

„Fursecurile nevinovate” sunt varianta cea mai bună pentru cine nu se poate abține deloc în fața dulciurilor! Sunt foarte dietetice dar și foarte delicioase. Iată cum pot fi preparate. Fursecurile sunt „nevinovate” pentru ca nu contin nici zahar, nici faina....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2020, ora: 13:51

GRAV accident rutier în Peresecina: Un TIR s-a ciocnit cu un autoturism / FOTO

GRAV accident rutier în Peresecina: Un TIR s-a ciocnit cu un autoturism / FOTO

Accident la Peresecina. Un TIR s-a ciocnit violent cu un autoturism într-o curbă periculoasă. Un alt impact a avut loc între trei mașini, în capitală.

( ) Citeşte tot articolul

Criza 27 Mai 2020, ora: 12:49

Albinele riscă să dispară

Albinele riscă să dispară

Cele mai importante insecte pentru oameni sunt ameninţate Puțini dintre noi sunt în măsură să perceapă adevărata importanță a albinelor. Pe internet circula o zicală în engleză care sună cam așa în traducere: „Dacă murim, vă luăm și pe voi cu noi”....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2020, ora: 12:41

Cum se fixează corect masca, pentru a nu avea lipsă de oxigen. Dr. Mihail: „Funcționează ca o parașută” (VIDEO)

Cum se fixează corect masca, pentru a nu avea lipsă de oxigen. Dr. Mihail: „Funcționează ca o parașută” (VIDEO)

Masca facială nu provoacă sufocare și nici lipsă de oxigen, dacă este fixată corect, spune dr. Mihail Pautov.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 27 Mai 2020, ora: 12:33

7 designeri români care au cunoscut succesul peste hotare

7 designeri români care au cunoscut succesul peste hotare

Designerii români au depășit granițele țării și și-au prezentat colecțiile pe marile podiumuri internaționale. S-au făcut astfel remarcați de celebrități care nu au stat prea mult pe gânduri și au adoptat o ținută „made in Romania”.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 27 Mai 2020, ora: 12:12

Zodia care va fi binecuvântată de astre în iunie

Zodia care va fi binecuvântată de astre în iunie

 Se apropie iunie, luna în care vara este intensă și plină de promisiuni, în care visăm mai mult ca oricând la dragoste și la libertate. Astrele ne pregătesc un adevărat spectacol celest, în care fiecare zodie are locul său bine stabilit și îi sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2020, ora: 12:03

VIDEO / Noi proteste în Hong Kong: Poliția a tras cu bile cu piper pentru a dispersa protestatarii

VIDEO / Noi proteste în Hong Kong: Poliția a tras cu bile cu piper pentru a dispersa protestatarii

Poliția din Hong Kong a tras, miercuri, cu bile cu piper pentru a dispersa protestatarii, în timp ce parlamentarii s-au strâns pentru a dezbate o nouă legislație care ar incrimina insultarea imnului național, relatează AFP și Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2020, ora: 11:16

LIVE VIDEO / Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, depune o sesizare la Curtea Constituțională

LIVE VIDEO / Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, depune o sesizare la Curtea Constituțională

Depunerea la Curtea Constituțională a sesizării privind interpretarea prin coroborare a dispozițiilor articolului 2 alineatul (1), articolului 61 alineatul (1) și (3), articolului 85 alineatul (1), (2) și (4) și articolului 90 alineatul (1), (2) și (4) din Constituția Republicii Moldova...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2020, ora: 10:46

Ivan Ceban face propagandă pro-comunistă și apără „troleibuzul victoriei”

Ivan Ceban face propagandă pro-comunistă și apără „troleibuzul victoriei”

Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, nu vede nicio propagandă în faptul că pe străzile Capitalei a apărut un troleibuz cu imagini dedicate Zilei Victoriei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2020, ora: 10:42

BREAKING / Alte 5 decese provocate de COVID-19. 259 de pacienți sunt în STARE GRAVĂ

BREAKING / Alte 5 decese provocate de COVID-19. 259 de pacienți sunt în STARE GRAVĂ

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) anunță că, până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 7305 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 899 în Transnistria.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2020, ora: 10:40

Când va fi eliberat Liviu Dragnea? A trecut un an de la condamnare

Când va fi eliberat Liviu Dragnea? A trecut un an de la condamnare

Anul trecut, fostul lider PSD Liviu Dragnea a fost condamnat definivit la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu. În aceeași zi, acesta a fost arestat dus la penitenciarul Rahova.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 27 Mai 2020, ora: 10:13

Stoianoglo: „Nu mi-am putut imagina că BNM a oferit băncilor un miliard de dolari, acești bani au ajuns în anumite mâini, iar Plahotniuc nu a avut nicio treabă cu asta”

Stoianoglo: „Nu mi-am putut imagina că BNM a oferit băncilor un miliard de dolari, acești bani au ajuns în anumite mâini, iar Plahotniuc nu a avut nicio treabă cu asta”

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, se declară convins că suma de 100 de milioane de dolari SUA, pentru care procurorii dețin dovezi că a ajuns la fostul lider al PDM Vladimir Plahotniuc în urma jafului bancar, va crește. Totodată, șeful PG explică de ce anume acum procurorii...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 27 Mai 2020, ora: 09:43

VIDEO "Pantofi de distanțare socială", concepuți de un atelier din Cluj

VIDEO "Pantofi de distanțare socială", concepuți de un atelier din Cluj

Un atelier de pantofi din Cluj-Napoca s-a adaptat crizei COVID-19, în care una dintre principalele reguli pentru toți este cea a păstrării unei distanțe față de cei din jur, și a conceput "pantofii de distanțare socială", scrie Dejeanul.ro.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2020, ora: 09:32

FOTO / Prognoza METEO pentru următoarele 7 zile

FOTO / Prognoza METEO pentru următoarele 7 zile

 Ploi în toată țara și temperaturi mai scăzute sunt prognozate pentru astăzi, 27 mai. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, cerul va fi variabil, iar pe arii extinse vor cădea ploi de scurtă durată.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 27 Mai 2020, ora: 09:24

VIDEO / Noul tip de POLUARE care a apărut odată cu folosirea mănușilor și MĂȘTILOR de protecție

VIDEO / Noul tip de POLUARE care a apărut odată cu folosirea mănușilor și MĂȘTILOR de protecție

 O organizație neguvernamentală din Franța a atras atenția aupra faptului că echipamentele de protecție, precum mănușile și măștile, aruncate neglijent poluează Marea Mediterană, potrivit BBC.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)