Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 17:11
Abonamente

Opinii & Editoriale 27 Februarie 2018, ora 06:31    Din editia print

Marime Font

Panoul rușinii

Vă amintiți cu toții panoul de onoare din școlile cu pionieri. Toți, frumos fotografiați, special pentru a fi plasați la panoul de onoare.

Cu timpul, după ce a căzut comunismul și a înflorit capitalismul, am văzut tot mai des și panouri ale rușinii. De exemplu fotografiile cu hoții din anumite magazine, plasate chiar la intrare.

Azi dimineață, în drum spre serviciu, am văzut un uriaș panou care mi-a amintit de panourile rușinii. O doamnă (tânără!), cu un stetoscop la gât, fără nume sau asociație, fotografiată deasupra inscripției: „Noi îl susținem pe Dodon”. Prima întrebare ce mi-a trecut prin minte a fost: care noi? Noi, ea și stetoscopul? Noi, ea și partidul? Noi, ea și halatul? Că despre mine sigur nu era vorba.A doua întrebare: cum reușește cineva, de bună voie și nesilit de nimeni, să apară pe un panou de patru metri al rușinii? Fiindcă nici nu mai contează pe cine susții, să apari în acest fel e rușinos. Mai ales în Moldova, unde de 30 de ani politicienii mint de crapă pietrele. Adică cei care îl susțineau pe Roșca acum hăt ani în urmă, credeți că sunt mândri astăzi? Se rușinează și fără panouri.

Dar uite că, prin nu știu ce metode, persoane tinere apar în astfel de imagini, făcându-se de rușine. Ați văzut cu siguranță de-a lungul vieții oameni beți rupți, proptind garduri, ori oameni făcându-și anumite nevoi în public. Îmi imaginez că la astfel de priveliști ați simțit voi înșivă o jenă (cum se spune: jenă de jena celuilalt) și ați întors capul într-o parte, ca să nu vă simțiți și mai penibil prin simplul fapt că sunteți martorii acelei scene.

Astfel de sentimente mă încearcă pe mine când văd aceste panouri cu „susținători”. O mare rușine și nevoia de a întoarce capul. Greața amestecată cu spaima că poate acești oameni sunt chiar mândri că au figura expusă în stradă. Frica și bănuiala că într-o zi voi da de fața cuiva cunoscut într-un astfel de panou.

Se apropie toamna, se înmulțesc panourile rușinii, iar câteva vor împânzi orașul până la anticipatele din mai. Nu vom avea unde întoarce capul. Dintr-un colț un stetoscop va susține un partid, de peste drum o portavoce va susține un candidat, de lângă parc un muzician va concerta pentru opoziție.

Apoi va urma pavarea, tapetarea, acoperirea țării cu afișe electorale, un altfel de panou al rușinii, cei care ne privesc zâmbind din afișele electorale, mințind de îngheață apele. Cum au fost celebrele Moldova fără comuniști, drumuri spre Europa și așa mai departe. Iar noi, cu privirile în pământ, vom merge spre urnele de votare ca spre chirurgie, iar acolo vom ștampila ceea ce, de veacuri, numim: răul mai mic.


Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2018, ora: 23:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 26 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Râmătorii de sensuri

Totul e înspăimântător de simplu: când ne naștem, fiecăruia, Dumnezeu îi dă câte un Boț de lut, căruia noi îi zicem DESTIN, îi pune în față un CRONOMETRU, dă startul și în perioada de timp rezervată noi trebuie să reușim să modelăm ceva din el.

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md