Astăzi 22 Ianuarie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 07:50
Abonamente

Eveniment 11 Aprilie 2012, ora 05:41    Din editia print

Papuc şi Botnari achitaţi, iar Starinschi condamnat…

Marime Font

Curtea de Apel l-a condamnat pe poliţistul Radu Starinschi la doi ani de puşcărie cu suspendare pentru maltratare, în timp ce poliţiştii care au bătut victima sunt la libertate.
 

Călăii care au dirijat măcelul asupra tinerilor reţinuţi ilegal în zilele de 7-10 aprilie 2009 sunt achitaţi sau avansaţi în funcţii, iar magistraţii bifează cu sentinţe pe numele unor poliţişti simpli, a căror vină trezeşte evidente semne de întrebare. Ieri, Curtea de Apel l-a condamnat pe fostul şef al Poliţiei criminale a sectorului Centru, Radu Starinschi, la doi ani de închisoare cu suspendare. Amintim că, în 2011, TIMPUL a realizat o investigaţie despre acest caz şi am descoperit că victima, Sergiu Creţu, a fost maltratată în alte circumstanţe şi de către alte persoane, iar acuzaţiile aduse lui Starinschi sunt inventate.
 
Sergiu Creţu a fost maltratat în seara de 8 aprilie 2009 de către un grup de poliţişti în civil, la intersecţia străzilor Ştefan cel Mare şi Eminescu din Chişinău. Locul incidentului este indicat şi în actele emise de Spitalul de Urgenţă. După ce i-au răsucit mâna şi l-au lovit cu fruntea de portbagaj, necunoscuţii l-au dus la Comisariatul de poliţie al sectorului Centru. Poliţiştii de aici au declarat pentru TIMPUL că tânărul acuza din start dureri în mâna răsucită şi că a reuşit să iasă de aici în aceeaşi seară, inclusiv datorită unor cunoştinţe din poliţie.

O gafă a medicilor sau o probă falsificată?

Cu toate acestea, pe banca acuzaţilor n-au nimerit torţionarii, ci Radu Starinschi. Victima îl acuză că l-a bătut în Comisariat, lovindu-l de 50-100 de ori. De fapt, susţine Starinschi, în acea seară el se afla în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Acest fapt este confirmat de mai mulţi martori, inclusiv de Igor Volniţchi, purtătorul de cuvânt al premierului Filat, care lucra atunci în calitate de jurnalist. Proba cea mai veridică a acuzării este că în registrul Unităţii de Gardă este indicat că Sergiu Creţu a fost preluat de către Starinschi. Adjunctul ofiţerului de serviciu de la Comisariat, Iurie Malachi, spune însă că toţi reţinuţii aduşi la Comisariat în aprilie 2009 de către alţi poliţişti din afara instituţiei erau înscrişi după Starinschi. Deşi mărturiile victimei se contrazic foarte des, acuzarea s-a bazat şi pe pelicula radiografică din dosarul penal, potrivit căreia Creţu a suportat o fractură a mâinii nu prin răsucire, ci prin lovitură. Anul trecut, TIMPUL a descoperit că respectiva peliculă îi aparţine altei persoane, internată la Salvare în altă zi.

Nu i s-a oferit nici dreptul la ultimul cuvânt

Ieri, Starinschi a fost condamnat fără să i se ofere dreptul la ultimul cuvânt, încălcându-i-se astfel dreptul la apărare. Dacă Curtea Supremă de Justiţie va lăsa în vigoare sentinţa, el nu va mai avea dreptul să activeze în organele de drept timp de doi ani. Declarându-se nevinovat, el susţine că-i va ataca în instanţă pe procurorii Julieta Devder şi Ion Bazatin, care i-au instrumentat dosarul, pe Sergiu Creţu şi pe avocaţii său, care i-au adus învinuiri nefondate. „Neavând nicio vină, nu mă aşteptam la o decizie atât de aberantă şi lipsită de temei. Doar s-au acumulat toate probele care demonstrează că în acea seară nu mă aflam la Comisariat şi că Creţu a fost maltratat în stradă”, spune poliţistul. Natalia Moloşag, avocata victimei, este de altă părere: „N-are decât să ne dea în judecată. El ne învinuieşte de falsuri şi minciuni, dar nu are dreptate”. Moloşag spune că pelicula radiografică i-ar aparţine chiar lui Creţu, însă în actul de expertiză medico-legală a rămas scris un alt număr din greşeala medicului legist.

Unde-s poliţiştii care l-au maltratat pe Creţu?

În opinia lui Starinschi, Curtea a luat o astfel de decizie din cauza discuţiilor tot mai aprinse din ultimul timp, prin care se cere tragerea la răspundere a torţionarilor din aprilie 2009. Apare o simplă întrebare: dacă admitem că şi Starinschi se numără printre torţionari, unde-s cei care i-au rupt mâna lui Creţu la reţinere şi de ce nimeni nu-i caută? Natalia Moloşag ne spune că în privinţa acelora a fost disjungat un alt dosar, dar mai mult nici ea nu ştie nimic despre ei. Şi procurorul Julieta Devder este în necunoştinţă de cauză în acest sens: „Nu cunosc. Persoanele acelea nu au tangenţă cu dosarul Starinschi, noi am examinat doar acţiunile sale”. De unde conchidem că poliţiştii care în mod sigur l-au maltratat pe Creţu sunt scoşi basma curată, iar Starinschi, a cărui implicare în acest caz este îndoielnică, este condamnat. Julieta Devder adaugă că „s-a făcut un lucru destul de mare, s-au adus probe suplimentare pentru a confirma vinovăţia inculpatului”. Dacă-i aşa, ce-i costă să facă un lucru mult mai mic şi să-i tragă la răspundere şi pe torţionarii lui Creţu? N-am vrea să credem că asta înseamnă reforma Procuraturii şi a justiţiei în RM…

Cazul Starinschi este al treilea din dosarele 7 aprilie în care poliţiştii sunt condamnaţi. În alte 19 cazuri, aceştia au fost achitaţi.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 22 Ianuarie 2020, ora: 07:50 de Silviu Tănase

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Tunul de lemn este o producție Moldova-Film, realizată la apusul Imperiului Sovietic. Filmul prezintă povestea unui bătrân, liniștea căruia a fost tulburată de apariția unui avion nemțesc care le-a ucis pe rând găinile, apoi oaia. Bătrânul găsește un tun pe...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 22 Ianuarie 2020, ora: 07:43

Horoscopul zilei de 22 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 22:11

O nouă răfuială în Donbas. A fost ucis comandantul ”spetsnaz-ului” DNR

O nouă răfuială în Donbas. A fost ucis comandantul ”spetsnaz-ului” DNR

În orașul Donețk a fost asasinat adjunctul comandantului regimentului forțelor speciale al așa-numitei „Republici Populare Donețk” (”DNR”) Alexei Krivulia, cunoscut printre separatiști drept „Grin”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 22:04

Premierul Mihail Mișustin și-a prezentat guvernul / Lavrov și Șoigu își mențin posturile. Kozak lipsește.

Premierul Mihail Mișustin și-a prezentat guvernul / Lavrov și Șoigu își mențin posturile. Kozak lipsește.

Noul premier rus Mihail Mișustin a afirmat marți, odată cu prezentarea noului guvern, că dorește accelerarea planului de investiții anunțat de Vladimir Putin la începutul lui 2018, un program fără precedent, care urmărește modernizarea unei Rusii a cărei economie se confruntă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 21:43

„Milenialii” se tem mai mult de şomaj, sărăcie şi corupţie decât de schimbările climatice (sondaj)

„Milenialii” se tem mai mult de şomaj, sărăcie şi corupţie decât de schimbările climatice (sondaj)

Problemele sociale şi conflictele, nu schimbările climatice, sunt cele mai mari temeri ale generaţiei care s-a născut la sfârşitul mileniului trecut, aşa-zişii „millennials”, arată un studiu întocmit de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (ICRC) şi prezentat...

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 21 Ianuarie 2020, ora: 21:36 de Mihaela Culcinschi

Anatol Țăranu: „Putin selectează acum figura care îi va fi fidelă totalmente”

Anatol Țăranu: „Putin selectează acum figura care îi va fi fidelă totalmente”

La începutul acestei săptămâni, Vladimir Putin a propus implementarea unui șir de schimbări în Constituția Rusiei, printre care: acordarea pentru Duma de Stat a dreptului de a numi prim-ministrul, înăsprirea condițiilor alegerii președintelui, astfel ca orice...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 14:06

FOTO/// Icoane cu chipul lui Vladimir Putin, vandute pe strazile din Rusia cu peste 22 de mii de lei

FOTO/// Icoane cu chipul lui Vladimir Putin, vandute pe strazile din Rusia cu peste 22 de mii de lei

 Chipul lui Vladimir Putin poate fi gasit pe icoanele care se vand in Rusia. Despre asta a scris un internaut pe retelele de socializare, care spune ca a surprins icoana in aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:44

Valeriu Pasat Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la Bucureşti, trimis în Gulag pentru că a „contribuit la destituirea din funcţie a ministrului de Externe al României, N. Titulescu”

Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la Bucureşti, trimis în Gulag pentru că a „contribuit la destituirea din funcţie a ministrului de Externe al României, N. Titulescu”

 Este binecunoscut faptul că în procesul de instituire, ameliorare şi dezvoltare a relaţiilor reciproce dintre state un rol deosebit îl joacă, de obicei, personalităţi notorii ale diplomaţiei. În România interbelică, o astfel de personalitate diplomatică,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:34

Piesa “Dosarele Siberiei,” în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti

Piesa “Dosarele Siberiei,” în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti

 Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău montează pe scena Naţionalului bucureştean, miercuri 22 ianuarie 2020, în Sala Mare, ora 19,00, piesa „Dosarele Siberiei”, în regia lui Petru Hadârcă.

( ) Citeşte tot articolul

Film 21 Ianuarie 2020, ora: 13:11

5 filme românești noi pe care le vei putea vedea în 2020

5 filme românești noi pe care le vei putea vedea în 2020

Anul 2020 va fi plin de noutăți în ceea ce privește industria cinematografică, inclusiv de noi filme românești de care să te bucuri. Anul 2020 va veni cu titluri mari. Pentru cei pasionați de filmele din universul DC, aceștia vor putea urmării continuarea poveștii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:05

Denunț la Procuratură împotriva lui Dodon și solicitări la ANI și FISC să verifice cheltuielile președintelui pentru vacanțele de lux

Denunț la Procuratură împotriva lui Dodon și solicitări la ANI și FISC să verifice cheltuielile președintelui pentru vacanțele de lux

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a pregătit denunțul pe care intenționează să-l depună la Procuratura Generală împotriva șefului statului pentru îmbogățire ilicită. Anunțul a fost făcut de prim-vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Ianuarie 2020, ora: 12:06

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

A făcut senzație publicarea unui pachet de fotografii din satele basarabene ale anilor 50-60, la apogeul Uniunii Sovietice. Pe mine m-au întristat și vă spun de ce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:58

Parlamentul a CHELTUIT 2 milioane pentru 110 tablete ce le va permite deputaților să folosească sistemul e-parlament și e-vot

Parlamentul a CHELTUIT 2 milioane pentru 110 tablete ce le va permite deputaților să folosească sistemul e-parlament și e-vot

Tabletele au fost procurate încă în luna decembrie 2019, conform Agenției Achiziții Publice, informează jurnal.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:53

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Un moldovean de 45 de ani din Nisporeni a ascuns mai multe produse alimentare fără acte în rezervorul unei stropitori, crezând că nu vor fi găsite, însă nu i-a mers.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:46

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți Foto: simbol

1. Am considerat oportun să reacționez la acest articol pentru că, dincolo de orice, vorbim de interfața statului român cu care interacționează românii din Republica Moldova și de imaginea noastră ca stat. În plus, de fiecare dată când vorbim de situații în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 10:01

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

În perioada 1 decembrie – 15 ianuarie, Loteria Națională a oferit câștiguri în valoare de 14 575 000 de lei. Dintre acestea, 19 norocoși au descoperit premii mari în bilete de loterie în sumă de 5 619 439 de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 09:15

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

Ex-deputatul Valeriu Saharneanu, reprezentant al Partidului Popular Românesc, a dezvăluit cum a ajuns fostul președinte al formațiunii, Vlad Țurcanu, să conducă partidul, dar și cum, ulterior, nu s-a mai implicat în activități.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 09:04

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

Minorul de 14 ani care a ucis cu sânge rece un alt minor de 12 ani a primit mandat de arest pentru 30 de zile, după ce ieri a fost reținut pentru 24 de ore. Băiatul este suspectat că ar fi omorât un băiat de 12 ani, iar cadavrul l-a ascuns într-o clădire nefinisată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:54

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Trupul neînsuflețit al unui bărbat a fost depistat în această după-amiază într-o fântână de canalizare de pe strada Alecu Russo, din sectorul Ciocana al capitalei. Solicitată telefonic, Natalai Stati, ofițerul de presă al Poliției Capitalei,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:25

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

 Ieri, 20 ianuarie, a avut loc „Gala Cineaștilor 2020”. Evenimentul a fost organizat în premieră de către Uniunea Cineaștilor din Moldova în colaborare cu Centrul Național al Cinematografiei și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Laureații Galei...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Ianuarie 2020, ora: 07:52

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

Horoscopul zilei de 21 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 06:33

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Mai mult de trei sferturi (79%) din infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice din Europa era controlată de companiile de utilităţi şi petroliere.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)