Eveniment

Parada de 9 mai de la Moscova naşte „scandaluri diplomatice”

„În relaţiile dintre Rusia şi Moldova se conturează un scandal de mari proporţii. După cum a declarat ministrul Apărării al RM, Vitalie Marinuţa, Chişinăul n-a decis încă dacă să-şi trimită reprezentanţii la parada Victoriei de la Moscova din 9 mai. Ministrul a explicat prin situaţia economică dificilă din ţară. Totodată, MAE rus a dat asigurări că Rusia este gata să suporte toate cheltuielile delegaţiei moldoveneşti. Potrivit surselor „Kommersant”, adevăratul motiv al refuzului îl constituie absenţa de la paradă a reprezentanţilor României”, scrie publicaţia. Apoi citează „surse” din MAE al Rusiei: „Din câte am aflat, era vorba de o delegaţie a Chişinăului formată din opt persoane, dintre care patru veterani de război. Prezenţa lor este importantă din punct de vedere simbolic: Moldova este o fostă republică din URSS, este aliatul şi partenerul nostru în CSI”. În continuare, „Kommersant” citează „surse apropiate guvernului de la Chişinău”, potrivit cărora „invocarea dificultăţilor de ordin economic este doar un pretext”. „În realitate, Mihai Ghimpu nu se grăbeşte să ia o decizie finală în acest sens, pentru că la paradă nu va participa România. Nimănui nu i-a trecut prin cap să-i invite la paradă pe reprezentanţii României, a cărei armată a luptat, până în 1944, când trupele sovietice au eliberat ţara, de partea Germaniei fasciste”, mai spune „sursa” publicaţiei de la Moscova.

Preşedinţia, Guvernul sau Externele de la Chişinău nu au comentat, deocamdată, aceste informaţii. Totodată, preşedintele interimar al RM, Mihai Ghimpu, a confirmat sâmbătă, solicitat de presă, că va participa la ceremoniile de la Moscova cu ocazia aniversării a 65-a de la capitularea Germaniei naziste. „Eu voi participa! Dacă participă preşedintele, păi cum se poate de spus că Moldova nu participă? Eu voi participa la reuniunea informală CSI (din 8 mai – n.r.) şi la paradă voi fi” – le-a declarat Ghimpu jurnaliştilor.

TIMPUL a solicitat explicaţii şi Ministerului Apărării. Astfel, am descoperit că presa de la Moscova a încurcat niţel (neintenţionat oare?) lucrurile. Refuzul vehiculat se referă, de fapt, la participarea unui contingent de militari moldoveni la paradă, adică la defilarea pe Piaţa Roşie, şi nu la participarea delegaţiei oficiale a RM (care, preliminar, va fi compusă din opt persoane, inclusiv patru veterani) la ceremoniile din capitala rusă, alături de delegaţiile altor state ale lumii.

Şeful Serviciului de presă al MA, Alexandru Josanu, a ţinut să facă câteva precizări „referitor la speculaţiile care se fac”: „Ministerul Apărării al RM a primit invitaţia oficială pe 25 martie, iar săptămâna trecută a informat Ministerul Apărării al F. Ruse că se va abţine de la participarea la acest eveniment din considerente economice. Ne-am referit la cei 70 de soldaţi care urmau să defileze de rând cu militari din alte state CSI. Partea rusă se angajase să suporte numai cheltuielile de cazare şi asigurarea medicală a militarilor. Iar ministerul nostru urma să acopere cheltuielile ce ţin de confecţionarea uniformei de paradă, călătoria tur-retur cu trenul, plata diurnei – câte 8 USD pentru fiecare soldat timp de aproape două săptămâni (inclusiv perioada pentru repetiţii) şi perfectarea paşapoartelor pentru cei care nu le au. Costurile estimative se ridicau la circa 400 mii de lei, cheltuieli neprevăzute în bugetul nostru auster”. Un alt motiv este că militarii Companiei Gărzii de Onoare, care numără 120 de soldaţi, urmează să fie antrenaţi în ceremoniile care vor fi organizate pe 9 mai la Chişinău. „Nu putem detaşa 70 de soldaţi la Moscova şi să compromitem ceremoniile de la Chişinău”, a mai spus A. Josanu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *