Social

Parajuristul, consilierul juridic al fiecărui moldovean

În condițiile în care studiile arată că moldovenii nu au o cultură juridică primară, care i-ar ajuta să soluționeze mai ușor problemele, necesitatea unor persoane care le-ar oferi consultații juridice este stringentă, în special în mediul rural. Așadar, inspirat după modelul țărilor, precum Noua Zeelandă sau Africa de Sud, în premieră pentru R. Moldova, acum trei ani, a fost instituită funcția de parajurist comunitar. „Parajuristul este o persoană din comunitate, care are studii superioare complete sau incomplete și care, după o instruire specializată în domeniul juridic, acordă asistență juridică primară oamenilor din localitate”, a spus Diana Marian, coordonator de proiect din cadrul Fundației „Soros-Moldova”. 

Problemele juridice ale oamenilor variază în funcție de anotimp

Drept urmare, parajuristul oferă omului cu probleme consultanță juridică primară, gratuită, privind întocmirea unui testament, drepturile fundamentale, cum poate cumpăra o poliță de asigurare la preț redus sau cum poate beneficia de ajutor social.
Mai mult, potrivit Dianei Marian, problemele juridice cu care se adresează oamenii variază în funcție de perioada anului. „Iarna oamenii se adresează cu probleme ce țin de ajutorul pentru perioada rece a anului, iar în sezonul cald al anului sunt preocupați mai mult de lucrările agricole, de moștenire, de documentare”, a spus aceasta.

Totodată, selectarea localității unde poate activa un parajurist nu este aleatorie, deoarece se pune accent pe localitățile unde oamenii nu au acces la un notar, la o instanță de judecată, avocat sau altă instituție care le-ar putea apăra drepturile. „În prezent, în raioanele de nord sunt 18 parajuriști, 10 sunt concentrați în raioanele de centru, doi – la Cahul și unul în Găgăuzia”, a declarat coordonatorul.

În acest sens, toți parajuriștii primesc aceeași remunerare lunar. 15 dintre cei 31 sunt remunerați parțial de stat, parțial de Fundație, în timp ce ceilalți 16 sunt remunerați doar de Fundație.

Bibliotecarii, profesorii, contabilii pot fi și parajuriști

Parajuriști pot fi oamenii din diferite domenii, dar cu foarte multă experiență, cu condiția de a nu fi angajați cu normă întreagă în altă parte. Mai mult, cel puțin o dată la trei luni, sunt instruiri tematice ale parajuriștilor, în funcție de problemele care apar în localitățile rurale. De altfel, parajuriștii comunitari sunt monitorizați de către juriști, care evaluează performanța lor.

„Conform Regulamentului de activitate a parajuriștilor, nu ne limităm doar la acordarea consultărilor juridice, ci trebuie să facă și lecții publice, să mobilizeze comunitatea și să medieze conflictele. Parajuriștii depun lunar și trimestrial rapoartele de activitate”, a precizat Lilian Darii, directorul executiv al Consiliului Național pentru Asistență Juridică Garantată de Stat.

Lilian Darii argumentează că existența sistemului cu parajuriști este unul avantajos întrucât este mult mai ieftin și ușor să întreții un ne-jurist, pornind, în primul rând, de la remunerare. „În al doilea rând, este foarte greu să motivezi un jurist licențiat să meargă în localitate și să activeze acolo zi de zi. De aceea, se apelează la localnici cu niște aptitudini mai avansate, care, totodată, cunosc în profunzime problemele oamenilor”, susține Lilian Darii. În acest sens, juristul afirmă că după trei ani de activitate nivelul de cunoaștere a domeniului juridic de către unii parajuriști este mai mare decât chiar a unor avocați licențiați.

În pofida acestui fapt, la începutul activității, parajuriștii se confruntă cu apatia și neîncrederea oamenilor din sat. Viorica Chirnicinîi este parajurist încă de la începutul proiectului în satul Logănești, raionul Hâncești și spune că la început, oamenii se uitau cu neîncredere la un asemenea serviciu, întrucât nu erau obișnuiți să primească consultații juridice gratuite. „Cele mai frecvente probleme pe care le întâmpină oamenii din sat sunt cele legate de moștenire și violența în familie”, afirmă Viorica Chirnicinîi.

Din toamnă, va fi lansat site-ul

Întrucât nu toate satele beneficiază de asistența unui parajurist, la toamnă va fi lansat un site care va acționa asemenea unui parajurist. „Site-ul www.parajurist.md va fi unul interactiv, cu informații juridice, care va răspunde la cele mai frecvente întrebări ale oamenilor”, a spus în încheiere Diana Marian.

Proiectul este prevăzut să dureze până la 31 decembrie 2014 și este implementat de către Fundația „Soros-Moldova”, cu suportul financiar al Suediei, în parteneriat cu Ministerul Justiției, Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Familiei și Consiliul Național pentru Asistență Juridică Garantată de Stat.

Un parajurist poate:
– să ofere membrilor comunităţii consultații juridice elementare;
– să ofere servicii de instruire elementară în domeniul drepturilor omului membrilor comunităţii, inclusiv autorităţilor publice locale;
– să direcționeze membrii comunităţii către instituţiile competente şi/sau avocaţii potriviţi;
– să soluționeze conflicte locale, inclusiv pe calea medierii;
– să contribuie la colectarea de fonduri comunitare pentru probleme particulare;
– să furnizeze permanent informaţii părţilor interesate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *