Astăzi, societatea privește chiorâș la biserică, exact ca în timpul regimului sovietic, când preoții erau luați în derâdere la orice pas. Cu toate astea, nu se știe de ce, moldovenii aleargă transpirați în noaptea de Paști pe la biserici, pentru a-și sfinți cărnurile, ouăle, vinul și cozonacii. Căutând să descoperim acest mister, fiindcă ne aflăm în preajma acestei sărbători, TIMPUL l-a invitat pe părintele Pavel Borșevschi, parohul uneia dintre cele mai frecventate biserici din Chișinău, „Sfântul Dumitru”, la o discuţie despre raportul dintre creştini şi biserică în epoca noastră.
- Pe de altă parte, există mulți oameni care nu postesc deloc și nici nu merg la biserică, însă în dimineața de Paști se trezesc cu noaptea în cap și vin pentru câteva minute, ca să-și sfințească coșul cu bucate... Are vreun sens acest chin?
- Unii moldoveni sunt plecați ilegal la muncă peste hotare și nu reușesc să sfințească pasca. De multe ori, aceștia, pur și simplu, o stropesc cu agheasmă. Procedează corect în situația dată?
- Hristos zice: „Cine nu mănâncă trupul meu și nu bea sângele meu, n-are parte cu Mine și nu-l voi învia în ziua cea de-apoi”. Chiar nu știu ce motiv trebuie să ai, ca să nu poți fi alături de El în Noaptea Învierii. Sunt sigur că asemenea oameni vor găsi posibilitatea să vină la nunta copiilor, dar nu vor putea veni la înmormântarea părinților. Înțeleg că sunt cazuri între cazuri, de aceea ar fi bine ca acești oameni, cel puțin, să cânte de trei ori „Hristos a Înviat”, pentru că așa se vor sfinți mai mult. În această noapte, trebuie să-l proslăvim pe Hristos Înviat din morți, dar noi nu știu de ce ne oprim mereu la stomac...
- În ultimii ani, în toată lumea, se insistă pe înlocuirea sintagmelor „Hristos a Înviat” cu „Paște fericit”. De ce se întâmplă așa?
- Ultima formulă este o aberație și o deviere de la cuvântul Învierii. Prin „Paște fericit” poți înțelege orice. Deoarece „Paște” înseamnă trecere, care are sens numai când punem în ea numele lui Hristos, care e inima Bisericii. El este Paștele cel nou și tot ce ține de Paști trebuie să pornească de la Numele Său. Iată de ce salutul creștinesc este „Hristos a Înviat”, la care nici un alt creștin n-o să-și permită să răspundă cu „Paște fericit”. Ce înseamnă să pasc fericit? Dacă ai chef, paște tu. (râde) Aceasta e doar o încercare de a transforma totul în folclor. Prin sintagma „Paște fericit”, ne împotrivim lui Hristos, pentru că e o mare jignire.
- Paștele este o mare sărbătoare creștină, însă în jurul ei s-a dezvoltat o întreagă strategie de marketing. Nu e un păcat să ne îmbogățim pe seama lui Hristos?
- Acest marketing este cunoscut încă din ziua când o femeie păcătoasă l-a uns pe Hristos cu un mir de nard de mare preţ, care costa mai mult de 300 de dinari. Iar Iuda, urmărind profitul, a spus că era mai bine dacă acel mir ar fi fost vândut, iar banii ar fi fost daţi săracilor. Păi, comercianții care fac afaceri pe seama Paștelui și ridică prețurile în preajma Învierii sunt niște iude. De fapt, cozonacul trebuie să-l facă mama, pentru că în orice casă trebuie să miroase a cozonac. Este mireasma trupului lui Hristos. Cozonacii se pot da de pomană, dar nu se pot comercializa. Dacă vă preocupă cum să vă îmbogățiți pe seama lui Hristos, nu este doar rușine, dar și păgânism.
- Se știe că atât doctrina comunistă, cât și cea socialistă, sunt anticriste. Cu toate acestea, președintele Dodon se arată a fi în fotografii drept creștin desăvârșit. E creștin el oare sau numai se folosește de biserică?
- Tot Hristos zice: „Nimeni nu știe ce este în om, decât numai Duhul lui, care este într-însul”. Însă tot El adaugă că doar după fapte vom putea vedea ce are fiecare în suflet. Păi iată, tot ce-a făcut până astăzi președintele Dodon dovedește, cu părere de rău, inversul. Eu nu vreau să-l judec, dar e groaznic când speculează pe seama lui Hristos. Adică, dacă eu m-am dus la biserică, trebuie să iau camera de luat vederi după mine? Hristos zice: „Iar tu, când te rogi, închide-te în cămara ta și roagă-te Dumnezeului tău în taină. Și Dumnezeu îți va da în vădit ție”. Însă Igor Dodon scăldându-se în iaz de Bobotează, cărui Dumnezeu îi trebuie? De ce să-ți arăți așa că ești erou național? Dacă vei să fii erou, îndestulează-i cu pâine pe cei săraci și flămânzi, dă-le medicamente bolnavilor și eu am să recunosc că ești erou.
- Reiese că Dodon folosește biserica în interese politice? Cum se numește acest păcat?
- Sacrilegiu se numește. Și are loc atunci când un om botezat sau un preot încearcă să speculeze pe seama Bisericii și a celor sfinte în folos politic, pentru a se înălța în numele lui. Apostolul Pavel zice: „Și tot, orice faceți cu cuvântul sau cu lucrul, toate întru numele Domnului Iisus”. Îl știam pe Igor Dodon de creștin și îmi pare rău când văd acum că trebuie să știe tot Facebook-ul că el a fost la Muntele Athos...
- Bine, dar mitropolitul Vladimir l-a susținut în campania electorală și îl promovează și acum.
- Nu vreau să discut faptele mitropolitului. El știe de ce a procedat, într-un fel sau altul. Eu nu mă pot implica în binecuvântarea unui episcop. Exact așa cum, nici la spovedanie, nu pot dezlega un lucru, pe care l-a legat un alt preot. Poate că mitropolitul știe alte subtilități despre Igor Dodon, pe care eu nu le știu.
- Dar în ce măsură Biserica din R. Moldova este dirijată de clasa politică?
- Nicăieri în lume biserica lui Hristos nu poate fi dirijată politic. „Împărăția mea nu este din lumea aceasta”, zice Hristos, iar el este capul bisericii. De aceea, cei care sunt ascultători de Hristos, nu se lasă dirijați. Dacă vedeți un slujitor, care este dirijat de politică, să știți că acesta nu mai este parte a bisericii.
- Cunoașteți oameni care se fac preoți doar pentru avere?
- Când am intrat la Seminarul Teologic de la Moscova, în 1981, 15 dintre cei 32 de studenți au abandonat studiile în prima jumătate a anului, deoarece veniseră aici cu alte scopuri. Cunosc și preoți care au urmărit același lucru, dar au plecat foarte repede peste hotare sau în altă parte, pentru că în Biserică îmbogățirea este imposibilă. De fapt, slujirea fiecărui preot este numaidecât bună. Altă problemă este că, pe lângă slujire, unii preoți găsesc de cuviință să facă rugăciuni speciale pentru cei îndrăciți. Așa cum se întâmplă, cu părere de rău, în biserica de la Hrustovaia. Dacă un preot zice mai mult de trei ori că are binecuvântare să citească rugăciuni pentru demonizați, să știți că minte. Mai este și Mănăstirea Saharna, unde se fac „minuni” sau se aduc icoane făcătoare de minuni care, pur și simplu, adună bani. Dacă aș vedea că, după aceasta, s-a făcut o casă de copii ar fi altceva. Așa se făcea înainte. Se aducea o icoană de undeva, care nu face minuni, dar era o relicvă și amintea despre un timp când oamenii se adunau în jurul Macii Domnului, zugrăvită pe icoană. Noi nu cinstim icoana, dar pe cel de pe icoană.
- Ce părere aveți despre conflictul din satul Dereneu?
- Ceea ce s-a întâmplat la Dereneu se numește pierderea dreptei credințe a întregii comunități, împreună cu preotul și episcopul din localitate. În asemenea situații, diavolul își bagă coada și face râs din toți. Patriarhul Daniel și Patriarhul Kiril se pupă și se îmbrățișează creștinește, spunându-și: „Hristos în mijlocul nostru” atât la Moscova, cât și la București. Dacă noi suntem o biserică, iar ei sunt primii între egali, acesta fiind statutul episcopilor, mă întreb ce avem de împărțit. Clarificați-vă între voi, taților, și nu ne puneți pe noi, copiii, să ne batem. Atunci când se bat copiii, sunt vinovați părinții.
- Și cine are dreptate în această situație?
- În Postul Mare, lumea nu a putut să se împărtășească. Cine a câștigat? Dracul. El și-a făcut mendrele și i-a câștigat și pe unii, și pe alții. Diavolul este întotdeauna drept, Dumnezeu este milostiv. Scopul conflictului este de a da cu piciorul în biserică. Exact ca și atunci când vin unii la biserică și întreabă cât costă cununia sau botezul, ca să aibă ce scrie pe Facebook. Aceștia toți sunt niște stricători de biserică.
„Sunt român din Basarabia și trăiesc la mine acasă”
- Despre Unirea R. Moldova cu România ce părere aveți?
- Sunt român din Basarabia și trăiesc la mine acasă. România și R. Moldova sunt două state românești și deocamdată ne convine acest fapt. Nu aș vrea niciodată să fac Unirea cu sânge. Știu că mai întâi Unirea trebuie să se facă în suflete și în minți și atunci hotarul va dispărea, precum ceața. Iar ceea ce încearcă acum unii să facă parcă ar fi iarăși jocuri politice. Mie nu-mi trebuie Ghimpu, Candu sau Roșca pentru Unire. În mintea și inima mea, sunt unit demult, mai rămâne și oamenii să înțeleagă acest lucru, dar și frații să fie cu adevărat frați, nu speculanți. Mie, de exemplu, mi-au luat bani pentru cetățenie, oare asta nu-i speculă, dacă fratele mă folosește?
- Cine credeți că are interesul de a denigra biserica?
- Diavolul, iar el își găsește oamenii. Îi vedeți pe la televizor sau prin ziare. Cu mare părere de rău, mass-media este cea mai mare tribună a diavolului, pentru că ea slujește banilor.
- Dar nu e un paradox faptul că, după atacuri teroriste sau cataclisme naturale, dușmanii bisericii folosesc valorile creștine pentru a calma spiritele?
- Nu e un paradox. Când vin alegerile, toți își aduc aminte de Dumnezeu și vin la biserică. E același lucru. De exemplu, în urma incendiului din Kemerovo, mulți s-au întrebat unde era Dumnezeu atunci. Poate, dacă-i permiteau să fie acolo, El avea să-i salveze. Iar Dumnezeu nu-i obraznic, este discret și smerit, și niciodată nu se bagă cu forța în sufletul nimănui.
- Părinte, poate că trăim deja Apocalipsa?
- Eu știu că Biserica îl așteaptă pe Hristos, așa cum copiii o așteaptă pe mama acasă. Noi așteptăm sfârșitul lumii acesteia. Și când spun lumea aceasta, mă refer la politică, minciună, homosexualitate, pedofilie, sărăcie și batjocură. Eu tot sfârșitul lumii acesteia îl aștept.
Galerie FOTO: Sandu Tarlev
|
Parlamentul European a adoptat joi o rezoluție prin care invită statele UE să ceară și să impună sancțiuni Rusiei, în urma arestării dizidentului Alexei Navalnîi. Sancțiunile propuse merg de la limitarea accesului în UE pentru oligarhii apropiați de Vladimir...
( ) Citeşte tot articolulOpozantul rus, închis imediat după ce s-a întors în țară, a contraatacat marți prin publicarea unei vaste anchete anticorupție ce îl vizează pe președintele Vladimir Putin și „palatul” imens pe care și l-ar fi construit pe malul Mării Negre.
( ) Citeşte tot articolulOlanda va impune de sâmbătă interdicţia de circulaţie pe timp de noapte, pentru prima dată în epoca postbelică, în încercarea de a stopa propagarea coronavirusului, deputaţii aprobând joi, cu majoritate de voturi, măsura de urgenţă propusă de guvern,...
( ) Citeşte tot articolulRusia i-a reţinut, joi, pe doi aliaţi ai criticului Kremlinului Alexei Navalnîi, şi a avertizat că îi va inculpa şi pe alţii, în urma apelurilor făcute online pentru participarea la proteste neautorizate pentru a cere eliberarea politicianului, transmite news.ro.
( ) Citeşte tot articolulMeteorologii anunță pentru astăzi temperaturi de +4..+7 grade în nordul țării, +5..+8 grade în centru, iar în sudul țării sunt așteptate până la +9 grade Celsius. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab din sud. Presiunea atmosferică va fi normală....
( ) Citeşte tot articolulÎn perioada sărbătorilor de iarnă cu toții punem câteva kilograme în plus. Perioada grea începe după finalul vacanței, când ne apucăm de slăbit.
( ) Citeşte tot articolul`Valeriu Pașa, toxici sunt mercenarii, erijați în analiști politici, care strică aerul în platouri cu declarațiile absolut iresponsabile și care trec orice linie roșie. Cunosc foarte bine că fac acest lucru pentru bani grei. Tradițiile lui Plahotniuc nu au dispărut....
( ) Citeşte tot articolulFostul senator și vicepreședinte Joe Biden a depus jurământul. El devine astfel cel de-al al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. Însă acesta se va afla la conducerea unei națiuni profund divizate care se străduiește să-și păstreze statutul de superputere.
( ) Citeşte tot articolulPotrivit ofițerei de presă a IP Fălești, Eugenia Moldoceanov, bărbatul în vârstă de 54 de ani, locuitor al satului Răuțel, efectuînd lucrări autorizate de defrișare a pădurii, a fost lovit de un arbore în regiunea capului, transmite unimedia.ro.
( ) Citeşte tot articolul1077 - Henric al IV-lea, împărat al Sfântului Imperiu Roman, se prezintă ca penitent la Canossa (localitate din Italia de nord), pentru a obţine iertarea Papei; după o aşteptare de 3 zile, este primit de către Papă care îi ridică excomunicarea.
( ) Citeşte tot articolul