Astăzi 29 Ianuarie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 21:06
Abonamente

Istorie 21 Septembrie 2015, ora 09:15    Din editia print

În culisele Istoriei Părintele unei reforme epocale

Marime Font

La 26 noiembrie 1918, un ultima sa ședință Sfatul Țării a decis organizarea unei reforme agrare, reformă mult așteptată de țărănimea basarabeană.

După „svoboda” declanșată anarhic după revoluția rusă din 1917 când s-a început ocuparea „samovolnică” a pământurilor, când au fost distruse mai multe conace boierești și uciși mai mulți proprietari de pământ era votată o lege ce avea menirea să facă ordine și dreptate în această delicată și milenară problemă -- problema pământului.

Dacă reforma agrară din Basarabia din anii 1919-1923 a fost una foarte reuşită acest lucru în mare parte se datorează unuia dintre părinţii şi realizatorii acestei reforme profesorul George Murgoci-Munteanu. Vă imaginaţi numai în ce condiţii extremale au acţionat acele comisii agrare care au studiat pe teren situaţia, au creat formula eficientă de împărţire a pământului şi chiar într-un termen record au reuşit să-l distribuie.
La începutul anilor ʼ90, ai sec. XX, noi am fost martorii ultimei reforme agrare de împărţire a pământului şi chiar vedem că și până astăzi nu toate cele realizate sau concepute au fost bine puse la punct.

Loading...


Dar toate aceste lucrări s-au făcut în condiţii moderne, cu tehnică de măsurare modernă, cu mijloace de transport moderne, iar predecesorii noştri nu aveau la îndemână decât nişte instrumente rudimentare, căruţe cu cai şi pericolul de a fi atacaţi de diferite detaşamente militare, de bande de tălhari, care acţionau pe acest teritoriu după 1918. Făcând abstracţie de toate pericolele acele comisii agrare au realizat un vis nutrit de secole de ţăranii basarabeni.

Consultanții pentru realizarea reformei au fost selectați în primul rând dintre geologi.
Recunoscut ca o notorietate în rândul geologilor români George Murgoci-Munteanu a fost desemnat în calitate de consultant științific la implementarea reformei agrare în Basarabia.

Mai exista și o relație de suflet, el cunoscuse Basarabia înainte de 1918 prin povestirile basarabeanului Teodor Porucic, geolog, cu studii la Universitatea din București. Aceste povestiri, cât și interesul profesional de a cunoaște în amănunt o provincie românească înstrăinată l-au determinat să accepte oferta de a lucra în Basarabia.
În consecință, reforma agrară din provincia dintre Prut și Nistru s-a dovedit a fi ceea ce numim noi în limbaj modern , un proiect-pilot, experiență utilizată mai apoi pe întreg teritoriul României Mari.

Au trecut anii, s-au schimbat unul după altul câteva regimuri politice şi numele acelor oameni care cu riscul vieţii au reuşit o reformă au fost date uitării. Pe când era firesc ca ele să fie trecute în analele istoriei noastre, fie şi într-o formulă succintă, enciclopedică:

MURGOCI-MUNTEANU, George (1872 – 5.III.1925), profesor de mineralogie-petrografie la Şcoala Politehnică din Bucureşti.
Studii: Licenţiat în ştiinţe naturale la Universitatea din Bucureşti, studii de perfecţionare la Viena şi ulterior la München (1899-1900) unde şi-a trecut doctoratul în ştiinţe (1901). Membru corespondent al Academiei Române (6 iun. 1923).
Activitate profesională: cursuri de mineralogie la Universitatea din Cluj (1919-20), a iniţiat „Cercul Naturaliştilor din Dacia superioară” devenind „Societatea de Știinţe din Cluj”. A pus bazele unui noi domeniu de cercetare a agrogeologiei şi a pus bazele Revistei internaţionale de pedologie (Internaţionale Mitteilungen für Bodenkunde), apărută la Berlin, în colaborare cu profesorul Ramann (München). Glinka (Petrograd) şi alţii, în 1924 fiind ales preşedinte al secţiei a VI cartografică a Congresului internaţional de pedologie ţinut la Roma. A publicat articole de popularizare în revista Semănătorul. A făcut diverse deplasări de documentare peste hotare fiind un călător înveterat: Franţa, Rusia, Austria, Germania, Anglia, Scandinavia, America, Asia Mică etc.

Opera: Calcare şi fenomene de erosiune în Carpaţii meridionali ( București, 1898); Contribuţiuni… (1898); Über die Einsclüsse… (teză de dr.; 1901); Minerale din Dobrogea (1901), Congresul petroliştilor la Bucureşti (1902); Excursiuni în Carpaţi (1902); Necesitatea unui Club carpatic românesc (1902); Zăcămintele succinului din România (1902, teză de docenţă; şi ed. fr., 1903); două prelegeri inaugurale (1904); Calomniile anonime (1907); Graniţa între pădure şi stepă (1907), Terţiarul din Oltenia (1907); Raport (1908); Valea Teleajenului, Văleni-de-Munte (1909); Excursiune geologică în Valea Oltului (București 1910); Die Dodenzonen Rumăniens (1911); Contribuţiuni… (1911); Zonele naturale de soluri în România (1911); Studii hidrologice (1912); Studii de geografie fizică în Dobrogea de Nord (1912); Ţara nouă (1913); Cercetările geologice în Dobrogea de Nord (1912); Ţara nouă (1913); Cercetări geologice în Dobrogea nordică (1914); Clima şi solurile din Roma (1920); Noţiuni generale asupra coloidelor (1921); Nouvelles données… (1922); Sinteza geologică a Carpaţilor de Sud (1922); Notiţe geologice din Taurosul Estic (1923); Solurile de-a lungul CF Anatoliene (1923); Extras (1924); Instructions… (1924); Krystallographische Bestimmungen (Viena, fără an); Repertoriu mineralogic (fără an): Contributions… (1897, 2 vol., în colaborare cu L. Marazec); Dare de seamă (1898-1899, 5 vol. id.); România (în colaborare, 1902); L’industrie minière roumaine en 1907 (în colaborare cu T. Parucic, 1908); Turcia (în colaborare cu Per. Papahagi, 1911); Les Roumains d’Ukraine (Paris, 1919, în colaborare cu D. Drăghicescu); Îndrumare (în colaborare cu D. Dumitriu, București, 1922); Geografia României (1929, în colaborare cu Popa-Burcă) ş.a.

Opera lui scrisă, în mare parte de specialitate are o anumită utilizare în rândurile profesioniștilor. Pe când scrierile lui literare au fost uitate cu desăvârșire.

Marele istoric Nicolae Iorga în volumul patru al cărții „Oameni care au fost” (București, 1939, pag.164-165) scrie o tabletă intitulată „G.M.Murgoci” :
„G.M. Murgoci, a cărui amintire, zece ani după moarte, a fost înconjurată de simpatia statornică a geologilor, n-a aparținut numai acestei corporații științifice, căreia, fără a fi căutat să se impuie la locuri de conducere, i-a făcut atâta cinste prin munca statornică, prin adâncile cunoștinți câștigate, prin putința sa de a descoperi, îmbogățind știința.
A fost până ce la doborât, încă tânăr, boala, ba chiar peste lungile și nespusele suferinți ale unui corp cu desăvârșire zguduit, care părea că se desface în bucăți, a fost însuși tipului Românului întreg, doritor de a ști orice, de a se deprinde cu orice împrejurări, de a primi pe umerii săi zdraveni orice fel de sarcină și în stare de a birui greutățile de la început și a crea. Ani de zile, la „Sămănătorul”, la Institutul Sud-Est european, în pribegia de la Iași, la întoarcere, așa l-am văzut și l-am cunoscut.

Era o întrerupere a vieții, a vieții care simte nevoia să se arate, să cucerească, să se bucure de biruința câștigată. Și aceasta din prisosul energiilor, adunate, în rătăcirile prin munți și de-a lungului șesurilor țării, al rasei lui de păstori mocani, cu ochii la toate zările și știind să-și despice un drum spre dânsele. Petrecea, muncea, călătorea, cu același avânt.
În toate ducea sinceritate și simplitate. Era încredințat de tot ce spunea și încălzit de tot ce stătea să facă. Din atâta adevăr ce era în el ajungea la înfățișări naive și copilărești și le lăsa deseori, la îndoială sau la o boală, tratat așa ca un copil, mulțămind cu acel zâmbet care i-a rămas totdeauna tânăr.

Avea un real talent literar și a lăsat pagini de antologie. Ca dar al vorbirii firești, spontanee nu voi uita minuta povestire a drumurilor lui de cercetător prin Asia mică: erai acolo de fapt împreună cu dânsul. Dar ce-l stăpânea mai mult din tot ce știa și înțelegea era pământul.
Pământul, cu straturile lui, a căror explicare la el ajungea înțeleasă și pentru un profan. Pământul, cu vlaga lui, din care crește pâinea. Pământul cu oamenii lui, cu acei oameni pentru a căror împroprietărire a luptat. Pământul, cu drepturile ce dă unei rase, și de aceia s-a străduit pentru unitatea Statului Român.

Pământul bun, care l-a iubit și el,- și l-a cerut de vreme la sine. „30 mai 1936 ”
Decedat prematur, profesorul George Murgoci-Munteanu, probabil n-a reuşit să lase unele pagini de memorii legate de aflarea sa în Basarabia, în timpul reformei, aşa cum nici basarabenii care au fost cu el în contact n-au lăsat mărturii în virtutea evenimentelor care se derulau fulgerător şi care nu lăsau timp pentru liniştea de care trebuie să beneficieze scrierile memorialistice. Şi mare păcat, căci astăzi acele pagini ar fi completat un gol din cunoaşterea perioadei respective şi a oamenilor care au înfăptuit nişte reforme epocale.

Un articol de: Iurie Colesnic
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 29 Ianuarie 2020, ora: 18:59

FOTO / DOCUMENTE DIN ARHIVĂ - Cum eroul Lomakin de la Răscăieți a murit de trei ori (PAGINA DE ISTORIE cu Gheorghe Mărzencu)

FOTO / DOCUMENTE DIN ARHIVĂ - Cum eroul Lomakin de la Răscăieți a murit de trei ori (PAGINA DE ISTORIE cu Gheorghe Mărzencu)

Acum cinci decenii, regimul sovietic de ocupație a înălțat un memorial, lângă satul Răscăieți, raionul Ștefan-Vodă, consacrat unui grup de eroi ai URSS, care cică și-au săvărșit fapta eroică, prin acele locuri. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 29 Ianuarie 2020, ora: 18:48 de Mihaela Culcinschi

Turnul Babel la Primărie: Consilierii municipali stau la cheremul lui Ion Ceban și votează cu ochii închiși

Turnul Babel la Primărie: Consilierii municipali stau la cheremul lui Ion Ceban și votează cu ochii închiși

Marea majoritate a consilierilor municipali nu știu că și-au dat votul pentru a lipsi victimele represiunilor politice de dreptul la călătorii gratuite în transportul public.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 17:57

România reiterează necesitatea de coordonare a acțiunilor în relația cu R. Moldova, în context european

România reiterează necesitatea de coordonare a acțiunilor în relația cu R. Moldova, în context european

După ce s-a înțeles cu ambasadorul american la București, Adrian Zuckerman, să-și coordoneze acțiunile privind relația cu R. Moldova, ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a făcut același apel, de data aceasta în context european, anunță Ministerului Afacerilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 17:08

„NIMIC NOU” // Vlad Filat rămâne în libertate

„NIMIC NOU” // Vlad Filat rămâne în libertate

Curtea de Apel a respins recursul împotriva eliberării fostului prim-ministru

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 09:38

O companie imobiliară și-a trimis clienții în Laponia, imagini din călătorie​

O companie imobiliară și-a trimis clienții în Laponia, imagini din călătorie​

Când erai copil, toate poveștile îți spuneau că Moș Crăciun tăiește în Laponia. Nu-i așa că îți părea o destinație imposibilă și încercai să ajungi acolo măcar în vis?​

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Ianuarie 2020, ora: 09:32

Curtea de Apel Chișinău examinează astăzi recursul împotriva eliberării ex-premierului Vlad Filat

Curtea de Apel Chișinău examinează astăzi recursul împotriva eliberării ex-premierului Vlad Filat

Recursul depus de către noua administrație a Penitenciarului nr. 13 împotriva eliberării condiționate a fostului premier Vlad Filat urmează să fie examinat azi, 29 ianuarie, la Curtea de Apel Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 09:25

Apple a dat din nou lovitura pe plan mondial! Venituri uriaşe în 2019

Apple a dat din nou lovitura pe plan mondial! Venituri uriaşe în 2019

Apple a transmis recent valoarea veniturilor companiei în 2019. Suma este cu adevărat una consistentă, trecând de pragul de 90 de miliarde de dolari. Mai mult de atât, numărul dispozitivelor active a trecut de 1.5 miliarde.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 29 Ianuarie 2020, ora: 09:22

Dieta din 2050, complet diferită de cea de acum: ce vom mânca din cauza exploziei populației

Dieta din 2050, complet diferită de cea de acum: ce vom mânca din cauza exploziei populației

 În cazul în care nu ești vegetarian sau vegan, iar dieta ta include proteine de origine animală, până în 2050, regimul tău se va schimba semnificativ.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 09:21

Lipsa zăpezii, bariera agriculturii în 2020: Luna februarie este critică pentru cereale

Lipsa zăpezii, bariera agriculturii în 2020: Luna februarie este critică pentru cereale

Lipsa zăpezii din iarnă şi temperaturile ridicate pentru acest anotimp au avut un impact negativ asupra culturilor de cereale şi oleaginoase însămânţate în toamna anului 2019, astfel că în unele zone ale ţării grâul tinde să se usuce. Rapiţa are, de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 09:17

Guvernul Orban vrea ca alegerile anticipate şi localele să aibă loc până în 28 iunie, la diferenţă de cel mult o săptămână

Guvernul Orban vrea ca alegerile anticipate şi localele să aibă loc până în 28 iunie, la diferenţă de cel mult o săptămână

Guvernul vrea ca alegerile anticipate și alegerile locale să aibă loc până în 28 iunie, la diferenţă de o zi sau maximum o săptămână, a declarat vicepremierul Raluca Turcan.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 09:14

Kremlinul denunţă afirmaţiile ”insultătoare” ale preşedintelui ucrainean la adresa Uniunii Sovietice

Kremlinul denunţă afirmaţiile ”insultătoare” ale preşedintelui ucrainean la adresa Uniunii Sovietice Foto: AFP

Kremlinul a formulat critici virulente marţi la adresa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru că a afirmat că URSS a avut partea sa de responsabilitate în izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, ‘complotând’ cu naziştii la invadarea Poloniei în...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Ianuarie 2020, ora: 08:30

Vești proaste pentru Liviu Dragnea care se află de câteva luni în închisoare. Acesta va rămâne după gratii pentru foarte mult timp, după ultimele declarații care au apărut în spațiul public. Este vorba despre cazul Belina, în care este implicat fostul lider al PSD.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 29 Ianuarie 2020, ora: 08:24

APCE a pus la îndoială legalitatea delegației moldovenești din cauza neincluderii reprezentanților Partidului ȘOR

APCE a pus la îndoială legalitatea delegației moldovenești din cauza neincluderii reprezentanților Partidului ȘOR

În cadrul sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care are loc în aceste zile, a fost abordată problema recunoașterii legitimității delegației din partea Republicii Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 08:13

Bilanţul deceselor provocate de noul coronavirus din China a urcat la 132; Japonia îşi evacuează cetăţenii

Bilanţul deceselor provocate de noul coronavirus din China a urcat la 132; Japonia îşi evacuează cetăţenii

Numărul celor morți din cauza noului coronavirus din China a urcat miercuri abrupt până la 132, fiind consemnate aproape 1.500 de noi cazuri, transmite Reuters. Japonia și-a scos cu avionul cetățenii din Wuhan epicentrul epidemiei, o acțiune similară fiind desfășurată miercuri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 08:03

Noul investitor de la Aeroportul Internațional Chișinău a solicitat permisiunea de a construi un nou Terminal

Noul investitor de la Aeroportul Internațional Chișinău a solicitat permisiunea de a construi un nou Terminal

Investitorul Aeroportului Internațional Chișinău a solicitat permisiunea de a construi noul Terminal

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Ianuarie 2020, ora: 07:50

Toate partidele din guvernul și parlamentul bulgar, precum și aproape toate ziarele bulgăreşti lucrează pentru interesele Rusiei

Toate partidele din guvernul și parlamentul bulgar, precum și aproape toate ziarele bulgăreşti lucrează pentru interesele Rusiei

Acest lucru este deosebit de vizibil mai ales în implementarea proiectelor energetice, care ori contrazic logica economică (cum ar fi continuarea Turk Stream prin Bulgaria) ori amenință direct securitatea națională (Centrala Nucleara de la Belene), scriu bulgarii de la Dnevnik,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 07:47

România și SUA își vor coordona acțiunile privind situația din R.Moldova

România și SUA își vor coordona acțiunile privind situația din R.Moldova

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a discutat astăzi cu ambasadorul american în România, Adrian Zuckerman, despre situația din Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 29 Ianuarie 2020, ora: 07:43

Când se va juca semifinala dintre Simona Halep și Garbine Muguruza

Când se va juca semifinala dintre Simona Halep și Garbine Muguruza

Organizatorii de la Australian Open au anunțat programul de joi, zi în care vor avea loc semifinalele de pe tabloul de simplu feminin.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 29 Ianuarie 2020, ora: 06:29

(FOTO) Igor Dodon a fost surprins în avion citind o carte despre Winston Churchill

(FOTO) Igor Dodon a fost surprins în avion citind o carte despre Winston Churchill

Președintele țării Igor Dodon a fost din nou surprins călătorind în clasa econom într-o cursă avia, cel mai probabil, spre Strasbourg. Pe durata zborului, unii pasageri l-au surprins pe Igor Dodon citind o carte despre viața și activitatea premierului britanic Winston...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 04:28

Peștele care îţi distruge sănătatea. Şi tu îl consumi, fără să ştii la ce pericole te expui

Peștele care îţi distruge sănătatea. Şi tu îl consumi, fără să ştii la ce pericole te expui

Este unul dintre cei mai toxici peşti, dar, cu toate acestea, şi tu l-ai consumat cel puţin o dată! Deşi se găteşte extrem de uşor, îţi distruge sănătatea şi medicii recomandă evitarea consumului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 00:10

OPINIE /// De ce nu ar trebui să ne speriem de virusul ucigaș

OPINIE /// De ce nu ar trebui să ne speriem de virusul ucigaș

Că așa scrie presa: ucigaș, ucigaș, ucigaș. Dar dacă ne uităm cu atenție, observăm că nu e chiar așa de ucigaș. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 22:37

BREAKING /// Un cutremur de 7,7 a zguduit Cuba şi Jamaica. Alertă de tsunami

BREAKING /// Un cutremur de 7,7 a zguduit Cuba şi Jamaica. Alertă de tsunami

 Un cutremur puternic, cu o magnitudine de 7,7, a zguduit sudul Cubei şi Jamaica, în nord-vest, marţi, la ora locală 14.00. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 11:20

Iohannis: Şi de data aceasta şi de data viitoare, tot pe domnul Ludovic Orban îl voi propune premier

Iohannis: Şi de data aceasta şi de data viitoare, tot pe domnul Ludovic Orban îl voi propune premier

 Preşedintele Klaus Iohannis îşi reafirmă intenţia de a-l propune premier pe Ludovic Orban în situaţia în care va fi nevoie de constituirea unui nou Executiv. Întrebat dacă are o soluţie de rezervă pentru organizarea alegerilor anticipate, în situaţia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 10:55

Victor Chirilă: Dodon este cel mai slab și cel mai ineficient președinte de la independență încoace. Este indezirabil în marile capitale europene și un obstacol pentru dezvoltarea relațiilor strategice cu România și Ucraina

Victor Chirilă: Dodon este cel mai slab și cel mai ineficient președinte de la independență încoace. Este indezirabil în marile capitale europene și un obstacol pentru dezvoltarea relațiilor strategice cu România și Ucraina

Președintele Igor Dodon este un cronicar meticulos al întrevederilor informale pe care le are cu liderii statelor occidentale și nu numai pe culoarele unor reuniunii internaționale. Aceste întrevederi nu-și au însă, în viața politică de zi cu zi, o continuare și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 10:39

INFOGRAFIC / Ce salarii au judecătorii și procurorii din R. Moldova față de cei din România, Rusia, Ucraina sau Germania

INFOGRAFIC / Ce salarii au judecătorii și procurorii din R. Moldova față de cei din România, Rusia, Ucraina sau Germania

Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) a elaborat un infografic „Justiția din Republica Moldova: Salariile judecătorilor și procurorilor”, pentru informarea publicului despre sistemul de justiție din Republica Moldova prin prisma informației statistice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 10:16

Iurie Reniță a făcut un APEL către autoritățile române să urgenteze procesul de obținere a cetățeniei române

Iurie Reniță a făcut un APEL către autoritățile române să urgenteze procesul de obținere a cetățeniei române

Deputatul Iurie Reniță a făcut un apel către Guvernul României și Autoritatea Națională pentru Cetățenie să caute urgent soluții pentru cei peste 230 000 de basarabeni care așteaptă de ani de zile redobândirea cetățeniei române.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)