Moldova

Parlamentul-90: „Din 2009 clasa politică a purtat populaţia din criză în criză”

Deputaţi ai Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a XII-a, semnatari ai Declaraţiei de Independenţă, convocaţi de Asociaţia Obştească „Parlamentul-90” în Adunarea Generală din 28 noiembrie 2015, au adoptă următoarea rezoluţie:

„Aceeaşi îngrijorare a fost exprimată şi faţă de tendinţa de promovare a intereselor individuale ale multor politicieni în dauna celor ale statului şi societăţii, faţă de individualismul politic ce afectează toate sferele vieţii sociale, manifestându-se prin jefuirea bunurilor materiale ale societăţii, prin acapararea instituţiilor de stat şi aservirea mijloacelor de informare în masă.

Spre regretul nostru, aşteptările s-au dovedit a fi dintre cele mai dezamăgitoare. Nu era destul că din 2009 şi până la ultimele alegeri clasa politică a purtat populaţia din criză în criză. Ultimul an comportamentul guvernanţilor s-a dovedit a fi unul cu consecinţe de-a dreptul dezastruoase pentru democraţie, pentru cursul european şi pentru populaţie în ansamblu.

Ca rezultat, în Republica Moldova s-a instaurat un regim preluat de la guvernarea comunistă și remodelat în politică de stat pretins pro-europeană – doar astfel a fost posibil furtul miliardelor, subvențiile frauduloase în economie, contrabanda, evaziunea fiscală masivă, spălarea banilor cu implicarea unor bănci din Federaţia Rusă, nivelul înalt al corupției în toate structurile de stat, în special în justiție.

Situaţia social-economică în republică din proastă a devenit chiar dezastruoasă

Acţiunile iresponsabile, iar mai corect, inacţiunile funcţionarilor şi structurilor obligate să monitorizeze legalitatea şi buna funcţionare a sistemului bancar au condus la devaluarea monedei naţionale şi la adâncirea pauperizării populaţiei printr-o nouă spirală a creşterii preţurilor la mărfurile alimentare şi de prim consum, a tarifelor serviciilor comunale şi energetice.

Partidele de la guvernare nu sunt capabile să renunţe la ambiţii şi ocine politice, încurajează în continuare iresponsabilitatea funcţionarilor şi a organelor de stat, fiind totodată extrem de favorabile neglijării legii şi a ordinii de drept, creşterii fără precedent a corupţiei şi altor manifestări ale ilegalităţii, rea-voinţei şi lipsei de bun simţ elementar.

„Clasa politică promovează o politică de dezbinare”

Populismul și demagogia, lipsa de sinceritate şi atitudinea sfidătoare față de propriii cetățeni a devenit normă, componentă de esență în activitatea politicienilor de tot rangul. Clasa politică, în loc să întreprindă acțiuni concrete în scopul apropierii pozițiilor grupurilor cu interese opuse, găsirii unui numitor comun, dimpotrivă, promovează o politică de dezbinare, pe toate dimensiunile posibile se manifestă tot mai agresiv tendința de promovare a intereselor individuale ale politicienilor în dauna celor ale statului și societății. Împărțirea ministerelor și departamentelor conform algoritmului între partidele de la guvernare a divizat țara şi a transformat-o într-o dezgustătoare bişniţă politică, unde înfloreşte „businessul politic”, criminalizarea vieții publice.

Politica de cadre, promovarea profesionalismului şi a cadrelor tinere cu vederi europene înaintate sunt completamente lipsă de pe agenda guvernanţilor, managementul instituţiilor statului fiind dat pe mâna clientelei partidelor politice sau a clanurilor de interlopi. Buna guvernare a economiei a fost substituită printr-o înflorire nemaiîntâlnită a economiei tenebre şi afacerilor dubioase, ilicite, în spatele cărora se află înşişi politicieni, guvernanţi.

„Parlamentul s-a transformat într-o arenă de luptă între partidele politice pentru împărțirea avuției naționale”

Parlamentul, organ reprezentativ, chemat să dezbată cele mai stringente probleme din societate, să asigure pacea și liniștea în societate prin intermediul actului legislativ, precum şi a funcției de control, s-a transformat într-o arenă de luptă între partidele politice aflate la guvernare pentru împărțirea avuției naționale, într-o bişniţă de posturi şi funcţii administrative. În consecinţă, statul a devenit unul captiv, instituțiile statului, în primul rând cele din domeniul ocrotirii normelor de drept și justiției, sunt dirijate din umbră, sunt profund corupte, cetăţenii nu-și pot găsi dreptatea la ei acasă, nu cred în lege și nici în organele statului. Că Republica Moldova e un stat captiv este recunoscut nu numai pe intern, ci și în plan internațional. Prietenii şi partenerii externi s-au văzut traşi pe sfoară de o guvernare profund coruptă şi nevoiţi să suspende majoritatea absolută a proiectelor de susţinere, sprijinul politic al Uniunii Europene fiind şi el în serioasă scădere.

„Alegătorii au votat cursul european”

Ţinem să precizăm că de fapt alegătorii nu au votat partidele în ultimul scrutin, ci cursul european, însă iresponsabilitatea actualei guvernări a erodat nu numai imaginea şi autoritatea statului în faţa partenerilor externi, ci şi încrederea populaţiei în cursul european, mulţi dintre ei îndoindu-se şi ne mai susţinându-l. Populația trăiește în sărăcie, ea nu mai poate suporta atitudinea batjocoritoare, iar în ultimă instanţă asemenea guvernare. Azi nimeni nu mai crede în declarațiile și promisiunile demagogice ale guvernanților şi tot mai mulţi cetăţeni ies la proteste, cerând demisia lor în corpore, tragerea la răspundere a celor ce au furat sau au contribuit la furtul miliardelor.

Noi, deputații primului Parlament, considerăm justificate protestele oamenilor și susținem revendicările raţionale înaintate de cetăţeni. În primul rând, susținem revendicările ce vizează problemele sociale: întoarcerea miliardelor furate, pedepsirea tuturor celor vinovaţi de aceste infracţiuni grosolane, locuri de muncă cu salarii decente, servicii comunale la prețuri justificate, măsuri drastice în lupta cu corupția, promovarea reformelor cu adevărat în domeniile-cheie de activitate a statului.

„Cerem alegerea Președintelui prin vot direct de către cetățeni”

Reieşind din cele expuse, Adunarea Generală a deputaţilor Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a XII-a şi Asociaţiei Obşteşti „Parlamentul-90” consideră drept obiective prioritare ale momentului de faţă următoarele:

A cere Parlamentului Republicii Moldova în mod urgent:
modificarea Constituţiei Republicii Moldova privind:

– alegerea Preşedintelui Republicii Moldova prin vot direct de către cetăţeni, atribuirea unor funcţii suplimentare ce ar asigura balanţa puterilor în stat;
– reforma teritorial-administrativă a republicii în baza principiilor de administrare şi autogestiune a administraţiei locale de nivelul doi;
– ridicarea imunităţii parlamentarilor, cu excepţia declaraţiilor politice;
– modificarea Codului electoral în vederea alegerii deputaţilor pe circumscripţii uninominale în condiţii egale pentru toţi participanţii la scrutin; aceasta va conduce la alegerea unui parlament mai calificat, va responsabiliza aleşii poporului în faţa electoratului, va exclude dependența docilă a deputaților de „brigadierul” de partid, va diminua corupția electorală și parlamentară;
– votarea legii cu privire la finanţele publice cu trecere operativă la o autonomie publică locală reală;
– eliberarea din funcţii a conducătorilor instituţiilor de stat, care au fost obligate să monitorizeze legalitatea şi buna funcţionare a sistemului bancar cu prezentarea materialelor respective organelor de drept;
-elaborarea unui plan de acţiuni privind returnarea miliardelor furate, cu persoane res¬pon¬sabile şi termene concrete, cu informarea periodică şi transparentă a acţiunilor executate. 

Având în vedere situaţia precară în care a fost adusă societatea, noi, deputaţii primului Parlament, ne adresăm către:

– reprezentanţii societăţii, către toţi cetăţenii – să nu rămână indiferenţi faţă de ceea ce se întâmplă în republică, să dea dovadă de activism civic în limitele legale, a normelor morale şi bunului simţ;
– partenerii externi ai republicii – să susţină în continuare cursul european al Republicii Moldova, lipsind totodată de sprijin politic guvernanţii şi liderii politici care au discreditat ideea europeană de dezvoltare. 

Atenţionăm societatea că în momentul de faţă Republica Moldova are nevoie ca niciodată de stabilitate politică şi economică, de ordine, disciplină şi responsabilitate”.

Rezoluția a fost aprobată prin vot unanim la Adunarea Generală a deputaţilor Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a XII-a şi Asociaţiei Obşteşti „Parlamentul-90”, în data de 28 noiembrie 2015 la Chișinău.

TIMPUL.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *