Actualitate

Parlamentul a aprobat în prima lectură o nouă lege a bibliotecilor

Nou lege prevede obligația bibliotecilor să asigure cu documente în limbile populației minoritare care locuiește în localitatea respectivă, precum și să aibă servicii pentru persoanele cu dizabilități. Orice bibliotecă va trebui să dispună de Internet gratuit. Va fi creat un Registru național al bibliotecilor și va fi consolidat rolul Consiliului biblioteconomic național, care va adopta și Codul deontologic al bibliotecarului.
O normă care a provocat mai multe dezbateri ține de obligarea autorităților locale să procure anual minim 50 de titluri de documente la 1.000 de locuitori. Scopul acestei norme este de a îmbunătăți fondul bibliotecilor care este învechit, a menționat ministra Culturii, Monica Babuc.
Pe de altă parte, deputatul liberal democrat Iurie Țap a menționat că această normă nu va putea fi realizată deoarece contravine altor legi și chiar ar fi neconstituțională.
Documentul urmează să fie discutat de Parlament și în lectura a doua. Ministerul Culturii propune ca noua lege să intre în vigoare după 18 luni de la publicarea acesteia.

Sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *