Actualitate

Parlamentul European condamna actiunile comunistilor

Parlamentul European a adoptat, cu 467 de voturi pro, din totalul de 512 voturi, Rezolutia despre situatia din R. Moldova, prin care condamna actiunile guvernarii comuniste de la Chisinau. Totodata, PE cere eliminarea vizelor pentru cetatenii romani.

In textul rezolutiei se subliniaza ca UE vrea o relatie consolidata cu R. Moldova, dar ca este nevoie ca Chisinaul sa faca reforme in sistemul de drept. „Parlamentul European se exprima pentru continuarea unui dialog de substanta, dar acorda o mare importanta introducerii unor dispozitii ferme privind statul de drept si respectarea drepturilor omului. Campania ampla de hartuiri, gravele incalcari ale drepturilor omului si toate celelalte actiuni ilegale ale guvernului moldovean in perioada de dupa alegerile parlamentare este condamnata cu fermitate”, se spune in comunicatul de presa al institutiei.

PE considera inacceptabila prezentarea tuturor protestelor ca fiind acte criminale si drept un „complot anticonstitutional”. „Protestele pasnice au fost determinate indeosebi de indoielile cu privire la corectitudinea alegerilor, de neincrederea in institutiile publice si de insatisfactia cu privire la situatia sociala si economica din RM”, mai spune rezolutia adoptata de PE.

Eurodeputatii se pronunta pentru o comisie independenta de investigare a evenimentelor postelectorale, cu participarea UE, a Comitetului pentru prevenirea torturii a Consiliului Europei si a unor experti independenti, care sa asigure un proces transparent si impartial de investigare. De asemenea, cer si desfasurarea unei anchete speciale in cazul persoanelor decedate si a celor care au avut de suferit in urma interventiei politiei. UE insista si asupra anchetarii cazurilor de persoane arestate pe criterii politice, in speta referindu-se la cazurile Anatol Matasaru si Gabriel Stati. „UE insista ca toti cei care s-au facut raspunzatori de brutalitate si violente indreptate impotriva persoanelor retinute sa fie adusi in fata justitiei; insista, de asemenea, ca si constatarile comisiei de ancheta sa conduca la o reforma veritabila a sistemului judiciar si a fortelor de politie din RM”, se mentioneaza in textul adoptat. Conform PE, ordinele de interventie n-au dus la calmarea situatiei, ci au constituit mai degraba acte deliberate de represiune.

Deputatii europeni condamna campania de hartuire lansata de autoritatile moldovene impotriva jurnalistilor, a reprezentantilor societatii civile si ai partidelor din opozitie, indeosebi arestarea si expulzarea jurnalistilor, intreruperea accesului la pagini de internet si la posturi de televiziune, emiterea de mesaje propagandistice pe posturile publice si blocarea accesului la mass-media publice al reprezentantilor opozitiei. Totodata, ei manifesta ingrijorari privind controlul exercitat de catre guvern asupra mass-mediei publice.

„Parlamentul European deplange ferm decizia autoritatilor moldovene de extradare a ambasadorului roman si de introducere a obligativitatii vizelor pentru cetatenii acestui stat, membru al UE. Discriminarea cetatenilor UE pe baza originii lor nationale nu este acceptabila si, in acest sens, se solicita autoritatilor moldovene reinstituirea regimului fara vize pentru cetatenii romani”, se mai spune in rezolutie. PE afirma ca misiunea internationala de monitorizare a alegerilor s-a grabit cu recunoasterea alegerilor si ca exista discrepante mari intre raportul preliminar al OSCE/BIDDO si cele ale ONG-urilor din RM referitoare la numeroasele nereguli. In acest sens, se subliniaza ca, in cazul alegerilor noi, trebuie sa se tina seama de astfel de discrepante, inclusiv la elaborarea listelor cu alegatori.

„In vederea mentinerii credibilitatii sale in fata cetatenilor moldoveni, UE ar trebui sa fie implicata de maniera activa, profunda si ampla in gestionarea actualei situatii. Consiliul ar trebui sa ia in considerare posibilitatea trimiterii unei misiuni de sprijinire a statului de drept in RM, pentru a acorda asistenta autoritatilor insarcinate cu aplicarea legii in procesul acestora de reformare, in special in domeniile politiei si justitiei. UE trebuie sa faca tot ceea ce ii sta in putinta pentru a oferi poporului moldovean un viitor cu adevarat european si indeamna insistent toate fortele politice si partenerii Moldovei sa nu abuzeze de actuala stare de instabilitate pentru a abate Moldova de pe drumul sau catre Europa”, se spune in finalul documentului aprobat.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *