Externe

Parlamentul European, extrem de îngrijorat de reculul statului de drept în Turcia

Într-o rezoluție adoptată la Strasbourg, cu 375 de voturi pentru, 133 contra și 87 de abțineri, eurodeputații deplâng ”regresul observat în anumite domenii esențiale, precum independența puterii judecătorești, libertatea de asociere, libera exprimare și respectarea drepturilor omului și a statului de drept, ceea ce îndepărtează tot mai mult perspectiva realizării criteriilor de la Copenhaga pe care țările candidate (la aderarea la UE) trebuie să le respecte”.

Totuși, rezoluția salută faptul că Turcia găzduiește cea mai mare populație de refugiați din lume și subliniază că acest stat rămâne un "partener strategic esențial pentru UE”.

"Ritmul general al reformelor în Turcia nu doar s-a redus, dar în unele domenii esențiale, precum libertatea de exprimare și independența sistemului judiciar, s-a înregistrat chiar un regres”, a spus raportoarea PE în acest dosar, eurodeputata socialistă olandeză Kati Piri.

Pe de altă parte, Parlamentul European cere încetarea imediată a focului în sud-estul Turciei și reluarea procesului de pace (între autoritățile turce și reprezentanții etnicilor kurzi). Europarlamentarii solicită guvernului de la Ankara să-și asume responsabilitatea în vederea reluării negocierilor pentru o soluție negociată, cuprinzătoare și durabilă la problema kurdă.

De asemenea, PE cere Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), aflat pe lista organizațiilor teroriste elaborată de UE, să predea armele, să renunțe la tacticile teroriste și să folosească mijloace pașnice și legale pentru a-și exprima așteptările.

Sursa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *